Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Deník nabízí před štedrovečerní večeří pár rad

Praha – Kapr a bramborový salát budou v úterý večer na štědrovečerním stole chybět málokde. Možná právě v těchto chvílích se „vrháte" na kapra a čeká vás příprava salátu. A možná vám proto přijde vhod pár zaručených tipů a rad, které používá odborník.

Jak správně připravit kapra?

Neplachovice – Před Vánoci přijde k smrtelné úhoně tisíce kaprů. O tom, jak správně a rovněž i legálně tyto ryby zabít, jsme si povídali se spolumajitelem rybníků v Neplachovicích a také Sosnové Pavlem Vaňkem.

Vybírali nejchutnější okurky

Velké Poříčí - Dlouholetá místní tradice v ochutnávce a vyhodnocení nejchutnějších nakládaných okurek, která měla čtyřletou pauzu, byla v loňském roce opět obnovena. Postarala se o to parta místních pecařů. Ti letos podruhé uspořádali v hospodě „U Dáši" ve Velkém Poříčí další ročník okurkyády.

Jaký bramborový salát? Tady je přehled receptů

Brambory, kyselé okurky, vajíčka, majonéza, mrkev, hrášek, šunka, cibule, hořčice… Přibližně tak nějak vypadá vánoční bramborový salát ve většině domácností. Co zkusit letos něco jiného? 

V Mostě byl první Vánoční ples sportovců. Pomáhali

Most - Byl to malý, ale nevšední ples. Byl také první svého druhu v Mostě. Ryze sportovní a vánoční. Basketbalistky, fotbalisté, softbalisté, házenkářky, příznivci motosportu a dalších sportů se přišli do společenského sálu Medůza nejen pobavit a setkat se u tance a sklenky vína.

Jak správně připravit kapra?

Region – Před Vánoci přijde k smrtelné úhoně tisíce kaprů. O tom, jak správně a rovněž i legálně tyto ryby zabít, jsme si povídali se spolumajitelem rybníků v Neplachovicích a také Sosnové Pavlem Vaňkem.

Deník nabízí před štedrovečerní večeří pár rad

Praha – Kapr a bramborový salát budou v úterý večer na štědrovečerním stole chybět málokde. Možná právě v těchto chvílích se „vrháte" na kapra a čeká vás příprava salátu. A možná vám proto přijde vhod pár zaručených tipů a rad, které používá odborník.

Kuny migrují za teplem, mohou poškodit součásti motoru

Benešovsko - Nakousané nebo zcela překousané kabely od zapalovacích svíček v motoru automobilu. Takovou zkušenost mají mnozí řidiči v tomto období. Když se ochladí, do motorového prostoru právě zaparkovaných automobilů vnikají kuny, aby se tu ohřály.

Tachovská základní škola má recept na problémy s chováním

Tachov - S rodiči zatím jednoho žáka podepsala Základní škola Zárečná v Tachově individuální výchovný program. Několik dalších žáků a rodičů bylo ale zapojeno do projektu, kterého se škola zúčastnila jako jediná v rámci tachovského okresu a jako jedna ze tří v kraji.

Malý vánoční jarmark nabídl perníčky, betlémy i malování na obličej

Milotice – K Vánocům patří perníčky snad skoro stejně, jako vánoční stromek. Vlaďka Macková z Milotic je sice nejí, přesto před svátky na jejich pečení spotřebuje kolem dvaceti kil mouky. S oblibou je zdobí a se svou zálibou se v sobotu předvedla i na malém vánočním jarmarku v Miloticích.

Českou Třebovou navštívila delegace z Olawy

Česká Třebová - Dne 12. prosince přijela do města delegace z polské Olawy, aby obohatila nabídku kulturního programu v předvánočním čase. Skupina přijela na pozvání vedení města zejména proto, aby zde prezentovala polské vánoční zvyky.

Chutné, rychlé a bez točení se kolem trouby. Sedm receptů na vánoční cukroví

Východní Čechy – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.

Chutné, rychlé a bez točení se kolem trouby. Sedm receptů na vánoční cukroví

Východní Čechy – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Rychnovského deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.

Škola má recept na problémy

Tachov – S rodiči zatím jednoho žáka podepsala Základní škola Zárečná v Tachově individuální výchovný program. Několik dalších žáků a rodičů bylo ale zapojeno do projektu, kterého se škola zúčastnila jako jediná v rámci tachovského okresu a jako jedna ze tří v kraji.

Chutné, rychlé a bez točení se kolem trouby. Sedm receptů na vánoční cukroví

Rychnovsko – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Rychnovského deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.

Kdyby se tak chytli na prvním!

Slaný – Každý trenér si přeje, aby jeho svěřenci potvrdili vítězství na soupeřově půdě v nejbližším domácím utkání.

E.ON Tipliga: Drama o vítězství rozhodlo až poslední kolo

Blanensko – Podzimní E.ON Tipliga čtenářů Blanenského Deníku Rovnost zná své vítěze. V redakci na ně počkaly ceny za umístění na prvních třech místech. Bylo to napínavé až do posledního kola. Nakonec získal nejvíc bodů Petr Hájek ze Lhoty Rapotiny a jen o tři body méně měli další dva soutěžící.

Adventní trhy v Jirkově: Kupte, pomůžete

Sedmé adventní trhy v Jirkově pomáhají. Výtěžek dvoudenních trhů, na nichž nabízejí zájemcům své výrobky žáci místních škol a senioři z městského ústavu sociálních služeb, získá jirkovské občanské sdružení Prohandicap.

Dívka z odborné školy v Městci Králové vyhrála soutěž o Svačinu roku

Městec Králové - Skvělého úspěchu dosáhli dva studenti z Nymburska. V rámci celostátního finálového kola soutěže Svačina roku s Rio mare, které se konalo v Praze, si vítězství odnesla šestnáctiletá Lucie Hlaváčková ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Městci Králové.

Pečený čaj za hodinku určitě nevyrobíte, říká trhovkyně

Královské Poříčí /ROZHOVOR/ - Trhovkyni Zuzanu Stulíkovou jsme zastihli s jejím přítelem Tadeášem v neděli na vánočních trzích na statku Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku. Dlouhodobě zabývá výrobou náušnic a dalších šperků z korálků, nově se ale zaměřila také na pečené čaje.

Léčivé konopí? V lékárnách není ani pět měsíců od legalizace

Praha – Marihuana pro léčebné účely je od srpna legální, přesto je ale pro pacienty v nedohlednu. Ačkoliv už první firma dostala licenci pro dovoz, musí mít nejdřív předepisující lékaři a vydávající lékárníci elektronický přístup do úložiště receptů na přípravky
 s omezením. A ten zatím nikdo nemá.

Řádně peprná specialita

Osoblaha – Půvabné slovo Hotzenplotz je německé pojmenování Osoblahy. Autor dětských knih Otfried Preußler proslavil Osoblahu v celosvětovém měřítku tím, že po ní pojmenoval svou postavičku loupežníka Hotzenplotze.

Co se peče v redakci Libereckého deníku?

Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.

Vánoce v hornickém domku nabízí 
i recepty na tradiční pokrmy

Příbram – Hornická chaloupka na Březových horách opět ožila. V kuchyni se pečou perníčky, zpívají koledy a zdobí stromeček, všichni se tu totiž připravují na Vánoce. A to přesně ve stejném duchu, jako to dělali před více než sto lety příbramští havíři.

Vaše recepty: Tvarohová vánočka

Nová Paka – Učitel odborného výcviku ve Střední škole gastronomie a služeb Nová Paka Petr Kozák nám nabídl recept na netradiční tvarohovou vánočku.

Učni z hotelové školy letos napečou 1800 kilogramů cukroví

Plzeň - Vanilkové rohlíčky, linecké či srdíčka z vaflového těsta slepená ořechovou náplní a politá čokoládou. To jsou jen některé z patnácti druhů vánočního cukroví, které už od posledního listopadového týdne v rámci odborného výcviku pečou budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v Plzni.