Kreativ

ŠTÍTEK: chemie

Víte, jak rezonuje tělo, jak obelstít oči nebo jak si ohřát jídlo pomocí slunce? Včerejší zábavně-naučná akce u ZŠ Poštovní bavila návštěvníky všech věkových kategorií.

Nudná fyzika a chemie? To ani omylem

Karlovy Vary – Že fyzika nepatří jen do laboratoře, to předvedli včera žáci Základní školy Poštovní a jejich spolužáci z chebského gymnázia v prostorách areálu karlovarské školy.

Představitelé státního podniku Budějovický Budvar představili v Malém Pivovaru nový výrobek s názvem Cryo.

Ženy pijí čím dál tím více piva

V České republice stoupá podíl žen, které pijí pivo. „Naše průzkumy říkají, že se české ženy chtějí setkávat s přáteli a známými, mají chuť se bavit. Proto nepřekvapí, že i ženy si čím dál častěji dopřávají návštěvu pivnic," potvrzuje výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Prádelna písecké nemocnice.

V písecké nemocnici se pere stále více prádla

Písek - Více než 350 tun prádla vloni vyprali v písecké nemocnici. Ta má k dispozici vlastní prádelnu, ve které zaměstnává celkem 17 pracovnic. Za jednu směnu se tu vypere až dva tisíce kilogramů prádla.

Sněm Hospodářské komory ČR probíhal 16. května v Praze. Vladimír Dlouhý

Prezidium Hospodářské komory je kompletní. Nově jsou ve vedení dvě ženy

Ve vedení Hospodářské komory ČR (HK ČR) usednou dvě ženy. Delegáti 29. sněmu Komory dnes zvolili jako viceprezidenty Irenu Bartoňovou Pálkovou, Bořivoje Mináře, Romana Pommera a Michala Štefla. Nově se funkce viceprezidentky ujme také současná prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Krajské kolo Středoškolské odborné činnosti na Gymnáziu Josefa Ressela Chrudim

Studenti zkoumali ionosféru Titanu i jedovaté rostliny

Chrudim – Středoškoláci z celého kraje včera odpoledne obhajovali na Gymnáziu Josefa Ressela v Chrudimi své práce v krajském kole Středoškolské odborné činnosti. Zastoupeno zde bylo šestnáct z osmnácti soutěžních oborů, jako je například historie, chemie, biologie, pedagogika, ochrana životního prostředí nebo informatika.

Mladé hráče čekají kvalifikace o ligové soutěže.

Poslední zápas béčka v přeboru

Karviná – Mladí košíkáři Karviné B odehráli závěrečný duel oblastního přeboru. Skončili v něm čtvrtí, podobně jako A-tým Karviné ve druhé lize.

V Olšanech otevřela škola své dveře: přivítala současné i budoucí školáky, dorazili i rodiče.

V Olšanské škole přivítali rodiny hudbou i pokusy

Spoustou aktivit, hudebními vystoupeními a vyzdobenými prostory. Tak přivítali v olšanské škole během středy celé rodiny. Ředitelka Eva Pluskalová se svými kolegy a kolegyněmi přichystala Den otevřených dveří ve velkém stylu. A zapojily se i sami děti: rodičům zahrály na bubny, také je však poučily o fyzice a chemii.

Téměř tři desetiletí vedl doktor Arnošt Růžička znojemské záchranáře. Práce ho stále baví a přestože je v denním kontaktu se zraněnými lidmi a neštěstím třeba při vážných autonehodách, jak již dříve sám řekl, syndrom vyhoření nepocítil.

Šéf záchranky Růžička: Budu pracovat dál jako řadový lékař

Znojmo /ROZHOVOR/ – Ve funkci vedoucího lékaře znojemského Územního oddělení Znojmo Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje skončil k poslednímu dubnu doktor Arnošt Růžička. Za svůj profesní život u záchranky zasahoval u tisíců případů, kdy bylo potřeba poskytnout zraněným lidem první pomoc často i v případech, kdy po vážných dopravních nehodách bojovali o život.

Basketbalistka Stephanie Maddenová.

Riskování se vyplatilo. Královu Poli přihrály tři medaile i úspěšné cizinky

Brno – Zkraje sezony to pro funkcionáře basketbalistek Králova Pole vypadalo na pořádný bolehlav. Ten nakonec přišel, ale dostavil se spíš z oslav tří získaných medailí v sezoně, nikoliv z nepovedeného výběru zahaničních posil. „Tři medaile za jednu sezonu klub nikdy neměl, nemá to obdoby," těšilo předsedu Richarda Foltýna.

Ilustrační foto

Na Osvobození dělají chemii, fyziku a biologii atraktivnější

Pelhřimov – Na Základní škole Osvobození v Pelhřimově tento čtvrtek pokračuje projekt s názvem Rozvoj kreativity ve výuce přírodovědných předmětů. Vyzkoušet si fyziku, chemii či biologii sem chodí i děti z jiných pelhřimovských škol.

Montehrátky v Třebíčském centru.

Herna plná chemiků a fyziků. Podívejte se

Třebíč - Děti v Třebíčském centru se seznamují na jednoduchých pokusech s fyzikou, chemií, se vším, co nás obklopuje. Děti pomocí takzvaných Montehrátek dostávají odpověď na otázku, proč to takhle funguje?

Po republice už jsou desítky přírodních koupacích biotopů, takhle například vypadá v Litovli

Hlinsko plánuje přírodní koupaliště bez chemie

Hlinsko – Plovárna pod širým nebem v Hlinsku, po které místní volají drahně let, už není jen zbožným přáním. Město učinilo první kroky k jejímu vzniku. Radní na posledním zasedání debatovali nad výsledky studie, kterou si vedení radnice nechalo zpracovat, a rozhodli, že nechají vytvořit projektovou dokumentaci.

Tak vypadá po opravě škola v Horní Cerekvi. Zateplení má navíc výrazně ušetřit provozní náklady.

Škola v Cerekvi se rozroste

Nová Cerekev – Základní škola v Nové Cerekvi na Pelhřimovsku by se mohla v budoucnu rozrůst o pavilon s odbornými třídami i zbrusu novou dílnu. Celý záměr modernizace teď závisí na schválení a přidělení dotace.

Zbyněk Choleva

Z rozjetého vlaku jsme se stali drezínou, říká kouč basketbalistů Zbyněk Choleva

ROZHOVOR/ Boj o záchranu v nejvyšší basketbalové soutěži, to je momentálně program prostějovských Orlů na další měsíc. Hanáci zažívají nejhorší sezonu ve své historii. Tým se předčasně rozpadl a v letošním roce vyhráli pouze jednou. Po konci nadstavby tak byli Hanáci v tabulce úplně poslední. Jejich trenér Zbyněk Choleva, ale doufá, že play out jeho svěřenci zvládnou.

Ilustrační foto

Průzkum Microsoftu: České dívky nemají zájem o vědu

Praha – Rozsáhlý průzkum společnosti Microsoft ukazuje, že máme pouhé dva roky na to, abychom české dívky nadchli pro vědu a technologie. Ve srovnání s jinými evropskými státy je zájem dívek v Česku o matematiku, fyziku, chemii, přírodovědu a informatiku od počátku nižší a mnohem rychleji opadá.

Čertovské i jiné grafiky v Lodžii

Čertovské i jiné grafiky v Lodžii

Jičínsko - Na pianu byly nachystané děti, že budou zpěvem krášlit vernisáž. Tři děti na pianu, to je dobrý předpoklad na zahájení výstavy, ale šum v kavárně nepřestával, protože se tu sešli lidi, kteří si mají co říct a dlouho se neviděli. Tak vzal Jirka trumpetu a hlasitě zatroubil.

Ilustrační foto

Do školy se teď dostanou i děti na vozíčku

Jesenice - Dostat se do objektu Základní školy v Jesenici na vozíku už by v budoucnu neměl být problém. Jeseničtí totiž plánují udělat svoji školu bezbariérovou, což by byla šance pro handicapované žáky. Překonat schodiště by žákům na vozíku pomáhaly plošiny.

Devatenáct pedagogů ocenilo vedení Karlovarského kraje v chebském dominikánském klášteře. Karlovarský kraj tyto ceny uděluje už tradičně v rámci Dne učitelů.

Kraj ocenil práci devatenácti pedagogů

Karlovarský kraj - Devatenáct pedagogů ocenilo vedení Karlovarského kraje v chebském dominikánském klášteře. Karlovarský kraj tyto ceny uděluje už tradičně v rámci Dne učitelů.

Automatické mlýny Pardubice.

Workshop představí polytechnické dílny

Pardubice – Přímo v Automatických mlýnech v Pardubicích by mohly fungovat Centrální polytechnické dílny, které mají navazovat na průmyslovou a technickou historii města. Projekt je zaměřen na žáky a studenty, ale sloužit bude i veřejnosti.

Turnaj hokejbalových veteránů proběhl 24.- 25. 8. 2013 v Kladně

Vicemistrovi jenom kelímek nestačí

Kladno – Hokejbalisté Kladna mají s volejbalovými kolegy jedno společné, oba vyhráli základní část extraligy. Zatímco ale dlouháni od vysoké sítě už mají čtvrtfinále play off úspěšně za sebou, borci s hokejkami do něj o víkendu vstupují dvěma domácími zápasy s Hradcem Králové. Oba začínají v 11.00 hodin.