Kreativ

ŠTÍTEK: předpověď počasí

Ilustrační foto.

Na silnicích se bude v noci tvořit ledovka, varují meteorologové

Praha – Na většině území Česka se v noci na čtvrtek může vlivem ochlazení tvořit na mokrých silnicích a chodnících náledí. Ve středu před půlnocí by se mohlo podle meteorologů objevit v západní polovině Čech, během noci i na ostatním území Čech a k ránu na severu Moravy a místy i ve Slezsku. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nechranická přehrada letos díky suchu odkryla desítky metrů břehu.

Chomutovsko: Vody v nádržích je málo, ale pro lidi vystačí

Chomutovsko - Území České republiky letos postihlo sucho. To se promítlo ve všech formách také v našem okrese. Srážkový deficit se začal projevovat už v únoru a na konci roku je v některých nádržích viditelně málo vody. Nic na tom nezměnily ani srážky posledních dnů.

Ilustrační foto

Konec prosince bude nadprůměrně teplý, sníh lze čekat jen na horách

Praha – Meteorologové očekávají, že do konce prosince i v úvodu příštího roku budou v Česku převládat průměrné až nadprůměrné teploty. Nejteplejší bude příští týden, kdy se denní maximální teploty dostanou až na 11 stupňů Celsia, pak se postupně ochladí. Nejvíc srážek pravděpodobně spadne v období od 21. prosince do 3. ledna, tedy kolem vánočních svátků a Silvestra, ale sníh lze čekat zřejmě jen na horách. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil na svém webu.

Ilustrační foto

Na Klínovci se od pátku začne lyžovat, otevře sjezdovku Dámská

V pátek začne ve Skiareálu Klínovec lyžařská sezona. Lyžovat se bude na sjezdovce Dámská, rozjede se i stejnojmenná lanovka, řekl mluvčí klínoveckého areálu Adam Svačina. Ostatní areály v Karlovarském kraji už také začaly zasněžovat, teplé počasí ale začátek sezony ještě oddálí.

Sjezdovka v Horní Radouni.

Sněžná děla na suchu nezůstanou

Jindřichohradecko – Podle předpovědi počasí podzim zřejmě definitivně předal vládu zimě a ta nám od víkendu ukazuje svou sílu. Pro milovníky lyžování je to kapka naděje, že brzy vyrazí na sjezdovky. 

Ilustrační foto

Voda dál chybí, nejen zemědělci doufají v nadílku sněhu

Vyškovsko – Vodohospodáři, zemědělci i rybáři. Na jaře a v létě vyhlíželi déšť, teď s obavami čekají na zimu. Pokud nepřinese srážky, dotkne se to nejen jich, ale i lidí. Na Vyškovsku by následky sucha mohli nejvíc pocítit odběratelé pitné vody.

První letošní sníh lehce pokryl Znojmo i přírodu Podyjí v pondělí odpoledne.

OBRAZEM: První sníh pokryl Znojmo i přírodu Podyjí

Znojmo – Zejména školáci měli v pondělí odpoledne důvod k radosti. První letošní sníh pokryl totiž po jejich vyučování ulice Znojma. Do běla se oblékla i příroda Národního parku Podyjí. Spolu se sluncem pak sněhová nadílka předvedla tu pravou zimní atmosféru. Sníh ale začal pomalu tát. A ani v nadcházejících dnech zřejmě nebude příroda na Znojemsku příliš bílá.

Ilustrační foto

Čeká nás chladný týden, v noci bude mrznout. V prosinci se mírně oteplí

Praha – V příštím týdnu by mělo být počasí v Česku chladnější, než je koncem listopadu obvyklé, v předvánočním prosincovém období by měly být teploty mírně nadprůměrné. Srážek meteorologové očekávají nejméně před polovinou prosince. Vyplývá to z výhledu počasí, který dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil na svém webu.

SOUROZENCI Vašík, Jiřík a Anežka dorazili v doprovodu rodičů před restauraci Hamrovka v Dobřívě přichystaní na průvod. Zpráva o zrušení akce se k nim nestačila dostat. Na malé zklamání rychle zapomněli a společně se vydali alespoň na večerní procházku

Broučky z Dobříva nepustil do průvodu vítr

Dobřív - Dlouho připravovaný průvod malých předškoláčků, kteří si pro něj vyráběli nejen lampiony, ale i broučky z přírodních materiálů, jež chtěli na konci cesty uložit k zimnímu spánku, museli odložit kvůli nepříznivému počasí.

Hůlkařský výlet do Českého ráje.

Poslední letošní výlet do Českého ráje se povedl

Mělnicko – Posledním výletem sezony, organizovaným společně s Rodinným centrem Všetaty-Přívory, byla procházka v pohádkově krásném Českém ráji. Hlavním cílem byl statek a skalní výtvory místního statkáře a lidového umělce Vojtěcha Kopice.

Ilustrační foto

Česko v noci potrápí silný vítr, na horách vichřice. Hrozí pády stromů

Praha - Celé Česko v noci na středu zasáhne silný vítr. Na hřebenech může dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, tedy síly vichřice. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Hrozí pády větví a stromů, a to až do středečního večera.

Ilustrační foto

O víkendu se ochladí, příští týden bude zase tepleji

Praha - Vlivem frontálního systému, který bude v pátek postupovat po severní straně tlakové výše nad jihozápadní a jižní Evropou, přejde přes naše území v noci na sobotu studená fronta. Za ní k nám podle meteorologů ČHMÚ bude proudit teplý vzduch.

Zásoby posypové soli. Ilustrační snímek.

Technické služby mají soli dost

Zimní údržbu komunikací ve Frýdku-Místku zajišťují technické služby, které od počátku listopadu přešly na takzvaný zimní režim.

Ilustrační foto

Kdy zavlažovat? Zemědělců poradí Intersucho. Předpovídá sucho na 10 dní dopředu

Brno - Kdy zasévat nebo zavlažovat. Každoroční otázky zemědělců, kteří po nesprávném rozhodnutí můžou přijít o úrodu a tím pádem i o zisk. Nicméně od listopadu jim pomáhá ve zvolení ideálního data nový portál Intersucho. Ten předpovídá sucho na deset dní. Aktuální stav půdy a vegetace propojili brněnští vědci se zahraničními kolegy totiž s předpovědí počasí.

Speciální mazací trolejbus Dopravního podniku města Brna.

Speciální mazací trolejbus pomůže s námrazou. Při ledovce ale kalamitě nezabrání

Brno – Brňané, kteří jezdí městskou hromadnou dopravou, se nemusejí bát, že by tramvaje či trolejbusy zastavila námraza. Mechanici brněnského dopravního podniku totiž na jeden služební trolejbus nainstalovali speciální zařízení, které umí natřít troleje nemrznoucí směsí. Pro tramvaje zase vytvořili pět srážecích lišt, které dokážou námrazu mechanicky odstranit.

Výlov rybníku Datlík v novohradeckých lesích.

Rybníky vysychají, v Chlumci rybáři na Vánoce omezí vývoz

Hradecko - Je to bída, říkají po prvních podzimních výlovech někteří rybáři. Kvůli mírné zimě, extrémně horkému létu a nedostatku deště totiž z rybníků mnohde zbyla jen rozbahněná pustina. A to nejhorší podle baštýřů teprve přijde - v krajině není voda a rybníky tak není z čeho znovu napustit.

Meteorolog Marjan Sandev odpovídal na dotazy čtenářů Deníku.

Meteorolog: Správně předpovědět počasí je pro mě neustálá výzva

Praha /ROZHOVOR/ - Čeká nás tuhá zima? Má cenu připravit si na příští týden kulicha? Proč bylo letos tak mimořádně horké léto? Nejen na tyto, ale i další otázky týkající se předpovědi počasí se mohli čtenáři ptát meteorologa Marjana Sandeva. Pochází z Makedonie, žije v Kladně. Celou svou kariéru pracuje v Českém hydrometeorologickém ústavu, nyní jako vedoucí Centrálního předpovědního pracoviště.

Ilustrační foto

Zemědělci mohou nově využívat předpověď sucha na deset dní

Brno – Předpověď zemědělského sucha nově poskytuje portál Intersucho, který spravují a rozvíjejí brněnští vědci se zahraničními kolegy. Informace o aktuálním stavu půdy a vegetace se jim podařilo propojit s desetidenní předpovědí počasí. Dosavadní odhady sucha vycházely spíše ze statistické pravděpodobnosti, nyní mají zemědělci k dispozici dokonalejší nástroj pro plánování polních prací.

Web Intersucho nabízí předpověď zemědělského sucha.

Přesnější předpověď pro zemědělce. Nový web nabízí odhady sucha na deset dní

Brno – Předpověď zemědělského sucha nově poskytuje portál Intersucho, který spravují a rozvíjejí brněnští vědci se zahraničními kolegy. Informace o aktuálním stavu půdy a vegetace se jim podařilo propojit s desetidenní předpovědí počasí. Dosavadní odhady sucha vycházely spíše ze statistické pravděpodobnosti, nyní mají zemědělci k dispozici dokonalejší nástroj pro plánování polních prací.

Meteorolog Marjan Sandev odpovídal na dotazy čtenářů Kladenského deníku.

Meteorolog Marjan Sandev odpovídal na dotazy čtenářů

Kladno - Čeká nás tuhá zima? Má si cenu připravit na příští týden kulicha? Proč bylo letos tak mimořádně horké léto? Nejen na tyto, ale i další otázky týkající se předpovědi počasí se mohli čtenáři ptát meteorologa Marjana Sandeva. Pochází z Makedonie, žije v Kladně. Celou svou kariéru pracuje v Českém hydrometeorologickém ústavu, nyní jako vedoucí Centrálního předpovědního pracoviště. Patří k lidem, jejichž informace rozhoduje o tom, zda si při odchodu z domova vezmete deštník nebo sluneční brýle.

Možná trochu nečekaně dělají dýně radost i vydrám

V pražské zoo mají dýňové hody

Praha /FOTOGALERIE/ - K podzimu patří bohatá sklizeň různých druhů ovoce a zeleniny. Jedním z jeho hlavních symbolů jsou i dýně. V tomto období si jich proto užívají také zvířata v pražské zoo. A je více než zajímavé sledovat, jak si které zvíře s dýní poradí.

Z pneuservisu. Ilustrační foto.

Řidiči plní pneuservisy o týdny dříve

Slovácko - Sněhové přeháňky v některých regionech České republiky upozornily na blížící se zimu a zahnaly i mnohé řidiče ze Slovácka do pneuservisů. Stalo se tak ještě dlouho předtím, než vůbec oficiálně začala platit povinnost pro užívání zimních pneumatik.

Pedagožka Kamila Tkáčová a studenti Slezského gymnázia společně s moderátorem České televize Václavem Moravcem.

Studenti se setkali s osobnostmi České televize

Není to tak dávno, co několik studentů Slezského gymnázia společně s pedagožkou Kamilou Tkáčovou vyrazili do Příbrami, aby se zúčastnili už čtvrtého ročníku akce s názvem Jak se dělá televize s Českou televizí, kterou pořádalo místní gymnázium.

Silniční technika. Ilustrační foto.

Zima? Cestáře by neměla překvapit

Frýdecko-Místecko - Na některých místech v regionu už spadly první sněhové vločky a teploty klesly pod bod mrazu. Přestože zimní plány začínají silničářům od 1. listopadu, přípravy na nejchladnější měsíce jsou v plném proudu. V případě sněhové kalamity by mohli cestáři být do několika hodin v ulicích.

Jaromír Tarabus

Zlínský Tarabus zazářil i na kluzkém bahně

Zlín – O tři rychlostní zkoušky chudší byl předposlední díl evropského šampionátu v rallye, neboť řeckou Acropolis v nedělní etapě zasáhla silná průtrž mračen. Až do úplného konce si tak nemohl vychutnat hezkou soutěž zlínský jezdec Jaromír Tarabus, který v ní obsadil krásné čtvrté místo.

Z VÝLOVU ČERNÉHO RYBNÍKA U BABYLONU. Zaměstnancům Domažlických městských lesů s ním pravidelně pomáhají kolegové z chocomyšlského střediska  Klatovského rybářství.

Výlovy rybníků se letos opozdí

Domažlice /TERMÍNY VÝLOVŮ/ – Rybníky na Domažlicku vydají v tomto roce šupinaté poklady zhruba o čtrnáct dní později než jindy.

Ilustrační foto.

Vinaře ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku trápí špačci

Velké Bílovice (Břeclavsko) – Vinaře ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku, které jsou největší tuzemskou vinařskou obcí, trápí špačci. Na vinicích jsou schopni zlikvidovat až stovky kilogramů hroznů, řekli zástupci vinařů. Hrozny jsou na rozdíl od loňska zcela zdravé a slibují kvalitní sklizeň.

Biker Jaroslav Kulhavý u loga MS horských kol, které v roce 2016 uspořádá Nové Město na Moravě.

Finále prestižního seriálu hostí Vysočina Arena, přijede Kulhavý

Nové Město na Moravě - V sobotu se ve Vysočina Areně uzavře letošní ročník seriálu Kolo pro život. Při loňské premiéře novoměstská zastávka Kola pro život nadchla skvělým zázemím jednoho z nejmodernějších sportovních areálů v Česku a atraktivní tratí, která prověřila fyzickou a technickou zdatnost všech účastníků.

V noci z neděle na pondělí si na své přišli nejen zájemci o zhlédnutí úplného zatmění měsíce, který se v tu dobu zabarvil do ruda a získal tak pojmenování krvavý měsíc. Úchvatné pohledy se nabízely zájemcům už v podvečer.

Nebeské divadlo vytáhlo ven spáče

Liberecký kraj - U hvězdáren nával a v nejedné ložni burcoval budíček ve čtyři ráno zájemce o zhlédnutí astronomického úkazu. Krvavý úplněk a zatmění.

Ilustrační foto

Teploty v příštích týdnech většinou nepřesánou 15 stupňů

Praha – V příštím měsíci již průměrné denní teploty v Česku většinou nepřesáhnou 15 stupňů. Výjimkou bude druhý říjnový týden, pak se bude ochlazovat. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ilustrační foto.

Hladiny toků na Vyškovsku jsou pořád pod průměrem

Vyškovsko – Přestože se už ochladilo a také několikrát pršelo, sucho je podle vodohospodářů stále problémem. V řekách jižní Moravy už sice proudí voda, hladiny nicméně zůstávají pod dlouhodobými průměrnými zářijovými hodnotami. Výjimkou není ani Vyškovsko.