Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Lékaři a lékárníci odmítají elektronické recepty

Komory lékařů a lékárníků odmítají elektronické recepty, které mají platit od roku 2018. Jsou podle nich nepřipravené a uživatelsky nepřátelské. Chybí podle nich také prováděcí vyhláška, která by upravila podrobnosti zákona. Novinářům to dnes řekli zástupci obou komor. Navrhují, aby byl systém spuštěn jako dobrovolný a dopracován. V Česku se vydá 60 až 70 milionů papírových receptů ročně.

Papáto Café nadchlo borščem gurmány

DÁMSKÉ OSAZENSTVO PapáTo café vyrazilo z rokycanské ulice Míru na nádvoří plzeňského pivovaru. Konal se zde další ročník populárního festivalu polévek.

První dodávka lékařského konopí přijde na trh v roce 2018, potvrdil Elkoplast

Léčebné konopí od firmy Elkoplast Slušovice, která získala zakázku na jeho pěstování, by podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) mohlo být v lékárnách v prvním pololetí příštího roku. Sdělila to mluvčí ústavu Lucie Přinesdomová. Cena gram by se bez marže lékáren mohla pohybovat kolem 165 korun. V současné době je v lékárnách konopí z Nizozemska za přibližně 300 korun za gram.

Mykolog a houbař Zdeněk Pelda

Mykolog Zdeněk Pelda: Houbaření může být adrenalinovým zážitkem

Říká se, že Češi houby milují. Průměrná domácnost prý ročně dokonce sní, usmaží, uvaří, zavaří nebo usuší okolo šesti kilogramů plodnic. Recepty na jejich úpravu se objevují už ve vyhlášených prvorepublikových kuchařkách, ale své místo a široké využití mají i v dnešní moderní gastronomii. Do tajů houbařské kultury jsme se snažili proniknout s vášnivým houbařem a mykologem Zdeňkem Peldou.  

Chilližrout završil hattrick, na Riviéře lidé ochutnali i pikantní tarantuli

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Kuchařské a barmanské show, soutěž Chilližrout a prodejci s nejrůznějšími druhy pikantních pochutin. Šestý ročník Chillibraní , který se letos poprvé spojil s Apetit piknikem, přilákal v sobotu do areálu brněnského koupaliště Riviéra tisíce fanoušků nejen pálivého jídla. Apetit piknik se v Brně letos konal poprvé. V areálu koupaliště Riviéra tak bylo kolem stovky stánků, které lákaly na vůni originálních i pikantních pokrmů.

Výšina svatého Metoděje se připojuje ke Slavnostem vína

Výšina svatého Metoděje je poprvé součástí Slováckých slavností vína a otevřených památek. V neděli 10. září od 13 hodin tam začne program, v němž sdružení Čeládka řemeslná předvede historickou kuchyni a řemeslný trh, děti se můžou těšit na zajímavé hry.

Kostýmové prohlídky s historickými recepty

Litomyšl – Osmý ročník Hradozámecké noci zavítal v sobotu i do litomyšlského zámku. O jedinečnou akci byl, stejně jako v minulosti, velký zájem. „Jsme rádi, že náš zámek návštěvníky nalákal i v letních měsících,“ sdělila kastelánka Zdeňka Kalová.

Pět tipů, jak upotřebit voňavé kdoule

Kdoule jsou v syrovém stavu trpké a mohou způsobit žaludeční nevolnost. Zřejmě proto byly v moderní době odsunuty na vedlejší kolej a nejsou zrovna vyhledávaným artiklem. Ale když už u vás rostou, bylo by škoda je nevyužít.

Nejlepší guláš uvařily domácí Košíky

Z hovězího, srnčího, kančího, vepřového a skopového masa vařili v sobotu guláše týmy, které se přihlásily do sedmého ročníku Gulášpárty. Jako tradičně se klání uskutečnilo na Obecnici v Košíkách.

Fotbalisté Zlína vyšli venku opět naprázdno

Na úspěch na cizím hřišti fotbalisté Zlína zatím nenašli recept, stále čekají na vstřelený gól i na bodový zisk. V 5. kole HET ligy prohráli 0:2 v Jablonci, který naopak slavil premiérové vítězství v sezoně. Zlínští navíc obdrželi už třetí červenou kartu, když byl v 73. minutě po dvou žlutých napomínáních vyloučen Podio.

FOTO: Varnsdorf na antifotbal nenašel recept

Varnsdorf – Góly, góly. A zase góly. Tak přesně tohle nejvíce trápí fotbalový Varnsdorf. Silně to bylo vidět proti Vítkovicím. Severočeši je doma svírali, měli obrovský tlak. Ale hosté nakonec urvali bezbrankovou remízu.

Jak na ekologickou domácnost prozradil workshop

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Přírodní vůně olivového mýdla, esenciálních olejíčků ale třeba i obyčejného octa, který se používá v kuchyni, se sobotní dopoledne nesly RakoZahradou. Konal se na ní totiž tvořivý kurz o výrobě ekologických čisticích prostředků do domácnosti. A to od pracího prášku až po gelu na mytí nádobí.

Kuchařky z Mánesky opět zabodovaly

Třetí místo osmého ročníku celorepublikové soutěže o Nejlepší školní oběd odvezly z Prahy otrokovické kuchařky ze Základní školy Mánesova. Porotu přesvědčily krémovou polévku z pečeného květáku se sojovou smetanou.

Po brankových hodech s Hradcem střelecký půst na Strahově

České Budějovice - Zatímco v nedělním šlágru s Hradcem Králové fotbalisté Dynama své fanoušky potěšili čtyřmi parádními góly a spoustou dalších šancí, ve středu s Olympií na Strahově recept na nováčka nenašli a hráli 0:0.

Jak uchovat ryby čerstvé? Víme jak na to?

Každý, kdo rád vaří, ví, že nejlepší ryba ta čerstvá. Jak ji ale skladovat, aby se vám doma před svou úpravou nezkazila? Skladování chlazených ryb v domácích podmínkách není žádná věda. Nejlepší variantou je koupit chlazenou rybu v ten samý den, kdy si na ní hodláte pochutnat, často to ale nejde a musíme ji uschovat na další den. Máme pro vás návod, jak na to.  

Na nováčka recept nenašli, aspoň bod ale vezli

Praha, České Budějovice – Fotbalisté Dynama, které tři výhry za sebou posunuly po 4. kole až do čela II. ligy, sice po úterní vítězné televizní předehrávce Opavy s Táborskem (2:1) o první příčku v tabulce přišli, ve středu ale na Strahově v zápase s Olympií Praha měli šanci se do čela zase vrátit.

KRÁTCE: Olympia padla až v Třinci

Třinec - Sympaticky vstoupili do letošního ročníku fotbalisté Olympie. Nováček druhé ligy, který ještě loni uváděl za domovské město Hradec Králové, vydoloval ze tří kol pět bodů díky jedné výhře a dvěma remízám. Také v Třinci měli svěřenci trenéra Miloše Sazimy smělé plány. „Nepřijeli jsme prohrát. Náš recept je pořád stejný. Fotbalový um a hodně bojovnosti,“ usmál se.

Dobroty se vracejí v kuchařce

Zdíkov – Na kopci nad Zdíkovem žije sympatická Lucie Kohoutová s rodinou. Před lety jí učarovala Šumava a tak své poznávání prostřednictvím dovolených nakonec skončilo tím, že s rodinou opustili Chomutov a ze Šumavy udělali svůj domov.

Nejchutnější mrkvánek vyberou na Mrkvancobraní

Polná – Novou tradici se snaží zavést v Polné na Jihlavsku, která je proslulá mrkvovými buchtami nazývanými mrkvánky nebo mrkvance. A právě o nejlepší takové moučníky se bude druhým rokem soutěžit tuto sobotu 19. srpna na festivalu Mrkvancobraní. Hlavním bodem festivalu bude soutěž o nejchutnější pokrm a ve dvě hodiny odpoledne začne také doprovodný program.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Kocourek: Filozofie Varnsdorfu se mi líbí

Varnsdorf – Měří 169 centimetrů. Tedy stejně jako fenomenální Lionel Messi. Ondřej Kocourek se po letním příchodu z pražské Slavie okamžitě zapracoval do základní sestavy Varnsdorfu.

Bylinky pro krásu i letní hrátky

Léto přímo vybízí k pěstění těla. Řadu koupelí, pleťových vod, olejů a krémů si můžete připravit i z bylinek, které rostou všude okolo. Chce to jenom trochu času, který s dlouhými letními dny máme vlastně navíc. Stačí jen začít a některé recepty, které jsou v herbářích, vyzkoušet.  

Úroda mizí, zemědělci krádeže často ani nehlásí. Pole se snaží hlídat sami

Jižní Morava - Dvě stě kilogramů česneku a sto padesát kilogramů cibule někdo ukradl z pole zemědělce z Lipova na Hodonínsku. Škoda je vysoká, přesahuje dvaatřicet tisíc korun. I proto se letos jedná o zatím jedinou polní krádež, kterou policisté v regionu šetří. „Pachatele neodradilo ani oplocení. Dovnitř se dostal prostřiženým otvorem,“ uvedla k případu policejní mluvčí Kamila Haraštová.

FOTO: Nebyli lepší, ale šťastnější. Tři body trefil Švarc

Semice – Nepovedená příprava? To nehraje žádnou roli. Důkazem toho jsou fotbalisté Semic. Těm se v přípravných zápasech vůbec nedařilo, prohrávali s týmy hrající I.A třídu. A teď? Přišel první mistrovský zápas nové sezony krajského přeboru a je tady první vítězství. A to ještě navíc v derby s celkem Poříčan, který doznal v letní přestávce hodně změn. Fotbal je už takový.