Kreativ

ŠTÍTEK: předpověď počasí

Ilustrační foto

Nadprůměrné teploty vydrží až do půlky března

Praha – Pořádná zima v dalších týdnech asi nebude, podle výhledu Českého hydrometeorolo­gického ústavu má být totiž počasí až do poloviny března nadprůměrné teplé. Nejchladněji má být příští týden, kdy může při vyjasnění mrznout přes noc, přes den se maximální teploty budou pohybovat do sedmi stupňů nad nulou. V dalších týdnech pak bude ještě o něco tepleji. Srážek by mělo být ale jako obvykle v tomto období, nebo o něco více.

Ilustrační foto

Kam o víkendu za lyžováním?

Karlovarský kraj - Počasí sice není úplně ideální pro zimní sporty, ale provozovatelům skiareálů se daří většinu sjezdovek udržet v poměrně slušném stavu.

Ilustrační foto

Silný vítr bude trápit Česko až do středečního rána

Praha – Na většině území Česka bude silný vítr, před kterým meteorologové varovali už o víkendu, foukat až do středečních 03:00. Vítr zasáhne všechny kraje kromě Vysočiny a Jihočeského kraje. V úterý dopoledne přechodně zeslábne, jinak může v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině a na horách na severu republiky až 125 kilometrů v hodině. Oznámil to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak upřesnil svou předchozí výstrahu.

Ilustrační foto.

Jeseníky hlásí slušnou návštěvnost. Nefoukalo, jak se čekalo

Jeseníky – Víkend se v Jeseníkách vydařil, provozovatelé zimních areálů si návštěvnost většinou pochvalovali. Některé rozzlobila předpověď počasí slibující na dnešek na horách nárazový vítr, která se ale nenaplnila. Podmínky pro sjezdové lyžování jsou nyní na horách velmi dobré, hůře jsou na tom běžkaři, přírodního sněhu je málo. V Jeseníkách stále platí první stupeň lavinového nebezpečí.

Ilustrační foto.

Teplá zima trápí hlavně houbaře

České Budějovice - Jako na houpačce. Taková je letošní zima. Zatímco ještě před pár dny jsme si mohli užívat pohledu na zasněženou krajinu, jak ji maloval Josef Lada, na víkend slibují meteorologové teploty šplhající nad 10 stupňů Celsia.

Musherské závody v Zásadě.

Mid 2016 kvůli sněhu nepojedou

Zásada - Druhý ročník závodů psích spřežení Zásadský Mid museli pořadatelé kvůli nedostatku sněhu a předpovědi počasí zrušit.

Harrachov - Desná, sníh a kamiony, které nemohou pokračovat v cestě

Silničáři uzavřeli pro nákladní dopravu cestu na Harrachov

Liberecký kraj - Na základě aktuálně zhoršené sjízdnosti a předpovědi počasí na nejbližších 12hodin uzavřeli dnes silničáři provoz na silnici I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem, pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny. Výjimku mají autobusy.

Ilustrační foto

Ve čtvrtek se vrátí zima, může napadnout až 20 centimetrů sněhu

Praha - Po nezvykle teplém přelomu ledna a února se ve čtvrtek do Česka na krátkou dobu vrátí zimní počasí, především na horách bude sněžit. Meteorologové očekávají, že už v noci se místy objeví sněhové přeháňky, někde proto hrozí sněhové jazyky a náledí. Přes den bude srážek přibývat a v polohách nad 400 až 500 metrů nad mořem má sněžit.

SC Bouřňák, 14. ledna 2016

Stovky lidí lyžovaly o víkendu v Ústeckém kraji

Ústí nad Labem - Výrazný pokles návštěvnosti zaznamenaly oproti minulému víkendu lyžařská střediska v Ústeckém kraji. Zatímco před týdnem navštívily sjezdovky tisíce lidí, tento víkend jich byly stovky, zjistila ČTK.

Ilustrační foto

Stovky lidí lyžovaly o víkendu v Ústeckém kraji

Ústecký kraj - Výrazný pokles návštěvnosti zaznamenaly oproti minulému víkendu lyžařská střediska v Ústeckém kraji. Zatímco před týdnem navštívily sjezdovky tisíce lidí, tento víkend jich byly stovky.

Ilustrační foto

Teplé počasí vydrží, mrazu se v únoru asi nedočkáme

Praha - Zima se v únoru nejspíš nevrátí. Současné teplé počasí by mělo vydržet ještě v první polovině února, pak se mírně ochladí. Rtuť teploměru by ale neměla klesnout pod nulu. Kromě toho má v únoru i vydatně pršet. Vyplývá to z měsíčního výhledu, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.

Jaromír Čejka se spolu se svým lezeckým kolegou vypravil do rakouské Anlauftal Eisareny, aby se pokusil zdolat uznávanou třísetmetrovou lezeckou cestu po ledu.

Pokus nám nevyšel, tak jsme tam pověsili pytel

Nové Město na Moravě - Předseda novoměstského horolezeckého oddílu Trip Team Jaromír Čejka si svou vytrvalost, um a sílu nezkouší pouze na „domácím písečku". Lákají ho i jiná místa, než jen oblíbená domácí destinace Žďárské vrchy. Jeho nedávný výjezd za lezením po ledu do Anlauftal Eisareny cestou Mordor je toho jasným důkazem.

U Křešína (na snímku) začala letošní lyžařská sezona 7. ledna, na Křemešníku ještě o čtyři dny dříve. V obou těchto areálech na Pelhřimovsku mají umělé zasněžování.

Vlekaři řeší, jak v čase oblevy dál

Křemešník, Křešín – Na obou sjezdovkách na Pelhřimovsku, kde mají umělé zasněžování, počítají vlekaři i v těchto dnech, kdy přišla obleva, 
s pokračováním lyžařské sezony.

Led měl v pátek tloušťku přibližně deset centimetrů, přesto nabádají rybáři k opatrnosti.

FOTO: Rybáři rozřezávají ledy, bruslaře varují páskami

Ústecko - S krumpáči, lopatami a motorovou pilou vyrazili včera dopoledne ústečtí rybáři na několik zdejších rybníků. Kvůli krutým mrazům totiž led téměř neprodyšně uzavírá vodní hladiny, ve vodě je pod vrstvou sněhu tma a rybám tak hrozí udušení.

Pracovníci veřejně prospěšných prací uklízí schody před radnicí.

Pryč jsou už stovky tuny soli

Jablonec n. N. - Jablonecké Technické služby spotřebovaly již 502 tuny soli, 440 tun inertního posypového materiálu a 2,2 tuny Ekogitu.

Technické služby vyslaly v sobotu ráno do ulic techniku na úklid sněhu. Na snímku jedno z vozidel v Mostecké ulici.

Sníh a mráz v sobotu ráno komplikoval dopravu na Chomutovsku

Chomutov - Teploty hluboko pod bodem mrazu a padající sníh zkomplikoval v sobotu ráno dopravu řidičům na Chomutovsku. Prosolená nová, až deseticentimetrová vrstva sněhu, především na vedlejších silnicích, donutila řidiče, aby jezdili krokem.

Pravěká osada Křivolík.

Zimní táborníci dávají na modlení. Ideální je se sněhem a mrazem

Přívrat – Zimní táboření mělo vloni na konci ledna v Přívratu premiéru. Rok se s rokem sešel a už za týden ožije statek U Kubů další akcí pro táborníky a přátele zimní turistiky. Na statek jsou však zváni i ti, kdo si netroufnou vytáhnout ze sklepa stany a oprášit spacáky. I pro ně bude připraven program. Podrobnosti sdělila v rozhovoru pořadatelka Táňa Řeháková.

Svetební veletrh v Hotelu Zvíkov

OBRAZEM: Zasněžené silnice návštěvníky svatebního veletrhu neodradily

Zvíkovské Podhradí – Na svatebčany jsou ve Zvíkovském Podhradí zvyklí. Zájem o romantickou svatbu na hradě Zvíkov trvá roky. V neděli ale měli místní obyvatelé i návštěvníci Zvíkovského Podhradí jedinečnou příležitost navštívit poprvé v historii obce Svatební veletrh v Hotelu Zvíkov.

Mráz. Ilustrační snímek

Chraňte své vodoměry před mrazem

Jablonecko - Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK) nabádají majitele nemovitostí, aby kontrolovali, zda mají vodovodní přípojky i vodoměry řádně chráněny.

Ilustrační foto.

Pozor na vaše vodoměry! Máte je dobře izolovány, aby nezmrzly?

Teplice - Pokud jste majitelem nemovitosti, tak si překontrolujte, zda máte vodovodní přípojky i vodoměry řádně ochráněny. Vyvarujete se tak nepříjemnému překvapení. Mráz, který by měl během následujících dnů dosáhnout v některých oblastech místy až - 20°C, je pro takovéto věci nebezpečný. Opravy pak jdou do tisíců korun. Vyprávět ze zkušeností by mohli pracovníci Severočských vodovodů a kanalizací.

Ilustrační foto.

Pozor na vaše vodoměry! Máte je dobře izolovány, aby nezmrzly?

Pokud jste majitelem nemovitosti, tak si překontrolujte, zda máte vodovodní přípojky i vodoměry řádně ochráněny. Vyvarujete se tak nepříjemnému překvapení. Mráz, který by měl během následujících dnů dosáhnout v některých oblastech místy až - 20°C, je pro takovéto věci nebezpečný. Opravy pak jdou do tisíců korun. Vyprávět ze zkušeností by mohli pracovníci Severočských vodovodů a kanalizací.

Pepa na snímku z pátku. Dnes zmizel z dohledu dříve, než ho Mostecký deník stačil nafotit.

OBRAZEM: Opuštěné asijské prasátko Pepa žije. Zvládlo mrazivý víkend

Most - Malý zvířecí hrdina žijící přes tři týdny uprostřed Mostu dokázal přežít další mrazivou noc. Redaktor Mosteckého deníku ho viděl v pondělí ráno kolem 8. hodiny, jak si jde pro jídlo. Plaché zvíře zavětřilo a rychle zmizelo v houští. Podle některých odborníků je to malý zázrak, že mládě stále žije.

Ilustrační foto

Ski areály jedou, je kde lyžovat

Předpovědi počasí pro následující dny hlásí teploty pod bodem mrazu a v příštím týdnu i další sněhovou nadílku. Areály rozšiřují provoz, zasněžují zbývající nepokrytá místa, nebo se prostě jen těší z příznivého počasí.

Zasněžování na Jalovci.

O víkendu pojede třináct sjezdovek

Vysočina - Na Vysočině bude o víkendu otevřeno nejméně třináct sjezdovek, v této zimě zatím nejvyšší počet. Nejlepší nabídku budou mít lyžaři na Žďársku a na Jihlavsku. Na Šacberku u Jihlavy leží více než metrová vrstva sněhu.