Kreativ

ŠTÍTEK: recept

U Kejklíře: v paláci byla vinárna i dietní jídelna

Olomouc /HISTORIE OLOMOUCKÝCH HOSPOD/ – Staročeská restaurace, známá Olomoučanům pod názvem U Kejklíře, sídlí na zvláštním místě samého okraje Horního náměstí, kde se potkává Michalská ulice se Ztracenou. Vzácný dům s výrazným portálem a fasádou je však nepřehlédnutelný.

HLASUJTE: O šťavnatou roštěnou byl zájem

Ústí nad Labem – Šťavnatá roštěnka od čtenářky Ústeckého deníku Jarmily Poslušné se stala v restauraci SportPub Zlatopramen na zimním stadionu během obědů nejprodávanějším poledním menu.

Prázdniny v 3nci začnou akcí Cirkus trochu jinak

Třinec – Prázdniny v 3nci 2010 mají motto „Prázdniny za babku“. Pořadatelé už oznámili, že mají prima recept na prožití letošních prázdnin pro všechny děti, jejich rodiče i prarodiče.

Do piva přidal i dubovou kůru proti hemoroidům

Bzenec - Bzenecký pivovarník Radomil Paták se v těchto dnech nezastaví. Přestože běžně doma v garáži vaří jen jeden či dva druhy piva, na chystané pivní slavnosti jich dělá dvanáct. A jde o druhy, které zřejmě většina pivařů na Slovácku ještě v ústech neměla. Pivovarník se při nich inspiroval i cizinou, a ještě navíc popustil uzdu fantazii.

Kraj přestal proplácet zdravotnické poplatky

Moravskoslezský kraj – Pacienti, kteří využili možnost nechat si v krajských zdravotnických zařízeních proplatit třicetikorunové regulační poplatky, o tuto výhodu přišli. Krajští radní rozhodli, že od čtvrtku je kraj už nebude ze svého rozpočtu proplácet.

Jak se peče domácí chleba našich prababiček

Březová /FOTOGALERIE/ – Upéct si domácí chleba? V rodině Provodovských z Březové běžná praxe. Třiatřicetiletá Veronika Provodovská připravuje voňavý bochník nejen o svátečních příležitostech, ale běžně také doma v kuchyni. Děti jej totiž milují.

Vinařský guláš starosty bodoval v soutěži

Horní Dunajovice – Vinařský guláš starosty z Horních Dunajovic nejvíc chutnal porotě, která rozhodovala v soutěži Jihomoravský krajáč. Ta je nepovinnou částí soutěže Vesnice roku, kterou vyhlašuje Jihomoravský kraj.

Rádi vaříte? Sbíráte recepty? Pošlete a vyhrajte!

Jižní Čechy – Nejste sice žádní vyhlášení mistři kuchaři, ale rádi vaříte, sbíráte netradiční recepty, máte osvědčený rodinný recept předávaný z generace na generaci či jen sami rádi u plotny experimentujete?

Když detektivové mudrují nad šatníkem

Ten starý případ vyprávěl penzista Zahrádka, někdejší eso pražské vyšetřovačky, málokdy a spíš nerad: „Od začátku až do konce jsme hráli druhé housle!“

Manželé Habudovi oslavili diamantovou svatbu

Valašské Meziříčí - Úctyhodných šedesát let společné cesty životem oslavili o uplynulém víkendu v rodinném kruhu manželé Marie a Bohuslav Habudovi z Valašského Meziříčí. Do manželství vstoupili 10. června roku 1950 ve své rodné vesnici Poruba u Hustopečí nad Bečvou.

Poděbrady podlehly v Bakově

Bakov nad Jizerou -Fotbalisté Poděbrad si ve 29. kole 1. A třídy nedokázali poradit s týmem Bakova, který za výhru 2:1 bere tři body.

Lukáš Kloubec: Vaření musí člověka prostě bavit

Kolín /ROZHOVOR/ - Pro někoho je vaření koníčkem, pro někoho živobytím. Případy, kdy to je pouze nutné zlo, raději zanedbejme. Pokud zkombinujete hobby s profesionálním zapálením pro věc, vznikne vám kuchař, u kterého bude radost se najíst. A tím je bezpochyby Lukáš Kloubec.

Tým z Pekla byl v Semilech poražen

Semily– Vdesátém kole druhé nohejbalové ligy hostil TJ Sokol Semily východočeský klub TJ Peklo. Krásné slunečné počasí přispělo ktomu, že oba soupeři nabídli kvalitní nohejbalovou podívanou. Domácím šlo opotvrzení čtvrté příčky, ale iúspěšného výsledku zpředcházejícího kola, kdy zvítězili 6:2 na hřišti TJ SokolSlaný.

OBRAZEM: Budoucí kuchaři a číšníci u zkoušek

Blansko - Flambované palačinky s pomerančovou šťávou a kakaem nebo osvěžující koktejl s kokosovým mlékem a ledovou trestí. A také nervy napjaté k prasknutí. Nebylo se čemu divit. Studenti blanenské Střední odborné školy a Středního odborného učiliště totiž v úterý skládali praktické zkoušky.

Kraj už za pacienty platit nebude

Hradec Králové – Krajský úřad od čtvrtka zruší proplácení zdravotnických poplatků za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních. Dosud úřad zaplatil za poplatky přes 61 milionů korun.

HOKEJBAL: Jezdci zůstali těsně pod vrcholem

Náchodsko – Hokejbalisté NA Rangers Náchod zůstali krůček od primátu ve 2. Národní hokejbalové lize. Po dvou domácích porážkách cestovali k udržení finálové série do Hradce Králové.

Rezerva Tatranu Rakovník našla recept pouze na penaltu

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Magnetem kola fotbalové OP II. třídy byl bezesporu duel týmů z popředí tabulky na Šamotce. Domácí však nenašli proti Pavlíkovu účinný gólový recept, a tak dokázali na tři soupeřovy branky odpovědět pouze z penalty.

Rath: Středočeský kraj bude dál proplácet poplatky

Praha – Středočeský kraj zatím zachová proplácení poplatků za pacienty krajských nemocnic. O dalším postupu rozhodne, až vznikne nová vláda a bude známo, kdo se stane ministrem vnitra a zdravotnictví. Novinářům to řekl hejtman David Rath (ČSSD) s tím, že se na tomto postoji v pondělí dohodli krajští radní.

Mléčný automat byl z centra města přemístěn

Jindřichův Hradec – Mléčný automat, do kterého v Jindřichově Hradci dodává mléko Zemědělský podnik z Hospříze, je umístěn u obchodního domu Kaufland a donedávna byl také na Masarykově náměstí v prodejně zeleniny.

Poutníci ochutnávali chléb

Zahoří – Domácí chléb s cibulí a špekem, s olivami, bylinkami a řadou jiných příchutí mohli ochutnat poutníci při třetím ročníku obnovené tradice, která se koná u kapličky v Zahoří a říká se jí Chlebovomáslové slavnosti.

Nejlepší chleby se letos pečou v Písku a Ličně

Pardubice - Nejlepší konzumní chléb se peče v pekárně Merkur v Písku. Rozhodla o tom ve čtvrtek v Pardubicích porota soutěže "O nejlepší chléb roku". V kategorii Nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběn s vyšším podílem ruční práce, zvítězil výrobek firmy Beas Lično z Královéhradecka

Valašský trdelník se na trhu objevil před šesti lety

Vidče– Zřejmě se na Valašsku nenajde jediný člověk, který by nevěděl, jak chutná trdelník. Ato přesto, že se tato cukrovinka začala vregionu prodávat teprve před šesti lety. „Koláč pečeme zhutného těsta, které namotáváme na dřevěný válec, na němž ho zhruba dvacet minut opékáme vpeci,“ líčí výrobce Ondřej Hladký.