Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Boj o voliče vyhrají osobnosti

Do uzavření kandidátek pro sněmovní klání zbývají dva týdny. Ve stranických kuchyních teď horečně hledají nejvoňavější ingredience, aby přilákali co nejvíce voličů. Je zřejmé, že letos spíš než skvělé recepty vyhrají přitažliví kuchaři. Kdo nabídne zajímavé, důvěryhodné a schopné lidi, má šanci umístit se v první pětce.

OBRAZEM: První srpen je zatím nejteplejší den prázdnin

Kladno - Úterní první srpnový den je podle meteorologů nejteplejším dnem letošním prázdnin. Kdo může, dává přednost koupeli v průzračné vodě či chlazení tím nejdostupnějším způsobem. Lahodné nápoje a relaxace v přírodní nebo umělé nádrži jsou asi tím nejlepším receptem.

Sečení kosou i mlácení obilí cepy. Ve Strážnici oslavovali žně

Strážnice – V neděli mohli návštěvníci skanzenu ve Strážnici zhlédnout oslavu sklizně obilí s tradičním dožínkovým průvodem v podání folklórního souboru Hanák z Troubek. „Pěstování obilnin bylo základem zemědělského hospodaření a sklizeň obilí – žně, se tak stala vyvrcholením celého zemědělského roku,“ informovala autorka programu Lucie Baňařová.

Vítěz Sudovalu zdolal trať za necelých čtrnáct vteřin. Rekord vydržel

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Mít pořádně natrénováno a zvolit správnou taktiku. Takový je podle nejlepších závodníků recept na vítězství v Bosonožském Sudovale. Soutěži, při které běžci před sebou valí do kopce prázdný sedmnáctikilový sud od piva. V sobotu odpoledne v unikátní disciplíně už popětadvacáté změřili síly u bosonožské myslivecké chaty závodníci v několika kategoricích.

Jiskra potvrdila roli velkého favorita

Lounky - Vítězem už 37. ročníku fotbalového Memoriálu Mirka Berana na hřišti FK Lounky -  Chodouny se podle očekávání stal výběr FK Jiskra Velké Březno z I. A třídy. 

Hasičský guláš byl nejlepší, zhodnotila porota na soutěži ve Vracově

Vracov /FOTOGALERIE/ – Pohár starosty města Vracova se stěhuje do Milotic. Tamní hasiči totiž podle porotců uvařili nejlepší kotlíkový guláš čtvrtého ročníku oblíbené týmové soutěže kuchařů. „Vítězství jsme nečekali, ale jsme spokojení. Řada lidí náš guláš chválila, a kvůli nim sem také jezdíme,“ řekl mluvčí vítězného družstva milotických dobrovolných hasičů Jiří Sochor.

Potraviny zaujaly kvalitou i historií

Vysočina – Komise z necelé stovky uchazečů o značku Regionální potravina na Vysočině vybrala pět ze Žďárska. Kromě chuti hodnotila i historii výrobků a kvalitu receptů.

Lidem s postižením pomáhá Mateřídouška

Karlovarský kraj – Klienti Mateřídoušky vystupují na veřejnosti, prezentují se na různých akcích, na výstavách, vyrábějí krásné věci, které je možné zakoupit. Výčet aktivit je velmi široký, přesto veřejnost o činnosti tohoto zařízení často moc neví.

Pouťové atrakce zaplavily Drahotuše

Kolotoče, houpačky, střelnice, jarmark s dobovými řemesly, ale hlavně spousta prodejních stánků. Zkrátka vše, co patří k pouti, nechybělo o víkendu v Drahotuších na Hranicku. Konala se tam tradiční Anenská pouť, která má tak letitou tradici, že už ani mnozí místní obyvatelé nepamatují, kdy byla tato významná kulturně společenská akce v obci založena. Každoročně ji však provází nabitý dvoudenní program.

Valcíři v poháru nestačili na třetiligovou Holici

Bojovný výkon přinesl v pohárovém duelu s Frýdkem-Místkem fotbalistům HFK Olomouc ovoce. Třetiligový celek z Hané se radoval z výhry 2:0, soupeř z FNL na obranu Holice nenašel recept a do pořádného tempa se dostal jen na kratší úsek zápasu. Útočné snahy Valcířů se však domácím dařilo eliminovat.

Holice zvládla druholigový Frýdek-Místek. Tým je odolný, chválil kouč

Bojovný výkon přinesl v pohárovém duelu s Frýdkem-Místkem fotbalistům HFK Olomouc ovoce. Třetiligový celek z Hané se radoval z výhry 2:0, soupeř z FNL na obranu Holice nenašel recept a do pořádného tempa se dostal jen na kratší úsek zápasu. Útočné snahy Valcířů se však domácím dařilo eliminovat.

Zelenina na různý způsob, to je piknik Vegget´17

Kynšperk nad Ohří – Zelenina v hlavní roli bude na pikniku s názvem Vegget´17. Jeho organizátorky věří, že by to mohla být dobrá cesta, jak ukázat lidem, kteří tento druh stravování zrovna nepreferují, že zeleninové pokrmy mohou být dobrým ekvivalentem třeba i masa.

Vysoká cena másla odrazuje zákazníky

Benešov /FOTOGALERIE/ - Chleba s máslem. Snad každý má tuto českou klasiku rád. Jenže poslední dobou část obyvatel nahrazuje máslo margarínem. Chutě se lidem nezměnily. Jen máslo zdražilo.  

Fotbalisté Mrákova slaví historický postup do I. A třídy

Mrákov /ROZHOVOR/ – Fotbalistům Sokola Mrákov asi postupové oslavy zachutnaly. Během dvou sezon totiž slavili dva postupy, letos coby nováčci soutěže vyhráli I. B třídu a míří do I. A třídy. Nejen o tom jsme hovořili s trenérem Vladimírem Duffkem.

Zmrzlina? Loni byla trend marihuanová, letos aloe vera, říká cukrář

Brno /ROZHOVOR/ – Odklopí stříbrné víko a v okolí růžového zmrzlinového stánku zavoní čerstvé broskve. Další rozmanité vůně se skrývají pod jinými víky chladicího pultu, ze kterého nabírá Radim Řezáč zmrzlinu. Vyrábí ji v rodinné cukrárně Větrník v brněnských Řečkovicích. „Zmrzlina se dá vyrobit téměř ze všeho. Lidé rádi zkouší netradiční chutě. Nedá se ale říct, že by se kvůli nim vraceli. Vanilková je jistota,“ tvrdí Řezáč.

Česká televize natáčela v milovické stepi

Milovice – Další pokračování pořadu Herbář natáčela Česká televize v rezervaci velkých kopytníků v Milovicích. Průvodkyní pořadu se tentokrát stala herečka Kateřina Winterová.

Dvojice kšeftovala s léky. Nyní ji stihl trest

U Krajského soudu v Ostravě padly v pátek tresty za kšeftování s medikamenty. Šest a půl roku by měl za mřížemi strávit jedenačtyřicetiletý muž, který prodával léky na předpis.

Houby rostou. V lesích na Žďársku se dají najít i unikátní druhy

Žďársko – Na Žďársku začínají houbové žně. Milovníci pokrmů z hub už mohou vyhledávat houbové recepty, chystat dřevěné rámy se silikonovým pletivem nebo sušičky na sušení hřibů, holubinek a dalších jedlých druhů či zavařovací sklenice pro jejich následnou konzervaci.

Na Roštejn se vrátí čert z pověsti

Doupě – Návštěvníci hradu Roštejn na Telčsku se o druhém červencovém víkendu přenesou do čtrnáctého století. V té době byl hrad založen, podle pověsti ho za jedinou noc postavil sám čert.

Cukrárna podruhé uspěla. Lidé oceňují poctivé suroviny, říká majitelka

Vyškov /ROZHOVOR/ – Zakysaná smetana a borůvky z jižní Moravy. To jsou hlavní ingredience nového zákusku vyškovské Cukrárny Janský, s nímž majitelka Zdeňka Eywo Janská vyrazila na letošní soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje. Po loňském úspěchu s Máničkou minulý týden sklidila další. A pyšní se druhým výrobkem, který značku získal. „Měli jsme přihlášené tři. Na borůvkový jsme nevsázeli,“ usmívá se majitelka podniku.

Cukrárna podruhé uspěla. Lidé oceňují poctivé suroviny, říká majitelka

Vyškov /ROZHOVOR/ – Zakysaná smetana a borůvky z jižní Moravy. To jsou hlavní ingredience nového zákusku vyškovské Cukrárny Janský, s nímž majitelka Zdeňka Eywo Janská vyrazila na letošní soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje. Po loňském úspěchu s Máničkou minulý týden sklidila další. A pyšní se druhým výrobkem, který značku získal. „Měli jsme přihlášené tři. Na borůvkový jsme nevsázeli,“ usmívá se majitelka podniku.

Koruna pro penaltového krále zůstala na Hukvaldech, opět vyhrál Adam Rimel

/FOTOGALERIE/ Penalty na Hukvaldech mají staronového vládce. Potřetí během osmi ročníků akce vyhrál titul penaltového krále Moravskoslezského kraje domácí střelec Adam Rimel, který v dramatickém souboji až ve 34. kole porazil Petra Nesrstu i třetího Jana Smolarčíka a získal tak hlavní odměnu v podobě deseti tisíc korun.

Buchto upeč buchtu. V Mikulčicích koštovali dobroty z kynutého těsta

Mikulčice /FOTOGALERIE/ – Čtrnáct druhů buchet z kynutého těsta mohlo ochutnat a ohodnotit téměř sedmdesát návštěvníků, kteří přišli v sobotu na fotbalové hřiště v Mikulčicích. Již podruhé se zde konala akce s názvem Buchto upeč buchtu, kterou pořádá sdružení …pro děti z.s..

Colonial: Hitem je salám s fenyklem a sádlo

Praha - Sny se mají plnit. To si asi řekl Jan Mužátko, majitel sítě restaurací Pizza Coloseum. Bylo to ve chvíli, kdy jeho restaurace prosperovaly, a on se už nějakou dobu zabýval myšlenkou otevřít si vlastní obchod s italskými potravinami. 

Co si senioři upekli, to taky hned snědli

Prachatice - Jedenáctý ročník Prachatické buchty mají z sebou místní senioři. Ti se ve středu odpoledne sešli ve sklepích Staré radnice, kde se devět z nich pokusilo ohromit mlsné jazýčky porotců.