Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Michal Štych nemůže sedět na třech židlích. Vedu také žáky, říká

Milevsko – Poslední tři zápasy není jen kapitánem Milevska, ale také hrajícím asistentem trenéra. Michal Štych je kolegou Luboše Krupky, který na pozici hlavní trenéra nahradil odvolaného Miloslava Čecha. Jeho slovo v kabině platí. „Někdy je potřeba zvýšit hlas, ale rozhodně ne nějak extrémně nebo v osobní rovině," říká Michal Štych, zkušený lídr milevských hokejistů 
v krajské lize.

Ukrajinské Vánoce v Prostějově. Je libo Uzvar či recept na salát?

Prostějov – Také šestého ledna se v Prostějově slavily Vánoce. Tentokrát ovšem ty pravoslavné. V centru Mozaika se mohli návštěvníci, v řadě případů lidé původem z Ukrajiny, hodně dozvědět o oslavě Vánoc právě v této východoevropské zemi. Na akci zazněly také koledy, ukrajinské i ty mezinárodní v ukrajinštině. Mezi nimi například Tichá noc.

KOMENTÁŘ: Efektem poplatků zůstane jedno vítězství

Od začátku roku přestali lékaři a zdravotnická zařízení až na výjimku vybírat takzvané regulační poplatky v ordinacích a za recepty na léky. Změna systému přinesla podle očekávání i drobné zmatky a nedorozumění, ale jinak zřejmě nikomu nepřinese zásadnější problém.

Vyznejte se ve svých penězích, Deník radí jak...

Sokolovsko - Peníze! To je téma, které mnoho čtenářů Sokolovského deníku přetřásá takřka denně. Redakce proto oslovila finančního poradce Romana Krejčího. Ten společně s Deníkem připravil články plné nejrůznějších informací zaměřených na rady, jak rozumně nakládat s financemi.

Plus pro rodiče: školkovné, porodné, nižší daně

Jižní Morava - Zatímco si v roce 2015 Jihomoravané za energie a služby připlatí jen mírně nebo vůbec, díky změnám můžou od Nového roku naopak ušetřit. Deník Rovnost vybral některé z nejdůležitějších novinek.

Konec. Češi nevyzráli na Slováky, sen dvacítky o medaili se zase rozplynul

Montreal - Zase neúspěch, zase bez medaile. Čeští hokejisté podlehli ve čtvrtfinále mistrovství světa hráčů do 20 let v Montrealu Slovensku 0:3 a podesáté za sebou se nedostali do semifinále. Branky vítězů vstřelili Michal Kabáč, Peter Cehlárik a Martin Réway, svěřenci trenéra Miroslava Přerosta recept na brankáře Denise Godlu nenašli.

Z kocoviny je nejlepší se vyspat, radí lékař

Jindřichohradecko – Oslavy příchodu Nového roku bývají pravidelně spojené také s nemírnou konzumací alkoholických nápojů. Ne každý ale zná svou skutečnou míru a následky pak bývají fatální.

Atrakcí konzervovaných hub byla bedla vysoká

Salaš – Zvát vášnivé houbaře a kulináře v čase mezi Štědrým dnem a Novým rokem do vesničky Salaš na úpatí Chřibů a nabídnout jim k ochutnání vzorky hub ve sladkokyselém nálevu, to už jedenáct let úkolem tamního mykologického klubu.

Psí recept na petardy? Pusťte mu rádio

Plzeň – Zatímco lidé si odpalováním petard a rachejtlí příchod nového roku zpestřují, pro zvířata je poslední den v roce kvůli rámusu pyrotechniky doslova utrpením.

Cukroví na špejli? Vypadá a chutná skvěle

Střílky – Vanilkové rohlíčky, linecké, kokosové kuličky a úlky, to je taková tradiční vánoční klasika, která většinou nechybí na žádném stole. Distributorem této klasiky na náš stůl je babička. A protože si každý rok tradiční cukroví zpestříme i nějakým novým kouskem vlastní výroby, ani letos tomu nebylo jinak.

S nástupem zimy houbaření rozhodně nekončí

Příbram /RECEPT NA POCHOUTKU Z HLÍVY/ – Zimní houbaření není žádná recese a ani vychloubání zkušených houbařů. S nástupem zimy totiž houbařská sezona rozhodně nekončí. A při té letošní donedávna nepovedené zimě, houbaři ještě nosili běžné podzimní druhy, které postupně vystřídaly typicky zimní houby.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Na Vánoce chceme na talíři klasiku

Praha - Mít ke štědrovečerní večeři něco jiného než kapra nebo řízek s bramborovým salátem? Vyjet na Vánoce k moři nebo někam jinam mimo domov? Na tyto myšlenky lze v našich končinách skoro jistě zapomenout.

Cukroví na objednávku? V brněnské prodejně ho vyrobí tunu

Brno - K vánočním svátkům tradičně patří i pojídání cukroví. Lidé, kteří neměli čas si nasadit zástěru a strávit několik hodin u trouby, si ho mohli objednat u cukrářů. Kdo ho ale začne shánět až na poslední chvíli, má pravděpodobně smůlu.

Cukroví na objednávku? V brněnské prodejně ho vyrobí tunu

Brno - K vánočním svátkům tradičně patří i pojídání cukroví. Lidé, kteří neměli čas si nasadit zástěru a strávit několik hodin u trouby, si ho mohli objednat u cukrářů. Kdo ho ale začne shánět až na poslední chvíli, má pravděpodobně smůlu.

Připravte si štědrovečerní menu s Deníkem: zkuste kubu a kapří hranolky

Vánoce jsou nejoblíbenějšími svátky v roce z celé řady důvodů. Setkává se celá rodina, Ježíšek přináší toužebně očekávané dárky a slavnostní tabule se prohýbá pod váhou dobrot. Přestože každá rodina má své osvědčené vánoční recepty, trocha osvědčené inspirace by některým invenčním kuchařkám a kuchařům možná přišla vhod.

Po perníčkách Hany Pavlíčkové z Tučína se vždy jen zapráší

Tučín – Precizně malované perníčky počínaje mi podkovičkami a stromečky až po domky a kostelíčky. K ručním pracím měla Hana Pavlíčková z Tučína blízko odmalička, její výrobky již zdobí mnoho domácností. „Dělám to pro radost a strašně mě to baví. Všechno pak rozdám známým a rodině," svěřuje se.

Lidé na Břeclavsku vánoční cukroví pečou. Ale i více kupují

Břeclavsko - Někdo drží tradici vinoucí se rodinnou historií, další se přiklání k novátorství a jiný zase přijde a jednoduše si koupí již naplněnou krabici. Takových je podle všeho rok od roku více. I přes rozdílné přístupy se většina shodne, že cukroví je nedílnou součástí Vánoc. Vědí to i v mikulovské galerii U Ní, kde dvěma posledními díly věnovanými právě cukroví za vánočnkončili kulinářský maraton.

Lidé vánoční cukroví pečou. Ale i více kupují

Břeclavsko - Někdo drží tradici vinoucí se rodinnou historií, další se přiklání k novátorství a jiný zase přijde a jednoduše si koupí již naplněnou krabici. Takových je podle všeho rok od roku více. I přes rozdílné přístupy se většina shodne, že cukroví je nedílnou součástí Vánoc. Vědí to i v mikulovské galerii U Ní, kde dvěma posledními díly věnovanými právě cukroví za vánočnkončili kulinářský maraton.

Svým cukrovím se navzájem obdarují

Senec – Své výrobky na vánočním jarmarku nabízely většinou místní ženy, nebo jejich kamarádky, které oslovily. Domácí vánoční cukroví nabízely rodačky ze Sence, sestry Renata Jágerová a Iveta Gebhartová.

Cukroví na objednávku? Už je pozdě

Brno - K vánočním svátkům tradičně patří i pojídání cukroví. Lidé, kteří neměli čas si nasadit zástěru a strávit několik hodin u trouby, si ho mohli objednat u cukrářů. Kdo ho ale začne shánět až o posledním adventním víkendu, má pravděpodobně smůlu.