Kreativ

ŠTÍTEK: povolání

Ilustrační fotografie.

Chtěl práci a nechal se okrást

Jihlavsko – Kuriózní případ řeší jihlavští policisté. Muž z regionu ve snaze získat práci postupně přišel o auto, notebook, mobilní telefon i finanční hotovost.

Každý výtvarník vidí a nahlíží na krajinu jiným pohledem, a není to jen zvolenou výtvarnou technikou.

Čtrnáct výtvarníků spojilo téma plenérové tvorby do společné výstavy

Mělník /FOTOGALERIE/ – Vernisáž v mělnickém Masarykově kulturním domě zahájila výstavu s názvem Z plenérové tvorby. Na výstavě prezentuje svoje oleje, akvarely, pastely či fotografie čtrnáct umělců, kteří patří do Sdružení výtvarníků České republiky. Jejich tvorbu prezentovanou na výstavě spojuje společné téma, i když někteří z nich nežijí v regionu Mělnicko. Společným tématem je právě výtvarné ztvárnění krajiny mělnického regionu a především Kokořínska.

Ilustrační fotografie.

Stíhaný policista se zastřelil

České Budějovice – Jeden z jihočeských policistů, kteří jsou od září trestně stíháni za násilnosti páchané na vyslýchaném, neunesl tlak z možné ztráty zaměstnání a zastřelil se ještě předtím, než se případ dostal k soudu.

Ilustrační foto.

Na Pelhřimovsku výrazně vzrostla nezaměstnanost

Vysočina – Nezaměstnanost na Vysočině zůstala i v listopadu na 2,6 procentech, více nezaměstnaných zůstává žen než mužů. Poměrně prudký nárůst nezaměstnaných zaznamenali na Pelhřimovsku.

Petrovice chtějí hrát o čelo, bude ale potřeba ukočírovat Daniela Hanuska (v bílém).

Petrovická Lokomotiva myslí na postup

Petrovice – V minulé sezoně působili fotbalisté Petrovic v divizi. Do té by se chtěli po roce stráveném v krajském přeboru vrátit, na jaře však musí přidat.

Kriminalistům se podařilo ustanovit batoh, který měl jeden z pachatelů v době přepadení. Jedná se o batoh značky DAKINE, v kombinaci červené a šedé barvy, s bílým nápisem ve spodním pravém rohu vnější kapsy.

Kriminalisté identifikovali batoh vraha čerpadlářky v Nelahozevsi

Mělnicko /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Rodina v úterý dopoledne v Roudnici nad Labem pohřbila zavražděnou ženu, která obsluhovala u čerpací stanice v Podhořanech u Nelahozevsi. Dva maskovaní lupiči ji přepadli krátce po půl třetí ráno minulý týden v pondělí a bez váhání stříleli. Usměvavá obsluha, matka dvou dětí a babička, tak položila život za pár balíčků cigaret a několik tisícovek.

Ilustrační snímek

Nezaměstnaných v Ostravě ubylo i v listopadu

Celkem 12 147 uchazečů o zaměstnání, což je meziměsíčně o 333 osob méně a o 3798 uchazečů méně než před rokem, evidovalo k 30. listopadu 2018 kontaktní pracoviště Ostrava.

Ilustrační foto

Míra nezaměstnanosti dosáhla svého minima. Pracovníky čekají vyšší mzdy

Úřady práce evidovaly na konci listopadu celkem 215 010 lidí bez práce. To bylo jen o 612 nezaměstnaných méně než v říjnu. Tento velmi nepatrný rozdíl v porovnání uplynulých dvou měsíců tak podle ekonomů naznačuje jediné – ukazatel míry nezaměstnanosti dosáhl své minimální hranice a jeho další pokles je prakticky nemožný. Firmy budou nuceny sáhnout k dalšímu navyšování mezd svých zaměstnanců.

Ilustrační fotografie.

Do Německa za prací míří hlavně elektrikáři a řidiči

Karlovarský kraj – Elektrikář, elektromontér, řidič kamionu, strojní zámečník nebo třeba instalatér. Kdo má zkušenosti s těmito profesemi, má velkou šanci získat zaměstnání v Německu. Právě o tyto zaměstnance je zde největší zájem.

Řezbář Marek Pilař se svými nástroji.

Řezbář Marek Pilař: Homer Simpson musel do kamen

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Marek Pilař z Rohatska objevil při svém zaměstnání ještě druhou vášeň. Řezbařině se věnuje přes jedenáct let a v předadventním čase měl nyní zvlášť napilno. Pod jeho rukama vznikal betlém, který bude zdobit obec Plužná.

Miroslav Cvek v pražírně kávy, která v Telči funguje dva roky.

Z koníčka obživa. Kupovaná káva mu nechutnala, tak začal pražit vlastní

/ROZHOVOR/ S kupovanou kávou nebyl spokojený, tak si začal pražit vlastní. Z prvních nesmělých pokusů se vyklubal milovaný koníček, který se nakonec stal jeho obživou. Když totiž po pětadvaceti letech opustil zaměstnání, bylo celkem rychle jasno, co bude následovat. A tak Miroslav Cvek před dvěma lety v Telči otevřel malou rodinnou pražírnu kávy. Nahlédnout do ní teď můžete i vy. Alespoň prostřednictvím našeho rozhovoru.

Miroslav Cvek v pražírně kávy, která v Telči funguje dva roky.

Věřím, že každý si tu najde kávu, která mu bude chutnat, říká Miroslav Cvek

Telč - Nechutnala mu kupovaná káva, tak si začal pražit vlastní. Z prvních nesmělých pokusů se vyklubal milovaný koníček, který se nakonec stal jeho obživou. Když totiž po pětadvaceti letech opustil zaměstnání, bylo celkem rychle jasno, co bude následovat. A tak Miroslav Cvek před dvěma lety v Telči otevřel malou rodinnou pražírnu kávy. Nahlédnout do ní teď můžete i vy. Alespoň prostřednictvím našeho rozhovoru.

Ilustrační foto

Nečekané výdaje? Peníze stranou si dává 72 procent Čechů, v průměru čtyři tisíce

Téměř tři čtvrtiny (72 procent) obyvatel Česka tvrdí, že se jim podaří každý měsíc ušetřit alespoň část peněz. O přestěhování do jiné země z důvodu tíživé finanční situace uvažuje osm procent Čechů. Vyplývá to ze Zprávy o platebním chování spotřebitelů za rok 2018, kterou zpracovává společnost Intrum. Průzkumu se zúčastnilo 20 398 spotřebitelů ze 24 zemí Evropy.

Ilustrační snímek.

Vykázáním z domu skončil spor seniorského páru ve Zlíně

Deset dnů se nesmí ke společnému obydlí přiblížit šedesátiletý muž ze Zlína. Ten napadal nejen slovně, ale i fyzicky svou o šest let starší družku. Většinou tak podle policie činil pod vlivem alkoholu. K vykázání mu nyní hrozí ve správním řízení za přestupek proti občanskému soužití i několikatisícová pokuta.

Rodiče žáků se sešli se zástupci středních škol.

Škola pomáhala svým žákům s výběrem povolání

Pomohli svým žákům s výběrem budoucího povolání. Řeč je o Základní škole Bruntál, Jesenická 10, kde patří k tradičním akcím setkání rodičů vycházejících žáků se zástupci středních škol.

Exekuce. Ilustrační foto.

Vyplatí se při exekuci pracovat? Vyzkoušejte si kalkulačku pro dlužníky

Stačí jedna nevýhodná půjčka a náhlá ztráta zaměstnání. Exekuce se může dotknout prakticky každého a jen za loňský rok jí musely čelit statisíce Čechů. Víte, kolik vám po zásahu exekutora zbyde na výdaje v domácnosti a na jaké sociální dávky máte nárok? Centrum pro společenské otázky SPOT připravilo online kalkulačku, která má pomoci dlužníkům a zároveň podnítit diskuse o výši nezabavitelného minima.

OPORA píseckých basketbalistů Petr Šlechta.

Petr Šlechta rád chodí po lese

Písek - Hráč prvoligového Písku Petr Šlechta okusil i Národní basketbalovou ligu. I nyní mu chodí nabídky z elitní soutěže, Šlechta ale zůstává věrný svému klubu.

Ilustrační foto.

Podpůrná opatření žáků s handicapem se změní

/INFOGRAFIKA/ Ve chvíli, kdy ministerstvo školství chystá tzv. inkluzivní vyhlášku, která má upravit rozsah i využití podpůrných opatření, sešlo se v Praze na konferenci S asistenty k lepší škole vzdělávacího programu Varianty společnosti Člověk v tísni na 200 asistentů pedagogů, aby diskutovali o svém postavení ve školách.