Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Restaurace nabízí do konce února v rámci festivalu zvláštní menu

Praha - Od neděle do konce února budou moci zájemci chodit do 93 prestižních restaurací po celé republice, kde dostanou za zvýhodněnou cenu degustační menu. Osmý ročníku Grand Restaurant Festivalu, který je letos zastřešený tématem Baroko na talíři, nabídne pokrmy ze surovin, které byly v 17. a 18. století typické pro urozenou společnost. Cena degustačního menu se pohybuje podle počtu chodů mezi 250 a 600 Kč.

Elektronická evidence: zatím větší poprask než dopady

Vysočina - Některé venkovské hostince jsou zavřené, jiné se změnily v kluby. Restaurace zvedly ceny jídel i nápojů. I takové jsou leckde v zemi důsledky povinnosti elektronické evidence tržeb. Nová povinnost platí pro hostinské, restauratéry a hoteliéry od začátku prosince. Přímo na Vysočině však její důsledky tak jednoznačné nejsou.

Za „žraločí spoj" na Moldavu zaplatíte jako za normální vlak

Teplicko - Výletníci budou mít ojedinělou možnost dostat se na vrcholky Krušných hor přímým spojem z Ústí nad Labem přes Teplice, Osek a Dubí. Na Moldavě bude i letos právě pro tuto příležitost otevřen vestibul a prostory restaurace tamějšího nádraží. Tento speciální vlak pojede v období pololetních a jarních prázdnin, konkrétně 3., 4., 27. a 28. února 2017. Z Ústí nad Labem hlavního nádraží vyjede vždy v 8:24 hod, zpět z Moldavy pak v 15:57.

Čeští kuchaři jedou soutěžit v cateringu do Lyonu, už tam uspěli

Praha - Čeští kuchaři pojedou příští týden soutěžit do francouzského Lyonu. Zúčastní se soutěže International catering cup, své pokrmy vytvořené podle zadání poroty tedy budou předvádět v podobě občerstvení na společenské události, informoval manažer českého národního týmu Tomáš Popp. Kuchaři Radek David a Jan Horký, kteří jsou letos opět součástí týmu, se již soutěže v Lyonu třikrát zúčastnili, před dvěma lety získali čtvrté místo.

Fotbalisté budou volit šéfa svazu

Kladensko – V neděli v deset hodin se sejdou v restauraci na zimním stadionu ve Slaném zástupci klubů, jejichž týmy hrají okresní fotbalové soutěže.

Zruinuje podnikatele úřední chyba? Restaurace U Pospěcha musela zavřít

Uherské Hradiště – Ještě před revolucí působil dnes padesátiletý Zdeněk Pospěch jako číšník v restauraci Corso v Uherském Hradišti. Po devětaosmdesátém se však rozhodl přestoupit do manažerských pozic, z nichž během své bohaté kariéry nasbíral cenné zkušenosti třeba i z pražské Spiritky, tedy Zařízení služeb ministerstva vnitra.

Zruinuje podnikatele úřední chyba? Restaurace U Pospěcha musela zavřít

Uherské Hradiště – Ještě před revolucí působil dnes padesátiletý Zdeněk Pospěch jako číšník v restauraci Corso v Uherském Hradišti. Po devětaosmdesátém se však rozhodl přestoupit do manažerských pozic, z nichž během své bohaté kariéry nasbíral cenné zkušenosti třeba i z pražské Spiritky, tedy Zařízení služeb ministerstva vnitra.

Kam vyrazit za sněhem? Lyžařské areály lákají

Region - Zima jak má být a na horách to žije. Ať už jste majitelé snowboardů, lyží, běžek, sáněk či bobů, určitě vyrazíte ve svém volnu za aktivním sportem. Připravili jsme pro vás v sobotním regionálním Deníku velký přehled zimních středisek, včetně cen vleků, délky a upravenosti běžeckých tras, ubytování, půjčovny sportovního nářadí, provozní doby na svahu nebo restaurace, bufetu. 

Hostinští na Prostějovsku se bouří proti zákazu kouření

Prostějovsko – Nesouhlas a vztek. Takové jsou reakce řady provozovatelů hostinců a restaurací na úplný zákaz kouření, který se v květnu dotkne podniků po celé zemi. Výjimku v názorech hostinců netvoří ani Prostějovsko. oslovení majitelé a provozovatelé mluví o finančních ztrátách, které je čekají, další rovnou o zavření lokálu.

Gurmány lákají na barokní menu. Festival nabídne jelení kýtu i perličku

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Jelení kýta s dýňovým pyré a bramborovou kroketou v mandlích jako hlavní chod, čokoládový dort s domácí borůvkovou zmrzlinou jako dezert. I tak může vypadat nedělní oběd. Právě v neděli totiž začíná letošní Grand Restaurant Festival. Speciální menu v deseti jihomoravských luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za zvýhodněné ceny.

Festival potěší gurmány, recesisté se utkají v žehlingu

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Jelení kýta s dýňovým pyré a bramborovou kroketou v mandlích jako hlavní chod, čokoládový dort s domácí borůvkovou zmrzlinou jako dezert. I tak může vypadat nedělní oběd. Právě v neděli totiž začíná letošní Grand Restaurant Festival. Speciální menu v deseti jihomoravských luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za zvýhodněné ceny. Deník Rovnost přináší i další tipy na víkendové akce z celé jižní Moravy.

Kam o víkendu? Na poprock, degustaci nebo plesy

Zlínský kraj - Kam se vypravit během víkendu? I zasněžený kraj skýtá mnoho možností, kam vyrazit za zábavou. Nabídka je pestrá - vernisáže, koncerty i degustace. Podívejte se na tipy našich zpravodajů.

Cestu na Everest stopla lavina. Horolezec Štrba pomáhal oslepenému parťákovi

Hodonín – Vladimír Štrba od malička miluje hory. Už ve třinácti letech zdolal hřeben Západních Tater v létě i v zimě. Loni měl na dosah splnění snu všech horolezců, nejvyšší vrchol světa Mount Everest. A to náročnou Boningtonovou cestou zvanou Hard Way. Kóta ve výšce 8 848 metrů nad mořem ale Štrbovi odolala. Doprovázel totiž oslepeného kolegu Zoltána Pála na cestě za pomocí. Cestu chtějí dokončit v příštím roce.

Zlatá podkova už zase žije a vaří

Velešín - Město má pro Velešínské dobrou zprávu. Restaurace U Zlaté podkovy, která jediná disponuje společenským sálem, v úterý opět zahájila provoz

Do tendru na účtenkovou loterii se přihlásila pouze Sazka

Praha - Do výběrového řízení na zajištění účtenkové loterie se přihlásila pouze společnost Sazka. Informoval o tom dnes server Euro.cz. Ministerstvo financí chce spustit účtenkovou loterii v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb v polovině roku. Lhůta pro podání přihlášky do tendru vypršela v úterý.

FOTO: Na Telnici jsou ideální podmínky pro zimní radovánky

Telnice - Žádné fronty jako o víkendu, solidní prašan, bezpečné sjezdovky, projeté stopy na běžky, vyhřáté poloprázdné restaurace. Spodní parkoviště bylo volné, převažovala auta od německých sousedů. Drsný slalomák zaměstnával sněžná děla, pouze u Penzionu Tereza bylo živo. To je Telnice těchto dnů.

Barokní menu nabídne na festivalu milovníků jídla sedm brněnských restaurací

Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.

Kopie Turínského plátna už je na Zámku Fryštát

/FOTOGALERIE/ Už příští týden bude mít veřejnost možnost obdivovat kopii tzv. Turínského plátna, do něhož mělo být zabaleno Kristovo tělo po sejmutí z kříže. Posvátnou relikvii městu zapůjčili představitelé Broumovského kláštera, kde bylo v roce 1999 objeveno v dřevěné schránce pod štukovou vrstvou u stropu jedné z kaplí kostela.

Města se snaží stopnout hazardní hry. Přichází však o miliony korun

Blanensko, Vyškovsko - Výherní automaty ve městě nechceme. Zástupci Kunštátu dali jasně najevo, že ve městě na Blanensku nepovolí další provozování výherních automatů. Nedávno schválili vyhlášku, která je na území města zakazuje a omezuje tak hazardní hry. Platí od prvního ledna. „Na úřad přišel majitel jedné restaurace, že by tam chtěl mít asi deset výherních automatů. Měli jsme obavy, aby tady pak nevznikaly další herny. Proto jsme vydali vyhlášku o regulaci hazardu," uvedl starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.

Kostelec přijde o bowling i restauraci

Kostelec na Hané – O bowling a restauraci na čas přijdou v Kostelci na Hané. Dosavadní provozovatel pizzerie Sole Mio a právě bowlingových drah v Třebízského ulici dal totiž výpověď.

Naše tipy, kam za kulturou a dalšími akcemi v regionu

Samšina – V restauraci Samšina pokračují pravidelné produkce instrumentální skupiny Srazilka Drštěkryje. K poslechu i tanci nejen pro pokročilé hraje hudba každou sudou středu od 18 hodin. Za příjemnými zážitky vás zve dnes 11. ledna hudba Srazilka.

Michal Koštýř aspiruje na nejlepšího jachtaře roku

Kolín – Ve čtvrtek od 19 hodin proběhne v restauraci Korkorán v Praze slavnostní vyhlášení ankety „Jachtař roku". Své zastoupení zde bude mít i Kolín, a to v podobě šestnáctiletého Michala Koštýře, který jezdí za klub Tři Sestry.

Města se snaží stopnout hazardní hry. Přichází však o miliony korun

Blanensko, Vyškovsko - Výherní automaty ve městě nechceme. Zástupci Kunštátu dali jasně najevo, že ve městě na Blanensku nepovolí další provozování výherních automatů. Nedávno schválili vyhlášku, která je na území města zakazuje a omezuje tak hazardní hry. Platí od prvního ledna. „Na úřad přišel majitel jedné restaurace, že by tam chtěl mít asi deset výherních automatů. Měli jsme obavy, aby tady pak nevznikaly další herny. Proto jsme vydali vyhlášku o regulaci hazardu," uvedl starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.

Razula láká na akci Lyžuj a plav: ke skipasu hodina v bazénu

Velké Karlovice - Nejen lyžování, ale i koupání v termálních bazénech, saunování a chutné valašské speciality v čele s čerstvými frgály servírovanými přímo u sjezdovky: to vše slibuje návštěva Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích.

Krnáčová: Praha nebude regulovat noční provoz restaurací a hospod

Praha - Vedení hlavního města nehodlá regulovat noční otevírací dobu restaurací a pohostinských zařízení. Novinářům to v úterý řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Reagovala tak na aktuální žádost Prahy 2, která chtěla vyhláškou omezit ruch kolem restaurací v jedné z ulic na Novém Městě. S podobným záměrem se kvůli rušení nočního klidu před časem na magistrát obrátila i Praha 1. 

Barokní menu nabídne na festivalu milovníků jídla sedm brněnských restaurací

Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.

Opilec si ustlal rovnou pod stolem

Chrastecko – V sobotu večer přijeli policisté do jedné z restaurací na Chrastecku kvůli jednomu z hostů. Ten nebyl vulgární ani agresivní, ale tak opilý, že nebyl schopen stát ani sedět, natož zřetelně mluvit. A tak se zřejmě rozhodl, že zde přespí a ulehl pod stůl.

ČR 2016: Inflace sedm desetin procenta a ceny potravin pod průměrem EU

Praha - Průměrná míra inflace v roce 2016 činila 0,7 procenta. „To je nejvíce za poslední tři roky. Pro srovnání – v roce 2015 dosáhla inflace 0,3 procenta," řekl Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen ČSÚ. V Česku byly nižší ceny potravin než v Evropské unii.

Nápad ze Švédska: co nesníš, to pošli na web. Vyděláme všichni

Stockholm – Australanka Cathy Chen Xiao, která se před třemi lety přestěhovala do švédské Uppsaly, zjistila, že ekologicky založení seveřané docela hodně plýtvají potravinami. Jen ve Stockholmu se denně vyhodí 100 tun potravin. Z domova si přivezla zkušenosti z tzv. stoprocentně organické restaurace, kde se naučila využívat ekologicky pěstované potraviny, ale i jejich co největší využití.

Největší tradici má v Kolíně Jezdecký ples

Kolínsko – Plesová sezóna odstartovala. Jak vypadá v Městském společenském domě? Který ples má největší tradici a který je netradiční? A co si ředitel MSD Zdeněk Hejduk myslí o rockové hudbě na plesech?