Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Kobeřické koláče peče podle padesát let starého receptu

Slavkov u Brna – Když za ní syn přišel s nápadem, že může učit lidi péct, měla Hana Urbanová ze Slavkova u Brna trochu obavy. Dvaašedesátiletá žena, pro kterou je pečení jedním z největších koníčků, se ale nechala přemluvit. Na gastronomickém festivalu Jídlo z blízka, který končí 31. července, návštěvníkům předvedla, jak se pečou její oblíbené tvarohovo-povidlové kobeřické koláče. Ochutnat je mohli v brněnské restauraci U Fidela, kterou vede právě její syn.

Porod v nedohlednu a palác mlčí, britským médiím docházejí témata

Londýn – Manželka prince Williama stále ještě neporodila a Buckinghamský palác zachovává naprostou mlčenlivost. Britským médiím zahlceným v uplynulých dnech články o královském porodu vévodkyně z Cambridge začínají docházet témata. A protože novináři nemají absolutně žádné informace, tak se britské deníky narození dítěte začínají věnovat stále méně, uvedla agentura AFP.

Mikulov opět ochutnával recepty z celého světa

Mikulov – Bulharská kavarma, italské lasagne, ruský boršč, vídeňský řízek a sacher, hanácké frgály i debrecínský guláš. A mnoho a mnoho dalšího. Čtrnáctý ročník Festivalu Národů Podyjí o víkendu provedl návštěvníky Mikulova chutěmi sedmnácti kuchyní z celého světa.

Vítěz Krejčí: Soupeři naštěstí tipovali na konci hůř než já

Blanensko /ROZHOVOR/ – Tohle ještě tipovací soutěž Blanenského deníku nezažila. Poprvé někdo obhájil vítězství. Jan Krejčí z Kotvrdovic zvítězil v seriálu na podzim a vyhrál i jarní E.ON Tipligu Blanenského deníku Rovnost. Jak je to možné? Poprvé se zaklínal, že fotbalu zas tolik nerozumí, že mu radí přátelé, teď už poskytl zaručený recept. „Sportujte, choďte na fotbal, sledujte statistiky a hlavně, tipováním se bavte," říká dvojnásobný vítěz.

Patrioti zničili soky ze Šumperka a jsou ve finále

Vochov, Plzeň – V semifinále divize B České ligy amerického fotbalu zdolali Pilsen Patriots tým Šumperk Dietos jednoznačně 56:0 a postoupili do finále play-off. Klání proběhlo v sobotu na hřišti ve Vochově.

VIDEO: Grilování s Kozlem

Grilování je ideální příležitostí, jak strávit s rodinou či přáteli příjemné chvíle plné dobrého jídla a pití. A čím jiným se odměnit než oroseným Velkopopovickým Kozlem.

Nemocnice určuje vlastní optiku, zlobí se pacientka

Sokolov - Jedna z pacientek oční ambulance sokolovské nemocnice si stěžuje na postup zdravotníků při vydávání receptu na brýle. Označila ho dokonce za nezákonný. Personál ordinace jí prý neumožnil svobodně se rozhodnout, jakou optiku si má pacientka zvolit, a poslal ji do té, která sídlí přímo v nemocnici.

Recept na ligu? Naložím rukavice do medu, směje se Hrubý

Znojmo, Brno – Jako rituál si den před zápasem vypere rukavice. I díky tomu gólman fotbalového 1. SC Znojmo Vlastimil Hrubý v uplynulé sezoně šestnáctkrát vymazal druholigové střelce soupeře a dopomohl svému týmu k historickému postupu do nejvyšší soutěže.

Pokrmy z rybízu červeného i černého

V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.

Sladká pohotovost doveze dort do dvou hodin

Brno - Původně se vyučil kuchařem, cukrářství má teď ale raději. Zdenek Kloc před víc než dvěma lety otevřel Cukrárnu Kolbaba, tento týden rozjíždí službu dortová pohotovost po Brně a jeho blízkém okolí.

Recepty se lékárně nelíbily, a to právem. Byly totiž falešné

Jihlava - V nemocniční lékárně sídlící v areálu Nemocnice Jihlava se objevily falešné recepty. Lékárníci si stačili všimnout celkem pěti falzifikátů. Objevily se během několika posledních měsíců. Všímaví lékárníci na ně přišli ve spolupráci s policií.

Nepoužité léky skladuje doma 38 procent Češek a Čechů

Praha – Nepoužívané léky skladuje doma 38 procent Češek a Čechů. Přes polovinu prý proto, že jim léky zbyly po změně léčby, třetina má léky doma do zásoby. Ukázal to průzkum Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), v němž letos v březnu odpovídalo 1500 občanů a po tisícovce lékařů a lékárníků. Mimo jiné ukázal, že vliv návštěv zástupců farmaceutických firem na to, co předepíšou, připustilo 73 procent lékařů. Jen 27 procent prý nebere jejich doporučení vůbec v úvahu.

VIDEO: Grilování s Kozlem

Grilování je ideální příležitostí, jak strávit s rodinou či přáteli příjemné chvíle plné dobrého jídla a pití. A čím jiným se odměnit než oroseným Velkopopovickým Kozlem.

Na slunci mohou některé krémy vyvolat nepříjemnou kožní reakci

Praha - Na slunci mohou některé krémy vyvolat kožní reakci, a to i 14 dní po použití. Největší riziko je u krémů s ketoprofenem, které jsou na recept. Rizikové jsou i nimesulid či diklofenak. Zčervenání a puchýřky na kůži mohou být také po antibiotikách, přípravcích s třezalkou, po citrusech, celeru a fících. Vyšší riziko je u parfémovaných krémů. Lékárníci při výdeji těchto přípravků na riziko upozorňují.

Písmomalíř řezníkem? Slaví úspěch

Plzeň - Nadšenci, a byť naprostí amatéři, dnes se živí tím, co je baví a naplňuje. Janka a David Plzákovi jezdili se stánkem a malou udírnou po hradech a zámcích a nabízeli zakoupené uzeniny.

Chuť Jeseníků můžete okoštovat v Rýmařově

Rýmařov - Člověku se až sliny sbíhají nad tou lákavou nabídkou. Co ochutnat? Cibuláčův boršč s medem od Rešovských vodopádů? A k tomu si dát třeba Špekovou pečeni s chlebovou omáčkou nebo Horský bigos s domácím chlebem?

Chuť Jeseníků můžete okoštovat v Rýmařově

Rýmařov - Člověku se až sliny sbíhají nad tou lákavou nabídkou. Co ochutnat? Cibuláčův boršč s medem od Rešovských vodopádů? A k tomu si dát třeba Špekovou pečeni s chlebovou omáčkou nebo Horský bigos s domácím chlebem?

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

Neugebauer v Kaplici vyhrál a vede republikový šampionát

Kaplice, Velké Bílovice, Diváky – Poslední červnovou neděli se odjel další závod mezinárodního mistrovství České republiky v jihočeské Kaplici. Počasí bylo tentokrát na straně milovníků motokrosu a jezdcům velkobílovického Osička MX Teamu se výrazně zadařilo. Přivezli jedno vítězství a jedno druhé místo.

VIDEO: Grilování s Kozlem

Praha - Grilování je ideální příležitostí, jak strávit s rodinou či přáteli příjemné chvíle plné dobrého jídla a pití. A čím jiným se odměnit než oroseným Velkopopovickým Kozlem. Pivo se hodí nejen jako osvěžující nápoj pro horké letní dny, ale také jako jedinečná ingredience do grilovacích receptů. Dodá jídlu nezaměnitelnou, výraznější chuť, lze ho využít například pro podlití samotného jídla nebo pro přípravu nejrůznějších marinád. Přihlížet by se v tomto případě mělo zejména ke kvalitě piva. Velkopopovický Kozel 11° splňuje všechny podmínky, a je tak dokonalým společníkem pro grilovací chvíle. Jeho vypilovaná, plná chuť a jemná hořkost pozvedne kvalitu pokrmu o stupínek výš.

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

Písmomalíř řezníkem? Slaví úspěch

Plzeň – Nadšenci, a byť naprostí amatéři, dnes se živí tím, co je baví a naplňuje. Janka a David Plzákovi jezdili se stánkem a malou udírnou po hradech a zámcích a nabízeli zakoupené uzeniny.

Masové kuličky s bylinkami a citronem

V receptáři se každý týden věnujeme tématům pro zahrádkáře, chovatele a pěstitele. A protože víme, že je mezi našimi diváky mnoho amatérských, ale přesto vynikajících kuchařů, čas od času vyhlásíme také kuchařskou soutěž.

Kuchařka receptů z příhraničí vyjde v srpnu

Mostecko - Současným trendem v gastronomii v Česku je zahraniční kuchyně, experimentování, exotická jídla. Aby tradiční jídla českoněmeckého příhraničí zapadla v zapomnění, spojila se občanská sdružení MAS Sdružení Západní Krušnohoří, MAS Šluknovsko a MAS Český les, aby připravila vydání kuchařky českoněmeckého příhraničí.

VIDEO: Grilujete? Zkuste grilování na pivu!

Praha - Grilování je ideální příležitost jak si pochutnat na dobrém jídle a pivu s přáteli či rodinou. Není tedy divu, že podle průzkumu značky Velkopopovický Kozel, loni grilovalo dokonce 96 % české populace. Proto se Kozel rozhodl navázat na tento trend a připravit jedinečné grilovací recepty s pivem jako jednou z ingrediencí.

Poradna doktora Středy: Hlad je nepřítel diety

Praha - Dieta na hubnutí nemusí nutně znamenat omezování příjmu potravin. Jídelníček chudý na kalorie je pro zhubnutí ideální, jenže mnozí nevydrží to, že se nemohou najíst do sytosti. Lze to řešit pomocí vzdělávacích kurzů, kde se naučíte, jak hubnout a jak zhubnout. Nejúspěšnější na tomto poli je organizace STOB, kterou vede PhDr. Iva Málková. Učí hubnoucí, jaká má být dieta, jídelníček, jak cvičit apod. Zhubnout na břichu je pro ženy jednodušší než zhubnout na stehnech. U mužů je to často naopak. I když cvičení na hubnutí dávají přednost ženy, muži spíše inklinují k posilování.