Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Šváb? Ten chutná jako škvarky

Chrastava /ROZHOVOR/ - Petr Ocknecht začal vařit šestinohé potvory před 9 lety, když ho zaujala přednáška docentky Mendelovy univerzity v Brně, Marie Borkovcové. Od té doby se věnuje přípravě hmyzích dobrot a entomofágii (hmyzožroutství, pozn. red).

Radek Kühweg: Dobrou týmovou práci stavím na první místo

Třebíč /ROZHOVOR/ - Když přijde řečna vaření, ožije. Přestože vařením a přípravou jídelníčku či sháněním surovin se zabývá od rána dlouho do večera. Šéfkuchař Radek Kühweg z Třebíče se rozhodl zúročit své bohaté zkušenosti s vařením nejen v místních, ale i brněnských, jihlavských a zahraničních podnicích.

Muž naletěl léčiteli, dal mu 130 tisíc

Chotěboř, Jablunkov – O sto třicet tisíc korun přišel muž z Chotěboře poté, co uvěřil slibům „léčitele s rentgenovýma očima" z Jablunkova na Frýdeckomístecku.

Muž naletěl léčiteli, dal mu 130 tisíc

Chotěboř, Jablunkov – O sto třicet tisíc korun přišel muž z Chotěboře poté, co uvěřil slibům „léčitele s rentgenovýma očima" z Jablunkova na Frýdeckomístecku.

Šváb? Ten chutná jako škvarky

Chrastava /ROZHOVOR/ - Petr Ocknecht začal vařit šestinohé potvory před 9 lety, když ho zaujala přednáška docentky Mendelovy univerzity v Brně, Marie Borkovcové. Od té doby se věnuje přípravě hmyzích dobrot a entomofágii (hmyzožroutství, pozn. red).

RECEPT DENÍKU: Kotlety byly krásně nazdobené

Ústí nad Labem - „Tu veku je lepší rozkrájet na menší kousky. Dříve se rozvaří," radí mistr kuchař Vladimír Hrouda. „Jinak jde o jednoduchý recept," dodává. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu podle čtenářů Ústeckého deníku.

PODÍVEJTE SE: Deset statečných se nevzdalo

Luby AKTUALIZOVÁNO – Přestože soupeř hrál v právě skončeném fotbalovém soutěžním ročníku krajský přebor a i přesto, že hráli od 64. minuty o deseti, ukázali fotbalisté Startu Luby, proč se během jara dostali z 13. místa až do baráže o postup z 1. A třídy.

Buršovi scházela jediná trefa

Všemina – Antonín Burša toho stihl v dresu Všemimy opravdu hodně. Svůj tým táhl za postupem, do sítě soupeřů nasázel plných 29 branek a navrch si plnil roli hrajícího trenéra. O jeho vytíženosti tedy nebylo sporu.

Lidé mohou opět ochutnávat Jeseníky

Jeseníky - Tradiční jídla podle receptů z historických kuchařek mohou až do konce září ochutnávat návštěvníci i obyvatelé jesenických hor. Ve čtvrtek 14. června odstartoval druhý ročník festivalu Chuť Jeseníků.

Skokani podruhé v sezoně porazili Draky, lídra soutěže

Olomouc – Již podruhé v letošní extraligové sezoně dokázali olomoučtí baseballisté najít recept na brněnské Draky. Skokani dokázali v úterý večer zvítězit na půdě šestnáctinásobného českého mistra 6:1 a zvedli si tak sebevědomí před dalšími extraligovými boji.

Sněz, co můžeš, lákají pořadatelé Chuti Jeseníků

Šumperk – Degustační mejdan připravili na středu 20. června pořadatelé gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. V šumperské kavárně PředMěstí budou moci hosté ochutnávat desítky historických pokrmů, které v minulosti jedli obyvatelé jesenických hor. Akce příznačně nazvaná Sněz, co můžeš začíná v 17 hodin.

Nová soutěž Recept na bohatství

Znáte nějaký bezkonkurenční recept? Umíte uvařit jídlo, kterým podle vás všechny ohromíte? Už vám nestačí jen pochvala vašich blízkých? Chcete, aby vaše kuchařské umění poznalo a ochutnalo celé Česko a Slovensko? Zúčastněte se soutěže Recept na bohatství.

Dospělí ocení na Tygrovi narážky, děti akční scény

České Budějovice /RECENZE, FOTOGALERIE/ - Loutkohra Jihočeského divadla zavede do pohádek a legend Dálného východu. Většinu času představení baví… Recept loutkohry Jihočeského divadla na dobrodružství po asijsku? Smíchejte čerkéskou legendu, pověsti o šaolinských mniších, japonské pohádky, přidejte poetiku čínských bojových filmů a dochuťte výtažkem z Kill Billa. Výsledek? Hra Divoký tygr přeskakuje strž.

Sněz, co můžeš, lákají pořadatelé Chuti Jeseníků

Šumperk – Degustační mejdan připravili na středu 20. června pořadatelé gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. V šumperské kavárně PředMěstí budou moci hosté ochutnávat desítky historických pokrmů, které v minulosti jedli obyvatelé jesenických hor. Akce příznačně nazvaná Sněz, co můžeš začíná v 17 hodin.

Recept na vedro? Koupaliště! Zatím jen v Šumperku, Zábřehu a Jeseníku

Šumpersko/Jesenicko - Jasná obloha a teploty, které atakovaly tropickou třicítku, přilákaly o víkendu na koupaliště první desítky lidí. Zaplavat si mohli v Šumperku, Zábřehu i v Jeseníku. Tam všude už koupaliště otevřeli, zatímco v Lošticích, Rudě, Bludově a Rapotíně si musí lidé ještě čtrnáct dní počkat. Bazén v areálu autokempu v Mohelnici zůstane letos zavřený; nový majitel teprve chystá rekonstrukci technologie.

Horšov okouzlila bavorská kuchařka

Horšov –    Největší hvězdou mezi spoustou lidových řemeslníků, kteří předvedli své umění při Regionálním dnu v Horšově, byla bezpochyby dvaašedesátiletá kuchařka a majitelka speciální rybí restaurace Elsa Bächer z Buchentalu u Tirschenreuthu.

Lékárníkovi z Hodolan, který zásoboval narkomany, hrozí 10 let

Olomouc – Olomoučtí policejní vyšetřovatelé uzavřeli v pátek 15. června případ vedoucího lékárny v Hodolanské ulici v Olomouci. Ten na falešné recepty dlouhodobě vydával léčiva Modafen a Nurofen Stop Grip narkomanům, kteří z nich pak vyráběli pervitin.

Hokejistky Slavie jsou ve vedení

Praha – Český pozemní hokej je hra, ve které se střetnou dva celky, zápolí spolu a nakonec vyhraje Slavia. Zhruba toto by si mohly říct po prvním finálovém klání extraligy ženy HC Praga. Ty v závěru svíraly červenobílé v útočných kleštích, zahrávaly nespočet trestných rohů, a přesto opět prohrály. Dlužno ale dodat, že si za porážku mohou samy.

Recept na šetření? Slučování firem města

Brno - Pětatřicet příspěvkových organizací a deset akciových společností s většinovým podílem. Tolik firem vlastní Brno. V budoucnu se však tato čísla mohou snížit. Město totiž plánuje společnosti slučovat.

Lidé mohou opět ochutnávat Jeseníky

Šumpersko/Jesenicko – Tradiční jídla podle receptů z historických kuchařek mohou až do konce září ochutnávat návštěvníci i obyvatelé jesenických hor. Ve čtvrtek 14. června odstartoval druhý ročník festivalu Chuť Jeseníků.

Valašský GEN: Šárka Janová

Frenštát pod Radhoštěm /ROZHOVOR/ – Před chvílí pustila své žáky domů. Celé dopoledne opakovali vše, co budou potřebovat k závěrečným zkouškám. O prostírání slavnostních tabulí a servírování jídel a nápojů na správnou stranu stolu se jim možná bude i zdát…

V Prostřenu vařila kvůli zážitkům

Světlá Hora – Po více než roce jsme navštívili Andreu Lukaštíkovou ze Světlé Hory, účastnici kulinářské televizní soutěže Prostřeno. Partnerem této soutěže na televizi Prima jsou i naše noviny, Deník. Vzpomíná kuchařka na vaření před kamerami v dobrém? Stýká se ještě s loňskými soupeři?

Lékáren na vesnicích ubývá

Valašsko – Malé lékárny v obcích mají nůž na krku. Lidé totiž stále častěji jezdí kvůli levnějším lékům do měst.