Kroměříž – Velkou zkušeností pro mě byl den s profesionálním kuchařem v mé oblíbené kroměřížské restauraci U Bruna, kam se jinak vždy ráda zastavím na dobré jídlo. I proto jsem neváhala a domluvila se s tamním šéfkuchařem a zároveň majitelem restaurace Lukášem Pištělákem, jestli by mi neukázal několik svých fíglů a také to, jak to vlastně v kuchyni takové restaurace chodí.
Litvínov /FOTO/ – Litvínov dnes odpoledne navštívila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. S vedením města diskutovala o nezaměstnanosti v případě útlumu těžby, rozvoji zaměstnanosti v regionu nebo o petici obyvatel sídliště Janov.
Louny - Bez vstřeleného gólu se vyhrát nedá, proto v Lounech po duelu s prvním Litvínovem zůstal jen jediný bod za bezbrankovou remízu v základní hrací době. Bod navíc totiž pak získal lídr krajského přeboru, domácím fotbalistům se nedařilo ani v penaltovém rozstřelu.
Dobré – Extraligové stolní tenistky SK Dobré splnily předsezónní cíl a postoupily do play off. Čtvrtfinálovým soupeřem „fialek" je Frýdlant nad Ostravicí, třetí tým po základní části nejvyšší domácí soutěže.
Neratovice /FOTO/ – Jinak ten zápas vzhledem k průběhu snad ani skončit nemohl… Fotbalisté Neratovic a Libiše se také ve druhém vzájemném utkání v aktuální divizní sezoně rozešli v normální hrací době nerozhodně, tentokrát ale nejméně populárním výsledkem 0:0. Osmá série rozstřelu pak rozhodla o tom, že hosté oplatí soupeři penaltovou porážku. Pro oba týmy to byla už čtvrtá jarní plichta.
/POZVÁNKA/ Tradiční pochutiny Opavského Slezska. To je ústřední téma druhého ročníku akce Týden slezské kuchyně, na jejíž realizaci se podílí i Ústav lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Doslova jarem dýchala akce, která se uskutečnila v sobotu 11. dubna v prostorách Slováckého muzea v Uherském Hradišti. V rámci cyklu Tvoříme v muzeu se milovníci dobrého jídla mohli dozvědět další množství gurmánských novinek.
Karviná – Všichni ještě mají v živé paměti fantastické zápasy proti Zubří a už je tu nová série play-off, tentokrát semifinálová. Házenkáři Baníku vyzvou hlavního adepta na titul z Plzně.
Příčina vzniku obou onemocnění je zcela odlišná, ovšem dopad na jídelníček je téměř totožný. Omezení či naprosté vyřazení určité skupiny potravin je nevyhnutelné. Kde a jak sehnat podložené informace, diskuze a vyhnout se laickým mýtům?
Stojí za pochvalu, že poslanci našli způsob jak nezlikvidovat lesní školky. To totiž hrozilo díky uzákonění přísných podmínek pro dětské skupiny. Po té co se vlk nažere, zůstane lesní koza celá díky tomu, že se k sežrání nemusí dostavit, tedy zaregistrovat. Lesní školky sice bez registrace nedosáhnou na daňové úlevy, ale to je zdá se šťastným dětem a jejich spokojeným rodičům jedno.
Sérií osmnácti zápasů v řadě bez porážky se mohli před středečním duelem Dorostenecké ligy s Opavou pyšnit fotbalisté Českých Budějovic. Recept na Jihočechy nenašel ani Slezský FC.
Senomaty – Mezi obarvenými vejci, šperky, háčkovanými kuřátky, medem a zákusky z jesenické integrované školy se na velikonočním jarmarku v senomatské roubence určitě nedal přehlédnout stůl s vyskládanými skleničkami plnými marmelády.
Šanci zastavit šestinásobné mistryně z Prostějova na cestě za obhajobou titulu mají malou, přesto volejbalistky TJ Ostrava semifinálovou sérii, v níž už prohrávají 0:2 na zápasy, nevzdávají.
Východní Čechy – Jen necelá polovina z lékáren, které loni v regionu a v části středních a severních Čech kontrolovali pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), vyšla z prověrky bez závady.
Východní Čechy - Jen necelá polovina z lékáren, které loni v regionu a v části středních a severních Čech kontrolovali pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), vyšla z prověrky bez závady.
Východní Čechy – Jen necelá polovina z lékáren, které loni v regionu a v části středních a severních Čech kontrolovali pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), vyšla z prověrky bez závady.
Východní Čechy – Jen necelá polovina z lékáren, které loni v regionu a v části středních a severních Čech kontrolovali pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), vyšla z prověrky bez závady.
Východní Čechy – Jen necelá polovina z lékáren, které loni v regionu a v části středních a severních Čech kontrolovali pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), vyšla z prověrky bez závady.
Ke svátkům jara neodmyslitelně patří také dobré jídlo. Deník Rovnost oslovil šéfkuchaře brněnské restaurace U Dřevěného stolu Jiřího Dlapku, který pro čtenáře připravil čtyři recepty na jídla, která nesmí chybět na žádném svátečním stole.
Brno /INFOGRAFIKA/ - Ke svátkům jara neodmyslitelně patří také dobré jídlo. Deník Rovnost oslovil šéfkuchaře brněnské restaurace U Dřevěného stolu Jiřího Dlapku, který pro čtenáře připravil čtyři recepty na jídla, která nesmí chybět na žádném svátečním stole.
Brno – Euforie zavládla v sobotu večer ve staré hale ve Vodově ulici. Házenkáři Králova Pole totiž dokonali po výhře 29:24 překvapivě jasný postup 3:0 na zápasy přes Hranice do semifinále play off extraligy. „Podívejte se kolem sebe. To hovoří za vše," poukazoval domácí kouč Andrej Titkov na bouřící halu, která s hráči oslavovala historický úspěch. „Lidi byli fantastičtí a my jsme jim vděční, snad je nezklameme ani v dalších zápasech," pokračoval spokojeně.
Blansko - Šedesát let spolu. Se snubními prstýnky na rukou. Manželé Lubomír a Dana Stříbrčtí z Blanska oslaví v sobotu diamantovou svatbu. S rodinou na statku Samsara v Klepačově. „Pro manželku mám překvapení, ale neprozradím, co to bude. Ať je napnutá. A jaký je náš recept na spokojené manželství? Máme se pořád rádi, i po těch šedesáti letech. To je základ. Láska nám prostě vydržela," usmívá se lišácky jednaosmdesátiletý Lubomír Stříbrcký.
Blansko - Šedesát let spolu. Se snubními prstýnky na rukou. Manželé Lubomír a Dana Stříbrčtí z Blanska oslaví v sobotu diamantovou svatbu. S rodinou na statku Samsara v Klepačově. „Pro manželku mám překvapení, ale neprozradím, co to bude. Ať je napnutá. A jaký je náš recept na spokojené manželství? Máme se pořád rádi, i po těch šedesáti letech. To je základ. Láska nám prostě vydržela," usmívá se lišácky jednaosmdesátiletý Lubomír Stříbrcký.
Liberec, Zlín – Volejbalisté Zlína tahali v Liberci i podruhé za kratší konec v semifinálové sérii play-off a prohráli 0:3. V pondělí už bude mít Fatra výhodu domácího prostředí.
Slaný - V prostorách slánského klubu Dividýlko v hotelu na náměstí se uskutečnila beseda s jedním z nejúspěšnějších a nejvydávanějších autorů literatury faktu a televizním komentátorem Pavlem Toufarem.
Sokolov – Páté jarní kolo má na víkend naplánováno Fotbalová národní liga. Sokolovský Baník zamíří na půdu druhého Varnsdorfu. A ten hlavně v domácím prostředí není zvyklý prohrávat. Z letošních deseti zápasů na svém trávníku Severočeši hned sedm vyhráli, třikrát ztratili body po remízách.
České Budějovice - Před osmnácti lety se kuchař Marek Janeba poprvé setkal s japonskou kuchyní. Učarovala mu natolik, že se na ni dnes specializuje a stále dbá na tradiční recepty a suroviny.
Liberec, Zlín – O tom, jak těžká je čeká práce, se v prvním semifinálovém duelu play-off přesvědčili volejbalisté Zlína. Na palubovce Liberce kapitulovali po jednoznačném průběhu 0:3. Druhé utkání série je pod Ještědem na programu dnes od 18 hodin.
Rokycany - Pekařům nastaly horké dny. Mnozí z nich mají v posledních dnech pořádný frmol. Velikonoce totiž klepou na dveře. V rokycanské pekárně upečou i více než sedm set mazanců denně.
Zlín – S nožem na krku půjdou do dnešní domácí dohrávky 15. kola s pražskou Slavií interligové házenkářky Zlína (od 17 hodin), jejichž duely odložila chřipková epidemie. Pokud prohrají, jejich šance na postup do play-off se prakticky rozplyne.
Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.
Tachov, Praha – Vše začalo dvoudenním setkáním v Aquapalace Čestlice, kam byla Monika Michlová pozvána koncem února jako finalistka reality show Fit s Deníkem. Setkání se zúčastnilo dalších třináct žen vždy z jiného kraje České republiky.
Praha /FOTOGALERIE/ - Pátá řada sedmimetrových hodů. Lovosický gólman Artur Adamík právě vytěsnil pokus dukelského Jakuba Svitáka. Jeho ruce letí vysoko vzhůru. Severočeši vyhráli v Ruzyni i druhé čtvrtfinálové utkání a jediný úspěch je dělí od postupu do bojů o házenkářské medaile.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.
Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Jarní koriandrová s citrónovou trávou, jahodová s mlékem nebo krémová šnečí. I takové pochoutky mohli návštěvníci v sobotu celý den ochutnávat na netradičním festivalu Polívkování. I když bylo od rána pod mrakem, první skupinky návštěvníků už před desátou hodinou postávali na smíchovské náplavce před vstupem do improvizované tržnice.
Přibyslav – Kuchařskou soutěž o nejlepší domácí sekanou, takzvané Doberské sekanobraní, uspořádaly v sobotu večer v hospodě U Henzlů ženy z obce Dobrá u Přibyslavi.