Kreativ

ŠTÍTEK: chemie

Pavel Šedivý (uprostřed) zvažuje, zda se na stará kolena nevrátí k závodní kulturistice. Veteránské soutěže ho lákají. Vlevo je David Fechtner, vpravo Petr Šikola.

Otevře Pavel Šedivý dveře, které kdysi tak rázně zabouchl?

Kladno - Sedmého březnového dne otevírali kladenští hokejisté v Oáze svou síň slávy. Shodu okolností tamtéž, ve stejný den, proběhla zajímavá připomínka „dřevních dob“ kladenské kulturistiky, která zažila své nejslavnější období také ve druhé polovině 70. let, rovněž za podpory „paní Poldi“.

Ilustrační foto.

Školu pokryje bezdrátová síť. V plánu je i úprava parčíku a chodníků

Kunštát - Jedna bude nová, další modernější a s lepším zázemím. Děti navštěvující Základní školu v Kunštátu na Blanensku se mohou letos těšit na novinky. „Díky zhruba šestimilionové dotaci můžeme postavit novou učebnu, jiné zmodernizovat a dovybavit,“ oznámil starosta Zdeněk Wetter.

Mladí chemici v akci, ilustrační foto.

Nejlepší chemik okresu? Má ho straškovská škola

Lovosice - 41 žáků základních škol z Ústeckého kraje bojovalo v laboratořích Střední odborné školy technické a zahradnické v Lovosicích o vítězství v 6. ročníku krajské soutěže Hledáme nejlepší mladé chemiky.

Liberec je ve čtvrtfinále play off! Spartu porazil i potřetí

Liberec je ve čtvrtfinále play off! Spartu porazil i potřetí

Praha, Liberec – Prvním postupujícím z předkola play off do jeho hlavní fáze jsou úřadující vicemistři z Liberce, kteří i potřetí v řadě porazili pražskou Spartu. Bílí Tygři vyhráli v Praze 4:1 a zachránili sezonu. Postoupili do čtvrtfinále, kde vyzvou Hradec Králové.

Liberec je ve čtvrtfinále play off! Spartu porazil i potřetí

Liberec je ve čtvrtfinále play off! Spartu porazil i potřetí

Prvním postupujícím z předkola play off do jeho hlavní fáze jsou úřadující vicemistři z Liberce, kteří i potřetí v řadě porazili pražskou Spartu. Bílí Tygři vyhráli v Praze 4:1 a zachránili sezonu. Postoupili do čtvrtfinále, kde vyzvou Hradec Králové.

Věda na vsi Včelná. V kulturáku to žilo. Údiv vedle údivu.

Děti byly fascinované vědou

Včelná - Je libo piškot zmrzlý dusíkem nebo nafouklý indiánek? A jak voní anýz? Děti i dospělí se tři dny vzdělávali ve Včelné.

Ilustrační foto.

Zdravá zahrada bez chemie

První jarní dny se blíží, alespoň kalendářně. Zahrádkáři už mají na parapetech truhlíky s rašícími semínky. Jaká bude letos vaše zahrada?

Děti se v podělí 5. března v DDM ve Vodňanech setkaly s vědeckými pracovníky, kteří je učili pracovat s pomocí mikroskopických přístrojů.

Děti si rády hrají na detektivy

Vodňany - Dům dětí a mládeže ve Vodňanech připravil dětem na první den jarních prázdniny poněkud neobvyklý, ale o to více atraktivní program.

Martin Chabada, HC Buldoci Neratovice

Buldok Martin Chabada: Derby s Mělníkem? To byl krásný zážitek

Neratovice – S hlavním mužstvem zažil pernou sezonu a na jejím konci slavil se svými Buldoky zaslouženou záchranu. Trenér hokejových Neratovic Martin Chabada si ovšem nemůže od práce oddychnout ani po sezoně, jako šéf klubu jede dál. Jak se mu celý ročník hodnotí a co všechno ho v nadcházející době čeká? Nejen to prozradil v rozhovoru pro Mělnický deník.

lékař Jiří Plaček

Praktický lékař: Nepodceňujte prevenci. Je důležitá

ROZHOVOR/ - Kdy jste naposledy byli na preventivní prohlídce? Já jsem svého praktického lékaře viděla asi před dvěma lety – zahlédla jsem ho letmo z auta při jízdě do práce. Lékař Jiří Plaček je ale přesně ten typ doktora, ke kterému bych na preventivku chodila. Pravidelně. A ráda.

Nový rektor Jiří Málek.

Nového rektora pardubické univerzity čeká inaugurace

Pardubice – Jiří Málek bude dnes slavnostně ustaven rektorem Univerzity Pardubice. Inaugurace se uskuteční v 11 hodin dopoledne v Aule Arnošta z Pardubic. Při slavnostním akademickém obřadu složí nový rektor inaugurační slib a převezme od svého předchůdce Miroslava Ludwiga univerzitní insignie – rektorský řetěz. Málek povede univerzitu v období 2018–2022.

Ilustrační foto

Církevní gymnázium dostane výtah i laboratoře

Plzeň - Pětadvacet let se laboratoře chemie a biologie na plzeňském církevním gymnáziu nemodernizovaly. Letos se konečně situace změní. Vzdělávací instituce dostala 11,6 milionu korun z evropských fondů na opravy.

Konference v kralupském technoparku řešila synergii v chemii a energetice. Synergie znamená součinnost, společné působení. Na toto téma se sešlo v Kralupech diskuzní fórum členů pěti národních technologických platforem. Jednání zastřešoval Svaz chemického

Konference řešila i alternativní paliva

Kralupy /FOTOGALERIE/ - Konference v kralupském technoparku řešila synergii v chemii a energetice. Synergie znamená součinnost, společné působení. Na toto téma se sešlo v Kralupech diskuzní fórum členů pěti národních technologických platforem. Jednání zastřešoval Svaz chemického průmyslu ČR.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Varování expertů

Přední světoví experti na umělou inteligenci tento týden zveřejnili varování, podle kterého v příštích deseti letech hrozí zneužití umělé inteligence. Na sto stranách líčí, co může dobrodiní vědeckého pokroku způsobit v rukou špatných lidí, a vybízejí vlády k omezení těchto hrozeb, dokud je ještě čas.

Ilustrační fotografie.

Prověřte dotace z EU pro výzkumná centra, žádá Babiš

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO) chce detailní analýzu finančních toků směřujících do výzkumných center, které v minulosti vznikly díky podpoře Evropské unie. Analýza se týká 48 center, do nichž se investovalo kolem 50 miliard korun. Přehled jejich počátečního financování dnes projednala Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), které Babiš předsedá. Premiér chce analýzu doplnit o peníze na provoz. 

Káva s bělidlem.

dTest: Bílý prášek do kávy? Do mléka má daleko

Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.

Ilustrační foto.

Lepší zázemí malým chemikům. Školáci dostanou moderní třídy

Blanensko, Vyškovsko – Na nové učebny odborných předmětů se mohou těšit žáci ze základní školy v Olešnici na Blanensku. Po celkové opravě olešnické základní školy, která začala už loni, město letos nechá obnovit vybavení učeben a rozšíří je. „Chystáme se opravit učebny matematiky, chemie, přírodopisu, jazyků a také kabinety,“ uvedl starosta Olešnice Zdeněk Peša. 

Ilustrační foto.

Silnice jsou na Valašsku s opatrností sjízdné

Veškerou techniku má v terénu společnost AVE CZ, která se stará na Valašsku o silnice 1. třídy. „Zatím nemám hlášené, že by se někde doprava vyloženě zastavila. Na silnicích je rozbředlý sníh, nebo je to mokré, podle toho, kdy projížděl sypač,“ informoval Miroslav Zapletal. 

Ilustrační foto.

Škola se otevře návštěvníkům, rodiče si s dětmi mohou prověřit své znalosti

Žďár nad Sázavou – Dveře školy otevřené – to je název návštěvního dne ve žďárské základní škole Švermova 4, kterou učitelé a žáci připravili na čtvrtek 22. února. Zájemci si prohlédnou učebny, družinu, tělocvičny nebo nový bufet s retrokoutkem, rodiče si mohou s dětmi i zkusit, jak by dnes zvládli třeba zeměpisný test nebo pokusy ve fyzice či chemii. 

Studenti Kostka školy ve Vsetíně se už naplno věnují studiu v moderně vybavených učebnách ve zbrusu nové části školního komplexu, který v pátek 9. února 2018 slavnostně otevřel zakladatel školy Karel Kostka.

Nová aula v Kostka škole pojme 150 studentů

Studenti Kostka školy ve Vsetíně se už naplno věnují studiu v moderně vybavených učebnách ve zbrusu nové části školního komplexu, který slavnostně otevřel zakladatel školy Karel Kostka.

Mladí chemici v Pardubicích zpívali o MHD i hráli etudy.

Mladí chemici v Pardubicích zpívali o MHD i hráli etudy

Pardubice – Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích hostila tento soutěž projektů, která je součástí klání Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR. Čtrnáct týmů základních škol se pokusilo zjistit, jaké uplatnění nachází chemie v automobilovém průmyslu.

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat. Zabrousili. Vybrousí?

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Má několik fází: popírání holokaustu, omlouvání se za popírání holokaustu, házení viny na jiné za popírání holokaustu a zastávání se těch, co se za popírání holokaustu prý dostatečně omluvili. 

Z utkání BC Geosan Kolín - Nymburk (89:124).

Medvědi mají v závěru základní části náročný los

Kolín – Základní část Kooperativa NBL spěje do svého konce. Chybí odehrát poslední dvě kola. V nich basketbalisté Kolína budou bojovat o to, aby se posunuli minimálně na šesté místo, které zaručuje účast ve skupině A1, čímž by měli jisté play off.

Ilustrační foto

Café Nobel přiblíží dravé ptáky naší přírody

Ústí nad Labem - Jak se v ČR daří dravým ptákům? Už ve čtvrtek večer to přiblíží návštěvníkům ústeckého Fokus kafe další přednáška z cyklu Café Nobel, kde vystoupí zoolog a ornitolog Václav Beran z Muzea města Ústí. Přednáška začne v 18 hodin.

ilustrační foto

Nejen tvrdá chemie umyje

My i naše životní prostředí jsme tvořeni miliony chemických sloučenin a každý den jsme s řadou z nich také konfrontováni. Některé jsou dílem přírody, jiné pochází z chemických laboratoří. Ty sice na první pohled umí neuvěřitelné divy, ovšem důsledky jejich používání mohou být mnohdy zlé. Pro člověka i přírodu.

Nový rektor Jiří Málek.

Univerzity se ujímá Jiří Málek. Školu chce dvojjazyčnou

Pardubice - Vládu nad univerzitou přebírá Jiří Málek. S univerzitou má hned několik plánů. Univerzitu povede následující čtyři roky. Chce vyšší kvalitu studia i to, aby o univerzitě bylo více slyšet či zavést dvojjazyčné prostředí.

Gymnázium Zikmunda Wintra v Rakovník

Rakovnické gymnázium se stalo fakultní školou

Rakovník – Gymnázium Zikmunda Wintra v Rakovníku se stalo 19. ledna fakultní školou Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Na slavnostním setkání představitelů spolupracujících škol s Přírodovědeckou fakultou, propůjčil děkan Jiří Zima rakovnickému gymnáziu titul Fakultní škola Přírodovědecké fakulty.

Širší nominaci Anna Bazgerová získala za roli zemřelé matky Fanny, která po deseti letech vstane z hrobu, aby proklepla synovu snoubenku.

Herečka jihlavského divadla je v širší nominaci na Thálii

Jihlava – Do širší nominace v kategorii činohra Ceny Thálie za rok 2017 byla vybrána dlouholetá herečka Horáckého divadla Jihlava (HDJ) Anna Bazgerová. Odborná porota Herecké asociace ocenila její ztvárnění role Fanny v inscenaci Vrátila se jednou v noci.

Střední rybářská škola ve Vodňanech pořádala v sobotu 27. ledna Den otevřených dveří.

Rybářská škola láká další žáky ke studiu

Vodňany - V sobotu 27. ledna pořádala Střední rybářská škola ve Vodňanech Den otevřených dveří. Všemi prostorami školy doprovázeli příchozí zájemce o studium a jejich rodiče nejen pedagogové, ale i sami posluchači.