Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Jak šmakuje Moravskoslezsko přináší kulinářské show

Rýmařov, Malá Morávka - Jak chutnají jídla uvařená podle tradičních receptů z našeho kraje? To mohou ochutnat lidé v pátek v Rýmařově v Hotelu Slunce a v sobotu v Malé Morávce v restauraci horského hotelu Kopřivná.

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Výhra v pravý čas. Miami poprvé v sezoně vyzrálo na noční můru Brooklyn

Miami - Basketbalisté Miami zahájili semifinálovou sérii Východní konference NBA proti obávanému soupeři Brooklynu výhrou 107:86. V základní části obhájci titulu s Nets čtyřikrát prohráli, na úvod vzájemných soubojů ve vyřazovací fázi ale potvrdili roli favorita. V Západní konferenci San Antonio suverénně porazilo Portland 116:92.

Čtenářka si vyvařila pobyt v Třeboni

Pelhřimov – Jaroslava Oumarová z Pelhřimova, vítězka vysočinského kola jarní soutěže s Deníkem Česko na talíři, vařila v sobotu 5. dubna v celostátním kole soutěže.

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

Májový čtvrtek v jičínských arkádách

Jičín - Už deset roků koná se 1. května na nádvoří jičínského zámku Ochutnávka neziskovek. Pravda, nejdřív se tak nejmenovala, ale pak přibyl nápad, že si každý spolek, nebo instituce připraví něco na ochutnání jedlého, když ochutnání podíváním bylo dost.

Slušovická firma dovezla léčebné konopí, čeká na předpisy lékařů

Slušovice – Společnost Elkoplast Slušovice, která má v Česku jako jedna ze tří firem povolení k zacházení s konopím pro léčebné využití, konopí sice dovezla, ale zatím do žádné lékárny nedodala. Záleží nyní na doktorech, aby ho předepisovali, řekl dnes jednatel Elkoplast Slušovice Ladislav Krajča.

Paella: Poklad středomořské kuchyně ze Španělska

Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

Vaříme ve Slováckém muzeu: pokrmy z vajíček

Uherské Hradiště /RECEPT/ – Šestadvacátý cyklus s názvem Tvoříme v muzeu aneb Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jako z pohádky, přilákal v sobotu dopoledne do Slováckého muzea v Uherském Hradišti ženy i několik mužů, kteří hledali tip na jídlo z vajec, jenž bude během několika minut uvařené a připravené k servírování.

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

Nadšení. Recept na Chelsea? Hnali jsme se za stejným cílem, zní z Atlética

Londýn - Enormní kolektivní práce a touha dosáhnout společného snu. To podle trenéra fotbalistů Atlética Diega Simeoneho rozhodlo o výhře 3:1 nad Chelsea ve středečním odvetném semifinále Ligy mistrů v Londýně. Madridský tým se těší na finále v Lisabonu, svého soupeře a městského rivala Realu se nebojí.

Datels ve čtvrtfinále hrají 1:1 na zápasy

Blatná - Vyrovnaná je zatím čtvrtfinálová série krajské ligy hokejbalistů Blatná – Pluhův Žďár. První zápas vyhrál v sobotu 26. dubna soupeř až v prodloužení 2:1, nedělní odvetu však už ovládli domácí Datels 5:4. Oba zápasy byly velmi vyrovnané.

Jarní houby: z lesa na talíř

Orlickoústecko – Jaro, se současným deštivým a vlhkým počasím, si pochvalují mykologové. Uznávaný odborník Libor Tmej připomíná, že díky mírné zimě vlastně houbařská sezona ani neskončila. „Takové jaro tady dlouho nebylo, nástup hub je asi o čtrnáct dní dřív než loni," doplňuje ho jeho kolega Martin Mička.

Jarní houby: z lesa na talíř

Orlickoústecko - Jaro, se současným deštivým a vlhkým počasím, si pochvalují mykologové. Uznávaný odborník Libor Tmej připomíná, že díky mírné zimě vlastně houbařská sezona ani neskončila. „Takové jaro tady dlouho nebylo, nástup hub je asi o čtrnáct dní dřív než loni," doplňuje ho jeho kolega Martin Mička.

Nuda v Holici. HFK hrál s béčkem Slovácka bez branek

Olomouc – Fotbalisté HFK Olomouc doma podruhé v řadě jen remizovali. Po vydřené remíze s Mikulovicemi nenašli svěřenci Jiřího Derca recept ani na rezervu Slovácka, se kterou v nezáživném utkání uhráli bezgólovou plichtu.

Úkol Imosu ve druhém finále: pokrýt trojky a hromadu svalů

Brno – Recept na to, jak vyzrát na obhájce trofeje? Minimálně vrátit se o tři čtvrtiny zpět. První desetiminutovka úvodního finále proti USK Praha totiž basketbalistkám brněnského Imosu vyšla výborně a nad favoritem ji o bod ovládly. „Hrály jsme uvolněně, byla tam z naší strany lehkost," všimla si brněnská křídelnice Barbora Kašpárková.

Břidličná vydřela další body

Břidličná - Další důležité tři body pro udržení soutěže krajského přeboru vybojovaly fotbalisté Břidličné v sobotním utkání na vlastním hřišti, kde díky bojovnému výkonu celého týmu zaslouženě přehráli silný tým Bohumína.

Fotbal: Smolné utkání domácího týmu

Jičín – Sobotní soupeř fotbalistů hraje na jaře jako vyměněný. V jarní tabulce figuruje na čtvrtém místě s pouhou jedinou porážkou. Do mužstva se vrátil zkušený Karel Havlíček, do obrany přišel z Náchoda Michal Gross,uzdravil se kanonýr Martin Vít, který ale v Jičíně nehrál a rázem je po záchranářských starostech.

Farmáři pečou podle receptu babičky

Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.

Název „Pravé“ musí z obalů trubiček zmizet

Miletín – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala firmě Pravé hořické trubičky z Miletína používat na obalech trubiček logo „Pravé". Klamala by tím prý zákazníky.

Hospoda U Mlynáře zvítězila v soutěži Týden Slezské kuchyně

Opavsko – Vodník Sláma uvařil Slezské nebe a vyhrál. Tak se dá s nadsázkou komentovat vítězství restaurace U Mlynáře, která je součástí areálu U vodníka Slámy v Háji ve Slezsku. Zmíněná hospoda zvítězila v dubnové soutěži Týden slezské kuchyně.

Jablůnkou voněla jablka, v koláčích i pálence

Jablůnka – Jablůnkou v sobotu odpoledne zavoněly jablka. Pojedenácté se na místním výletišti za hasičskou zbrojnicí sešli Jablůnčané, ale i zvědavci z okolních vesnic, aby okoštovali sousedovu jabkovicu a jablečný koláč.

Vikingové jsou krok od sestupu

Pořádný bič na sebe upletli prvoligové florbalisté Kopřivnice. Vstup do barážové série vůbec nezvládli a o velikonočním víkendu nenašli recept na pražský Black Angels, který si Kopřivnice odvezl vedení v sérii 2:0. Kopřivničtí Vikingové jsou tak jedinou prohru od pádu do nově vzniklé Národní ligy.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Nejdůležitější gól? Ten jsem dal při bagu v Třebíči, směje se Vondráček

Brno /ROZHOVOR/ – Sen, ze kterého se stále neprobouzí. Tak jízdu brněnské Komety hokejovým play off vnímá útočník Tomáš Vondráček. Ještě na Vánoce hrál za prvoligovou Třebíč, teď vstřelil vítězný gól ve čtvrtém finále extraligy. „Kdyby mi to někdo řekl před sezonou, nevěřil bych mu," usmívá se.

Na farmářských trzích byly špekové knedlíky i drůbež

Sedlčany – Sezona farmářských trhů v Sedlčanech odstartovala minulou sobotu 19. na náměstí díky aktivitě Sdružení obcí Sedlčanska a hned napoprvé si získaly sympatie prodejců i nakupujících. Zpestřil je celkem asi hodinový program žáků a učitelů Základní umělecké školy v Sedlčanech a předány tu byly certifikáty těm, kterým byla udělena značka Toulava, regionální produkt.

Cesta k první jarní výhře? Rozestavení se dvěma útočníky

Velké Meziříčí - Až na pátý pokus se fotbalisté Velkého Meziříčí dočkali první jarní výhry. Ještě na podzim štika divize D a možná i aspirant na postup totiž kvůli velké marodce doposud tápal a trenér Libor Smejkal už dokonce začal skloňovat slovo záchrana. O ni se ale po vítězství v Bystrci už zřejmě obávat nemusí.

Alka prodává farmářské bedýnky

Příbram – Lidé s handicapem, o které pečuje obecně prospěšná společnost Alka v Příbrami, se začali věnovat další novince. Kromě kiosku, v němž prodávají své výrobky, začali přijímat také objednávky na farmářské bedýnky.