Kreativ

ŠTÍTEK: povolání

Adolf Langer, ředitel HZS Teplice.

Práce hasiče se za poslední léta výrazně proměnila. Hasič to musí mít v srdci

Teplice – Už přes třicet let působí na stanici hasičů v Teplicích Adolf Langer. To, že svůj život zasvětí záchraně lidí a jejich obydlí při požárech, věděl už jako malý kluk, když první zkušenosti získával v Bohosudově u tamní dobrovolné jednotky. Vyučil se automechanikem, později přešel na teplickou strojní průmyslovku. Vysokoškolské vzdělání na VŠB Ostrava se zaměřením na požární ochranu dokončil až při zaměstnání.

Místostarosta Nového Strašecí Jan Bureš.

Neuvolněný místostarosta? V Novém Strašecí to jde

Nové Strašecí - Novostrašečtí mají v letošním roce novinku. Současný místostarosta Jan Bureš (Město pro rodinu - rodina pro město) působí ve funkci jako neuvolněný. Podle jeho slov to rozhodně nemá vliv na výkon funkce, jelikož je mnohem více mezi lidmi.

Ředitel HZS Teplice Adolf Langer.

Ředitel HZS Teplice: Hasič musí mít svoji práci uloženou ve svém srdci

Teplice /ROZHOVOR/ – Vyučil se automechanikem, později přešel na teplickou strojní průmyslovku. Vysokoškolské vzdělání na VŠB Ostrava se zaměřením na požární ochranu dokončil už při zaměstnání. „To, že budu hasičem, jsem věděl od svých žákovských let,“ říká Adolf Langer, ředitel HZS Teplice.

Svou tvorbu představují v kaplické galerii Zuzana Kotisová a Božena Zimová.

Potěšte se novou výstavu obrazů v Kaplici

Kaplice – Dvojice dam představuje až do února svůj výtvarný um a obrazy v kaplické galerii. Výstavu zahájily Zuzana Kotisová z Českých Budějovic a Božena Zimová z Kaplice Nádraží v pátek spolu s hosty, kteří přijeli i navzdory hustému sněžení.

Jiří Růžička, pedagog a od roku 1990 ředitel Gymnázia Jana Keplera

Senátor Jiří Růžička: Největší brzdou vzdělávání jsou vlády

/ROZHOVOR/ Studenti se ve školách připravují na současná zaměstnání, která ovšem za 20 let z velké části zaniknou, upozorňuje Jiří Růžička, senátor a bývalý ředitel gymnázia Gymnázia Jana Keplera. Problémy českého školství se podle něj řeší pomalu, nebo vůbec.

Před chrámem v Soulu.

Soused tovaryš vandruje světem

Linec – Koncem listopadu 2015 vyrazil tehdy 23letý tesař Matthias Seiringer z Andrichsfurtu na několikaletou zkušenou do světa.

Kamil Přecechtěl

Mezi mnou a týmem problém nebyl, říká Kamil Přecechtěl

Přišel v lednu 2017, když přerovský hokej zažíval největší výsledkovou krizi od návratu do druhé nejvyšší soutěže. Tým tehdy utrpěl sedm porážek v řadě, v tabulce klesl na sedmé místo a pomoci mu měl zkušený trenér, který předtím dostal vyhazov v konkurenčním Prostějově – Kamil Přecechtěl. A povedlo se. Nový kouč Zubry v pohodě dotáhl do předkola play-off, kde si pak smlsli i na Jestřábech.

Ilustrační foto.

Hledání práci po padesátce? Dvě ženy z Ostravska to dokázaly

Ostrava – Je vám padesát nebo i více let a dostali jste v práci padáka? Pro většinu lidí to znamená velký životní zlom. Pokud se s ním chtějí vyrovnat, čeká je těžký boj o nové místo.Ale i ten může skončit úspěšně. Dokazuje to i příběh žen, které se svěřily se svými příběhy Deníku.

Ilustrační foto.

Hledání práci po padesátce? Dvě ženy z Ostravska to dokázaly

Je vám padesát nebo i více let a dostali jste v práci padáka? Pro většinu lidí to znamená velký životní zlom. Pokud se s ním chtějí vyrovnat, čeká je těžký boj o nové místo.Ale i ten může skončit úspěšně. Dokazuje to i příběh žen, které se svěřily se svými příběhy Deníku.

Jan Klička

Glosa Jana Kličky: Dlužím, tak to zaplaťte

Tahle otázka trápí svět odnepaměti. Jak se chovat k lidem, kteří nasekali dluhy? Tvrdě je ztrestat, donutit odpracovat, nebo projevit akt milosrdenství a část (někdy nezaviněného) dluhu jim odpustit? Sněmovna na podzim schválila nový zákon, který mění pravidla pro osobní bankrot. Ovšem Senát normu vetoval.

Trenér stolních tenistek Moravského Krumlova Jindřich Bíla.

Evropské kluby lákají svou kvalitou, říká trenér stolních tenistek Bíla

Moravský Krumlov – Svým svěřenkyním obětuje skoro veškerý volný čas. Trenér stolních tenistek Moravského Krumlova Jindřich Bíla s nimi cestuje na extraligové zápasy, stará se o organizaci klubu a k tomu vede firmu na výrobu kuchyní. „Byť to někdy není úplně snadné, zvládnout se to dá. Výhodou a nezbytnou nutností je svobodné zaměstnání, které mám a které mi umožní přesunout své pracovní činnosti tak, abych je mohl skloubit s tréninkovými povinnostmi,“ přiblížil Bílav rozhovoru pro Naše Znojemsko.

Ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost se mírně zhoupla směrem nahoru

Střední Čechy – Typický sezonní výkyv v podobě nárůstu míry nezaměstnanosti se sice projevil, podíl lidí bez práce nicméně zůstává rekordně nízký. Zvlášť v nejbližším okolí hlavního města mohou zaměstnavatelé jen krčit rameny: nejsou lidi. Uchazečů o zaměstnání je minimum – a Praha-východ nadále představuje rekord nejen v rámci kraje, ale i v celorepublikovém měřítku.

Ilustrační foto.

Míst je více než nezaměstnaných

Jihočeský kraj – Prosinec předchozího roku ukázal, že oproti listopadu vzrostl podíl nezaměstnaných mezi 15 a 64 lety v kraji o 0,4 procentního bodu (p. b.). Na Silvestra tedy bylo 2,4 % Jihočechů bez práce.

Ilustrační snímek.

Sněžení podstatně zpomalilo dopravu, bouraly i autobusy

Střední Čechy – Noční sněžení, které většinou pokračovalo i ráno, zkomplikovalo ve čtvrtek cestování do zaměstnání i škol v řadě míst středních Čech. Doprava se výrazně zpomalila i na hlavních tazích, a to včetně dálnic, kde jízda v prosoleném rozbředlém sněhu vyžadovala maximální opatrnost.

Dvě nejvýraznější dominanty Loun - Žatecká brána a kostel sv. Mikuláše

Stěhováním ztratilo Lounsko za poslední roky skoro tři stovky lidí

Okres Louny /INFOGRAFIKA/ - Od roku 2005 do 2017 se z okresu Louny vystěhovalo 17 139 lidí, k nám jich naopak zamířilo jen 16 848. Stěhováním tak okres ztratil 291 obyvatel. Nejintenzivněji se lidé přemísťovali mezi Lounskem a Mosteckem. Do sousedního okresu uteklo 2 721 lidí, ale 3 022 obyvatel se k nám z Mostecka přistěhovalo. Do Prahy zamířilo 2 674 lidí, opačným směrem jich přišlo 2 286.

Dětská skupina Ostřeďáček.

Dětská skupina Ostřeďáček pomáhá rodičům už třetí rok

Ostředek - Dvanáct dětí má kapacitu Dětská skupina Ostřeďáček, které od konce předloňska působí v přízemí Obecního úřadu Ostředek. Od jejího založení to sice není ještě ani dva roky, fakticky ale v obci působí už třetím kalendářním obdobím. I s ohledem na to, že někteří rodiče vodí do této alternativní školky své potomky jen během některých dnů v týdnu, je na seznamu přihlášených zapsáno dvacet dětí.

Ilustrační snímek tankování.

Díky odcizené kartě si muži z Teplic natankovali 755 litrů nafty

Teplice – Až dva roky vězení hrozí dvěma mužům ve věku 41 a 37 let, kteří jsou podezřelí z krádeže nafty. Starší muž využil svých znalostí z bývalého zaměstnání a koncem listopadu přišel do firmy, kde působil jako řidič. Vrátný, který zřejmě nevěděl, že už ve společnosti nepracuje, ho pustil do areálu, kde se muž zmocnil tankovací karty z náklaďáku a vzal si dodávku.

Pracovníci společnosti Amazon

Prosincová míra nezaměstnanosti byla 3,1 procenta. Růst mezd by měl pokračovat

/INFOGRAFIKA/ Ačkoliv v meziměsíčním srovnání došlo, co se celkového počtu nezaměstnaných osob týče, k drobnému nárůstu, v kontextu s čísly z konce roku 2017 evidovaly tuzemské úřady práce o 49 tisíc lidí méně. To představuje nejnižší prosincovou hodnotu za posledních třiadvacet let. Nedostatek pracovní síly bude podle analytiků pokračovat i během následujících dvanácti měsíců, a proto lze počítat s dalším rychlým růstem mezd.

Malíř Antonín Vojtek slaví 85. narozeniny.

Malíř Vojtek slaví 85. narozeniny. Říká: Každý obraz je dobrodružství

Břeclav /FOTOGALERIE/ – Scházíme se po pěti letech v řadovém domku na okraji Břeclavi. Antonín Vojtek, malíř jižní Moravy, jiskru a nadšení v očích neztrácí ani v pětaosmdesáti letech. Právě blížící se oslava jeho osmapadesátin, jak svůj věk on sám s oblibou převrací, je důvodem našeho setkání.

Bezohledný řidič zablokoval výjezd z garáží, lidé nemohli do práce.

Bezohledný řidič zablokoval výjezd z garáží, lidé nemohli do práce

Kladno - V pátek ráno přijal operátor tísňové linky strážníků oznámení o bezohledně zaparkovaném vozidle. Do Jerevanské ulice v Kladně vyjela proto ihned hlídka. Na místě se setkala se skupinou naštvaných řidičů, kteří nemohli vyjet z garáže, protože přímo před vjezdem stála zaparkovaná bílá dodávka. Kvůli jejím rozměrům nebylo možné auto ani odtáhnout.

Ilustrační foto

Pojištění hypotéky: zbytečnost, nebo spása?

Chránit se dnes můžete prakticky před čímkoliv. S pojistkami různého druhu se jednoduše roztrhl pytel. Ale slyšeli jste už o možnosti pojistit si hypotéku? Jestli se jedná o další výdobytek doby nebo má toto opatření skutečně nějaký smysl, vysvětluje Pavel Krejčík, analytik Partners.

Ilustrační foto

Cizinci z Česka loni poslali domů přes 47 miliard. Třetina peněz šla na Ukrajinu

Zahraniční pracovníci poslali v loňském roce z Česka domů 47,6 miliardy korun, což bylo o 7,1 miliardy více než o rok dřív. Téměř třetina peněz putovala na Ukrajinu, deset miliard směřovalo na Slovensko. Rostl i objem peněz posílaných domů Čechy pracujícími v cizině. Loni poslali 83,8 miliardy korun, tedy meziročně o devět procent víc. 

Ilustrační fotografie.

Policie stále pátrá po násilníkovi z Blatné

Blatná - Strakoničtí kriminalisté společně s policisty Obvodního oddělení Blatná sále pátrají po dosud neznámém pachateli, který 6. prosince po 17. hodině vytrhl ženě kabelku z ruky.