Kreativ

ŠTÍTEK: chemie

Nobelova cena za chemii pro rok 2018

Ocenění za evoluci enzymů a proteiny. Komise udělila Nobelovu cenu za chemii

Švédská akademie věd udělila Nobelovu cenu za chemii pro rok 2018. Polovinu ocenění si odnesla americká chemička Frances H. Anroldová za řízenou evoluci enzymů. Druhou polovinu přidělila komise dvojici vědců Georgi P. Smithovi ze Spojených států a Gregorymu P. Winterovi z Velké Británie za přínos v oblasti výzkumu bakteriofágů, sloužících k produkci proteinů. 

Ilustrační foto.

Školám chybí informatici i fyzici

Klatovsko - Informatika, fyzika, chemie, matematika. Tyto aprobace nejvíce scházejí základním školám na Klatovsku. Například v Klatovech nemá ani jedna ze čtyř základních škol učitele s aprobací informatika.

Hokejisté Vsetína. Ilustrační foto

Ve Vsetíně řádí komando. Chemie funguje, libuje si Jonák

Ofenzivní komando úřaduje. Pět ze sedmi vstřelených gólů Vsetína v posledních dvou zápasech neslo jejich podpis. Výhry nad Třebíčí 4:3 i naposledy v Litoměřicích 3:2 režírovala druhá formace Jonák – Pechanec – Rob s produktivními beky Slováčkem a Teperem.

Kůrovcové dřevo mezi Rejvízem a Dolním Údolím.

Spor o kůrovce na Rejvízu: Ekologové odmítají kácení stromů i chemii

/FOTOGALERIE/ Kůrovec už dorazil i do rezervace Rejvíz, která patří mezi čtyři nejcennější lokality Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky. Správa CHKO sice dala lesům ČR souhlas s kácením napadených stromů i použitím chemie při likvidaci kůrovce, ekologové ale tvrdí, že tímto kokem byl porušen zákon. 

Petr Kumstát ze Sparty se raduje z gólu.

Nerozlučná dvojice Kumstát a Pech: Nikdy jsme si nevymýšleli, s kým chceme hrát

Unikátní dvojice parťáků. Žádnou další takovou v hokejové extralize nenajdete. Sparťanští útočníci Lukáš Pech a Petr Kumstát nastupují společně ve stejném týmu už patnáct let. Z Karlových Varů se před pěti lety přesunuli do Prahy, kde pokračují v úspěšné spolupráci. O chemii mezi nimi, novém kouči či myšlenkách na konec kariéry mluví v exkluzivním dvojrozhovoru Deníku.

Ilustrační foto.

Učitele chemie hledá škola už rok, absolventi se do škol nehrnou

Berounsko – Sehnat v současné době nového kvalifikovaného pedagoga není podle ředitelů základních škol Berounska a Hořovicka nikterak lehké. Z tohoto důvodu musí dost často využívat pomoci seniorů. Bez nich se v současné době neobejde téměř žádná základní škola. Učitelé v důchodovém věku často přesluhují, a ti co už v důchodu jsou, zaskakují za nemocné pedagogi a nebo za učitelky na mateřské dovolené. Není mimořádností, že se školám nedaří obsadit uvolněná místa učitelů odborných předmětů i delší dobu. Základní škola Cerhovice hledá učitele chemie už přes rok, a to má i žádost na berounském úřadu práce.

Vizualizace biokoupaliště ve votické lokalitě u rybníka Pilař.

Ve Voticích postaví první biokoupaliště na Benešovsku

Votice – Na plavání vhodné i pro alergiky v koupališti bez přidané chemie, přesto s upravovanou, hygienickými normami vyhovující vodou, se už nyní mohou těšit obyvatelé Votic. Právě tam, v hojně využívané relaxační oblasti kolem rybníku Pilař, začne co nevidět stavba nového biokoupaliště. Bude to vůbec první takové zařízení na Benešovsku. Koupaliště bylo nejvýznamnějším projektem současného vedení města, s nímž šlo do předešlých komunálních voleb. Samotná stavba má přijít město na 30 milionů a Votice je zaplatí z úspor vytvořených v předešlých čtyřech letech.

Ilustrační foto.

Chemik: Bez parfumace by mýdla a čistící prostředky zapáchaly

Chemici z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) pomáhají se vznikem nových parfémů a vonných látek. S firmou Aroma Praha, která se této výrobě věnuje, spolupracují od počátku 70. let. Podle profesora Libora Červeného z Fakulty chemické technologie, který stál u zrodu tohoto partnerství, hledají chemici nové látky, nové způsoby výroby těch známých a také náhrady za substance, které se projevily jako alergeny. V oblasti parfémů je podle něj tvrdý konkurenční boj a výrobce musí mít vždy v zásobě něco nového, aby se ubránil konkurenci.

Koupací jezírka aneb Koupání na zahradě bez chemie

Bazény v českých zahradách už dávno nejsou ojedinělým jevem. Poslední dobou ale přibývá lidí, kteří nechtějí ten klasický betonový kvádr naplněný vodou s chlorem. Obávají se alergické reakce, důvody ale mohou být i estetické a ekologické. Právě proto tu jsou koupací jezírka.

Chemická olympiáda.

Hudba, chemie i jídlo. Na Vítězném náměstí se dnes chystá velká show

Po šesti dnech na Slovensku se dnes přesune těžiště 50. ročníku Mezinárodní chemické olympiády do České republiky. Na účastníky ze 76 zemí světa čeká od 15 do 22 hodin velká party v pražských Dejvicích, která je volně přístupná veřejnosti. V rámci programu vystoupí kapely Kašpárek v rohlíku, Debbi a Tata Bojs.

Nejlepší studenti chemie z rakovnického gymnázia si mohli poslechnout přednášku nositelů Nobelových cen.

Nejlepší chemici rakovnického gymnázia na prestižní akci Sounds of Science

Rakovník / Praha - Ve středu 20. června se v Praze v Majakovského sále Národního domu na Vinohradech konala výjimečná událost s názvem Sounds of Science. Jednalo se o slavnostní galavečer pro omezený počet lidí, spojený se setkáním a přednáškami tří francouzských vědců – nositelů Nobelových cen. Součástí této mimořádné akce byl i hudební program v podání Pražské filharmonie. Celým velkolepým večerem provázel moderátor Daniel Stach z České televize.

Ilustrační foto

Do biotopu se denně přijde osmělit až osm set lidí

Českobudějovicko – Koupání bez chemie. Tak by se daly charakterizovat biotopy, které v posledních letech nabývají na oblibě. Vhodné jsou totiž i pro alergiky, kteří si jinak v létě koupání moc neužijí.

Ilustrační foto.

Šťovík musí vyhubit chemie

Jihlava – V krajském městě se v Rokycanově ulici masivně rozšířil šťovík tupolistý. Pracovníci Správy městských lesů budou nuceni na něj použít herbicid.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Politická chemie

Jak je pikantní příběh s amatérsky otráveným rusko-britským agentem, ze kterého jsou politici teatrálně zděšeni, zatímco chemici nevěřícně či pobaveně nezávisle kroutí hlavou, pikantní je i to, jak novičok zamořil naši Poslaneckou sněmovnu. V té se TOP 09, ODS a STAN nedaří přesvědčit ANO, SPD a KSČM, že má smysl řešit, co kdo u nás k této aféře utrousil do médií.

ilustrační foto

Afrodiziaka aneb Co nepřijde s celerem, můžete přehnat s chemií

Je sex s partnerem už trochu nuda? Chtělo by to povyražení, ale erotické pomůcky se vám zdají příliš „ujeté”? Přípravě „zázračných” elixírů lásky, jež by znásobily erotické radovánky, se lidé věnovali již od starověku. Co ale platí dnes? Stačí nám přírodní potraviny, nebo raději sáhneme po „zaručených” pilulkách? Způsobů, jak okořenit touhu a zvýšit libido je nespočet.

Najdete si ještě čas na žehlení, nebo také dáváte přednost „nežehlivým“ a „nemačkavým“ textiliím?

Nežehlivé povlečení: Plus nebo mýtus?

Stále častěji vídáme regály přeplněné ložním povlečením s „nemačkavou“ a „nežehlivou“ úpravou. Málokdo si přes vidinu nulové práce se žehlením uvědomí, že se za sympaticky vyhlížející úpravou skrývají tuny „umělotin“ a jiné agresivní chemie.

O svoje včely se bojí hlavně včelaři, kteří mají úly ve volné přírodě.

Včelaři se bojí zlodějů a vandalů, stát zveřejnil seznam, kde mají úly

Vysočina – Desítky tisíc včelařů v Česku mají obavy. Ministerstvo zemědělství začalo zveřejňovat umístění jejich úlů. Cílem má být údajně snadnější kontakt mezi zemědělci a včelaři například v době postřiků, které mohou být včelám nebezpečné. Včelaři se ale spíš než chemie, obávají krádeží a vandalů.

O svoje včely se bojí hlavně včelaři, kteří mají úly ve volné přírodě.

Včelaři se bojí zlodějů a vandalů, stát zveřejnil seznam, kde mají úly

Desítky tisíc včelařů v Česku mají obavy. Ministerstvo zemědělství začalo zveřejňovat umístění jejich úlů. Cílem má být údajně snadnější kontakt mezi zemědělci a včelaři například v době postřiků, které mohou být včelám nebezpečné. Včelaři se ale spíš než chemie, obávají krádeží a vandalů.

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard

Hejtman ocenil tři pedagogy z Rokycanska

Rokycansko – U příležitosti Dne učitelů, který připadá na 28. březen, byla za Plzeňský kraj hejtmanem Josefem Bernardem oceněná třicítka pedagogů.

Ilustrační foto.

Odborné učebny budou mít lepší vybavení

Pardubice – Modernější odborné zázemí pro výuku přírodních věd, fyziky, chemie či matematiky a informatiky bude mít osm základních škol (ZŠ) v Pardubicích. Rekonstrukce odborných učeben čeká ZŠ Bratranců Veverkových, Závodu míru, Npor. Eliáše, Ohrazenice, Družstevní, Spořilov, Studánka a Staňkova.

Výstavba nové budovy ZŠ Čechtice započala v březnu 2018.

Moderní učebny v Čechticích využijí žáci i z Vysočiny

Čechtice - Základní škola v Čechticích získá nové prostory. Vedení školy společně s městysem tak reaguje na nedostatečnou kapacitu budovy. Ale čechtičtí žáci nebudou jediní, kteří si nové křídlo školy užijí. “Novou budovu bude s námi sdílet pět škol, a to minimálně pět let. Jedná se o školu z Vlašimi, z Košetic, ze Zdislavic a také o školku z Čechtic a Křivsoudova,” podotkla ředitelka čechtické školy, Lenka Proschková.

Ilustrační foto.

Školy na Trávníkách, Ohradě, Sychrově a v Luhu čekají úpravy za 61 milionů

Rozsáhlou a nákladnou modernizaci čtyř základních škol v sídlištích Luh, Ohrada, Trávníky a Sychrov plánuje vedení radnice ve Vsetíně. Bude se týkat školních dílen, odborných učeben přírodopisu, fyziky a chemie, počítačových učeben i školních cvičných kuchyní s jídelnami. Počítá se také s úpravami školních zahrad.

David Turek, Zlatý Ámos

Nejoblíbenějším učitelem v Česku se stal David Turek z České Kamenice

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získal učitel hudební výchovy, češtiny a angličtiny David Turek ze Základní školy T. G. Masaryka a gymnázia Česká Kamenice na Děčínsku. Tradiční anketu potřetí za sebou vyhrál muž. Turek na trůnu vystřídal Lukáše Lise ze základní školy Soběslav. Stal se patnáctým mužem, který za posledních 25 let anketu Zlatého Ámose vyhrál.

David Turek, Zlatý Ámos

Nejoblíbenějším učitelem v Česku se stal David Turek z České Kamenice

Děčínsko - Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získal učitel hudební výchovy, češtiny a angličtiny David Turek ze Základní školy T. G. Masaryka a gymnázia Česká Kamenice na Děčínsku. Tradiční anketu potřetí za sebou vyhrál muž. Turek na trůnu vystřídal Lukáše Lise ze základní školy Soběslav. Stal se patnáctým mužem, který za posledních 25 let anketu Zlatého Ámose vyhrál.

Ilustrační foto.

Lipka, Turek a Hrdličková se představili v kraji

Rokycansko – Znalci chemie měli sraz v gymnáziu při okresním finále kategorie D. „Je zaměřené na kovy a jejich sloučeniny. V praktické části pak na experimenty s modrou a bílou skalicí,“ uvedla za organizátory profesorka Blanka Ježková.