Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Na Vánoce chceme na talíři klasiku

Praha - Mít ke štědrovečerní večeři něco jiného než kapra nebo řízek s bramborovým salátem? Vyjet na Vánoce k moři nebo někam jinam mimo domov? Na tyto myšlenky lze v našich končinách skoro jistě zapomenout.

Cukroví na objednávku? V brněnské prodejně ho vyrobí tunu

Brno - K vánočním svátkům tradičně patří i pojídání cukroví. Lidé, kteří neměli čas si nasadit zástěru a strávit několik hodin u trouby, si ho mohli objednat u cukrářů. Kdo ho ale začne shánět až na poslední chvíli, má pravděpodobně smůlu.

Cukroví na objednávku? V brněnské prodejně ho vyrobí tunu

Brno - K vánočním svátkům tradičně patří i pojídání cukroví. Lidé, kteří neměli čas si nasadit zástěru a strávit několik hodin u trouby, si ho mohli objednat u cukrářů. Kdo ho ale začne shánět až na poslední chvíli, má pravděpodobně smůlu.

Připravte si štědrovečerní menu s Deníkem: zkuste kubu a kapří hranolky

Vánoce jsou nejoblíbenějšími svátky v roce z celé řady důvodů. Setkává se celá rodina, Ježíšek přináší toužebně očekávané dárky a slavnostní tabule se prohýbá pod váhou dobrot. Přestože každá rodina má své osvědčené vánoční recepty, trocha osvědčené inspirace by některým invenčním kuchařkám a kuchařům možná přišla vhod.

Po perníčkách Hany Pavlíčkové z Tučína se vždy jen zapráší

Tučín – Precizně malované perníčky počínaje mi podkovičkami a stromečky až po domky a kostelíčky. K ručním pracím měla Hana Pavlíčková z Tučína blízko odmalička, její výrobky již zdobí mnoho domácností. „Dělám to pro radost a strašně mě to baví. Všechno pak rozdám známým a rodině," svěřuje se.

Lidé na Břeclavsku vánoční cukroví pečou. Ale i více kupují

Břeclavsko - Někdo drží tradici vinoucí se rodinnou historií, další se přiklání k novátorství a jiný zase přijde a jednoduše si koupí již naplněnou krabici. Takových je podle všeho rok od roku více. I přes rozdílné přístupy se většina shodne, že cukroví je nedílnou součástí Vánoc. Vědí to i v mikulovské galerii U Ní, kde dvěma posledními díly věnovanými právě cukroví za vánočnkončili kulinářský maraton.

Lidé vánoční cukroví pečou. Ale i více kupují

Břeclavsko - Někdo drží tradici vinoucí se rodinnou historií, další se přiklání k novátorství a jiný zase přijde a jednoduše si koupí již naplněnou krabici. Takových je podle všeho rok od roku více. I přes rozdílné přístupy se většina shodne, že cukroví je nedílnou součástí Vánoc. Vědí to i v mikulovské galerii U Ní, kde dvěma posledními díly věnovanými právě cukroví za vánočnkončili kulinářský maraton.

Svým cukrovím se navzájem obdarují

Senec – Své výrobky na vánočním jarmarku nabízely většinou místní ženy, nebo jejich kamarádky, které oslovily. Domácí vánoční cukroví nabízely rodačky ze Sence, sestry Renata Jágerová a Iveta Gebhartová.

Cukroví na objednávku? Už je pozdě

Brno - K vánočním svátkům tradičně patří i pojídání cukroví. Lidé, kteří neměli čas si nasadit zástěru a strávit několik hodin u trouby, si ho mohli objednat u cukrářů. Kdo ho ale začne shánět až o posledním adventním víkendu, má pravděpodobně smůlu.

Dopravní podnik ocenil milionáře. Jezdí bez nehod

Hradec Králové – Dva miliony kilometrů za volantem bez nehody strávil Zbyněk Gross. V hradeckém dopravním podniku tak jezdí už čtyřicet let. Včera společně s kolegy Vítězslavem Pánkem a Vratislavem Tobiškem, kteří mají na kontě milion kilometrů bez nehody, dostali od vedení podniku ocenění a odměnu.

Chodský baštýř je na zákazníky připraven

Smolov – Jediný soukromý baštýř na Chodsku Miroslav Bárta se chystá na největší nápor v roce. Smolovská baštýrna se stane velmi vyhledávaným místem. Zítra zde začíná prodej vánočních ryb. K dostání budou kapři, štiky, pstruzi, amuři i tolstolobici.

Rybí polévku rozlije na Staroměstském náměstí nová primátorka

Praha - Přesně dva tisíce porcí speciální rybí polévky zavoní na Štědrý den Staroměstským náměstím. Rozlévání tradičního štědrovečerního pokrmu se ujme podle tradičního zvyku nová pražská primátorka Adriana Krnáčová. Veřejnost tak může ochutnat originální recept z kuchyně organizátora trhů mezi 11. a 13. hodinou.

Dříve pekla perníčky jako koníček, teď je to přivýdělek

Praha - Vůně perníku patří 
k Vánocům. Šárka Žaludová peče perníčky skoro patnáct let. Nejdříve jen pro své známé a rodinu a poslední rok je prodává i po internetu. Perníkové těsto peče několikrát týdně, někdy i sedm dávek najednou.

Poplatky u lékaře skončí, je to dobře? Hlasujte v anketě

Plzeň – Zatímco v předchozích letech neměla praktická lékařka Eva Baxová před Vánoci o pacienty nouzi, letos se do ordinace na vyšetření či předepsání léků příliš nehrnou. „Někteří z nich možná čekají až na leden, kdy už nebudou muset v ordinaci a v lékárně platit regulační poplatek," říká plzeňská lékařka, která stejně jako většina jejích kolegů s krokem vlády nesouhlasí.

Vejmelka: Budeme hrát nátlakový hokej

Třebíč – Nadstavbová část Ligy staršího dorostu skončila už o víkendu. Ovšem třebíčské hokejisty ještě dnes čeká dohrávka druhého kola, ve které na vlastním ledě přivítá prostějovské Jestřáby.

Fabrikou vonělo cukroví

Svitavy - Vůně cukroví se neline v posledních dnech jen z kuchyní hospodyněk. Peče se totiž i na méně tradičních místech.

Andělé ozdobili výstavu v Horním Újezdu. Podívejte se

Horní Újezd – Látkové, linecké, z papíru, perníku, včelího vosku, keramiky nebo ze skla. Více než sedmdesát andělů různých velikostí a tvarů bylo dopraveno na vánoční výstavu, která se konala o víkendu v Horním Újezdu.