Kreativ

ŠTÍTEK: chemie

Brixtn

Skupina Brixtn představila Chemii

/VIDEO/ Kapela Brixtn potěšila svoje fanoušky novým singlem nazvaným Chemie. Točila jej s tvůrčím týmem, s nimž pracovala na svém prvním singlu Tak mi to nedovol.

Žáci 9. tříd změřili své síly během regionálního finále soutěže Mladý chemik ve Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích. Nejlepší postoupí do finále, které v červnu pořádá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice.

Práce v laboratoři, ale i kurz netradičních pokusů a exkurze

Pardubice – Ve střední průmyslové škole chemické se uskutečnilo regionální finále 11. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR, výsledky ale budou vyhlášeny až během slavnostního odpoledne 4. dubna v pardubickém ABC klubu.

Z basketbalového utkání nejvyšší soutěže Nymburk - Ústí nad Labem (111:61)

Lákadlo pro fanoušky: výhra a postup

Nymburk – Čas odkrajuje poslední hodiny před důležitým zápasem Basketball Champions League. Do Nymburka přijede loňský semifinalista a aktuálně druhý tým nejvyšší italské ligy Scandone Avellino. Už to ukazuje, jaká síla do středních Čech míří. 

Gymnázium Botičská.

Studenti: Je důležité, aby pedagog učil rád

Deník ve spolupráci s magistrátem nabízí seriál Praha očima studentů. Žáci středních škol v něm vyjadřují názor na studium i na život v metropoli. Tento týden odpovídali studenti Gymnázia Botičská v Praze 2. Hovořili jsme s nimi o tom, jak je dokáže pedagog zaujmout a motivovat ke studiu.

Základní škola v Bělé získala ocenění za svou práci v podpoře myšlenky spravedlivého obchodu v zemích globálního Jihu. Pyšní se titulem Fairtradová škola jako pětadvacátá škola v republice.

Titul Fairtradová škola míří do Bělé

Bělá pod Bezdězem - Základní škola v Bělé získala ocenění za svou práci v podpoře myšlenky spravedlivého obchodu v zemích globálního Jihu. Pyšní se titulem Fairtradová škola jako pětadvacátá škola v republice.

Gymnazista Vojtěch Marek

V logice nejde jen o čísla, říká gymnazista Vojtěch Marek

Brno - Od malička dokázal poznávat čísla na tramvajích a první sudoku vyluštil, když mu byly čtyři roky. Třináctiletý Vojtěch Marek z Brna už čtyřikrát postoupil do celostátního kola logické olympiády. Letos se v krajském i celorepublikovém kole umístil v první desítce. „Do účasti na soutěžích mě většinou doma musí trochu nutit, jsem za to ale rád,“ říká.

Univerzita Pardubice

Univerzita otevře své dveře

Pardubice – Zájemci, kteří uvažují o studiu na vysoké škole, mají v následujících týdnech možnost navštívit jednotlivé fakulty Univerzity Pardubice a prohlédnout si studijní zázemí i získat informace o studijních programech nabízených v akademickém roce 2018/2019. Jako první otevře své brány fakulta chemicko-technologická, a to ve středu od 10.30 hodin.

Finále soutěže Zlatý Ámos.

O titul Zlatý Ámos se letos uchází 66 učitelů a učitelek

Do ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos letos žáci a studenti přihlásili 66 pedagogů. Nejvíce přihlášek přišlo z Prahy a ze Středočeského kraje, kde nominaci dostalo po deseti lidech. V únoru začnou regionální kola ankety, na která v březnu naváže celostátní semifinále a finále. Oznámili to organizátoři v dnešní tiskové zprávě. Stejně jako v minulých ročnících, i letos mezi navrženými jmény převažují ta ženská. Mezi 66 nominovanými je 47 učitelek. Většina přihlášek přišla ze základních škol, pouze šest učitelek a tři učitele přihlásili studenti středních škol.

Kalifornská činohra od Stephena Sachse na Studiové scéně Jihočeského divadla Na Půdě v Českých Budějovicích,v režii Jany Kališové.

OBRAZEM: Povedou souboj o obraz Jacksona Pollocka

České Budějovice – Příležitost pro dva zkušené herce. Tak nazvala režisérka Jana Kališová novou inscenaci Kalifornská mlha Stephena Sachse, kterou poprvé uvedlo Jihočeské divadlo v pátek 29. listopadu. 

Psi. Ilustrační foto.

„Silvestr je pro psy nejhorší den v roce,“ říká majitelka útulku

Doksy – „Pro všechny útulky je teď těžké období. Za posledních 14 dní máme příjem deseti pejsků, většinou malých štěňat. Během silsvestru a po něm psů ještě přibude,“ říká Veronika Slavíková z Doks, která zachraňuje psy a buduje pro ně nový útulek u Jestřebí.

Výhody a rizika izolace z ovčí vlny

Zateplit dům ovčí vlnou je jistě úžasný ekologický nápad. Možná to vyjde trochu dráž než klasický polystyren nebo skelná vata, ale váš dům se cítí jako ve svetru od babičky. Na něco si ovšem musíte dát pozor.

Jan Trnka

Chemie je všechno kolem nás, říká Jan Trnka

Jižní Čechy - Díky vám jsme letos mohli ocenit další mladé jihočeské talenty. Za čtyři ročníky Kabelkového veletrhu Deníku se vybralo 854 675 korun, které pomohly stovce dětí k rozvoji jejich nadání. Čtěte příběhy šikovných mladých Jihočechů.

Anna Kovárnová

Peníze použije na koupi učebnic

Jižní Čechy - Díky vám jsme letos mohli ocenit další mladé jihočeské talenty. Za čtyři ročníky Kabelkového veletrhu Deníku se vybralo 854 675 korun, které pomohly stovce dětí k rozvoji jejich nadání. Čtěte příběhy šikovných mladých Jihočechů.

Tomáš Mašek

Pokusy jsou vždycky zábava, říká student gymnázia

Jižní Čechy - Díky vám jsme letos mohli ocenit další mladé jihočeské talenty. Za čtyři ročníky Kabelkového veletrhu Deníku se vybralo 854 675 korun, které pomohly stovce dětí k rozvoji jejich nadání. Čtěte příběhy šikovných mladých Jihočechů.

Vojtěch Dolejšek.

Studovat by chtěl botaniku a chemii

Jižní Čechy - Díky vám jsme letos mohli ocenit další mladé jihočeské talenty. Za čtyři ročníky Kabelkového veletrhu Deníku se vybralo 854 675 korun, které pomohly stovce dětí k rozvoji jejich nadání. Čtěte příběhy šikovných mladých Jihočechů.

Ilustrační foto.

Ze školy mohou děti přinést nečekanou nadílku: kolonii hmyzu ve vlasech

Střední Čechy – Škola může být pěkná všivárna. A to, prosím, není hodnocení některého žáka, který by si dovedl představit onačejší způsob trávení času! Jde o obsah varování středočeských hygieniků. Krajská hygienická stanice upozorňuje na výskyt vší, a to právě na školách.

Nobelova cena za rok 2017

Letošní Nobelovu cenu za mír má kampaň za zrušení jaderných zbraní

Představitelé Mezinárodní kampaně za zrušení jaderných zbraní (ICAN) v neděli na ceremoniálu v norském Oslu převzali Nobelovu cenu za mír. Dostali ji za upozorňování na katastrofické humanitární důsledky použití jaderných zbraní a za úsilí o dosažení jejich zákazu. O několik hodin později byly ve Stockholmu předány také Nobelovy ceny za fyziku, chemii, lékařství, literaturu a ekonomiku.

Tenisová exhibice na slavnostním otevření tenisové haly v Praze - Motole, Karolína Plíšková s Janem Kollerem porazila Bohdana Ulihracha s Patrikem Bergrem.

Koller s Plíškovou křtili novou halu. Výhrou

Našlo Česko ideální smíšený tenisový pár? Zatímco jeho ženská zástupkyně disponuje veškerými technickými dovednostmi a znamenitým podáním, druhý člen není příliš hbitý, zato vyniká při vysokých míčích a přelobovat by ho nedokázal ani nejpovedenější úder z dílny Rogera Federera.

Dvě turnajová vítězství v řadě na pražské Poslední smeči mají nohejbalisté Šacungu Benešov. Přidají i třetí?

Šacung vyráží do Prahy za dvojnásobnou obhajobou

Praha – Poslední smeč, to není jen kus míčové symboliky, ale také nejstarší a nejprestižnější halový mezinárodní turnaj mužů, který již více než tři desítky let zakončuje nohejbalovou sezónu.

Bedřich Köhler

Köhler: Balaštík byl mým učitelem

ROZHOVOR / Když zaparkuje své metrákové tělo v brankovišti, to abyste rovnou vytáčeli telefonní číslo odtahovky. Tady je jeho kancelář. Hokejový útočník Hradce Králové Bedřich Köhler kdysi ve Zlíně procházel školou někdejšího výtečného kanonýra Jaroslava Balaštíka.

Herečka Hana Maciuchová v Olomouci.

Hana Maciuchová recituje večer na Větruši

Ústí nad Labem - Své mistrovství předvede ve čtvrtek od 19 hodin na Větruši herečka Hana Maciuchová v pořadu Hudební setkání. Vystoupí zde s hobojistou Vilémem Veverkou.

Chemický pokus. Ilustrační snímek.

Věda na přání: střední školy si mohou objednat přednášky odborníků z UTB

Přírodní vědy nejsou nuda. O tom se teď mohou přesvědčit studenti středních škol. Stačí pár kliků na webu, vybrat z široké nabídky témat z oblasti chemie, biologie nebo fyziky a na střední školu dorazí přednášet jeden z lektorů zlínské univerzity. Tak vypadá nový unikátní projekt Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati s názvem Věda na přání.  

Balení vánočních stromků pro převoz do firmy Zafido na plantáži v obci Konětopy ve Středních Čechách.

Jak si vybrat ideální vánoční strom? Nyní už i podle fotky v e-shopu

/FOTOGALERIE, ANKETA/ Nákup vánočního stromku s pilkou v ruce nebo na e-shopu podle fotky? V druhém případě stačí zadat požadavky, tedy výšku, košatost, druh stromu. Na základě těchto informací vám přijde nabídka vhodných exemplářů. Zvěčněných na fotografii. Vyberete si a čekáte, až se „jolka“ objeví před vašimi dveřmi… 

Oficiální zahájení provozu MŠ Úsměv.

Navýšili kapacitu Mateřské školy Úsměv na benešovském Spořilově

Benešov /FOTOGALERIE/ – Až 140 dětí pojme nově postavená MŠ Úsměv. Oficiálně začala fungovat v úterý, i když byla už několik týdnů ve zkušebním provozu. Ten potvrdil, že vnitřní i venkovní prostory jsou, na rozdíl od školky, která stála na stejném místě od poloviny sedmdesátých let minulého století a pojala jen 102 dětí, dostatečné a odpovídají současným potřebám.

Ilustrační foto

S vánočním úklidem mohou pomoci odborníci

Rakovnicko - Vánoce by měly být především svátky klidu, míru a rodinné pohody. Že tomu ale tak často není, vědí nejen samy hospodyňky, ale také úklidové firmy. Právě ty mají před Vánocemi obzvlášť napilno. Lidé si je totiž stále častěji zvou na takzvaný generální vánoční úklid celé domácnosti.

Nová budova Ústavu organické chemie a biochemie

Ústavu organické chemie a biochemie hrozí milionové škody

Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd hrozí škoda v řádech desítek milionů korun kvůli pochybení jeho někdejšího zaměstnance. Bývalý zástupce ředitele ústavu podle serveru iHNED.cz v rozporu s pokyny nadřízených převzal od stavebních firem nově zrekonstruovanou budovu svého sídla v pražských Dejvicích. Rekonstrukce přitom nebyla dokončena, měla podle vedení ústavu řadu závad, a to proto ji nechtělo převzít. Ústav se proslavil zejména unikátním výzkumem chemika Antonína Holého.

Ilustrační foto.

Medvědi jedou na půdu Válečníků

Kolín - Již osmé utkání v řadě na půdě soupeře odehrají v nové sezoně NBL basketbalisté Kolína. V sobotu hrají od 18 hodin v Děčíně.

Ilustrační foto.

Podívaná na vědu

Již pošesté chce dětem i dospělým Všeobecné a sportovní gymnázium Bruntál předvést, že fyzika, chemie a matematika nejsou nudné předměty, ve kterých studenti jen koukají do knih a tabulek.

Gymnazisté získali novou laboratoř přírodních věd.

Gymnazisté získali novou laboratoř

Soběslav – Gymnázium v Soběslavi má novou chloubu. Jeho studenti si mohou už několik týdnů užívat výuku přírodních věd v novotou zářící laboratoři.

Ilustrační foto.

Růst průmyslu překonal očekávání, brzdí ho ale nedostatek lidí

Český průmysl zakončil třetí čtvrtletí meziročním růstem produkce, zakázek i zaměstnanosti. Zrychlil své tempo z 3,2 na 4,6 procent, a pokud by se započítal chybějící pracovní den v září, meziročně by povyrostl dokonce o sedm procent. Radost však ekonomům zkalil nečekaný pokles stavebnictví. 

Požár v chemické učebně, tentokrát cvičně

Chemická učebna se ocitla v plamenech, naštěstí jen jako

Královéhradecko /LINKA 112/ - Jaké to je zažít požár učebny chemie si ve čtvrtek dopoledne vyzkoušeli studenti i učitelé na Gymnáziu Jaroslava Žáka v Jaroměři. Chemická učebna se v plamenech ocitla jenom fiktivně neboť celý zásah byl taktickým cvičením, které prověřilo nejen připravenost profesionálních i dobrovolných hasičů, ale i žáků a učitelů tamní školy.

VÁŽENÍ JE základním úkonem se zvířetem v ordinaci. Na snímku z liberecké kliniky NISA veterinární lékařka Zuzana Odleváková.

Zvířecí cukrovkáři. Civilizační choroby dostihly i psy a kočky

Cukrovka je tichý zabiják, upozorňují lékaři. Pacienta dlouho nic nebolí, nakonec ho ale choroba zmrzačí nebo usmrtí. Varování, které doposud platilo hlavně pro lidi, se nyní rozšiřuje i na domácí mazlíčky: s diabetem se podle veterinářů potýká až 48 tisíc psů a 16 tisíc koček.