Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Perníkářka Irena Burdová: Podle povrchu perníku poznáte dobře zpracované těsto

Jalubí /ROZHOVOR/ - Za své perníčky dostala ocenění Tradiční výrobek Slovácka. Irena Burdová z Jalubí začala ve větším péct po narození prvního dítěte. Teď, ve svých sedmačtyřiceti letech, peče celoročně a zdobí kornoutkovou technikou. Postupem času se začala zajímat i o historii perníku a perníkářství. Nejcennější informace získala z knih.

Globální bankou roku 2016 se stala ING Bank

ING Bank získala prestižní titul Global Bank of the Year 2016/Globální banka roku 2016. Toto významné ocenění bankovních institucí Best Bank Awards uděluje každoročně časopis The Banker.

Svačina roku: student poděbradské hotelové školy získal třetí místo

Poděbrady - Student hotelové školy v Poděbradech na Nymbursku Pavel Carhoun má na svém kontě krásný výsledek. V gastrosoutěži Svačina roku získal krásné třetí místo. Do soutěže se přihlásilo celkem 37 škol ze všech krajů České republiky a do pražského finále postoupilo 15 kuchařů a kuchařek.

Dennis Linhart chce jednou vařit ve Francii

Tábor - Čtrnáctiletý žák Základní školy Bernarda Bolzana v Táboře Dennis Linhart se možná brzy stane velkou kuchařskou hvězdou. O tom, že má talent, přesvědčil v listopadu porotu na 11. ročníku soutěže Český kapr.

Třeťáci připravovali chutné svačiny

Hradec Králové - Již druhým rokem probíhají v hradecké ZŠ Milady Horákové dva zajímavé dny pro děti třetích ročníků v rámci projektu „Pestrá strava bez zbytečné chemie".

Gastronomickou soutěž ovládl student litoměřické střední školy

Litoměřice - Vítězem 4. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio mare se stal student Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb Dominik Nedoma. Se svým receptem Smažená rizolka s tuňákem Rio Mare a sušenými rajčaty získal ceny v hodnotě sedm tisíc korun.

Na loketském hradě ožila staročeská řemesla i kuchyně

Loket - Dali byste si kouřící dívku nebo třeba staročeského čertíka? Žádný problém. Stačí mít doma brambory, tvaroh, černou klobásku a další ingredience a můžete si pochutnat. Jde totiž o staročeské krušnohorské speciality, které byly k mání i na Krušnohorských vánočních trzích v Lokti. Ty mimo jiné nabídly i ukázku řady řemesel, kterým se v Podkrušnohoří věnovali už naši předkové.

Ve Vápenicích se ochutnával i starý recept na povidlovou omáčku

Vápenice – Advent jako tradiční čas půstu měl v minulosti velký vliv na kopanické domácnosti a jejich přípravu pokrmů v období Vánoc. Právě o tom se mohli přesvědčit návštěvníci sobotní ochutnávky starodávných adventních kopanických jídel, která se tradičně konala v areálu bývalé školy ve Vápenicích.

Cukroví. Ilustrační foto.

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

Rožnovské školy pracují na zdravé kuchařce

Rožnov pod Radhoštěm, Valašsko – Strava v mnoha školních jídelnách na Valašsku se za poslední roky citelně zkvalitnila. K obědům už děti nedostávají jen klasické „univerzální omáčky", ale povětšinou chutná a zároveň zdravá jídla.

Recept na lovosické snajpry? Nenechat je ani vyskočit ke střele, radí Mráz

Brno – Na konci října se vyhřívali na třetí pozici extraligové tabulky s minimální ztrátou na čelo. O několik týdnů později zbyly na úspěšné časy jen vzpomínky. Házenkáři Králova Pole prohráli čtyři z pěti duelů a rázem jsou s šestibodovou ztrátou na první Plzeň na šestém místě. Výsledkově se chytit však mají Brňané těžké. V sobotu od šesti hodin večer hostí ve staré hale ve Vodově ulici třetí Lovosice, které pořadí dlouho vévodily.

Nejprofesionálnější lékárenskou péči v Česku poskytuje síť Dr.Max

Profesionalita personálu, schopnost poradit a doporučit, to jsou jednoznačně kvality, které očekává česká veřejnost od lékárníků, případně prodejců potravinových doplňků a léků, na které není potřeba mít recept. Z pohledu klientů je nejlepším místem pro nákup léků bez předpisu lékárenská síť Dr. Max. Vyplývá to z průzkumu agentury Datamar, který srovnával metodou mystery shoppingu úroveň výdeje přípravků na více než 670 místech ČR.

Kapela Zrní zahraje v Olomouci. V klubu i na náměstí

Olomouc – Originální spojení české alternativní hudby a tradiční tibetské hudby v moderní podobě si v úterý 6. prosince užijí návštěvníci koncertu kapely Zrní v olomouckém Jazz Tibet Clubu. Vy můžete být u toho, soutěžte o volné vstupenky. Společně s českými muzikanty na koncertě vystoupí i přední tibetský exilový hudebník Loten Namling.  

Patentovaná italská zmrzlina může prodlužovat život

Řím - Zmrzlina může prodlužovat život. Nejlepší je k tomuto účelu čokoládová, oříšková či ze zeleného čaje. "Kdo říká, že by dobrá jídla měla tělu škodit?" táže se Valerio Sanguigni, kardiolog z římské univerzity Tor Vergata, který studoval a nechal si patentovat tento výjimečný koncentrát antioxidantů. A příznivými účinky kornoutu zmrzliny se zabýval i takový vědecký časopis jako je Nutrition, píše italský deník La Repubblica.

Kolín na Pardubice opět nevyzrál

Pardubice – Zatímco v loňské sezoně Kooperativa NBL našli několikrát recept na Pardubice, letos se basketbalistům Kolína proti nim nedaří. Prohráli oba letošní zápasy. Po domácí porážce 83:96 padli ve čtrnáctém kole i na palubovce soupeře 71:87.

AZ se doma gólově neprosadil

Minulé utkání s nulou vyhráli, nyní s nulou prohráli. Havířovští hokejisté na svého neoblíbeného soupeře opět nevyzráli.

KP Brno srovnalo v derby účty s Handicapem, zazářila Maddenová

Brno /FOTOGALERIE/ – Basketbalistky KP Brno v druhém letošním městském derby v základní části domácí nejvyšší soutěže oplatily Handicapu Brno úvodní prohru z domácího prostředí a v sobotu v hale Rosnička vyhrály ve třináctém kole 82:61.

Pořad Špetka Slovácka bodoval na mezinárodním festivalu

Režisér Jaromír Šallé a moderátorka Petra Kučerová z Regionální televize TVS převzali za pořad Špetka Slovácka ve čtvrtek 1. prosince na 18. ročníku Mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen zvláštní ocenění poroty. Uspěli s ním v kategorii Televizní pořady v konkurenci tří desítek dalších. Čtenáři se se Špetkou Slovácka pravidelně setkávali také na stránkách Slováckého deníku.

Na Mezinárodní vesmírné stanici jedí kosmonauti francouzská jídla

Paříž - Ve zhruba 400 kilometrech výšky, na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jí francouzský kosmonaut Thomas Pesquet a jeho pět kolegů převážně francouzská jídla. Na jejich přípravě se podílí od roku 2006 francouzský šéfkuchař Alain Ducasse, jemuž letos pomáhá Thierry Marx, píše francouzský deník Libération.

Jana Voldřichová sestavila s dětmi ze svého kroužku kuchařku

Neratovice /FOTO, VIDEO/ - Korycanská výtvarnice Jana Voldřichová je činorodá žena obdařená mnoha talenty. Naposledy to potvrdila ve čtvrtek, kdy se konal křest netradiční vánoční kuchařky od dětí pro děti s názvem Vyšívané a malované cukroví. Kmotrem knihy byl herec Saša Rašilov.

Snipeři jsou podle slov kouče moc techničtí

Třebíč – Základní část florbalové národní ligy je v polovině a Snipeři jsou napůl cesty za svým cílem. Nováček třetí nejvyšší soutěže se drží v první osmičce východní skupiny.

Na Štrůdl do Lucerny dorazí Tomáš Klus, Zdeňka Pohlreichová i Karaimi

Praha /VIDEO/ - Hudebník Tomáš Klus, Zdeňka Pohlreichová a šamanka Karaimi budou hosté prosincového Štrůdlu Lucie Špakové v pražském kině Lucerna. Zdánlivě nesourodé osobnosti mají společného jmenovatele. Všichni se v jednu vteřinu zastavili ve zběsilém kolotoči, aby mohli začít žít.

V Katovně bude řeč o medovině

Medovina bude hlavním tématem II. včelařského setkání, které pořádá v pátek 2. prosince zájmový spolek Český svaz včelařů, základní organizace Odry.

Maurerův výběr: Venkov v kulinářském souboji dohání Prahu

Praha – O tom, že vaření, recepty, kulinářské soutěže a honba za co nejzajímavějšími chuťovými ingrediencemi se staly módou sezóny, nikdo nepochybuje. Značná pozornost se proto koncem roku upírá k Míčovně Pražského hradu. Dnes večer tu bude vyhlášena desítka nejlepších restaurací v České republice.

Advent voní punčem

Bruntálské náměstí se již plní stánky, které nabízejí návštěvníkům dárky a ochutnávku těch nejlepších vánočních specialit.