Kreativ

ŠTÍTEK: povolání

Reportér Ivo Tomáš.

Proti tankům s mikrofonem v ruce

Hradec Králové – Rozhlasák Ivo Tomáš zprostředkovával srpnové události přímo z okupační kolony. Před STB pak byla nahrávka dlouhá léta ukryta pod uhlím.

Ilustrační foto.

Chtěly vidět moře. Splnění snu doprovázelo sexuální obtěžování, tvrdí dívky

Blansko, Baška Voda – Veronika z Blanska chtěla poprvé vidět moře. Vydala se proto pracovat do Chorvatska pro blanenskou cestovní kancelář Amálkatour. Jela s ní sedmnáctiletá kamarádka. Moře viděly, ze zaměstnání však odešly po dvou dnech. Mluví o sexuálním obtěžování, ubytování ve sklepě a práci navíc. Kancelář s obviněním nesouhlasí.

Ilustrační foto.

Lidí bez práce opět ubylo

Českolipsko - Počet uchazečů o zaměstnání na Českolipsku se snížil i v červnu, lidí bez práce tak ubylo už pátý měsíc po sobě.

Ilustrační foto.

Nezaměstnanost v Česku nadále klesá. Je nejnižší v Evropě

Úřad práce evidoval v polovině letošního roku o více než sedmdesát tisíc uchazečů o zaměstnání méně, než v polovině roku minulého. Podíl nezaměstnaných klesl na 2,9 procenta. Tato hodnota přitom podle dostupných dat evropského statistického úřadu nejnižší z celé Evropské unie. Souběžně s poklesem nezaměstnanosti navíc roste počet nabízených pracovních míst. V červnu jich ÚP evidoval více než 300 tisíc. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Ilustrační foto.

Fond dalšího vzdělávání se sice zlepšil, v proplácení stáží ale opět chyboval

V hospodaření Fondu dalšího vzdělávání (FDV) v letech 2014 až 2016 nezjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) závažná porušení právních předpisů. Několik nedostatků ale kontroloři odhalili při proplácení stáží. Zaměřil se hlavně na projekt Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2 financovaný z evropských peněz.

Lucie Streichsbierová, garantka programu zaměstnanosti za Rubikon Centrum

Jak si najít práci s trestní minulostí? Pomáhá Rubikon Centrum

Střední Čechy - Rubikon Centrum má poslání, které může znít jednoduše: pomáhat lidem s trestní minulostí. Rozhodně to ale není jednoduchá problematika. Překročit svoji trestní minulost, vrátit se do společnosti a najít si práci je všechno, jen ne snadné.

Ilustrační foto

Schizofrenie. Podle průzkumu není překážkou v práci ani v přátelství

Většina lidí, kteří znají pacienty se schizofrenií, nepovažuje jejich nemoc za překážku v přátelství, společném soužití či v zaměstnání a sousedských vztazích. Ukázal to průzkum spolku Revenium, který se zaměřuje na pomoc lidem se zdravotním znevýhodněním. Odpovídalo 500 dospělých. ČTK výsledky poskytlo vedení spolku. Podle něj schizofrenií trpí asi procento populace. V Česku by to mohlo být tedy kolem 105 tisíc lidí. 

Pavla Švrdlíková (vpravo) ukončuje kariéru

Žabiny o mě zájem neměly, což rozhodování usnadnilo, říká o konci Švrdlíková

Brno – Už jen práce. Pro někoho možná učinila překvapivé rozhodnutí, ale směřovala k němu delší dobu. Pivotka brněnských Žabin Pavla Švrdlíková totiž v sedmadvaceti letech ukončila profesionální kariéru a nastoupila do zaměstnání. „Dělám administrativu u insolvenčního správce. Zatím mě to baví, jen se do toho musím nejdřív dostat,“ prohlašuje nyní už bývalá basketbalistka, která minulou sezonu pomohla Žabinám k šestému místu.

Ilustrační foto.

Cizinci v Česku pracovali nelegálně

Prachaticko - Policisté odboru cizinecké policie ze Strakonic ve spolupráci s Oblastním inspektorátem práce Prachatice provedli dne 25. dubna pobytovou kontrolu zaměřenou na nelegální pobyt a nelegální zaměstnání při přestavbě jednoho domu v Prachaticích.

Petr Prskavec.

Exšéf Hradní stráže Prskavec byl zproštěn obžaloby. Státní zástupce se odvolal

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 dnes zprostila obžaloby bývalého velitele Hradní stráže Petra Prskavce, který byl trestně stíhán kvůli špatnému čerpání náhrad nákladů na dopravu do zaměstnání. Státní zástupce, který navrhoval pro Prskavce trest 50 tisíc korun, se proti rozhodnutí na místě odvolal. Prskavec podle spisu ve formulářích na náhradu nákladů na dopravu do zaměstnání vykazoval cesty do místa bydliště v Oseku u Strakonic, i když zůstával v Přezleticích u Prahy.

Ilustrační foto.

Benešovsko patří k okresům s nejmenším počtem nezaměstnaných

Benešovsko – Okres Benešov, na jehož území se nacházejí tři sídla obcí s rozšířenou působností – Benešov, Vlašim a Votice, patří z dlouhodobého vývoje nezaměstnaností k místům v Česku, kde žije nejméně lidí bez práce. Může za to i výborná dopravní dostupnost hlavního města a také to, že třetí měsíc roku je typický tím, že roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce a to zejména díky jarním úklidům veřejných prostranství.

Prahu 4 pomáhají uklízet vězni z Pankráce.

Nabývá účinnosti nařízení o vyšších odměnách pracujících vězňů

Pracující vězni budou dostávat vyšší odměnu. Dnešním dnem totiž nabývá účinnosti vládní nařízení, které to stanovuje a které chce vyššími výplatami snížit zadluženost vězňů, která je jedním z hlavních faktorů přispívajících k jejich recidivě. Naposledy se jejich odměny zvyšovaly v roce 2000.

Ilustrační foto

Prášil: Sestup byl asi nevyhnutelný

Bystřice nad Pernštejnem – Překvapení se nekonalo. Florbalisté Bystřice se nezvedli ani v domácím prostředí a po vysoké porážce 4:17 s Havlíčkovým Brodem ve třetím duelu záchranářského play-down Národní ligy – skupiny Východ po letech tuto soutěž opouští. Od příštího ročníku tak budou působit „jen“ v divizi.

Z otevření sociálně terapeutických dílen v České Třebové.

Dílny zapojí do běžného života lidi s postižením

Česká Třebová – Odlévají svíčky, tkají koberečky, vyrábějí keramiku. V nových sociálně terapeutických dílnách v České Třebové dostanou lidé se zdravotním postižením šanci začlenit se do běžného života.

Bývalý jihomoravský hejtman a poslanec za ČSSD Michal Hašek.

Pády z výsluní: z mocných politiků se stali opět obyčejní lidé

Minulý týden oznámil po dvaadvaceti letech svůj odchod z poslanecké sněmovny Bohuslav Sobotka. Mandátu se vzdá ke konci března. Není jediný, kdo z vrcholných jihomoravských politiků sněmovnu opustil. Rozhodování o budoucnosti České republiky vyměnil za zaměstnání a koníčky i bývalý hejtman Michal Hašek.

Bývalý jihomoravský hejtman a poslanec za ČSSD Michal Hašek.

Pády z výsluní: z mocných politiků se stali opět obyčejní lidé

Jižní Morava - Minulý týden oznámil po dvaadvaceti letech svůj odchod z poslanecké sněmovny Bohuslav Sobotka. Mandátu se vzdá ke konci března. Není jediný, kdo z vrcholných jihomoravských politiků sněmovnu opustil. Rozhodování o budoucnosti České republiky vyměnil za zaměstnání a koníčky i bývalý hejtman Michal Hašek.

Lenka Ferenčuková.

Změna trenéra přivedla Lenku Ferenčukovou na Kladno

Kladno - Sympatická kulturistka soutěží už 14 let. Stejně dlouhou dobu pracuje u Policie České republiky. Paralelu s osminásobným Mr. Olympia RonnieColemanem, který nosil policejní uniformu v texaském Arlingtonu, ale odmítá. Jednak pro ten počet titulů, ale i pro odlišné podmínky, které americký policejní důstojník během své kariéry měl.

Ilustrační foto.

Větev praská. Bivoj má navrch

Svitavy – Svitavští florbalisté se ocitli na pokraji porážky v prvoligovém play down proti Litvínovu. Po dvou vyrovnaných domácích zápasech podlehli na hřišti protivníka v doposud nejjednoznačnějším utkání série.