Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Zraněnými zdecimovaná Viktorie 
se zaskvěla remízou v Lískovci

Lískovec/Přerov – Fotbalisté Přerova dokázali i přes řadu absencí sehrát vyrovnaný zápas na půdě favorizovaného Lískovce. Domácí v sestavě s několika hráči, jenž hráli druhou ligu, dlouho nemohli na dobře hrající Viktoriány najít recept. Ti vedli po trefách Zaorala a Hrušáka dokonce 2:0, nakonec se oba týmy o body podělily.

V lesích čeká skvělá ingredience na falešnou dršťkovou polévku

Chebsko - Doslova krach houbařské sezóny hlásí odborníci ze všech koutů republiky. Chebsko je však výjimkou. Mykologové a ostatní nadšenci by nemuseli z lesů regionu odcházet s prázdnou. Takové poznatky Chebskému deníku potvrdil Jiří Pošmura, předseda Mykologického klubu Slavkovský les.

Letní pokrmy s lahodným lesním ovocem

V letním období není nadto dát si chutný a osvěžující dezert připravený z nasbíraného lesního ovoce. V horku přijdou zvlášť vhod rychlé a jednoduché recepty. Do přípravy můžete zapojit i děti. Když budou pomáhat, určitě jim jejich výtvor bude o to více chutnat.

Gurmáni mohou na Bozeňově ochutnat tradiční jídla Jeseníků

Dolní Bušínov – Pokrmy podle tradičních jesenických receptů mohou ochutnat milovníci dobrého jídla v Restauraci Bozeňov v oblíbeném rekreačním středisku Dolní Bušínov u Zábřeha. V rámci projektu Ochutnejte Jeseníky, který má za cíl podporovat a představovat tradiční kuchyni a regionální produkty, sestavili bozeňovští kuchaři originální menu z receptů pocházejících z kuchařek původních obyvatel Jeseníků. Využívají k tomu čerstvé suroviny od místních producentů a výrobců.

Farmářské trhy se v Boskovicích uchytily. Do konce roku budou ještě čtyři

Boskovice, Blansko - Farmářské trhy v Boskovicích se přehouply do své druhé poloviny. Včera se na tamním Masarykově náměstí konaly v premiérové sezoně už popáté. Do konce roku rozbalí prodejci na náměstí stánky ještě čtyřikrát. Trhy do centra Boskovic patří. Tvrdí to nakupující i prodejci.

Okresní přebor startuje, jasný favorit chybí!

Domažlicko – Zítra startuje nový ročník okresního přeboru. Nováčky jsou postupující Česká Kubice a Pocinovice, z I. B třídy se vrací rezervy Horšovského Týna a Holýšova. A právě Holýšovští by s Chodovem a Bělou měli patřit k hlavním hrdinům šestadvacetidílné ságy. Jasný favorit, jako byl vloni Meclov či Kdyně, však letos chybí. Novinkou je vznik farem. Někde je striktně odmítají, jinde věří, že právě oni mají správný recept na jejich fungování.

Gurmáni mohou na Bozeňově ochutnat tradiční jídla Jeseníků

Dolní Bušínov – Pokrmy podle tradičních jesenických receptů mohou ochutnat milovníci dobrého jídla v Restauraci Bozeňov v oblíbeném rekreačním středisku Dolní Bušínov u Zábřeha. V rámci projektu Ochutnejte Jeseníky, který má za cíl podporovat a představovat tradiční kuchyni a regionální produkty, sestavili bozeňovští kuchaři originální menu z receptů pocházejících z kuchařek původních obyvatel Jeseníků. Využívají k tomu čerstvé suroviny od místních producentů a výrobců.

Favority Štrůdlování jsou letos i muži

Horní Bezděkov - Třetí ročník Štrůdlování se uskutečnil v příjemném prostředí srubu ve sportovním areálu v Horním Bezděkově. Závinů bylo několik. Sladké i slané. Chutnaly všechny.

Přesný recept na plzeňské pivo 
zná maximálně deset sládků

Praha, Plzeň – Říká se o něm, že byl velmi šikovný a vnímavý, zároveň ale poněkud hrubý a tvrdohlavý. Ať už to bylo jakkoliv, sládek Josef Groll navždy změnil český i celosvětový přístup k pivu. Jako první uvařil 5. října 1842 pivo plzeňského typu. Tedy spodně kvašený pěnivý mok, který svojí chutí převálcoval tehdy běžná svrchně kvašená piva.

Olympia Bruntál padla ve Vítkově

Bruntál - Historickou první sezonu v soutěži I. A třídy zahájili v sobotu fotbalisté Olympie Bruntál na hřišti nováčka z Vítkova.

Petrovice připravily recept pro Karvinou

Petrovice u Karviné – Tři body z horké valašské půdy vezou divizní fotbalisté Petrovic, kteří si vyšlápli na Brumov, a zalátali tak díru v bodovém rozpočtu po smolné domácí ztrátě s Přerovem.

Meteoroložka z Pradědu slavila devadesát let

Karlova Studánka - Nejstarší obyvatelkou Karlovy Studánky je Svatava Tejnská. V pondělí 12. srpna se dožila devadesáti let. Pracovala čtvrt století na Pradědu, v té době byla jedinou meteoroložkou v Československu.

Skanzen v Příkazích provoněly tvarůžky. Podívejte se

Příkazy – S přivřenýma očima a rovnou za nosem. Přesně tak mohli v sobotu do skanzenu v Příkazích na Olomoucku dojít návštěvníci Tvarůžkových hodů. Přivonět si mohli k čerstvým i dobře vyzrálým tvarůžkům, ochutnávali také tvarůžkové klobásy, pomazánky a další speciality.

Meteoroložka z Pradědu slavila devadesát let

Karlova Studánka - Nejstarší obyvatelkou Karlovy Studánky je Svatava Tejnská. V pondělí 12. srpna se dožila devadesáti let. Pracovala čtvrt století na Pradědu, v té době byla jedinou meteoroložkou v Československu.

Pavel Malcharek poznamenal: Začali jsme hrát, až když jsme dostali gól

Zlín – Opravdu nehoráznou smůlu má v koncovce Pavel Malcharek. Útočník ševců měl proti Frýdku-Místku na kopačkách minimálně dvě branky, stejně jako v úvodních dvou kolech soutěže ovšem svoje tutovky neproměnil. I kvůli tomu žlutomodří vyšli proti valcířům bodově naprázdno.

OBRAZEM: Fanoušci fantasy vařili podle Babici

Brno – Pro návštěvníky čtyřdenního setkání fanoušků science fiction a fantasy Conec si organizátoři připravili bohatý program i dnes. Kromě desítek přednášek se konal i kurz sebeobrany nebo turnaje v deskových hrách.

101 let se dožil díky životní filosofii

Dobrá Voda u Č. Budějovic – Jaroslav Semrád dělá čest svému jménu. Nejspíš právě proto v úterý oslavil úctyhodné 101. narozeniny. Jeho recept na dlouhověkost totiž zní: „Zbytečně se nerozčilovat 
a mít rád lidi kolem sebe," prozradil vitální stařík.

101 let se dožil díky životní filosofii

Dobrá Voda u Č. Budějovic – Jaroslav Semrád dělá čest svému jménu. Nejspíš právě proto v úterý oslavil úctyhodné 101. narozeniny. Jeho recept na dlouhověkost totiž zní: „Zbytečně se nerozčilovat 
a mít rád lidi kolem sebe," prozradil vitální stařík.

Šumperkem se linula vůně kotlíkových gulášů

Šumperk – Vůně kotlíkových gulášů se linula ve čtvrtek 15. srpna od brzkého dopoledne sady 1. máje v Šumperku. Konal se zde první ročník gulášového festivalu nazvaného Roztančené kotlíky, jenž se stal doprovodnou akcí Mezinárodního folklorního festivalu, který Šumperk tento týden hostí.

Poděbrady na soupeře recept nenašly

Poděbrady – Bohemia Poděbrady je po pádu z krajského přeboru nováčkem I.A třídy. Ovšem první utkání letošní fotbalové sezony se jí hodně nevydařilo. Mužstvo z lázeňského města prohrálo v premiéře letošního ročníku na svém hřišti s rezervou Benešova.

Výstaviště: Na festivalu jídla můžete ochutnat i hmyz

Litoměřice - Hmyz i prvorepublikové recepty ochutnají návštěvníci prvního ročníku festivalu dobrého jídla na výstavišti v Litoměřicích. Pořadatelé ho připravují na konec října. Informoval o tom Lubomír Machoň z pořadatelské agentury DreamPro.

S úrovní vzdělávání není v ČR spokojena víc než půlka studentů

Praha – S úrovní vzdělávání v Česku není spokojena víc než polovina vynikajících studentů, do zahraničí chtějí kvůli kvalitnější výuce a prestiži. Ukázal to průzkum společnosti Datank mezi 248 studenty ucházejícími se o stipendium Nadace Zdeňka Bakaly na některé ze špičkových světových univerzit. Téměř tři čtvrtiny respondentů by se ale po studiu a praxi v zahraničí chtělo uplatnit i doma.

Škola vaření: paprika trumfne ve vitaminu C i pomeranč

Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.

Budějovice nenašly recept na Varnsdorf a remizovaly, Hradec vyhořel

Praha - Fotbalisté Ústí porazili ve 3. kole druhé ligy Třinec 3:1 a udrželi si neporazitelnost. Střížkovští Bohemians napravili úvodní dva debakly a rozdrtili Vltavín 3:0. Frýdek-Místek pokračuje ve vydařeném vstupu do sezony, rozstřílel Karvinou. Budějovice po bezbrankové remíze ztratily první body. Táborsko si poradilo s Hradcem 2:0.

VIDEO: Na hodový oběd připravili 350 porcí

Hluk – Kachna se zelím a bramborovým knedlíkem, kuře na paprice, vepřová pečeně na bylinkách k tomu lokšová polévka a pavůvkový vdolek. Tak vypadalo hodové menu o uplynulém víkendu v Hluku.

Hrad Pořešín mimo jiné vydal půlku pěkného džbánku

Pořešín – Hrad Pořešín o letošním létě opět o něco postoupí kupředu. Letošní letní archeologický průzkum už má za sebou a v současnosti pod druhým nádvořím hradu vzniká nová dřevěná středověká kuchyně.

MADE IN ÚSTÍ: Stará myslivecká? Ústí v lahvi

Ústí nad Labem - Stará myslivecká. Nápoj, který se stal mezi lihovinami synonymem pro Ústí nad Labem. Není divu, jeho výroba sahá hluboko do 19. století, kdy bez jednoho měsíce před 156 lety vznikla v Krásném Březně drožďárna s likérkou. 

Berani Skalici přestříleli, gólu se nedočkali

Zlín – Nekonečná výheň venku a první přípravný zápas hokejových vicemistrů extraligy ze Zlína proti slovenské Skalici beznadějně vyprodalo menší ze zlínských hal PSG arénu. Fanoušci viděli porážku svého týmu 0:2. Berani totiž bez Čajánka, Lešky, Okála, Kubiše a Tesaříka nedokázali najít recept na brankáře Lipovského.

Středy doktora Středy vybízejí: Pusťme se do hubnutí společně

Východní Čechy - „Přihlásila jsem se do ordinace v České Třebové a byla jsem na úvodním vyšetření. Dostala jsem dietu a pouštím se do hubnutí. Překvapila mě paní, která byla po mně. Ta už byla na kontrole a má dole 17 kilogramů. Tak mě to hodně inspirovalo a přemýšlím, čím to je, že v rámci Hubnutí s Deníkem je hubnutí úspěšné," napsala čtenářka z Lanškrouna.