Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Tradice Zuzana Koubková nepřerušila navzdory životním útrapám

Louňovice pod Blaníkem - Místo sváteční pohody, která by se dala v závěrečné fázi roku očekávat, prožila spisovatelka z Podblanicka Zuzana Koubková minulé Vánoce těžké chvíle. Životní útrapy jí ale naštěstí pohled na svátky nezměnily. Proto rodinné tradice stále dodržuje. „Před rokem během Vánoc volala maminka, že mi pomůže s výrobou cukroví, na který máme recept od pratety Petronily," vzpomíná paní Zuzana. Kvůli času se ale nakonec ženy domluvily, že se sejdou až na společné večeři. Než se tak mohlo stát, mamince se udělalo špatně.

Vánoce 1989 vs. 2016 aneb Čeho dnes pořídíme víc?

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Které Vánoce byly štědřejší – ty na sklonku normalizace pod dohledem Dědy Mráze, nebo v době kapitalismu s neodbytným Santa Clausem? Deník srovnal náklady na štědrovečerní pohoštění i ceny typických českých dárků, které bez ohledu na režim v českých domácnostech nejčastěji nosí Ježíšek – například ponožek.

Lidé kupují nejen kapra, ale klidně i pstruha

Volarsko /FOTOGALERIE/ - Ryby na vánoční stůl jdou už od čtvrtka 22. prosince na dračku. Ve Strážném prodávají ryby v rybárně, nejvíce jde na odbyt kapr a potom Amur, místní i sousedé z nedalekého Bavorska kupují hlavně kapry a pstruhy.

Libor Velan: Fotografování jídla je často složitější, než jídlo samotné uvařit

Bystřice pod Lopeníkem /ROZHOVOR/ - Před nedávnem vydal již svou třetí knihu regionálních receptů a pomalu připravuje další. Libor Velan z Bystřice pod Lopeníkem zatím uvařil všechny recepty, které vyšly v jeho knihách. „V pořadí čtvrtou knížku provařit nestihnu. Tam bude totiž 420 receptů," nechal se slyšet fotograf a spisovatel.

Uvařte si punč podle mistra světa!

Chrudim – Týdenní kurz šestinásobného barmana roku, mistra světa a dnes významného lektora barmanství Karla Zapalače se uskutečnil na Hotelové škole Bohemia v Chrudimi.

Na Štědrý den do kina Mír

Kino Mír má už několik let recept na problém, co podniknout s nedočkavými dětmi na Štědrý den, aby jim čekání na Ježíška rychleji uteklo. Vždy ve 14 hodin promítá film a tato představení bývají pravidelně vyprodaná.

Polská krize

Polský recept na společenskou krizi je vcelku prostý. Postačí namixovat vládu, jež vyznává myšlenku, že vítěz bere vše plus bývalé mocné, co se v opozici neumějí smířit s porážkou a výbušný koktejl je na světě. Polsko sotva může být ryze konzervativní a tím méně ryze liberální, proto spor o politické směřování země nemůže mít správné řešení, pokud nepůjde o kompromis.

Legata chce na jaře zabojovat o postup

Hustopeče – Pohled na druholigovou tabulku je naplňuje radostí. Házenkáři Legaty Hustopeče po první polovině sezony vévodí druhé lize Jihomoravského kraje, když v jedenácti zápasech nasbírali osmnáct bodů.

Nejlepší linecké peče Eva Poštová z Prachatic

Prachatice /FOTOGALERIE/ - Třetí ročník soutěže O nejlepší vánoční cukroví, kterou vyhlašuje společnost KreBul a Prachatický deník, už zná svého vítěze. Letos pětičlenná porota ochutnávala linecké. Vybírala z devíti různých vzorků a rozhodování bylo těžké.

Perníkářka Irena Burdová: Podle povrchu perníku poznáte dobře zpracované těsto

Jalubí /ROZHOVOR/ - Za své perníčky dostala ocenění Tradiční výrobek Slovácka. Irena Burdová z Jalubí začala ve větším péct po narození prvního dítěte. Teď, ve svých sedmačtyřiceti letech, peče celoročně a zdobí kornoutkovou technikou. Postupem času se začala zajímat i o historii perníku a perníkářství. Nejcennější informace získala z knih.

Globální bankou roku 2016 se stala ING Bank

ING Bank získala prestižní titul Global Bank of the Year 2016/Globální banka roku 2016. Toto významné ocenění bankovních institucí Best Bank Awards uděluje každoročně časopis The Banker.

Svačina roku: student poděbradské hotelové školy získal třetí místo

Poděbrady - Student hotelové školy v Poděbradech na Nymbursku Pavel Carhoun má na svém kontě krásný výsledek. V gastrosoutěži Svačina roku získal krásné třetí místo. Do soutěže se přihlásilo celkem 37 škol ze všech krajů České republiky a do pražského finále postoupilo 15 kuchařů a kuchařek.

Dennis Linhart chce jednou vařit ve Francii

Tábor - Čtrnáctiletý žák Základní školy Bernarda Bolzana v Táboře Dennis Linhart se možná brzy stane velkou kuchařskou hvězdou. O tom, že má talent, přesvědčil v listopadu porotu na 11. ročníku soutěže Český kapr.

Třeťáci připravovali chutné svačiny

Hradec Králové - Již druhým rokem probíhají v hradecké ZŠ Milady Horákové dva zajímavé dny pro děti třetích ročníků v rámci projektu „Pestrá strava bez zbytečné chemie".

Gastronomickou soutěž ovládl student litoměřické střední školy

Litoměřice - Vítězem 4. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio mare se stal student Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb Dominik Nedoma. Se svým receptem Smažená rizolka s tuňákem Rio Mare a sušenými rajčaty získal ceny v hodnotě sedm tisíc korun.

Na loketském hradě ožila staročeská řemesla i kuchyně

Loket - Dali byste si kouřící dívku nebo třeba staročeského čertíka? Žádný problém. Stačí mít doma brambory, tvaroh, černou klobásku a další ingredience a můžete si pochutnat. Jde totiž o staročeské krušnohorské speciality, které byly k mání i na Krušnohorských vánočních trzích v Lokti. Ty mimo jiné nabídly i ukázku řady řemesel, kterým se v Podkrušnohoří věnovali už naši předkové.

Ve Vápenicích se ochutnával i starý recept na povidlovou omáčku

Vápenice – Advent jako tradiční čas půstu měl v minulosti velký vliv na kopanické domácnosti a jejich přípravu pokrmů v období Vánoc. Právě o tom se mohli přesvědčit návštěvníci sobotní ochutnávky starodávných adventních kopanických jídel, která se tradičně konala v areálu bývalé školy ve Vápenicích.

Cukroví. Ilustrační foto.

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

Rožnovské školy pracují na zdravé kuchařce

Rožnov pod Radhoštěm, Valašsko – Strava v mnoha školních jídelnách na Valašsku se za poslední roky citelně zkvalitnila. K obědům už děti nedostávají jen klasické „univerzální omáčky", ale povětšinou chutná a zároveň zdravá jídla.

Recept na lovosické snajpry? Nenechat je ani vyskočit ke střele, radí Mráz

Brno – Na konci října se vyhřívali na třetí pozici extraligové tabulky s minimální ztrátou na čelo. O několik týdnů později zbyly na úspěšné časy jen vzpomínky. Házenkáři Králova Pole prohráli čtyři z pěti duelů a rázem jsou s šestibodovou ztrátou na první Plzeň na šestém místě. Výsledkově se chytit však mají Brňané těžké. V sobotu od šesti hodin večer hostí ve staré hale ve Vodově ulici třetí Lovosice, které pořadí dlouho vévodily.

Nejprofesionálnější lékárenskou péči v Česku poskytuje síť Dr.Max

Profesionalita personálu, schopnost poradit a doporučit, to jsou jednoznačně kvality, které očekává česká veřejnost od lékárníků, případně prodejců potravinových doplňků a léků, na které není potřeba mít recept. Z pohledu klientů je nejlepším místem pro nákup léků bez předpisu lékárenská síť Dr. Max. Vyplývá to z průzkumu agentury Datamar, který srovnával metodou mystery shoppingu úroveň výdeje přípravků na více než 670 místech ČR.

Kapela Zrní zahraje v Olomouci. V klubu i na náměstí

Olomouc – Originální spojení české alternativní hudby a tradiční tibetské hudby v moderní podobě si v úterý 6. prosince užijí návštěvníci koncertu kapely Zrní v olomouckém Jazz Tibet Clubu. Vy můžete být u toho, soutěžte o volné vstupenky. Společně s českými muzikanty na koncertě vystoupí i přední tibetský exilový hudebník Loten Namling.  

Patentovaná italská zmrzlina může prodlužovat život

Řím - Zmrzlina může prodlužovat život. Nejlepší je k tomuto účelu čokoládová, oříšková či ze zeleného čaje. "Kdo říká, že by dobrá jídla měla tělu škodit?" táže se Valerio Sanguigni, kardiolog z římské univerzity Tor Vergata, který studoval a nechal si patentovat tento výjimečný koncentrát antioxidantů. A příznivými účinky kornoutu zmrzliny se zabýval i takový vědecký časopis jako je Nutrition, píše italský deník La Repubblica.

Kolín na Pardubice opět nevyzrál

Pardubice – Zatímco v loňské sezoně Kooperativa NBL našli několikrát recept na Pardubice, letos se basketbalistům Kolína proti nim nedaří. Prohráli oba letošní zápasy. Po domácí porážce 83:96 padli ve čtrnáctém kole i na palubovce soupeře 71:87.

AZ se doma gólově neprosadil

Minulé utkání s nulou vyhráli, nyní s nulou prohráli. Havířovští hokejisté na svého neoblíbeného soupeře opět nevyzráli.

KP Brno srovnalo v derby účty s Handicapem, zazářila Maddenová

Brno /FOTOGALERIE/ – Basketbalistky KP Brno v druhém letošním městském derby v základní části domácí nejvyšší soutěže oplatily Handicapu Brno úvodní prohru z domácího prostředí a v sobotu v hale Rosnička vyhrály ve třináctém kole 82:61.

Pořad Špetka Slovácka bodoval na mezinárodním festivalu

Režisér Jaromír Šallé a moderátorka Petra Kučerová z Regionální televize TVS převzali za pořad Špetka Slovácka ve čtvrtek 1. prosince na 18. ročníku Mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen zvláštní ocenění poroty. Uspěli s ním v kategorii Televizní pořady v konkurenci tří desítek dalších. Čtenáři se se Špetkou Slovácka pravidelně setkávali také na stránkách Slováckého deníku.

Na Mezinárodní vesmírné stanici jedí kosmonauti francouzská jídla

Paříž - Ve zhruba 400 kilometrech výšky, na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jí francouzský kosmonaut Thomas Pesquet a jeho pět kolegů převážně francouzská jídla. Na jejich přípravě se podílí od roku 2006 francouzský šéfkuchař Alain Ducasse, jemuž letos pomáhá Thierry Marx, píše francouzský deník Libération.

Jana Voldřichová sestavila s dětmi ze svého kroužku kuchařku

Neratovice /FOTO, VIDEO/ - Korycanská výtvarnice Jana Voldřichová je činorodá žena obdařená mnoha talenty. Naposledy to potvrdila ve čtvrtek, kdy se konal křest netradiční vánoční kuchařky od dětí pro děti s názvem Vyšívané a malované cukroví. Kmotrem knihy byl herec Saša Rašilov.