Kreativ

ŠTÍTEK: chemie

Sedm kroků k zazimování bazénu

Vhodná doba pro zazimování bazénu nastává, klesne-li teplota vody na 10°C. Jde přesně o to období, kdy části příslušenství ještě nebudou poškozeny přízemními mrazíky, ale už je dost chladno na to, aby se ve vodě nemnožily bakterie.

Tisíce lidí přilákala do jízdárny ve valtickém zámku čokoláda.

Čokoládové království na zámku. Sladkou pochoutku kombinovali i s vepřovým

Valtice /VIDEO/ – V jedné scéně ve filmu Karlík a továrna na čokoládu postaví hlavní hrdina Willy Wonka palác z čokolády. Valtický zámek sice čokoládový není, ale po celý víkend ukrýval opravdové čokoládové bohatství. A to tak lákavé, že u vchodu do tamní jízdárny stála desítky metrů dlouhá fronta.

Stanislav Štech

Štech: Nedostatek absolventů mohou řešit umístěnky a firemní smlouvy

/ROZHOVOR/ Praxe je nespokojená s tím, v jakém množství a kvalitě střední a vysoké školy vychovávají své žáky. Notoricky chybějícími profesemi jsou strojaři, IT specialisté, učitelé matematiky, fyziky a chemie. Dá se tato slabina českého školství efektivně řešit? Jaké změny ve financování univerzit se chystají? O tom Deník hovořil s ministrem školství Stanislavem Štechem.

Ilustrační foto

Univerzita bude mít nového rektora

Pardubice - Pardubická univerzita bude mít nového rektora. Akademický senát podpořil jediného kandidáta Jiřího Málka, vedoucího katedry fyzikální chemie, který má s funkcí rektora již zkušenosti z let 2006 až 2010.

Jan Půža (druhý zleva v šátku).

Jan Půža: Je to dřina, ale bez toho to nejde

Kolín /ROZHOVOR/ – Od mala hrál fotbal, „na stará“ kolena nejpopulárnější sport opustil a začal dělat Spartan Race. Jan Půža se jedním z mnoha Kolíňáků, kteří tomuto sportu úplně propadli.

Letní škola Fybich.

Ve zkratce: Studenty i letos láká Fybich

Orlickoústecko, Dolní Dobrouč /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Ti, které láká fyzika, biologie a chemie, mohou využít hozenou rukavici od firmy Contipro v Dolní Dobrouči. Ta totiž rozjela sedmý ročník cyklu přírodovědných seminářů zvaný Fybich.

Ilustrační foto.

Vědci dorazí na náměstí do Rokycan

Rokycany – Deset organizací s různými pokusy z oborů fyziky, chemie či biologie se představí zítra na náměstí v Rokycanech. Akce startuje v patnáct hodin a zapojily se také školy z okresu.

Nositelé Nobelovy ceny za chemii za rok 2017

Nobelova cena za chemii byla udělena za kryoelektronovou mikroskopii

Ve švédském Stockholmu udělovali Nobelovu cenu za chemii. Získali ji Švýcar Jacques Dubochet, Američan narozený v Německu Joachim Frank a Brit Richard Henderson za vývoj kryoelektronové mikroskopie. Jedná se o moderní zobrazovací metodu, která zjednodušuje a zlepšuje viditelnost biomolekul. Vítěze dnes oznámila Královská švédská akademie věd.

Táborsko - Pardubice

Pohoda a radost ze hry. V Pardubicích to klape

Pardubice /KOMENTÁŘ/ - Je slast, když se daří a skoro všechno vychází. Dáváte góly, vytváříte si šance, soupeř neví kudy kam. Po devadesáti minutách je hotovo a vy můžete slavit. 

Pivní degustátorka Věra Lehovcová

Pivní degustátorka: Ženy hledají v pivu jiné chutě než muži

/ROZHOVOR/ Věru Lehovcovou přivedla k pivu práce v laboratoři. Ochutnávání piva pak zcela propadla a nyní vede kolektiv patnácti degustátorů. V laboratoři řídí stejný počet mužů jako žen a jak sama říká, degustovat umějí obě pohlaví stejně, odlišnosti nachází jen v citlivosti na různé chutě.

Marcela Lorencová se včelám věnuje tři roky. Začínala se dvěma úly a dnes už má čtyři. Postupně se od svého mentora naučila vše, co ke včelaření patří.

Vždycky kolem úlů ráda čichám, protože je to úžasná vůně

Žďár nad Sázavou /ROZHOVOR/ – Zajímavého a, jak říká, úžasného koníčka má Marcela Lorencová ze Žďáru nad Sázavou, která pracuje jako ředitelka městské příspěvkové organizace Kultura Žďár nad Sázavou. S nadšením se věnuje včelaření. „Je to velká radost. Jsem začátečník, ale strašně mě to baví. Někdo rád chodí po horách, někdo jezdí na kole, a já jdu ke včelám,“ říká s úsměvem. První úly si pořídila před třemi lety.

Patriot z Pece pod Sněžkou, to je herec Robert Jašków (na snímku vpravo s hereckým kolegou Tomášem Pavelkou). "Pouto k Peci je nezlomné a nezpřetrhatelné," říká.

Herec Jašków propadl z chemie na trutnovském gymplu. Na Děvín jezdí pořád

Pec pod Sněžkou - Herec Robert Jašków si sobotní týmovou soutěž ve vaření gulášů viditelně užíval. Aby ne, byl doma. V Peci pod Sněžkou vyrůstal. „Žil jsem v Peci 23 let, až pak jsem šel za prací do Prahy,“ prozradil. Narodil se v Trutnově, kde také chodil na gymnázium. „Pět let. Propadl jsem totiž ve třeťáku z chemie,“ prásknul na sebe.

Vítězné náměstí.

VŠCHT dnes zahájí oslavy 65. výročí od svého vzniku

Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v pražských Dejvicích dnes slavnostně zahájí oslavy 65 let od svého vzniku. Přímý pokračovatel pražské polytechniky je největší školou se zaměřením na technickou chemii ve středoevropském regionu s více než dvousetletou tradicí. Samostatná škola vznikla 1. září 1952 vyčleněním Fakulty chemické ze svazku škol Českého učení technického v Praze.

Ilustrační foto

V generálce na ligu pro sebe vybojovali Odolenu Vodu

Turnov - Dvěma venkovními zápasy dnes a zítra rozehrají nový ročník I. ligy volejbalisté TJ Zikuda. Obhájci prvoligového titulu nejprve zavítají do haly Dobřichovic, o den později je čeká Velké Meziřičí.

Ředitel Základní školy Velešín Luděk Kopřiva.

Velešínská škola letos oslaví padesáté výročí

Velešín /ROZHOVOR/ – Padesát let existence školy oslaví letos Základní škola Velešín. Dvě třídy jejích prvňáčků dnes představujeme na následující straně, škola má ale prvňáčky celkem ve třech třídách.

Ilustrační foto.

Pastelky pohořely v testu. Obsahují nežádoucí chemické látky pro děti

Nezávislá spotřebitelská organizace dTest se ve svém testování aktuálně zaměřila na pastelky. Jak 17 vybraných výrobků dopadlo? Pokud se spokojíte s tím, že jsou pastelky odolné vůči lámání, snadno se ořezávají a dobře se drží, prokáže vám většina testovaných výrobků dobrou službu. Jestli je pro vás důležité i to, aby neobsahovaly nežádoucí látky, na místě je ostražitost.

Tři nadějní studenti GZW Rakovník na návštěvě VŠCHT v Praze. V rámci chemických seminářů si vyzkoušeli například výrobu paralenu.

Rakovničtí gymnazisté se zúčastnili prestižní chemické akce

Rakovník - Ve dnech 29. – 31. srpna 2017 uspořádala Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, největší chemická univerzita ve střední Evropě s vysokým mezinárodním renomé, již 31. ročník Letní školy středoškolských profesorů a studentů. Ze všech koutů ČR se sjelo kolem 150 učitelů a zhruba stejný počet středoškoláků.

Viktor Hastík

Hastík o novém stylu házenkářů: Hra je plynulejší a rychlejší

Brno /ROZHOVOR/ – Jako jedna z mála zkušených opor přežil Viktor Hastík letní čistku v kádru brněnských házenkářů. S omlazeným týmem vstoupí už v neděli v půl jedenácté dopoledne na palubovce Karviné do nového ročníku extraligy. „Pozici jednoho z lídrů jsem měl už loni, ale jsem připravený, že těžiště bude na mně,“ nebojí se odpovědnosti dvaatřicetiletý vystudovaný právník.

Tisková konference BK Mladá Boleslav.

Augusta: Musí to bavit hráče. Pak to baví i lidi

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ – Už v pátek odstartuje úvodním kolem hokejová extraliga. Bruslaři ji zahájí na ledě nováčka z Jihlavy. A právě z týmu Dukly přišel před sezonou do Mladé Boleslavi kouč Patrik Augusta.  

Pracovník Technických služeb Jeseník s novým odplevelovacím strojem.

Novinka. Plevel v Jeseníku hubí bez chemie

Horká voda a kartáče. Tak likvidují technické služby v Jeseníku trávu mezi dlažebními kostkami chodníků či u obrubníků v ulicích. Městský podnik ušetří pracovní síly a k likvidaci plevele už nepoužívá chemikálie.

Kapela Jelen.

Smějeme se, že nejsme skupina, ale hudební hnutí!

Kolínsko /ROZHOVOR/ - Fenomenální kapela Jelen, která vystoupí na Plaňanském posvícení, má sedm členů. Na počátku však byli tři kluci, kteří milovali muziku. O začátcích i skládání songů jsme si povídali s Jindrou Polákem.

Nadzemní bazén potěší i na poslední chvíli

Léto ještě úplně neskončilo a nikdy není pozdě na pořízení osvěžujícího bazénu. Jeho zprovoznění vůbec nemusí být složitá ani finančně náročná záležitost, když si vyberete některý z bazénů nadzemních.

Dobrovolníci při zvelebování Valdštejnské lodžie v Jičíně.

Dobrovolníci nechali v lodžii otisk svých rukou

Jičín - Další krok k zvelebení Valdštejnské lodžie provedli tentokrát dobrovolníci ze zahraničí. Valdštejnské imaginárium, které o památku pečuje, totiž spolupracuje už pět let s agenturou Tamjdem.

Softbalistky Snails Kunovice - nadhazovačka Lucie Kaplarczyková.

Softbalistky Kunovic urvaly Final Four

Bylo to drama, ale naštěstí se šťastným koncem. Softbalistky Snails Kunovice vstoupily parádně do podzimní části sezony, když na domácí půdě postoupily na druhém turnaji Poháru ČSA až do finále a zajistily si tak účast ve Final Four.