Kreativ

ŠTÍTEK: chemie

Pečecká Pecka pobavila i navzdory počasí.

Červené Pečky mají do nového roku mnoho plánů

Červené Pečky /FOTOGALERIE/ - Od vodovodů, přes cyklistické stezky, veřejné osvětlení až po přeměnu budovy základní školy. Nejen to chystá pro tento rok městys Červené Pečky. Chybět ale nebude ani zábava. Aktuálně se v Červených Pečkách řeší vodovod na Malou Vysokou.

Ukázkové hodiny v ZŠ Přimda.

Školáci v Přimdě učili děti z vesnic

Přimda – Několik učeben se podařilo opravit a modernizovat Základní škole v Přimdě. Přispěly k tomu peníze z podpůrných programů Evropské unie. A nové učebny si školáci v Přimdě nenechávají pouze pro sebe, ale zvou sem také děti z okolních malotřídek, kterým předvádějí ukázkové vyučovací hodiny.

Trenér Uwe Krupp.

Kruppova výzva. Nikdo si nemůže krýt zadek, říká

Na podzim se hokejisté Sparty vyhřívali na prvním místě tabulky. I když hra nebyla oslnivá, fanoušci si libovali, že po zpackané sezoně přišel výsledkový progres. O pár týdnů později je všechno jinak. Pražané rázem bojují o pozice zajišťující alespoň předkolo play-off. Srážejí je špatné starty a bídné přesilovky.

Společenský dům opět po čase hostil akci obchodu bez obalů. Tentokrát k africké exotice přibyly také citrusy z Kréty.

Vánoce v Kas centru byly s vůní exotiky

FOTOGALERIE / Spousta chutí, spousta vůní. A s tím také řada podivných tvarů. To byla sobota v prostějovském Společenském domě. Vrátila se sem totiž akce plná ovoce. Obchod Bez obalů v srdci Hané opět připravil přehlídku ovoce, tentokrát ovšem nejen z Afriky.

Ilustrační foto

Gymnázium Dašická posbíralo úspěchy

Pardubice – Autor chemické olympiády, která letos slaví 55. výročí, si připravil pro účastníky velmi náročné zadání. To ale nebylo překážkou pro dva řešitele olympiády z pardubického Gymnázia Dašická Radka Hlaváčka a Matyáše Hornyho, kteří ve finále krajského kola chemické olympiády obsadili první a druhé místo.

Tradiční vánoční jarmark v II. ZŠ J. A. Komenského Milevsko. Foto: Markéta Radostová

Tradiční vánoční jarmark

Milevsko - Stalo se již tradicí, že se v období adventu koná na 2. základní škole J. A. Komenského v Milevsku vánoční jarmark.

Výuka ve škole. Ilustrační foto.

Škola venku: Asfaltový plácek v betonové džungli může nabídnout víc než třída

/ROZHOVOR/ Je to názorné, učivo se lépe pamatuje a děti baví. To je několik poznatků učitelů, kteří začali dětem látku vykládat venku, a to i když panují plískanice. Jedním z propagátorů této metody je i Petr Daniš, ředitel vzdělávacího centra Tereza, jež sídlí v Haštalské ulici v Praze. Jeho publikace Tajemství školy za školou má být návodem, jak dostat výuku pod širé nebe.

Liberečtí laboratorní specialisté v Iráku.

FOTO: Liberečtí laboratorní specialisté cvičili své protějšky v Iráku

Liberec – Jednotka laboratorních specialistů chemického vojska (jLSChV) složená z příslušníků střediska speciálního určení z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany působila 3 týdny v listopadu v Centrální chemické laboratoři v Bagdádu, kde úspěšně plnila úkoly spočívající ve výcviku personálu chemické laboratoře iráckého chemického vojska z řad vojáků i civilních zaměstnanců.

Trenér kolínských basketbalistů Pavel Beneš

Beneš: Snad budeme na konci spokojeni

Kolín /ROZHOVOR/ - Basketbalisté Kolína mají za sebou první polovinu sezony v NBL. Po jedenácti kolech jim patří devátá příčka. „Z mého pohledu na tom zatím nejsme tak, jak bychom chtěli. Pár utkání nám uteklo jen o vlásek a tato ztráta nás stojí lepší umístění a samozřejmě jsme z toho i smutní,“ uvedl trenér kolínského celku Pavel Beneš.

Peníze. Ilustrační foto.

S opravou školy pomůže dotace

Větrný Jeníkov – Radnice ve Větrném Jeníkově nutně potřebuje rekonstruovat budovu základní školy. Pomůže jí dotace od MAS Třešťsko, která však nepokryje všechny plánované práce.

Trenér Pavel Beneš.

Beneš: Snad budeme na konci spokojeni

Kolín - /ROZHOVOR/ Basketbalisté Kolína mají za sebou první polovinu sezony v NBL. Po jedenácti kolech jim patří devátá příčka. „Z mého pohledu na tom zatím nejsme tak, jak bychom chtěli. Pár utkání nám uteklo jen o vlásek a tato ztráta nás stojí lepší umístění a samozřejmě jsme z toho i smutní,“ uvedl trenér kolínského celku Pavel Beneš.

Bakterie Legionella. Ilustrační foto

Zlikvidovat ji teplem, nebo chemicky? Most řeší výskyt bakterie v trubkách

Severočeská teplárenská (SETEP) dodávající sídlištím na Mostecku teplou vodu z komořanské teplárny a největší bytové družstvo Krušnohor se navzájem kritizují kvůli rozdílnému postupu vůči bakterii legionelly, která může po sprchování vyvolat zápal plic. Zatímco jedni navrhují termodesinfekci, druzí považují za účinnější chemikálie. 

Ředitel MŠ a ZŠ Březová Ludvík Zimčík. Ilustrační foto.

Nástavba bez dotací. Školu v Březové financovala pouze obec

Zcela nové čtyři odborné učebny přírodopisu, chemie, fyziky a jazyků. Oprava základů a především řešení nedostatečné kapacity. Částku více než deset milionů korun na nadstavbu Základní školy v Březové však musela sehnat sama obec. Nepodařilo se jí totiž získat žádný z dotačních příspěvků státu. Jejich vyřizování se podle tamního starosty natahuje už měsíce.

Ilustrační foto

Králův Dvůr už rozjel nové investice do školství

Králův Dvůr - Nové zastupitelstvo Králova Dvora začalo už na ustavujícím veřejném zasedání pracovat na nových projektech. Ty budou stejně jako v uplynulých letech i v tom příštím roce zaměřené mimo jiné také na školství. To už je prioritou Králova Dvora dlouhou dobu.

Chuchelský háj.

Chuchelský háj zdvojnásobí svou velikost. Dostane ochranné pásmo

Přírodní rezervace Chuchelský háj se rozroste zhruba na dvojnásobnou rozlohu. Stávající plocha rezervace, která je v katastru Malé a Velké Chuchle, byla 20 hektarů. K rezervaci, která nově ponese název Chuchelské háje, přibude také ochranné pásmo na pozemcích směrem na západ od rezervace. Vyplývá to z materiálu, který schválili na svém posledním zasedání dosluhující pražští radní.

Jednatřicetiletý fotbalista Viktorie Michal Malý je doma v Otrokovicích spokojený.

Pomohly nám stmelovací akce, tvrdí otrokovická opora Malý

ROZHOVOR/ Postavou je na trávníku k nepřehlédnutí, ale i přes svoji výšku rozhodně nepatří otrokovický obránce Michal Malý mezi kolohnáty. Naopak, urostlý zadák je klíčovým mužem Hubníkovy party. Bývalý hráč zlínského Fastavu vytáhl Viktorii z třetiligového suterénu do popředí tabulky. Přitom jednatřicetiletý fotbalista už dávno nehraje stopera.

Miroslava Novoveská byla loni v Thajsku bronzová, letos získala v Bratislavě zlato

Plzeňská studentka je v chemii zlatá

Plzeň – Mirka Novoveská studuje oktávu B Masarykova gymnázia v Plzni, ale klidně by mohla být díky svým znalostem posluchačkou Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Chemie ji baví a dosáhla v ní už řady úspěchů.

Ilustrační foto

Autosedačky? Je v nich zbytečná chemie, ukázal dTest

Děti jsou nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu, proto je pořízení sedačky do auta velmi zodpovědný úkol. Časopis dTest se proto zaměřil na testování 12 dětských zádržných systémů různých hmotnostních i velikostních skupin. V testu nakonec neuspěly dvě sedačky, které však propadly kvůli obsahu škodlivých látek.

HC Kometa Brno.

Brnu k ideálu schází chemie

Brno – První útočná lajna hokejistů Komety šlape tak, jak má. Jenže ty další zatím pokulhávají, nesbírají body, vázne souhra. Ač nasazení a snaha se jim nedá vytknout, prostě schází góly. Alespoň v posledních dvou duelech střelecky procitl Alexander Mallet a přidali se i další, skórovali Leoš Čermák i Bedřich Köhler.