Kreativ

ŠTÍTEK: předpověď počasí

Skibus zůstal viset na mostě nad Úpou

Skibus zůstal viset na mostě nad potokem

Trutnovsko, Semilsko - Skiareály si pochvalují, řidiči trnou. Zima se probudila a v úterý odpoledne snesla na Krkonoše první výraznější sněhovou nadílku letošní zimy, chumelení navíc pokračuje i dnes, a tak si vlekaři pomalu začali mnout ruce.

Harrachov - Desná, sníh a kamiony, které nemohou pokračovat v cestě

Pro kamiony zavřeli silnici Desná - Harrachov

Desná - Na základě aktuálně zhoršené sjízdnosti a předpovědi počasí byl dnes v 11:30 uzavřen provoz na silnici I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem, pro nákladní vozidla nad 3,5 t (s výjimkou autobusů).

Ilustrační snímek

Na horách napadne do rána až dvacet centimetrů sněhu, nejvíce na Šumavě

Praha - České hory čeká v příštích hodinách sněhová nadílka. Do středečního rána tam napadne až 20 centimetrů sněhu a přes den dalších 20 centimetrů sněhu. Nejvíce padat bude na Šumavě. Ve středu ráno zesílí vítr a budou se tvořit jazyky, místy i závěje. Nárazy větru dosáhnou rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Český hydrometeorologický ústav to dnes uvedl ve výstražné informaci.

Sjezdovka u Davidova mlýna je určena především dětským lyžařům.

Na Vaňkově kopci je třicet centimetrů umělého sněhu

Byť to ještě v minulém týdnu nevypadalo na to, že se na Opavsku bude lyžovat, situace se za posledních několik dní změnila a ve Skiareálu Vaňkův kopec a na svahu v blízkosti Davidova mlýna mohli zahájit provoz. V Guntramovicích a Pusté Polomi se nelyžuje.

Ilustrační foto

Sněhu na kopcích přibývá, otevřou se další sjezdovky

Žďársko - Lyžaři již brzy budou moci vybírat z kompletní palety regionálních sjezdovek. Navzdory očekávanému oteplení zahájí do konce tohoto týdne svůj provoz všechny vleky v okrese vybavené umělým zasněžováním. Přidají se k již fungujícím sjezdovkám na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě a Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí.

Ilustrační foto

Horská služba hlásí prvních pět zásahů

Valašsko – K pěti úrazům museli o prvním letošním víkendu vyjet horští záchranáři v Beskydech a Javorníkách. Ve všech případech se ale podle dispečera Horské služby Beskydy Česlava Jadamuse nejednalo o nic vážného.

Lidé z velkopavlovického vinařství Pavlovín sbírali zmrzlé hrozny na ledové víno.

Dočkali se. Vinaři sklízeli hrozny na „ledovku"

Břeclavsko – Trpělivost přináší ovoce. I zmrzlé hrozny. Předpověď počasí ledovému vínu tuto zimu nepřála, ale na přelomu roku mrazy přece jen přišly. A vinaři se pustili do práce: sklízeli plody určené pro výrobu ledového vína. Ty musejí promrznout minimálně při minus sedmi stupních Celsia.

V sobotu 2. ledna zahájilo sjezdařskou sezonu Skicentrum v Deštném v Orlických horách.

Mrzne. Konečně se lyžuje

Orlické hory – Lyžaři se po dlouhém čekání konečně dočkali. Sněhová děla hučí a na sjezdovkách se prohánějí sjezdaři a snowboardisté.

Navážení sněhu na trať Jizerská 50

Jizerská se jede! Na okruzích

Bedřichov - ČEZ Jizerská 50 se o příštím víkendu uskuteční! Pořadatelům se díky mrazivým teplotám a výrobě technického sněhu podaří připravit náhradní trať v délce 4-6 kilometrů (v závislosti na vývoji počasí), na které se odjedou všechny víkendové závody.

Ilustrační foto

Meteorologové předpovídají mimořádně teplý leden, ochladí se až poslední týden

Praha - I leden bude zřejmě mimořádně teplý. Průměr denních teplot se bude držet nad nulou, až v posledním týdnu měsíce asi klesne k nule. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Také srážek bude více, než je pro leden obvyklé. Převažovat bude déšť, za sněhem musí lidé vyrazit do hor.

Ve Vysočina areně se pustili do výroby technického sněhu.

Správci sjezdovek uvedli do chodu sněžná děla

Žďársko – Mrazivé počasí konečně přeje správcům sjezdovek i organizátorům lyžařských závodů. Sněžná děla se dala do práce nejen ve Vysočina areně, ale také ve ski areálech.

Ilustrační foto.

Na Špičáku už začali opět zasněžovat

Špičák, Kašperské Hory – Sjezdovky na Šumavě jsou zatím stále bez sněhu. Předpověď počasí však slibuje mráz, a tak se provozovatelé areálů těší, že začnou zasněžovat.

Zasněžování ve Vysočina aréně.

V Novém Městě začala v noci děla zasněžovat biatlonový stadion

Nové Město na Moravě - Osmnáct děl začalo v noci chrlit ve Vysočina aréně technický sníh pro závody biatlonového Poháru IBU, které se uskuteční v Novém Městě na Moravě za deset dnů. Předpověď počasí dává naději, že bude na Českomoravské vysočině mrznout celý příští týden až do závodů 9. a 10. ledna.

S vodou mají v řadě obcí problémy.

Další suchý rok už by mohl znamenat velké problémy

Prachaticko – Přestože se hladina Blanice v nádrži Husinecké přehrady zatím drží na relativně normální úrovni, nemusí to být nadlouho. Předpovědi počasí totiž vyjma rapidního poklesu teplot neslibují vydatnější srážky.

Organizátoři v Novém Městě na Moravě vsadili na předpověď počasí, která slibuje po Novém roce ochlazení a uspořádají 9. a 10. ledna závody biatlonového Poháru IBU.

V Novém Městě se rozhodli biatlonový Pohár IBU uspořádat

Nové Město na Moravě - Organizátoři v Novém Městě na Moravě vsadili na předpověď počasí, která slibuje po Novém roce ochlazení a uspořádají 9. a 10. ledna závody biatlonového Poháru IBU. Své rozhodnutí dnes v neděli 27. prosince oznámili Mezinárodní biatlonové unii.

Ilustrační foto

Vlekaři se bojí bídné sezony

Beskydy - Mizernější začátek sezony si vlekaři mohli představit jen těžko. Na většině sjezdovek v Beskydech leží pár dnů před vánočními svátky pouze bílé fleky z umělého sněhu.

Ilustrační.

Ledové víno? Někteří vinaři na Břeclavsku se rozhodli vydržet

Břeclavsko – Když už jsme to vydrželi tak dlouho, tak ještě počkáme. Ředitel Château Valtice Marek Šťastný je zatím ledově klidný. Přestože mu v jedné z vinic na zhruba hektarové ploše stále visí hrozny Ryzlinku vlašského. A předpověď počasí ledovému vínu, na které jsou určené, absolutně nepřeje. Letos už větší mráz přijít nemá a také leden má být spíše nadprůměrně teplý.

Ilustrační.

Ledové víno? Někteří vinaři na Břeclavsku se rozhodli vydržet

Břeclavsko – Když už jsme to vydrželi tak dlouho, tak ještě počkáme. Ředitel Château Valtice Marek Šťastný je zatím ledově klidný. Přestože mu v jedné z vinic na zhruba hektarové ploše stále visí hrozny Ryzlinku vlašského. A předpověď počasí ledovému vínu, na které jsou určené, absolutně nepřeje. Letos už větší mráz přijít nemá a také leden má být spíše nadprůměrně teplý.

Kamiony v minulosti působily na silnici problémy

Uzavírat silnici budou i letos

Tanvaldsko - Výklopné značky se osvědčily. Letos se budou používat už několik hodin dopředu, na základě předpovědi počasí.

Aktuální situace na svazích Ski areálu Troják podle webových kamer ve čtvrtek 17.12. odpoledne.

Lyžaři budou mít letos na Vánoce nejspíš smůlu

Kroměřížsko, Zlínský kraj – Pokud se někdo těšil, že si vánoční svátky zpestří lyžovačkou, bude muset vyrazit do zahraničí, nebo má jednoduše smůlu. Vývoj počasí totiž dělá provozovatelům sjezdařských areálů ve Zlínském kraji vrásky: a na zahájení provozu to v areálech v nejbližších dnech rozhodně nevypadá.

Ilustrační foto

Listopad 2015 byl v Klementinu nejteplejší od roku 1775

Česko  – Letošní listopad byl v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření na této stanici, které se datuje od roku 1775. Meteorologové na nejstarší české stanici naměřili průměrnou měsíční teplotu 8,7 stupně Celsia, což je o 4,3 stupně více než průměr za posledních 241 let. Na svém informačním webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové současně odhadují, že také prosinec 2015 se zapíše do historických tabulek jako jeden z nejteplejších v historii měření.

Ilustrační foto

Listopad 2015 byl v Klementinu nejteplejší od roku 1775

Praha - Letošní listopad byl v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření na této stanici, které se datuje od roku 1775. Meteorologové na nejstarší české stanici naměřili průměrnou měsíční teplotu 8,7 stupně Celsia, což je o 4,3 stupně více než průměr za posledních 241 let.

Ilustrační foto.

Letošní listopad byl nejteplejší od roku 1775

Praha – Letošní listopad byl v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření na této stanici, které se datuje od roku 1775. Meteorologové na nejstarší české stanici naměřili průměrnou měsíční teplotu 8,7 stupně Celsia, což je o 4,3 stupně více než průměr za posledních 241 let. Na svém informačním webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové současně odhadují, že také prosinec 2015 se zapíše do historických tabulek jako jeden z nejteplejších v historii měření.

Adventní jarmark v Úštěku

Úštěcký advent naladí zlatou neděli

Úštěk - Úderem půl desáté a prvním vystoupení skupiny Řemdih s vánočními středověkými písněmi a baladami začne v sobotu jubilejní 15. úštěcký advent.

Lyžování, ilustrační snímek

Skibusy čekají na sníh

Jizerské hory - Je tu polovina prosince, skibusy do Jizerských hor jsou připraveny. Stále ale chybí sníh