Kreativ

ŠTÍTEK: povolání

Policista. Ilustrační foto.

KOMENTÁŘ Jana Sedláka: O těžkém hledání policistů

Mám mezi policisty několik známých, a tak jako všude i tady platí: co člověk, to názor. Jeden je s prací spokojen, pracuje na oddělení, kde řeší závažné delikty. Druhý je prostě mužem spravedlnosti rovný, přísný, ale spravedlivý i v civilu. A další zase brblající na nadřízené. Asi jako v každém zaměstnání.

Hledání zaměstnání. Ilustrační foto.

Nezaměstnanost opět vzrostla

Vysočina – Na Vysočině v lednu výrazně vzrostla nezaměstnanost na současnou hodnotu 3,2 procent. Během jediného měsíce přibylo 638 uchazečů o zaměstnání, na konci ledna jich bylo 11 266.

Gymnázium Teplice. Ilustrační foto.

Z teplického gymnázia šli studenti nejvíce na Univerzitu Karlovu

Teplice – V loňském roce na Gymnáziu Teplice úspěšně odmaturovalo 134 žáků. Z nich si 129 podalo přihlášky ke studiu na VŠ. Zbylých pět se rozhodlo nastoupit do zaměstnání. Z oněch 129 uchazečů o vysokoškolské studium neuspěli čtyři. Dva z nich tedy nastoupili do tzv. nultého ročníku VŠ (jakási přípravka) a dva se vydali VOŠ (vyšší odborné školy).

Kontrola dokladů. Ilustrační foto.

Cizinecká policie se zaměřila na Hradec

Hradec Králové - Zhruba čtyřicet zaměstnanců jednoho z výrobních závodů v Hradci Králové zkontrolovali v uplynulých dnech policisté odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Ilustrační snímek

Nezaměstnanost v lednu stoupla. Jen nepatrně

Benešovsko - Méně sladkého pečiva než na sklonku uplynulého roku zřejmě Středočeši zkonzumovali v lednu. Alespoň pokud máme věřit v doslovnou platnost okřídlených slov hovořících o tom že bez práce nejsou koláče. Práci totiž na počátku letošního roku mělo méně lidí než v prosinci; nezaměstnanost v kraji - stejně jako v celé republice - poněkud stoupla. Byť jen nepatrně.

Prostor plus poprvé vybudoval stan pro lidi bez přístřeší. Ten slouží i jako denní centrum.

Lidé bez přístřeší mohou přespat v iglú i ve stanu

Kolín /FOTOGALERIE/ - Během zimního mrazivého období se Kolín snaží pomoci lidem bez přístřeší. Aktuálně je od počátku roku pod záštitou města Kolín k dispozici takzvané „bezdomovecké iglú“ neboli mobilní ubytovací systém. Výhodou je, že teplotu uvnitř zajistí samo lidské tělo. Iglú stojí na zahradě u ubytovny pro osoby bez přístřeší v Polepské ulici.

15. ročník Juniorské cukrářské soutěže o Priessnitzův dortík 2019

VIDEO: Mladí cukráři soutěžili o nejlepší dortík

/FOTOGALERIE/ Slavnostní dorty nejrůznějších tvarů a velikostí zaplnily ve středu 30. ledna Kongresový sál Priessnitzových léčebných lázní. Konala se soutěž cukrářů juniorů s názvem O Priessnitzův dortík.

Ilustrační foto

Rakovník se vylidňuje. Na přípravu pozemků nemá město peníze

Rakovník /INFOGRAFIKA/ – Rakovník opustilo za posledních třicet let téměř dva tisíce obyvatel. Zatímco před necelými třiceti lety žilo v Rakovníku více než 17,5 tisíce obyvatel, počátkem letošního roku to bylo jen 15,2 tisíce. Problémem není jen chybějící dálnice, ale také nabídka zaměstnání a nižší mzdy oproti jiným dostupným městům, či pokulhávající nabídka pozemků pro rodinné domy.

Zdeněk Bůžek.

Snil o pilotování stíhačky, místo toho Zdeněk Bůžek řídí výrobu lahví v Dubí

Zdeněk Bůžek chtěl od dětství pilotovat stíhačku, studoval na to dokonce vojenskou školu. Během příprav na specializovaném vzdělávacím institutu v Moravské Třebové, kam dojížděl z Teplicka, ho ale postihly zdravotní problémy, takže na knipl v kokpitu stíhacího stroje musel zapomenout. Zvolil proto jinou životní cestu. Nastoupil do dubské sklárny, kde vznikají lahve a sklenice.

GM pardubických basketbalistů Martin Marek

Samozřejmě že interně už utahujeme šrouby

Pardubice /ROZHOVOR/ - Člověk nemůže mít všechno. Tuto známou pravdu poznává na vlastní kůži generální manažer pardubických basketbalistů Martin Marek. Zatímco v soukromém životě si prožívá ty nejlepší chvíle po narození synka, tak „byznys“ mu v letošní sezoně nefunguje. 

V sobotu se v Hradcích na Českobudějovicku konal první ročník akce Štrúdl open.Foto: Ivo Brabec

V Hradcích voněly jablka a skořice

Hradce – Rozdmýchat společenské dění v obci se rozhodli manželé Ivo a Ivana Brabcovi z Hradců na Budějovicku. Právě proto tady v sobotu pořádali první ročník Štrúdl open neboli soutěže o nejlepší sladký štrúdl. Podle počtu zúčastněných se zdá, že tak započali příjemnou tradici.

Přemysl Maier je v herním světě jako doma.

Přemysl Maier: Závislost na hrách neexistuje. Jde o výplod moderní doby

/ROZHOVOR/ Dolní Benešov - Hraní na počítačích či různých konzolích je doménou zejména mladých lidí. V nadneseném slova smyslu by pro řadu z nich bylo snovým zaměstnáním, kdyby hráli hry a dostávali za to zaplaceno. O tom, že sen se někdy může stát skutečností, ví moc dobře šestadvacetiletý Přemysl Maier z Dolního Benešova na Opavsku. 

Kateřina Čapková pomáhá v Bohuslavicích dětem, které jsou vážně nemocné.

Adélka neměla chodit, pomohli jí v Bohuslavicích

Bohuslavice /FOTO/ – Nikdy neměla chodit, přesto nyní dělá Adélka první samostatné krůčky. Ládíček byl nedonošeným miminkem a lékaři byli v případě jeho dalšího vývoje velmi skeptičtí. V současné době je jedničkářem ve třetí třídě a závodně hraje hokej a basketbal, aktivně jezdí na koni a dokonale ovládá všechny sporty.

Masopustní průvod roztančil náves ve Družci.

OBRAZEM: Masopustní průvod se konal ve Družci už popáté

Družec - Tradici staročeských masopustních průvodů se daří obnovovat v posledních letech v řadě obcí na Kladensku. K těm, kde jsou aktivní a chtějí pro své obyvatele vymýšlet zpestření, patří bezesporu obec Družec. Novodobý masopust se zde konal popáté. Před tím tu podle pamětníků bývaly průvody maškar naposledy v polovině padesátých let minulého století.

Ilustrační foto.

Kupoval mobily, ale neplatil

Karlovy Vary – Dvacetiletý muž z Loun si v Karlových Varech pořídil několik telefonů. V prodejně telefonní společnosti uzavřel smlouvu na odběr mobilního telefonu, který si ihned z prodejny odnesl i se dvěma předplacenými SIM kartami. Jako zálohu v prodejně uhradil dva tisíce korun.

Ilustrační foto

Krev nestačí. Nemocnice neustále hledá nové dárce, ale přibývají pomalu

Náchod - „Noví dárci krve v Náchodě přibývají jen velmi pomalu, vloni jich bylo dvě stě třicet jedna,“ informovala mluvčí krajského zdravotnického holdingu Magdaléna Doležalová a připomněla, že darovat svou krev a pomoci tak jiným lidem může každý zdravý člověk na Transfuzní stanici Oddělení klinické hematologie a transfuzní služby Oblastní nemocnice Náchod.

Ilustrační foto.

Technické služby mají druhého jednatele

Nové Strašecí – Technické služby Nové Strašecí už mají druhého jednatele. Stal se jím Bedřich Müller. Na posledním jednání jeho jmenování schválili novostrašečtí radní.

Rudolf Kučera náhle zemřel v 71 letech

Zemřel politolog z ústecké univerzity Rudolf Kučera

Ústí n. L. – Významný politolog a pedagog Rudolf Kučera nenadále zemřel. Bylo mu 71 let. Ve středu 16. ledna to oznámila Filozofická fakulta Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, kde více než deset let přednášel.