Kreativ

ŠTÍTEK: chemie

Chance liga: Jestřábi Prostějov - Vsetín (1.3.2024)

Dlouho jsme hledali chemii, teď už jsem optimistou, říká Venkrbec před play-off

Zápas posledního kola Chance ligy mezi Prostějovem a Vsetínem přinesl velice atraktivní hokej z obou stran a výsledek nakonec ovládli domácí Jestřábi v poměru 4:1. Hned o polovinu z tohoto počtu se postaral kapitán Jestřábů Matouš Venkrbec, který sám vstřelil obě branky svého týmu v první třetině a zároveň tak počet svých kanadských bodů zaokrouhlil na číslo 25.

Kateřina Patriková uprostřed.

Soutěž Hledáme nejlepšího mladého chemika vyhrála v kraji Kateřina Patriková

Kateřina Patriková ze ZŠ Švabinského 1702 v Sokolově zvítězila v soutěži Hledáme nejlepšího mladého chemika, který představuje příležitost pro nadané žáky základních škol ukázat své znalosti a dovednosti z chemie. Druhý skončil Filip Marek Radny ze ZŠ Poštovní, Karlovy Vary a třetí místo obsadil Lukáš Čácha z 3. ZŠ Cheb.

Jednadvacetiletý Jan Hrebík z Valtířova studuje v Irsku na prestižní evropské univerzitě UCD. Nyní je na výměnném semestru v Singapuru.

Věřil, chtěl, dokázal. Mladík z Valtířova studuje ve světě, našel se v chemii

/FOTOGALERIE/ Pestrý inspirativní příběh píše ve svém životě jednadvacetiletý Jan Hrebík z Valtířova. Ze vsi na Ústecku se přes Prahu vydal do světa, konkrétně do irského Dublinu, kde už třetím rokem díky stipendiu studuje chemii. Momentálně navíc tráví jeden semestr v Singapuru. Slovní spojení “to nejde” u nadějného ústeckého rodáka nečekejte. Naopak. Jan Hrebík ukazuje, že i z běžné rodiny může vést cesta za veleúspěšným studiem.

Křídelní hráč Martin Kheil posílil basketbalisty GBA Lions.

Máme dobrou týmovou chemii, tvrdí navrátilec do GBA Lions Martin Kheil

Jindřichohradecké basketbalisty posílil pro rozhodující fázi sezony křídelník Martin Kheil. A rozhodně nešel do neznámého prostředí. Dvacetiletý hráč už u Vajgaru úspěšně působil. Přišel v roce 2020 a juniorské roky odehrál v akademii GBA, s níž vybojoval i mistrovský titul. Rovněž nastupoval i v prvoligovém áčku, odkud v uplynulé sezoně zamířil do pražské Slavie. Mezitím se blýskl také v reprezentačním dresu hráčů do 20 let, kde jako nejlepší střelec národního týmu pomohl k vítězství v B divizi evropského šampionátu. V dresu účastníka nejvyšší soutěže si však přivodil těžké zranění a k basketu se vrátil až po pěti měsících. Vyhodnotil, že pro jeho restart bude nejvhodnější návrat do GBA Lions.

Kateřina Patriková ze Sokolova získala titul nejlepší Mladý chemik

Kateřina Patriková ze Sokolova získala titul nejlepší Mladý chemik

V každém ze tří okresů Karlovarského kraje najdete výborné mladé chemiky. Ukázalo to regionální kolo 12. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR. Finálové chemické klání pro Karlovarský kraj uspořádala 8. a 9. ledna Střední uměleckoprůmyslová škola keramická a sklářská Karlovy Vary.

Nově jmenovaní profesoři Martin Čapský a Tomáš Weidlich

Čapský a Weidlich. Univerzita Pardubice má dva nové profesory

Univerzita Pardubice získala další dva nové profesory. Nově se nejvyšší akademickou hodností budou prezentovat Martin Čapský z Fakulty filozofické a Tomáš Weidlich z Fakulty chemicko-technologické. Jmenovací dekrety si v úterý 12. prosince převzali při slavnostním aktu v pražském Karolinu.

Pokud vám voda neodtéká, je třeba ucpaný odpad co nejdříve vyčistit.

Jak vyčistit odpad bez použití chemie? Pomůžete tím přírodě i své peněžence

Jakmile začne voda pomalu odtékat, je jasné, že máte problém. Ucpaný odpad v kuchyni, v koupelně nebo na WC už určitě někdy řešila většina z nás. Pokud nechcete, aby voda přestala odtékat úplně a byt vám zamořil zápach z ucpaných trubek, je třeba odpad rychle vyčistit. Co je nejlepší na čištění odpadů? A dá se odpad vyčistit bez chemie?

Nejoblíbenějším nástrojem na vytírání podlah je zřejmě otočný mop, který se dostane do každé skuliny.

Čím dobře umýt podlahu? Nemusíte kupovat speciální saponáty

Vytírání podlahy není žádná věda a zvládne to každý. Otázkou ovšem zůstává, jaký bude výsledek. I zde je potřeba trochu rozumu, aby na podlaze nezůstávala špína či šmouhy, nebo aby podlahová krytina dokonce nepřišla k úhoně. Je nutné vědět, co dát do vody na vytírání podlahy a jaké prostředky zvolit na různé druhy krytin. Pokud se chcete obejít bez chemie z obchodu, zvažte, zda je vhodné použít na mytí vaší podlahy ocet či líh. A jestliže chcete podle babských rad něco voňavějšího, možná se ptáte, jestli je pro vaši podlahu dobrá aviváž.

Z našeho Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku se vzdělávací akce zúčastnili dva studenti se zájmem o chemii.

Rakovničtí gymnazisté poznávali chemii na ČVUT v Praze

/FOTO/ Ve čtvrtek 16. listopadu uspořádalo České vysoké učení technické v Praze další ročník odborného semináře pro středoškolské pedagogy a studenty s názvem Chemie na ČVUT. Přijelo kolem 50 pedagogů a studentů, z našeho Gymnázia Zikmunda Wintra se této bezplatné vzdělávací akce, akreditované ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, zúčastnili dva studenti se zájmem o chemii z maturitní třídy C4B – Kristýna Nováková a Adam Vondráček, za doprovodu svého vyučujícího chemie Kamila Březiny. 

Student Antonín Svoboda se letos rozhodl podstoupit výzvu ještě mnohem náročnější než minulý rok spočívající v řešení velmi obtížných úloh kategorie A.

Držíme palce Antonínu Svobodovi v nejvyšší kategorii chemické olympiády

/FOTO/ Po úspěšné účasti v minulém školním roce v podobě krásného 4. místa v krajském kole chemické olympiády v kategorii B se Antonín Svoboda z Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku letos rozhodl podstoupit výzvu ještě mnohem náročnější spočívající v řešení velmi obtížných úloh kategorie A.

Akce se zúčastnili čtyři nadšení studenti a budoucí maturanti – Klára Endrštová a Adéla Kotlíková ze třídy C4B a Matěj Havránek a Antonín Svoboda ze třídy O8 v doprovodu svých vyučujících chemie Julie Andrové a Kamila Březiny.

Studenti rakovnického gymnázia se vydali na Cestu do hlubin studia chemie

/FOTOGALERIE/ Ve dnech 26. až 27. října uspořádala Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, sekce chemie, již 8. ročník prestižního semináře pro středoškolské pedagogy a studenty s názvem Cesta do hlubin studia chemie. Z celé ČR přijelo kolem 70 učitelů a asi 80 středoškoláků.

Seriál Lekce chemie

Tipy ze streamů: Oslava studia Disney, lekce chemie i boj s pravěkými žraloky

Studio Disney slaví 100 let od založení, a tak je vhodná chvíle připomenout si filmy a seriály, které vznikly za dobu jeho existence. Sněhurku a sedm trpaslíků, příběhy myšáka Mickeyho, kačera Donalda i dalších oblíbených postav můžete sledovat na Disney+. V seriálu Yellowjackets na SkyShowtime zjistíte, jak se na skupině žen z bývalého středoškolského fotbalového týmu podepsala dávná letecká havárie. Na HBO Max bojuje Jason Statham s pravěkými megalodony a Brie Larsonová nabízí na Apple TV+ Lekci chemie. Jsou tu pravidelné tipy na nejlepší podívanou ze streamů.

Michal Holčapek

Vědec Michal Holčapek získal cenu Rudolfa Lukeše

Chemik Michal Holčapek z Univerzity Pardubice získal letošní Cenu Rudolfa Lukeše. Prestižní ocenění uděluje Česká společnost chemická ve spolupráci s Nadací Experientia a vědec ji obdrží za významný přínos v oboru hmotnostní spektrometrie. Právě ta je klíčovou metodou pro analýzu lipidů z krve, kterou Holčapkův tým využil pro včasnou detekci některých typů rakoviny. Uvedla to univerzita ve své tiskové zprávě.

Nobelovu cenu za chemii získala trojice vědců z USA a Ruska Moungi Bawendi, Louis Brus a Alexej Jekimov za objev a výzkum polovodičových nanokrystalů známých jako kvantové tečky.

Nobelova cena za chemii putuje trojici vědců za výzkum kvantových teček

Nobelovu cenu za chemii získala trojice vědců z USA a Ruska za objev a výzkum polovodičových nanokrystalů známých jako kvantové tečky. Jména čerstvých laureátů, kterými jsou Moungi Bawendi, Louis Brus a Alexej Jekimov, unikla na veřejnost několik hodin před oficiálním oznámením Královské švédské akademie věd.

Vědec, fyzik, chemik a manažer Pavel Banáš hostem Deníku s nadhledem

Budoucnost vědy? Propojování a vědci musí mít tah na branku, říká Pavel Banáš

Hostem nového dílu videocastu Deník s nadhledem se stal vědec, chemik, fyzik a v neposlední řadě manažer vědy – ředitel vědeckého centra CATRIN Pavel Banáš. Moderátor Roman Štěpánek se jej ptal na jemu blízká témata o přírodních vědách, jako je chemie a fyzika, ale také na otázky spojené s univerzitním prostředím. A jak sám Pavel Banáš podotknul, věda nemá být složitá, protože poté to asi není pro vás to „pravé ořechové“.

Pomíchané tužkové baterie roztřídíte jednoduchým testem

Jednoduchý test. Rozeznat vybitou tužkovou baterii od nabité můžete ihned

Tužkové baterie se nacházejí ve většině domácností. Jak dlouho ale vydrží baterie nabitá, záleží na mnoha faktorech. A tak ji čas od času musíme vyměnit za novou, případně ji dát do nabíječky. Někdy se však stane, že se vám v jednom šuplíku smíchají baterky nabité, vybité, nové i staré. Jak ale poznáte, která z baterií je nabitá, aniž byste museli používat speciální přístroje? Poradíme vám jednoduchý test.

Mezi škůdce, kteří mohou vážně ohrozit naši zahradu, patří mšice

S mšicemi zatočíte i bez chemie. Prostředky k jejich hubení máte doma

Mezi škůdce, kteří mohou vážně ohrozit naši zahradu, patří mšice. Jsou sice přirozenou součástí zahradního ekosystému, ale pokud je jich hodně, představují pro rostliny velké nebezpečí. Jak se zbavit mšic? Nejsnadnějším řešením problému se mšicemi je chemický postřik, vyhnat je však můžeme i bez nebezpečné chemie. Stačí použít některý z domácích ekologických prostředků obsahujících látky, které mšicím vadí. 

Filip Poisl ze ZŠ Dukelská patří mezi největší chemické talenty. Na snímku s třídní hanou Vojtovou.

Největší talent na chemii zatím chodí na strakonickou základní školu

Je žákem 9. B ZŠ Dukelská ve Strakonicích a jak sám říká, nijak výrazně se doma neučí. Přesto Filip Poisl od začátku devítky vyhrává jednu olympiádu za druhou – matematickou, z češtiny, z fyziky, zeměpisu, dějepisu a hlavně chemie. „Chemie mě baví asi úplně nejvíc,“ říká Filip Poisl.

Učitelé v sokolovské chemičce.

Učitelé prozkoumali prostory sokolovské chemičky

Do „Dne učitelů nejen chemie“ se zapojili v úterý 28. března učitelé z Karlovarského kraje. Akci pro ně uspořádala sokolovská chemička Synthomer ve spolupráci s Chemickým centrem pro učitele chemie, které funguje na 6. ZŠ Sokolov.

Vítězný tým ZŠ Wolkerova s tématem bioplynové stanice.

Nejlepší škola. Brodská Wolkerovka bodovala v celostátní soutěži chemiků

První místo a titul nejlepší škola. Jako třešničkou na dortu byl titul nejlepší učitelka chemie pro Marii Skálovou. Základní škola Wolkerova z Havlíčkova Brodu letos bodovala v celostátní soutěži Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR. Klání se účastnily tisíce školáků z celé republiky. Brodští žáci porotu zaujali popisem bioplynové stanice z Lípy.

Nové gymnázium zaměřené na chemii by první studenty mělo přivítat již 2. září 2024.

Nové přírodovědné gymnázium v Brně: podívejte se, jak budovu předělávají

/VIDEO/ Šest stovek studentů, které baví chemie a chtějí se jí dále věnovat, najde novou příležitost v Brně již příští rok v září. Právě na výuku chemie bude zaměřené nové přírodovědné gymnázium. Bude stát v Pionýrské ulici a stane se součástí Střední průmyslové školy chemické, která sídlí ve Vranovské ulici. Dělníci nyní pracují na úpravách budovy v Pionýrské. Stavba přijde na 320 milionů korun.

Základní škola z Litomyšle se stala fakultní školou Univerzity Pardubice.

Základka v Litomyšli a Cerekvici jsou fakultními školami Univerzity Pardubice

/FOTO/ Základní škola U Školek v Litomyšli se stala jednou z pěti nových fakultních škol Univerzity Pardubice, a to konkrétně Fakulty chemicko-technologické. Partnerství umožní žákům základní školy využívat univerzitní laboratoře a prohloubit si tak znalosti chemie. Na titul upozorňuje žáky i návštěvníky školy nová cedule u vchodu do školy. Dalšími partnerskými školami fakulty jsou ZŠ Polabiny 3 a ZŠ Studánka v Pardubicích, ZŠ Školní nám v Chrudimi a ZŠ Cerekvice nad Loučnou.

Nový biosenzor, který okamžitě dokáže ve vodě či v mléčných výrobcích odhalit i velmi malé zbytky antibiotik, konkrétně ampicilinu. Vypadá jen jako malá krabička propojená s mobilním telefonem.

Senzor z Olomouce odhalí snadno antibiotika ve vodě i v mléčných výrobcích

Vypadá jako krabička propojená s mobilem. Tento nový biosenzor dokáže ve vodě či v mléčných výrobcích okamžitě odhalit i velmi malé zbytky antibiotik, konkrétně ampicilinu. Základem je na míru připravený nanomateriál odvozený od fluorografenu, který vyvinuli vědci z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci a tamní přírodovědecké fakulty. Využili k tomu metodu „klikací chemie“ (z angl. click chemistry), za niž byla loni udělena Nobelova cena za chemii.

Ilustrační foto.

Soutěž mladých chemiků Chemiklání se poprvé uskuteční v Oxfordu

Už příští pondělí 6. února vypukne na Univerzitě Pardubice již osmý ročník populární soutěže mladých chemiků Chemiklání. Vedle pardubické univerzity ve se stejném termínu bude konat také na dvou britských univerzitách - v Cambridge a letos poprvé i v Oxfordu.

Ostravská trojka Stránský, Zdráhal a Demel právě snížila na 2:3 v zápase s Mladou Boleslaví.

Litvínovští Ostraváci nastartovali obrat. Máme spolu chemii, směje se Demel

Všichni tři pocházejí z Ostravy. Šimon Stránský, Patrik Zdráhal a Patrik Demel nastartovali Litvínov v důležitém zápase s Mladou Boleslaví a zaveleli k obratu. Přišel včas a tři body pro Vervu také. „Liga je hodně vyrovnaná. Musíme dál dělat pozitivní rozdíly v tabulce,“ říká obránce Patrik Demel.

Co vám utkvělo v paměti z chemie ze základní školy?

KVÍZ: Co jsou to ionty a jakou značku má zlato? Vyzkoušejte, jak zvládáte chemii

Ný, natý, itý, ičitý… chemické koncovky prvků se musí naučit každý školák. Jak dobře si je pamatujete vy? Některé z nás chemie ve škole děsila, jiní se těšili na zajímavé pokusy. Zvládnete ještě chemii ze základky? Zkuste si náš kvíz, složený ze základních znalostí, které se učí děti v osmých a devátých třídách základních škol.

Patnáctá vědecká chemická konference na rakovnickém gymnáziu.

Rakovničtí studenti si vyslechli odborné informace o green dealu a fotovoltaice

Tématem v pořadí již 15. vědecké chemické konference, pořádané 14. listopadu 2022 na Gymnáziu Z. Wintra v Rakovníku v rámci oslav Dne boje studentů za svobodu a demokracii jako ukázka propojení chemie a environmentálních věd a jejich souvislosti s praktickým životem i přírodou, byl green deal, fotovoltaika a solární energie. Hlavním hostem konference byl Marek Staf z Ústavu plynných a pevných paliv a ochrany ovzduší VŠCHT Praha.

Studenti rakovnického gymnázia se zúčastnili odborného semináře chemie na ČVUT v Praze.

Rakovničtí gymnazisté poznávali chemii na ČVUT v Praze

V pátek 11. listopadu uspořádalo České vysoké učení technické v Praze další ročník odborného semináře pro středoškolské pedagogy a studenty s názvem Chemie na ČVUT. Přijelo na něj více než 40 pedagogů a studentů. Z rakovnického Gymnázia Zikmunda Wintra se vzdělávací akce zúčastnili tři studenti se zájmem o chemii za doprovodu svého vyučujícího chemie Kamila Březiny.

Zástupkyně rakovnického gymnázia na projektu Cesta do hlubin studia chemie.

Studentky rakovnického gymnázia se vydaly na Cestu do hlubin studia chemie

Ve dnech 26. a 27. října 2022 uspořádala Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, sekce chemie, již 7. ročník prestižního semináře pro středoškolské pedagogy a studenty s názvem Cesta do hlubin studia chemie. Z celé ČR přijelo kolem 75 učitelů a zhruba stejný počet středoškoláků. Z našeho Gymnázia Zikmunda Wintra, které je už 4 roky fakultní školou Přírodovědecké fakulty, se této bezplatné vzdělávací akce, akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, zúčastnily 2 nadšené studentky a budoucí maturantky Valentýna Karhánková ze třídy C4A a Karin Opelková ze třídy C4B v doprovodu vyučujících chemie Julie Andrové a Kamila Březiny.

První setkání chemického centra na gymnáziu v Rumburku

První setkání chemického centra na gymnáziu v Rumburku účastníky zaujalo

V pondělí 19. září se uskutečnilo na Gymnáziu Rumburk první setkání Chemického centra. Před třetí hodinou odpolední dorazili první účastníci a nesměle vcházeli do učebny chemie. Nakonec přišlo celkem dvanáct učitelek a učitelů chemie ze základních a středních škol celého Šluknovského výběžku a blízkého okolí, jedna z účastnic přijela dokonce až z České Lípy.