Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Jan Falař: Nepostup do play off by pro mě byl zklamání

Nové Strašecí – Loňská sezona druhé nejvyšší hokejbalové soutěže se Novostrašeckým vůbec nepovedla, když se až do poslední chvíle strachovali o záchranu. Do letošní však svěřenci hrajícího kouče Jana Falaře vletěli jako svěží vítr a po devíti odehraných kolech figurovali na pátém místě. Poté se sice trochu zasekli, přesto je zisk 23 bodů nad očekávání.

Ani senioři nechtějí být o Vánocích sami

Milíčeves – Říká se, že Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce. Bohužel ne každý má tu možnost oslavit je se svými blízkými. A to třeba i z důvodu, že už mu to jeho věk ani zdravotní stav nedovolují. Rozhodně to ale nemusí být důvod ke smutku.

Vánoce jsou plné lákadel. Odborníci na výživu: Všeho by mělo být s mírou

Kolín - Těšíte se na bohatý štědrovečerní stůl? Měli byste však zvážit, co všechno přes svátky sníte. A důvodem není pouze obava o linii, ale také prevence před zdravotními problémy. Odborníci na výživu upozorňují na to, že Vánoce jsou plné lákadel. Doporučují však všeho užívat s mírou.

Na kaprovi si pochutnají i chrudimští bezdomovci

Chrudim – Smažený vánoční kapr i s bramborovým salátem zavoní na Štědrý den také v noclehárně a denním nízkoprahovém centru, které v Chrudimi vede obecně prospěšná společnost Sopre.

Tradice Zuzana Koubková nepřerušila navzdory životním útrapám

Louňovice pod Blaníkem - Místo sváteční pohody, která by se dala v závěrečné fázi roku očekávat, prožila spisovatelka z Podblanicka Zuzana Koubková minulé Vánoce těžké chvíle. Životní útrapy jí ale naštěstí pohled na svátky nezměnily. Proto rodinné tradice stále dodržuje. „Před rokem během Vánoc volala maminka, že mi pomůže s výrobou cukroví, na který máme recept od pratety Petronily," vzpomíná paní Zuzana. Kvůli času se ale nakonec ženy domluvily, že se sejdou až na společné večeři. Než se tak mohlo stát, mamince se udělalo špatně.

Vánoce 1989 vs. 2016 aneb Čeho dnes pořídíme víc?

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Které Vánoce byly štědřejší – ty na sklonku normalizace pod dohledem Dědy Mráze, nebo v době kapitalismu s neodbytným Santa Clausem? Deník srovnal náklady na štědrovečerní pohoštění i ceny typických českých dárků, které bez ohledu na režim v českých domácnostech nejčastěji nosí Ježíšek – například ponožek.

Lidé kupují nejen kapra, ale klidně i pstruha

Volarsko /FOTOGALERIE/ - Ryby na vánoční stůl jdou už od čtvrtka 22. prosince na dračku. Ve Strážném prodávají ryby v rybárně, nejvíce jde na odbyt kapr a potom Amur, místní i sousedé z nedalekého Bavorska kupují hlavně kapry a pstruhy.

Libor Velan: Fotografování jídla je často složitější, než jídlo samotné uvařit

Bystřice pod Lopeníkem /ROZHOVOR/ - Před nedávnem vydal již svou třetí knihu regionálních receptů a pomalu připravuje další. Libor Velan z Bystřice pod Lopeníkem zatím uvařil všechny recepty, které vyšly v jeho knihách. „V pořadí čtvrtou knížku provařit nestihnu. Tam bude totiž 420 receptů," nechal se slyšet fotograf a spisovatel.

Uvařte si punč podle mistra světa!

Chrudim – Týdenní kurz šestinásobného barmana roku, mistra světa a dnes významného lektora barmanství Karla Zapalače se uskutečnil na Hotelové škole Bohemia v Chrudimi.

Na Štědrý den do kina Mír

Kino Mír má už několik let recept na problém, co podniknout s nedočkavými dětmi na Štědrý den, aby jim čekání na Ježíška rychleji uteklo. Vždy ve 14 hodin promítá film a tato představení bývají pravidelně vyprodaná.

Polská krize

Polský recept na společenskou krizi je vcelku prostý. Postačí namixovat vládu, jež vyznává myšlenku, že vítěz bere vše plus bývalé mocné, co se v opozici neumějí smířit s porážkou a výbušný koktejl je na světě. Polsko sotva může být ryze konzervativní a tím méně ryze liberální, proto spor o politické směřování země nemůže mít správné řešení, pokud nepůjde o kompromis.

Legata chce na jaře zabojovat o postup

Hustopeče – Pohled na druholigovou tabulku je naplňuje radostí. Házenkáři Legaty Hustopeče po první polovině sezony vévodí druhé lize Jihomoravského kraje, když v jedenácti zápasech nasbírali osmnáct bodů.

Nejlepší linecké peče Eva Poštová z Prachatic

Prachatice /FOTOGALERIE/ - Třetí ročník soutěže O nejlepší vánoční cukroví, kterou vyhlašuje společnost KreBul a Prachatický deník, už zná svého vítěze. Letos pětičlenná porota ochutnávala linecké. Vybírala z devíti různých vzorků a rozhodování bylo těžké.

Perníkářka Irena Burdová: Podle povrchu perníku poznáte dobře zpracované těsto

Jalubí /ROZHOVOR/ - Za své perníčky dostala ocenění Tradiční výrobek Slovácka. Irena Burdová z Jalubí začala ve větším péct po narození prvního dítěte. Teď, ve svých sedmačtyřiceti letech, peče celoročně a zdobí kornoutkovou technikou. Postupem času se začala zajímat i o historii perníku a perníkářství. Nejcennější informace získala z knih.

Globální bankou roku 2016 se stala ING Bank

ING Bank získala prestižní titul Global Bank of the Year 2016/Globální banka roku 2016. Toto významné ocenění bankovních institucí Best Bank Awards uděluje každoročně časopis The Banker.

Svačina roku: student poděbradské hotelové školy získal třetí místo

Poděbrady - Student hotelové školy v Poděbradech na Nymbursku Pavel Carhoun má na svém kontě krásný výsledek. V gastrosoutěži Svačina roku získal krásné třetí místo. Do soutěže se přihlásilo celkem 37 škol ze všech krajů České republiky a do pražského finále postoupilo 15 kuchařů a kuchařek.

Dennis Linhart chce jednou vařit ve Francii

Tábor - Čtrnáctiletý žák Základní školy Bernarda Bolzana v Táboře Dennis Linhart se možná brzy stane velkou kuchařskou hvězdou. O tom, že má talent, přesvědčil v listopadu porotu na 11. ročníku soutěže Český kapr.

Třeťáci připravovali chutné svačiny

Hradec Králové - Již druhým rokem probíhají v hradecké ZŠ Milady Horákové dva zajímavé dny pro děti třetích ročníků v rámci projektu „Pestrá strava bez zbytečné chemie".

Gastronomickou soutěž ovládl student litoměřické střední školy

Litoměřice - Vítězem 4. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio mare se stal student Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb Dominik Nedoma. Se svým receptem Smažená rizolka s tuňákem Rio Mare a sušenými rajčaty získal ceny v hodnotě sedm tisíc korun.

Na loketském hradě ožila staročeská řemesla i kuchyně

Loket - Dali byste si kouřící dívku nebo třeba staročeského čertíka? Žádný problém. Stačí mít doma brambory, tvaroh, černou klobásku a další ingredience a můžete si pochutnat. Jde totiž o staročeské krušnohorské speciality, které byly k mání i na Krušnohorských vánočních trzích v Lokti. Ty mimo jiné nabídly i ukázku řady řemesel, kterým se v Podkrušnohoří věnovali už naši předkové.

Ve Vápenicích se ochutnával i starý recept na povidlovou omáčku

Vápenice – Advent jako tradiční čas půstu měl v minulosti velký vliv na kopanické domácnosti a jejich přípravu pokrmů v období Vánoc. Právě o tom se mohli přesvědčit návštěvníci sobotní ochutnávky starodávných adventních kopanických jídel, která se tradičně konala v areálu bývalé školy ve Vápenicích.

Cukroví. Ilustrační foto.

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

Rožnovské školy pracují na zdravé kuchařce

Rožnov pod Radhoštěm, Valašsko – Strava v mnoha školních jídelnách na Valašsku se za poslední roky citelně zkvalitnila. K obědům už děti nedostávají jen klasické „univerzální omáčky", ale povětšinou chutná a zároveň zdravá jídla.

Recept na lovosické snajpry? Nenechat je ani vyskočit ke střele, radí Mráz

Brno – Na konci října se vyhřívali na třetí pozici extraligové tabulky s minimální ztrátou na čelo. O několik týdnů později zbyly na úspěšné časy jen vzpomínky. Házenkáři Králova Pole prohráli čtyři z pěti duelů a rázem jsou s šestibodovou ztrátou na první Plzeň na šestém místě. Výsledkově se chytit však mají Brňané těžké. V sobotu od šesti hodin večer hostí ve staré hale ve Vodově ulici třetí Lovosice, které pořadí dlouho vévodily.

Nejprofesionálnější lékárenskou péči v Česku poskytuje síť Dr.Max

Profesionalita personálu, schopnost poradit a doporučit, to jsou jednoznačně kvality, které očekává česká veřejnost od lékárníků, případně prodejců potravinových doplňků a léků, na které není potřeba mít recept. Z pohledu klientů je nejlepším místem pro nákup léků bez předpisu lékárenská síť Dr. Max. Vyplývá to z průzkumu agentury Datamar, který srovnával metodou mystery shoppingu úroveň výdeje přípravků na více než 670 místech ČR.