Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Kempy hlásí plno. Češi však vyhledávají i neobvyklé formy ubytování

Kempování je trendy a stále více Čechů se tak oddává aktivní dovolené a učí tomu i své děti. Zájem roste i o netradiční typy ubytování. V kurzu jsou teepee, ubytovací soudky i maringotky. V kempech také přibývá stanařů. Za poslední roky se úroveň a kvalita českých tábořišť podstatně zlepšila. Není proto divu, že provozovatelé v loňském roce zaznamenali rekordní návštěvnost. A ze zhruba 1,2 milionu lidí bylo bezmála milion Čechů.

Rekonstrukce, prastarý strom i svatby. Jak maltézští rytíři spravují majetek

Na rekonstrukce nemovitostí, které získal v restitucích, vynaložil řád maltézských rytířů za pět let přes 80 milionů korun. Dalších 34 milionů na opravu střech má naplánováno investovat příští rok. Dosud největší položkou ve výdajích bylo 50 milionů korun na rekonstrukci Konventního paláce, který je součástí sídla řádu v Praze na Kampě a který řád pronajímá jako hotel a restauraci.

Reliéfy za půl milionu mají ustoupit novému bistru

Restaurace Na Pančavě je nyní v rekonstrukci a v novém designu ji znovu otevře také nová provozní. Plány na nový interiér nepotěšil vsetínské historiky, protože původní dekorace, keramické reliéfy, je raným dílem akademického sochaře Pavla Drdy a v restauraci jsou více než třicet let. Historička Olga Mehéšová se obává, že se v průběhu rekonstrukce zničí.

V restauraci hygieničky překvapila úroveň čistoty i skladované suroviny

Středí Čechy – Nepříjemné překvapení může při kontrole přinést i zavedená a oblíbené restaurace, na jejíž provoz si nikdo nestěžuje. To jsou slova ředitelky středočeské hygienické stanice Jarmily Rážové, která se před měsícem potvrdila při plánované kontroly hygieniků v restauraci v Nymburce. O výsledcích nyní krajská hygiena informovala. Kvůli úrovni čistoty dostal provozovatel pokutu – podstatné ovšem podle odboru hygieny výživy a předmětů běžné užívání je, že se situace zlepšila.

Blíží se festival folku a pohody

Už v pátek 13. července proběhne v restauraci Nové slunce v Novém Jičíně zahájení festivalu Pod kaštany. Jedná se o festival převážně folkové hudby, ale hlavně pohody a dvoudenní zábavy.

Nulová tolerance alkoholu pro vodáky a cyklisty hospody nezruinuje

Berounsko – Senátoři se letos začali zabývat novelou zákona o provozu na pozemních komunikacích. Projednávaný návrh by cyklistům umožnil jízdu na kole pod vlivem alkoholu. Konkrétně, aby cyklisté nebyli pokutováni za jízdu pod mírným vlivem alkoholu. Zrušení nulové tolerance k alkoholu za řídítky bicyklů by se mělo vztahovat na cyklostezky i silnice třetí třídy. Návrh počítá s tím, že by cyklisté mohli mít v krvi až 0,5 promile. Podobně jako v Německu. V Rakousku či Polsku je limit ještě vyšší. Půl promile odpovídá skleničce vína nebo dvěma desetistupňovým pivům. S prolomením nulové hranice ale nesouhlasí policie. „My jsme zásadně proti tomu. Myslím si, že tak jak to je nyní, je správně. Na každého působí alkohol jinak. Jsou lidé, u kterých i malé množství alkoholu výrazně ovlivní jejich pozornost a může způsobit vážnou dopravní nehodu,“ uvedla k popíjení cyklisté mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Povolit pivo cyklistům či vodákům? Názory se liší

Rakovnicko – Červenec bývá vedle srpna nejteplejším měsícem v roce, a tak k němu neodmyslitelně patří zejména vodní turistika a cykloturistika. Po intenzivním pobytu na sluníčku ovšem člověku často vyprahne, a tak vyhledává místa, kde by se mohl občerstvit. Ne vždy to ale končí pouze u nealkoholických nápojů, přestože mají cyklisté i vodáci alkohol zakázaný. A právě tento zákaz je v poslední době stále diskutovanějším tématem. Názory na to, zda povolit například půl promile alkoholu v krvi, se ovšem často liší. Jaký názor mají na tuto novelu zákona majitelé či provozovatelé restaurací v našem regionu?

Povolit pivo cyklistům či vodákům? Názory se liší

Kladensko – Červenec bývá vedle srpna nejteplejším měsícem v roce, a tak k němu neodmyslitelně patří zejména vodní turistika a cykloturistika. Po intenzivním pobytu na sluníčku ovšem člověku často vyprahne, a tak vyhledává místa, kde by se mohl občerstvit. Ne vždy to ale končí pouze u nealkoholických nápojů, přestože mají cyklisté i vodáci alkohol zakázaný. A právě tento zákaz je v poslední době stále diskutovanějším tématem. Názory na to, zda povolit například půl promile alkoholu v krvi, se ovšem často liší. Jaký názor mají na tuto novelu zákona majitelé či provozovatelé restaurací v našem regionu?

Do potoka Brumovka unikly tuky z restaurace

Únik neznámé mazlavé látky v potoce Brumovka ve Valašských Kloboucích zaměstnal ve středu odpoledne hasiče. Ti zabránili jejímu šíření na hladině potoka sorpčním hadem.

Plzeňské restaurace mění majitele. Pod značkou Hospodska vzniká nová síť podniků

/ROZHOVOR/ Čtveřice vyhlášených plzeňských restaurací a klubů změnila majitele. Potrefená Husa, Club PH+, Kozlovna Doubravka, Sokolovna Bolevec nyní patří firmě Red Castle Hospitality Group, která je převzala od jejich zakladatele, společnosti Janák BROS. O překážkách, které stát připravuje živnostníkům, si Deník povídal se zakladatelem Janem Janákem. 

V kuchyni hygieniky překvapily lednice s plísní i vytékající krví

Střední Čechy – Stížnost spotřebitele se ukázala jako oprávněná – opakovaná obhlídka nicméně již ukázala, že v rámci důkladného úklidu se všechny odhalené závažné nedostatky podařilo odstranit. Tak lze shrnout výsledky kontroly restaurace v autokempu na Kutnohorsku, k níž se stalo podnětem „udání“. Podobná upozornění nejsou podle hygieniků neobvyklá – a to nejen v době dovolených.

Hořící dodávka poškodila i okna a dveře hospody

Technická závada na vozidle - které nešťastný majitel koupil jen několik hodin před tím - způsobila středeční požár vozu Iveco Daily. Hořelo v Petřvaldě, požár částečně poničil i vstup do restaurace, u které šofér hořící vůz zastavil.

Hlasujte o nejlepší hospůdku roku 2018

Východní Čechy - Kde podle vás vaří nejlepší pokrmy? Kde chodíte nejraději na čepované pivo? Hlasujte v anketě Deníku o nejoblíbenější provozovnu, deset hlasujících čtenářů vylosujeme a odměníme.

Kam jít na pivo v Ostravě? Tady jsou vyhlášené restaurace s terasou

Letošní jaro bylo horké a suché, sezona tak odstartovala brzkým otevřením zahrádek před hostinci. V červnu sice přišlo ochlazení, ale pro červenec, zejména jeho druhý týden meteorologové opět slibují teploty nad 25 stupňů Celsia. Podívejte se, které restaurace a pivnice v Ostravě nabízí prostorné terasy, kde zejména v parných dnech, teče pivo proudem

Stravenkáři obědvají v restauracích třikrát častěji než ostatní zaměstnanci

Lidé se stravenkami chodí na obědy do restaurace třikrát častěji než lidé bez stravenek. Dvě třetiny z nich tvrdí, že by obědy v restauracích po zrušení stravenek omezila. To jsou jen některá zjištění z rozsáhlého průzkumu, který si nechala zpracovat Unie zaměstnavatelských svazů ČR a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Nepozornost za 130 tisíc. Muž přišel v restauraci o tašku s telefonem a penězi

/VIDEO/ Sice platí lidová moudrost "bez peněz do hospody nelez", ale nosit jich s sebou hodně také není dobrý nápad. Obzvlášť, pokud je máte v tašce, na kterou nedáváte dostatečný pozor. V zahrádce restaurace v ulici U Lužického semináře se o tom přesvědčil nešťastník, který se stal obětí vykutáleného zloděje.

Promítárna Na Maštálkách láká letos už na 22 filmů

Pacov – Na prázdninové letní kino se už ve čtvrtek 28. června promění zahrada restaurace Na Maštálkách v Pacově. Pro milovníky letního promítání z Pacova a okolí to rozhodně není nová zpráva, Promítárna, jak se osobitě toto pacovské letní kino jmenuje, už ve zmíněné restauraci působí čtvrtým rokem.

Šestinásobný vítěz Dakaru Karel Loprais přijede do Hranic

Neobvyklá charitativní akce se ve čtvrtek 28. června od osmnácti hodin uskuteční v restauraci Archa. Všichni zájemci se zde mohou podílet na vytvoření velkorozměrného obrazu, kterým podpoří hranickou organizaci Tom Help. Zúčastní se také šestinásobný vítěz závodu Rallye Dakar Karel Loprais.

Ztrátový zámek radnice se schová pod příspěvkovou organizaci

Vedení havířovské radnice už neví, jakým jiným způsobem by mohlo dosáhnout zisku ve svém zámku, proto ho vyjme z městské společnosti Zámek Havířov a převede pod příspěvkovou organizaci, kde na něj sice bude dále doplácet, ale hospodářské výsledky nebudou tolik na očích.