Kreativ

ŠTÍTEK: předpověď počasí

Mráz na podzim. Ilustrační foto.

Ráno mrzlo nejen v horských kotlinách, pod nulou bylo i v Praze

Meteorologové zaznamenali dnes ráno mráz nejen v horských mrazových kotlinách, kde se teploty běžně dostávají pod nulu i v červenci. Při jasné obloze mrzlo také v nižších polohách, tedy ve výšce pod 400 metrů nad mořem. Pod nulu klesla teplota například i na stanicích Doksany na Litoměřicku ve výšce 158 metrů nad mořem, Žatec ve výšce 210 metrů nad mořem nebo v Praze v Kbelích a v Libuši. Na webu o tom dnes informoval Český hydrometeorologický ústav.

Ilustrační foto.

Ráno mrzlo nejen na horách, ale i v Praze

Meteorologové zaznamenali dnes ráno mráz nejen v horských mrazových kotlinách, kde se teploty běžně dostávají pod nulu i v červenci. Při jasné obloze mrzlo také v nižších polohách, tedy ve výšce pod 400 metrů nad mořem. Pod nulu klesla teplota například i na stanicích Doksany na Litoměřicku ve výšce 158 metrů nad mořem, Žatec ve výšce 210 metrů nad mořem nebo v Praze v Kbelích a v Libuši. Na webu o tom dnes informoval Český hydrometeorologický ústav.

Topivo na zimu. Ilustrační foto

Topná sezona začala dříve. Na dřevo lidé čekají

Jihlava – Horké léto se na počátku v září rovnou proměnilo v pravý podzim se sychravým počasím a studenými teplotami. Kdo ještě nemá zásoby tuhého paliva na zimu, měl by si pospíšit. To stejné platí také u pravidelné kontroly komínů. Podle předpovědi počasí totiž není jisté, jestli očekáváné babí léto ještě vůbec přijde.

Ilustrační foto.

Topná sezona začala dříve. Na dřevo lidé čekají

Horké léto se na počátku v září rovnou proměnilo v pravý podzim se sychravým počasím a studenými teplotami. Kdo ještě nemá zásoby tuhého paliva na zimu, měl by si pospíšit. To stejné platí také u pravidelné kontroly komínů. Podle předpovědi počasí totiž není jisté, jestli očekáváné babí léto ještě vůbec přijde.

Zemědělec roku 2015 Václav Hrabě.

Václav Hrabě nedá na řepku dopustit

Sedlec /ROZHOVOR/ - V obci Sedlec hospodaří soukromý zemědělec Václav Hrabě, který se chlubí titulem Zemědělec roku. Získal ho před dvěma lety. Jak se dívá na ocenění dnes? A jak hodnotí letošní úrodu? Skutečně je počasí pro zemědělce strašákem? To nám prozradil v rozhovoru.

Věra Vaňková - Podzimní mlhy

Je tady podzim! V noci už bude jen pár stupňů nad nulou

Přelom září a října bude chladný. V noci teploty mohou klesnout jen na několik stupňů nad nulou. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který v sobotu  zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Příští týden v noci se podle týdenní předpovědi počasí ústavu propadne rtuť místy až na tři stupně Celsia.

Běsnění hurikánu Irma. Díky operativním přesunům se české výpravě vyhnulo to nejhorší, a celá to přežila ve zdraví.

Strach a beznaděj. Jak jsem utíkala před Irmou

Havana /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Jmenuji se Vendula, žiji v Chrudimi a pracuji v Pardubicích v jedné velké české cestovní kanceláři na pozici prodejce zájezdů a letenek. Naše CK vypsala informační cestu na Kubu, já byla vybrána a velmi šťastná, že se tam podívám. Letělo nás 12 a to 11 prodejců a 1 manažer prodeje.

Ilustrační foto.

O víkendu potečou v Úlibicích nervy i asfalt

Úlibice - O víkendu bude zcela uzavřena úlibická kruhová křižovatka silnic I/16 směrem na Krkonoše a I/35 na Hradec Králové, a to kvůli pokládce finální obrusné vrstvy. Je to definitivní tečka za náročnou rekonstrukcí nejvíce přetíženého dopravního uzlu v kraji.

Běsnění hurikánu Irma. Díky operativním přesunům se české výpravě vyhnulo to nejhorší, a celá to přežila ve zdraví.

Strach a beznaděj. Jak jsem utíkala před Irmou

Východní Čechy/ Havana /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Jmenuji se Vendula, žiji v Chrudimi a pracuji v Pardubicích v jedné velké české cestovní kanceláři na pozici prodejce zájezdů a letenek. Naše CK vypsala informační cestu na Kubu, já byla vybrána a velmi šťastná, že se tam podívám. Letělo nás 12 - a to 11 prodejců a 1 manažer prodeje.

Novo Kladno - Baník Švermov 6:1, OP Kladno 10. 9. 2017

Okresní fotbalové soutěže už o půl hodiny dříve

Kladensko - O uplynulém víkendu zaznamenalo vedení Okresního fotbalového svazu Kladno řadu upozornění, že viditelnost v závěrech celé řady utkání byla hraniční a poměrně problematická. Jelikož předpověď počasí na příští víkend má být obdobná, rozhodla STK, že úřední začátky všech odpoledních utkání dospělých následujícího čtvrtého kola budou posunuta na 16:30 (z původních 17 hodin). 

Nymburské posvícení 2017.

OBRAZEM: Nymburské posvícení: koncerty, představení a řemeslníci

Nymburk - Ještě v pátek vypadalo Nymburské posvícení kvůli předpovědi počasí beznadějně. Stánkaři stavěli své přístřešky mezi proudy vody a zdálo se, že při letošní akci určitě návštěvnický rekord nepadne. Nakonec byla sobota nejhezčím dnem víkendu, takže v nymburských ulicích se během dne vystřídaly tisíce lidí. 

Ilustrační foto.

V září už velká horka nečekejte

Praha - Po většinu září se budou nejvyšší denní teploty v Česku pohybovat v průměru kolem 20 stupňů. Příští týden místy vystoupají na 24 stupňů Celsia. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a týdenní předpovědi počasí. Pršet bude v první půlce září méně, než je pro toto období obvyklé.

Ilustrační foto.

Horké léto končí. V září bude maximálně kolem 20 stupňů

Po většinu září se budou nejvyšší denní teploty v Česku pohybovat v průměru kolem 20 stupňů. Příští týden místy vystoupají na 24 stupňů Celsia. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a týdenní předpovědi počasí. Pršet bude v první půlce září méně, než je pro toto období obvyklé.

Ilustrační foto

Sezona na přírodních koupalištích pomalu končí

Kvalita vody v některých přírodních koupalištích je na sklonku letních prázdnin zhoršená. Důvodem je zvýšený výskyt sinic, které mohou způsobit zdravotní obtíže. Předpověď počasí na nadcházející víkend navíc vodním radovánkám příliš nepřeje, takže některá koupaliště už ukončila sezonu.

Ilustrační foto

Na jihu Česka bude o víkendu až o deset stupňů tepleji než na severu

Teploty na jižní a střední Moravě a v jižních Čechách budou v sobotu odpoledne překračovat 31 stupňů Celsia. Na jihu Moravy bude vedro pokračovat také v neděli, zatímco na ostatním území se už ochladí. Dnes o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Závody chrtů na Krásné louce se odehrály 19. srpna.

Na Krásné louce závodili chrti

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ – Uplynulou sobotu bylo na dostihové dráze na Krásné louce v Mladé Boleslavi pořádně rušno. Konaly se zde chrtí dostihy XI. FRIENDLY CUP, tradiční dostih pro whippety na váhu.

Dračí lodě na Křetínka Cupu. Ilustrační foto.

Křetínku o víkendu rozčeří dračí lodě

Letovice – Svaly napjaté k prasknutí. Ruce s pádly zabírají na plné obrátky. Ve svižném rytmu bubeníka. Na přídi štíhlé lodi se šklebí rozeklaná dračí hlava. Už po sedmé rozčeří hladinu Křetínky dračí lodě. V pátek při tréninku. Bitva o vítězství vypukne v sobotu před devátou hodinou ráno. Jediné, co ještě pořadatelům dělá starosti, je počasí.

Mirotické setkání loutek a hudby.

Na Mirotickém setkání loutek a hudby panovala skvělá atmosféra

Mirotice - U Dolejšího mlýna v Miroticích skončil v sobotu v noci dvoudenní v pořadí už čtrnáctý multižánrový festival Mirotické setkání loutek a hudby. V obou dnech se areál zaplnil návštěvníky všech věkových kategorií - děti doprovázeli rodiče i prarodiče.

Skupina Nordic walking pro radost ze Všetat vyrazila na další výlet, tentokrát na hrad Trosky do Českého ráje.

Ani Trosky z nás neudělaly trosky

Všetaty /FOTOGALERIE/ - Poslední neděli v červenci vyrazil spolek Nordic walking ze Všetat do Českého ráje na hrad Trosky. Ačkoliv se díky předcházejícímu týdnu děsily chladného a deštivého počasí, nakonec se výšlap na kopec k hradu Trosky a následně delší procházka kolem českorájeckých rybníků podobal spíše túře v rozpálené Arizoně.

Ozimý ječmen.

Žně brzdilo počasí s deštěm, teď se práce rozběhnou naplno

Jihlava – Deštivé počasí v minulém týdnu zbrzdilo postup žňových prací na Vysočině. V rámci kraje se tak zatím nepodařilo dokončit sklizeň ozimého ječmene. V minulém týdnu nejvýrazněji pokročila sklizeň řepky olejné. Po ozimé pšenici a jarním ječmeni, které někde začali pěstitelé sklízet už před týdnem, přibyly v některých okresech na seznam sklízeného obilí také oves a triticale.

Hasiči během pondělního dne bojovali s požárem pole u obce Zhoř.

Hořící pole ohrožovalo les

Zhoř – Rozsáhlý požár pole, který se mohl rozšířit do sousedního lesa, vypukl v pondělí před polednem u Zhoře.

Clan Orlických horalů chystá Horalské hry.

Clan Orlických horalů chystá o víkendu Horalské hry

Rokytnice v Orlických horách - „Přátelé a kamarádi, sobota se blíží a s ní i Horalské hry. Opět si budete moci zasoutěžit, popít whisky a poslechnout kapely inspirované skotskou tradiční hudbou. Pokud se obáváte deště, tak zahoďte chmury. Předpověď počasí nám přeje a budeme si užívat slunečného dne. Nahoďte kilty a v sobotu 29. července se na vás těšíme!“

Ilustrační foto

Tropická vedra vystřídají bouřky a přívalové srážky, někde i kroupy

Meteorologové varují před horkem a silnými bouřkami. Ve čtvrtek na většině republiky vystoupají teploty přes 31 stupňů, v Jihomoravském kraji i nad 33 stupňů. Tropické počasí postupně vystřídají bouřky, někdy i intenzivní, které mohou doprovodit přívalové srážky, méně často kroupy či nárazový vítr.

Ilustrační foto.

Pozorování noční oblohy je zrušeno, kvůli počasí

Míšov – V pátek nebo v sobotu se mělo uskutečnit pozorování noční oblohy v CHKO Brdy. Akci pořádá Správa CHKO Brdy ve spolupráci se Západočeskou pobočkou České astronomické společnosti a Hvězdárnou v Rokycanech a Plzni. Sraz byl v obci Míšov, ale počasí nepřeje a proto byla akce zrušena. 

Poděbradská liga se o prvním červencovém víkendu přehoupla do druhé poloviny. V sobotu se odehrálo letošní třetí pokračování poděbradské ligy ve třech kategoriích Muži/Ženy/Mixy.

FOTO: Poděbradská liga je ve druhé polovině

Poděbrady - Poděbradská liga se o prvním červencovém víkendu přehoupla do druhé poloviny. V sobotu se odehrálo letošní třetí pokračování poděbradské ligy ve třech kategoriích Muži/Ženy/Mixy.

Člen Spolku Terezínských vinařů Radek Hoša.

OBRAZEM: Terezínští vinaři otevřeli své sklepy. Už podvanácté

Terezín – I přes nepříznivou předpověď počasí lákala pozvánka dvanáctého ročníku otevřených sklepů v Terezíně na tradičně slunečný prázdninový víkend. Pozvánka nelhala, předpověď se nevyplnila. A tak nic nebránilo tomu, aby téměř čtyři stovky návštěvníků využily pohostinství dvanácti otevřených sklepů a strávily odpoledne mezi třemi kaskádovými uličkami v malebné obci Terezín. Od pravého poledne vinaři ve svých sklepech nabízeli k ochutnání kvalitní vína.

Vedoucí oddělení prognózy v brněnské pobočce Českého hydrometeorologického ústavu Petr Münster.

Vidět kroupy větší než centimetr je neobvyklé, říká meteorolog

Brno /ROZHOVOR/ - Počasí na jižní Moravě předpovídá už deset let. Za tu dobu zažil vytopené sklepy i velké ledové kroupy. „Na počasí mě baví hlavně to, že není nikdy stejné. Každý den se tak stavím před novou výzvu," vysvětluje vedoucí oddělení prognózy v brněnské pobočce Českého hydrometeorologického ústavu Petr Münster.

Vedoucí oddělení prognózy v brněnské pobočce Českého hydrometeorologického ústavu Petr Münster.

Vidět kroupy větší než centimetr je neobvyklé, říká meteorolog

/ROZHOVOR/ Počasí na jižní Moravě předpovídá už deset let. Za tu dobu zažil vytopené sklepy i velké ledové kroupy. „Na počasí mě baví hlavně to, že není nikdy stejné. Každý den se tak stavím před novou výzvu," vysvětluje vedoucí oddělení prognózy v brněnské pobočce Českého hydrometeorologického ústavu Petr Münster.