Kreativ

ŠTÍTEK: chemie

Kladenský kulturista Ota Birnbaum.

Ve čtvrťáku kulturista Ota Birnbaum soutěžit nebude

Kladno - Proč se tak student kladenské obchodní akademie rozhodl? Co si myslí o nových trendech v kulturistice? Vypadají ženy, které cvičí, jako chlapi? A může být čerstvý sedmdesátník Arnold Schwarzenegger inspirací pro současné teenagery? Nejen o tom všem je tento rozhovor.  

Richard Krajčo vytrhl trn z paty organizátorům Porciunkule v Hostinném, která se ve městě tradičně koná již od roku 1667. Zaskočil za Monkey Business a nadchl plné náměstí.

Máme úžasného souseda, pochválila Richarda Krajča starostka

Hostinné - Stejně neodmyslitelně, jako dva obři na radniční věži, patří k Hostinnému tradiční Porciunkule. Má mimořádně historický význam, koná se s železnou pravidelností již od roku 1667! Letošní tradiční slavnost přilákala do města znovu velké davy, podle odhadů organizátorů se během třídenního pouťového programu objevilo ve městě 15 tisíc lidí, tedy trojnásobný počet obyvatel Hostinného.

Bedlivým okem dohlížejí na průběh letní přípravy Plamenů trenér Michal Konečný (vlevo) i generální manažer klubu Miloslav Šimon (vpravo).

Chceme mít široký kádr na play-off, říká trenér Žďáru Konečný

Žďár nad Sázavou – To nejhorší už mají zdárně za sebou. Druholigoví hokejisté Žďáru nad Sázavou se dva měsíce „trápili“ při nabírání fyzické kondice na nadcházející ročník. Se začátkem druhého prázdninového měsíce se však již konečně dostanou na led a budou mít pět týdnů na to, aby se dokonale vyladili na líté boje ve třetí nejvyšší soutěži.

Ilustrační foto.

Město bude mít Semínkovnu

Spolek Za Opavu otevře 9. září v Matičním domě první opavskou Semínkovnu. V ní si zájemci mohou vypůjčit zdarma semínka, a pokud se jim z nich podaří vypěstovat rostliny, mohou do Semínkovny vrátit zase jejich semínka, která na jaře využijí další zájemci.

Zábradlí u mostků přes Malé i Velké Valy září čistotou.

FOTO: Zábradlí u mostků přes Malé i Velké Valy září čistotou

Nymburk - V těchto dnech mohou Nymburáci u mostků přes Malé i Velké Valy potkat muže, kterému jakoby se intenzivně kouřilo od rukou. I proto jsme se zeptali, co to s mostky nad vodou dělá. „Čistím všechna zábradlí od mechů, nánosů a dalších nečistot. Jak vidíte, zábradlí jsou pak dokonale čistá. Jen to trochu létá do obličeje,“ usmívá se zaměstnanec technických služeb. Onen zdálky viditelný kouř vytváří pouze wapka a tlak teplé vody. „Žádná chemie v tom není, jen teplá voda,“ ujišťuje čistič zábradlí. 

První Semínkovnu na Mělnicku otevřela loni v Medovém obchůdku v Kozomíně včelařka Kamila Rubešová.

Zahrádkáři na Mělnicku mají třetí semínkovnu

Mělník - Do sítě šedesáti Semínkoven v Česku, nabízejících zahrádkářům bezplatné sdílení a výměnu semen z rostlin, které nebyly chemicky ošetřeny, patři i tři místa na Mělnicku. Na začátku sezony si mohou nadšenci přijít pro semínka do mělnické knihovny, kozomínské Medové prodejny a informačního centra mělnického zámku. Na stejná místa by pak na podzim měli vrátit semínka ze své úrody.

Ilustrační foto

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Dusík v nás

K výrobě výbušnin potřebujete ledek čili dusičnan draselný. Je zajímavý tím, že z něj můžete vyrobit buď bomby na zabíjení lidí, nebo skvělé hnojivo, které zajistí potraviny na přežití více lidem, než kolik by jich dokázala uživit příroda.

Pět mýtů o izolaci z recyklovaného papíru

Celulózová izolace se na trhu prosadila jako cenově dostupný a ekologický materiál, který stále tak trochu vnímáme jako alternativní novinku vhodnou pro nadšence pro přírodní bydlení. Ve skutečnosti zase tak nový není a zdaleka se nevyužívá jen v ekologických dřevostavbách.

Soutěž O zlatou vařečku ve Skaličce

Guláš a zase guláš. Ve Skaličce se týmy utkaly o ten nejlepší

Hovězí, zvěřinový nebo jehněčí. Každý šikovný kuchař může uvařit lahodný gulášek, ale soutěž O zlatou vařečku může vyhrát jen jeden. Prvenství ze šestého ročníku klání ve Skaličce si odnesl domácí „Peryna tým“. Skvělý kulinářský zážitek si ale užil každý, kdo na akci v sobotu přišel.

Plazmový zdroj pro opracování ploch.

Plazma místo chemie. Sklo či papír upraví díky vědcům z Brna ekologičtěji

Brno – Vyrábět papír či sklo a méně při tom poškozovat planetu mohou lidé díky objevu brněnských vědců. Jeho princip stojí na úpravě látek pomocí plazmy. Na novince pracuje brněnské Regionální centrum pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy CEPLANT Masarykovy univerzity spolu s vědci z Francie, Holandska či Německa.

Na dotěrný hmyz vyzrajte bez chemie

Mouchy a komáři svým způsobem patří ke koloritu léta u rybníka, ale dům nebo chatu s nimi sdílet určitě nechcete. Možností, jak se jich zbavit, existuje celá řada, a své obydlí přitom vůbec nemusíte zamořit biolitem.

Lukáš Vácha

Sparťan Vácha o nové motivaci: Cizinci přinesli kvalitu

/ROZHOVOR/ Letenský kádr se výrazně obměňuje prakticky každé léto. Spoluhráče, se kterými Lukáš Vácha ve Spartě začínal a stále v týmu působí, by mohl spočítat na prstech jedné ruky. I jeho přesto překvapil rozsah změn, které příchodem trenéra Stramaccioniho nastaly.

Třebíčská radnice ocenila nejlepší žáky základních škol.

Třebíčská radnice ocenila nejlepší žáky základních škol

Třebíč - Nejlepší žáky základních škol ocenila třebíčská radnice. Ocenění včetně drobného dárku dostali vybraní žáci, kteří v uplynulém školním roce reprezentovali své školy ve vědomostních soutěžích v matematice, chemii, v anglickém nebo německém jazyce, v recitačních a pěveckých soutěžích i v různých sportovních odvětvích.

Jindřich Chalupa

Jindřich Chalupa: Práce pyrotechnika pro mě byl adrenalin

Praha - Jindřich Chalupa se narodil v roce 1934. „Za prvé jsem Moravák a za druhé se hlásím k Valachům," říká. Doma měli malé hospodářství. Přesněji, podle jeho slov, dvě kozy v chlívku, jedno prase a pár slepic. „Byli jsme takzvaní domkáři, jelikož tatínek stačil ještě před vypuknutím války postavit domek o dvou místnostech. Jen kuchyň a příslušenství. Rodiče, já a moji tři sourozenci jsme tak byli v jedné místnosti, byly to tvrdé podmínky," vzpomíná.

Ben Dover se to nebojí rozbalit ani akusticky. Po odchodu zpěvačky se hodlají vrátit na pódia v létě.

Ben Dover se vrací na pódia

Karlovy Vary – Kapela Ben Dover se vrací opět na pódia, a to v novém složení, opustila ji zpěvačka Týnka. Zjistěte, co se změnilo a jaké má tato pop rocková formace plány do budoucna.

Opavské koupaliště ukončí sezonu s posledním dnem prázdnin.

Plovárny v okrese zvou k návštěvě

Teplé a slunečné dny mohou lidé z Opavska strávit třeba na některém z koupališť. Oficiální otevření toho opavského bylo naplánováno na pondělí 19. června.

Apidomek na zahradě Jenoty bratrské v Ústí nad Orlicí.

Včelí vzduch léčí. Nově i v Ústí

Ústí nad Orlicí - Jedinečnou příležitost vyzkoušet terapii dýcháním vzduchu ze včelích úlů budou mít přes celé léto vyznavači přírodních léčebných metod v Ústí nad Orlicí. Na zahradě jednoty bratrské byl v neděli otevřen apidomek.

Žáci Základní školy Tyršova Nymburk se v rámci výchovně vzdělávacího pobytu zúčastnili zajímavého projektu.

OBRAZEM: Školáci viděli pokusy s tekutým dusíkem

Nymburk - Žáci Základní školy Tyršova Nymburk se v rámci výchovně vzdělávacího pobytu zúčastnili zajímavého projektu. Viděli například Vodní elektrárnu Lipno, na Katedře aplikované fyziky a techniky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity zažili fyzikální show s tekutým dusíkem a vypravili se na exkurzi do Pivovaru Budvar, kde technologií výroby piva plynule navázali na fyzikální vzdělávání a prohlubovali si tak poznatky z oblasti chemie.

Kralupský technopark oslavil druhé narozeniny. Aktuálně tu probíhají projekty za 191 milionů korun.

Technopark slouží českým i evropským podnikům

Kralupy nad Vltavou - Kralupský technopark oslavil druhé narozeniny. Aktuálně tu probíhají projekty za 191 milionů korun. Technopark spolupracuje s předními českými komerčními subjekty. Má dvacet kmenových výzkumníků a desítky zapojených studentů.

Budova ČVUT.

Na ČVUT začíná Týden vědy na Jaderce pro vybrané středoškoláky

Praha - Studenti středních škol začnou v neděli v rámci Týdne vědy na Jaderce bádat na jaderné a fyzikálně inženýrské fakultě Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Škola tak chce podpořit milovníky fyziky, matematiky, chemie a informatiky, kteří uvažují o studiu na technických a přírodovědných oborech vysoké školy. Pro zaregistrované účastníky je do pátku 23. června připraven program zajímavých přednášek a exkurzí.

Ilustrační foto

Škola žije vědou a technikou

Lanškroun - Ve čtvrtek začala v Základní škole Dobrovského dvoudenní akce Věda u školy, letos je zaměřena na astronomii, robotiku, mechaniku a chemii.

Koupaliště v Mladé Boleslavi

Koupaliště otevírá. O měsíc později než dřív

Mladá Boleslav – V sobotu úderem deváté hodiny ranní začíná ostrý provoz městského koupaliště. Přestože předpověď počasí na příští dny není valná, radnice nakonec sobotní otevření podpořila.

Regionální finále Hledáme nejlepšího mladého chemika v Pardubicích

Na univerzitě hostí chemické talenty

Pardubice - Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice v úterý hostí chemické talenty. Pátý ročník celostátního finále soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR rozhodne o tom, kdo se stane žákovským mistrem republiky v chemii.

Základní škola Porubská

Základní škola Porubská je šedesátiletá

Vyhýbal jsem se dešťovým kapkám! Silný protivítr! To jsou nejoriginálnější výmluvy žáků, kteří přišli pozdě do třídy, ze školy oslavující dnes významné jubileum

Významného rakouského vědce Norberta Müllera (vpředu vlevo) ocenila tento týden Jihočeská univerzita (JU). Rektor JU Tomáš Machula (vpravo) mu na slavnostním zasedání v obřadní síni českobudějovické radnice předal čestný doktorát.

Univerzita udělila čestný doktorát věhlasnému chemikovi

České Budějovice - Významného rakouského vědce Norberta Müllera ocenila tento týden Jihočeská univerzita (JU). Rektor JU Tomáš Machula mu na slavnostním zasedání v obřadní síni českobudějovické radnice předal čestný doktorát. Profesor Norbert Müller patří k mezinárodně respektovaným odborníkům v oblasti fyzikální organické chemie a bioorganické chemie.

Studenti břeclavského gymnázia dělali ve čtvrtek pro děti z mateřské školy různé fyzikální a chemické zábavné pokusy. V biologii si děti vyzkoušely například mikroskopování.

OBRAZEM: Věda pro nejmenší. Děti v Břeclavi zkoušely hokus pokusy

Břeclav – Jak se dá chemie přetavit do dětského kouzlení ukázali dětem z mateřské školy Břetislavova studenti čtvrtého ročníku osmiletého gymnázia v Břeclavi. „Nejsložitější je udržet jejich pozornost, aby je to zaujalo. Ale když si dítě může třeba nafouknout balónek a namalovat si ho, je spokojené," řekla jedna ze studentek Magdaléna Novotná.

Ilustrační foto

Zákazníci českých hobbymarketů nakupují čím dál častěji on-line

Nakupovat přes internet lze dnes už téměř všechno. Své e-shopy obchody už otevřely i velké značky hobbymarketů působící na českém trhu. Tržby získané tímto kanálem jim rok od roku utěšeně rostou. Navíc si pochvalují, že jim e-shopy přilákaly novou skupinu zákazníků.