Kreativ

ŠTÍTEK: chemie

Okresní kolo Středoškolské odborné činnosti

Technicky nadaní studenti jdou dál

Rokycany – Okresní kolo Středoškolské odborné činnosti se v úterý týkalo učeben rokycanského gymnázia. S domácími zde soutěžili vrstevníci ze střední odborné školy i kolegové z Blovic.

Ilustrační foto.

Móda, či směr? Naturální vína mají příznivce

/INFOGRAFIKA/ Ctí odkaz předků a naplno využívají potenciál přírody. Hrozny sbírají ručně, někteří je místo lisování šlapou. Vinaři autentisté se zřekli používání chemie a krášlících zásahů. „Nabízíme alternativu proti rychle vyrobeným a komerčním vínům," řekl Jaroslav Osička z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Ilustrační foto.

Móda, či směr? Naturální vína mají příznivce

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Ctí odkaz předků a naplno využívají potenciál přírody. Hrozny sbírají ručně, někteří je místo lisování šlapou. Vinaři autentisté se zřekli používání chemie a krášlících zásahů. „Nabízíme alternativu proti rychle vyrobeným a komerčním vínům," řekl Jaroslav Osička z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Z basketbalového utkání nadstavbové části Kooperativa NBL Nymburk - Pardubice (100:94)

Na palubovku mistra míří Děčín

Nymburk – Nadstavbová část nejvyšší soutěže basketbalistů se pomalu ale jistě blíží ke svému konci. Zbývá sehrát ještě čtyři kola.

Mladý chemik.

Soutěži mladých chemiků dominovala ZŠ Cerekvice nad Loučnou

Pardubice - 10. ročník regionálního kola soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR má své vítěze. Klání se zúčastnilo více než pět tisíc žáků osmých a devátých tříd ze 149 základních škol pěti krajů: Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Středočeského a Kraje Vysočina. Většinu soutěžních kategorií opanovala ZŠ Cerekvice nad Loučnou.

Lom sv. Anna.

V táborském lomu oslaví příchod jara i den vody

Tábor - Příchod jara i den vody dodatečně oslaví v sobotu odpoledne v soukromém lomu na Sv. Anně v Táboře – Měšicích. Jeho majitelé – manželé Mačurovi si opět na otevření roku přizvali specialistu na rozbory vody a kantora Milana Bumerleho.

Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště.

Restaurant Day nabídl delikatesy i klasiku

Mnichovo Hradiště /ROZHOVOR/ – Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště. Přehlídka a nezbytná ochutnávka kulinářských delikates či specialit se konala ve zrekonstruovaných prostorách Posilovny v areálu fotbalového hřiště. A nechyběla na něm ani Veronika Tomanová, která vsadila na vyzkoušenou klasiku. Mnoho let pracovala v kuchyni, v důchodu už vaří především pro radost. I když měla možnost ochutnat jídla na několika světadílech, nejlépe podle ní chutná doma.

Ilustrační foto.

Tahák v úvodu superligového jara: třetí Most přivítá druhé Brno

Brno – Hned na úvod jarní části DRFG Superligy malého fotbalu čeká na fanoušky opravdový tahák. V neděli od 14.00 hodin přivítá Most na svém hřišti Brno. Jihomoravanům patří druhé pozice bod za vedoucí Prahou, domácímu celku třetí příčka o další dva body zpět.

Zahrádkářská osada Zlatá Opavice. Ilustrační foto.

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Naše zahrádky

Za války obvykle kolabuje zásobování potravinami. Proto už za osvícenství panovníci mysleli na nouzové samozásobování měst. Podporovali zakládání zahrádek, vinic i sadů a nařizovali vysazování ovocných alejí kolem silnic.

Mistři 2. ligy skupiny B v basketbalu

„Byla to jízda, ale ještě nekončí,“ hlásí kapitán basketbalistů Filip

Chrudim – V tomto ročníku si počínal basketbalový klub Sokola Chrudim výtečně. Už od prvních kol se pohyboval na špici tabulky II. ligy. Díky stabilní výkonnosti nakonec dlouhodobou část soutěže ovládl. Před prvním zápasem play off jsme proto požádali kapitána JANA FILIPA o zhodnocení dosavadní části ročníku.

Na základní škole Osvobození v Pelhřimově zahájili experimentální workshopy.

Studenti si vyzkoušeli experimenty

Pelhřimov - Žáci či studenti, ale i lidé z řad široké veřejnosti se včera odpoledne mohli přiučit něčemu novému, mimo jiné si ale také vyzkoušeli experimenty z oblasti přírodovědných předmětů.

Ilustrační foto

Probouzení ze zimního spánku

Také se vám zdá letošní zima nekonečná? I když do jejího konce zbývá ještě pár týdnů, přeci jen se zdá, že už ztrácí dech. Dny se prodlužují, nesmělé sluneční paprsky získávají na síle a dokonce někdy už i trochu hřejí. Pojďme jaru trochu naproti a připravme mu veselé barevné uvítání provoněné čistotou a svěžestí.

Ilustrační foto

Kdo neumí, ten učí? Může to být ale naopak

Ministerstvo školství chce, aby všude před tabulí stáli kvalitní lidé, kteří rozumějí svému oboru a zároveň mají požadované pedagogické vzdělání. Ne vždy se to potkává s realitou. Kvalifikovaných učitelů matematiky, fyziky a chemie je kupříkladu velký nedostatek. Nejde o planý poplach, neboť zatímco před revolucí třeba obor učitelství fyziky na Matematicko-fyzikální fakultě UK absolvovalo na 150 lidí ročně, v posledních letech je to necelá desítka.

Pusťě jaro domů

Probouzení ze zimního spánku

Také se vám zdá letošní zima nekonečná? I když do jejího konce zbývá ještě pár týdnů, přeci jen se zdá, že už ztrácí dech. Dny se prodlužují, nesmělé sluneční paprsky získávají na síle a dokonce někdy už i trochu hřejí. Pojďme jaru trochu naproti a připravme mu veselé barevné uvítání provoněné čistotou a svěžestí.

Opravený most v Lahošti se už zase rozpadá.

FOTO: Opravený most v Lahošti se už zase rozpadá

Lahošť - Několik měsíců po rekonstrukci mostu na silnici Duchcov – Teplice v Lahošti se už dílo zedníků rozpadá. Konkrétně letošní silné mrazy nezvládla omítka na zídkách. Z 90 % je opadaná.

V Lovosicích byli oceněni mladí chemici

V Lovosicích ocenili mladé chemiky

Lovosice – Po třech kolech byl ukončen v Ústeckém kraji 5. ročník soutěže Nejlepší mladý chemik, do které se přihlásilo 1 059 žáků ze 44 základních škol.

Škola. Ilustrační foto.

Bez známek a klasických hodin. Alternativy ve školách přibývají

Praha - S měnící se dobou roste zájem o alternativní školy. Některé zakládají i nespokojení rodiče. Od září nabídnenetradiční výuku i klasické pražské gymnázium. Práce s osobností člověka, výukové bloky a jiný typ hodnocení. To jsou jen příklady specifik alternativních škol. Jejich nárůst je reakcí na rychle se měnící dobu, kdy klasické školy přestávají některým rodičům stačit.

Někteří jeho spolužáci tráví volný čas u počítače nebo začínají chodit po zábavách. Vít Skoták z Němčic na Blanensku je však raději mezi baňkami a chemickými vzorci. A opravdu umí.

Nadaný chemik kmitá mezi baňkami i úly

Němčice, Sloup - Někteří jeho spolužáci tráví volný čas u počítače nebo začínají chodit po zábavách. Vít Skoták z Němčic na Blanensku je však raději mezi baňkami a chemickými vzorci. A opravdu umí. Loni, ještě jako žák osmé třídy, obsadil páté místo v celorepublikovém finále soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika České republiky.

Žáci se při pokusech rozhodně nenudili

Žáci se při pokusech rozhodně nenudili

Litoměřice – Technický klub mládeže při městském DDM Rozmarým má v tomto školním roce opět kolem 90 členů rozdělených do 11 sekcích. V příštím roce by se měly rozšířit o sekci fyzikální chemie.

Žáci 8. a 9. tříd ze 4. základní školy z Jindřichova Hradce se skvěle předvedli ve vědomostní chemické a ekologické soutěži na Střední odborné škole ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí.

Na "čtyřce" mají šikovné chemiky i ekology

Jindřichův Hradec - Výborné znalosti chemie a ekologie prokázali žáci 8. a 9. tříd ze 4. základní školy v Jindřichově Hradci na soutěžích Střední odborné školy ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí. 

Kevin Ware.

Posily uprostřed sezony? Basketbalistům je vnucuje přes 500 agentů

Brno – Zatímco fotbalové kluby mají pro přestupy hráčů pevně stanovená okna, basketbalové celky mohou své kádry měnit libovolně až téměř do startu play-off. A třeba brněnské mmcité toho hojně využívá, od startu sezony přivedlo už čtyři nové basketbalisty. „Ale je to náročné, tým potřebuje čas, aby si sedl. Každý hráč udělá odchodem v týmu díru herní i lidskou," míní trenér mmcité Zoran Helbich.

Ilustrační foto.

Chemikáři a fyzikáři jsou nedostatkovým zbožím

Jindřichohradecko - Dnes si děti ve školách vyzvednou pololetní vysvědčení, na kterých se objeví i známky z chemie či fyziky. Kdo má tyto obory rád, mohl by se jim i dál věnovat a v budoucnu o nich učit další generace. Právě vyučující těchto předmětů bývá problém sehnat.

Ilustrační foto

Vysvědčení si vyzvednou tisíce žáků. Na prázdniny si ale ještě počkají

Berounsko - Tisíce dětí v České republice si v úterý 31. ledna domů odnesou pololetní vysvědčení. Do školy ale ještě musí až do čtvrtka 2. února, protože pololetní prázdniny jsou jednodenní a připadají na pátek 3. února. Například na Berounsku žádná ze škol nevyužije ředitelské volno, aby propojila prázdniny s předchozími dny.

Moderní chemie

V hodině chemie byli studenti svědky výroby zmrzliny. Tu pak snědli

Rakovník - Už popáté uspořádalo ve spolupráci s partnerskou Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze rakovnické gymnázium strhující hodiny moderní chemie. Setkání bylo pro studenty i samotné gymnázium zcela zdarma, veškeré náklady nesla pořádající vysoká škola.

Předseda Ústřední komise chemické olympiády Petr Holzhauser předává ocenění vítězi kategorie A Richardu Veselému z Prahy.

V litvínovském zámku ocenili chemické olympioniky

Litvínov - Letošní rok začal Litvínov hostováním celorepublikově významné akce. Zaštiťoval totiž ve spolupráci se společností Unipetrol a výzkumně vzdělávacím centrem UniCRE průběh národního kola 53. ročníku chemické olympiády. Tu každoročně vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a organizuje Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) se sídlem v Praze.