Senátem prošel beze změn takzvaný protikuřácký zákon. Od konce května si tak lidé ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin nezapálí. Má totiž platit absolutní zákaz kouření. Horní komora o přijetí normy dnes rozhodla po téměř pětihodinovém maratonu argumentů pro a proti přijetí navržených opatření. Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek bude čekat na podpis prezidenta Miloše Zemana.
Most - Poloprázdný městský kulturní dům v Mostě, který nemá restauraci a čeká ho rekonstrukce, zažívá v provizoriu rušnou sezonu. Občerstvení je zajištěno.
Olomouc - Do systému elektronické evidence tržeb (EET) se zatím zaregistrovala jen zhruba desetina obchodníků, na které se bude tato nová povinnost vztahovat od 1. března. Na konferenci k zavedení EET to ve středu v Olomouci řekl generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.
Olomouc - Do systému elektronické evidence tržeb (EET) se zatím zaregistrovala jen zhruba desetina obchodníků, na které se bude tato nová povinnost vztahovat od 1. března. Na konferenci k zavedení EET to ve středu v Olomouci řekl generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.
Olomouc - Po zavedení elektronické evidence tržeb (EET) podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) počet restaurací neklesl. Otevřeno bylo loni v prosinci víc restaurací, než jich bylo zavřeno, řekl dnes Babiš na kongresu tradičního maloobchodního trhu Samoška v Olomouci. Prohlásil, že restauracím loni v prosinci meziročně vzrostly tržby o sto procent. Konkrétní čísla neuvedl.
Litoměřice – Přestože lidé chodí nakupovat základní potraviny na další týden či měsíc do supermarketů, za čerstvým zbožím denní spotřeby chodí do svého obchůdku. K těm nejvíce oblíbeným patří litoměřické Pekařství Kohn. Letos už desátým rokem nabízí jeho majitel Petr Kohn pečivo v ulici 5. května, v roce 1990 začínal u svého otce na nedalekém Mírovém náměstí.
Chomutov - Už začali zimní přípravu! A nečekalo je žádné příjemné počasí. Na umělce tréninkového hřiště u restaurace Monika se v pondělí od 17 hodin proháněla většina hráčů FC Chomutov, kteří nastoupili do zimní přípravy.
Chomutovsko - Po řádce let v Krušných horách pořádně nasněžilo a horalové zažili vánici, kvůli které se někteří nedostali domů. Redaktoři Chomutovského deníku se vydali do horských obcí, aby zjistili, jak se tam lidem žije.
Opravdoví mistři kuchaři dokážou nejen zesměšňovat „smažáky" a kuřecí prsa s broskví, ale především rádi gurmánům nabídnou ochutnávku vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. Třeba v soutěži Grand Restaurant Festival.
Kladensko - Stejně jako jinde v republice, také na Kladensku a Slánsku sezona honů vrcholí. Přestože je povolené některou zvěř lovit až do března, nejvíce kusů už odstřelili myslivci na naháňkách v závěru roku. Nyní přicházejí ke slovu spíše už myslivecké bály, kde se nimrodi pochlubí svými kapitálními kousky ve velmi žádané tombole.
Svou prodejnu řeznictví otevíral Milan Gebauer v centru Ostravy v ulici Čs. legií před 27 lety. Prostory, které sousedí s divadlem, ale opustil a od včerejška začal prodávat v Ostravě-Přívoze v Sokolské třídě…
Žďársko – Letošní zima dělá radost nejenom vyznavačům zimních sportů, ale také majitelům a provozovatelům rekreačních zařízení na Žďársku, zejména pak na Novoměstsku.
Brno – V přízemí restaurace a kavárna s výhledem na Jakubské náměstí, od třetího patra kanceláře. Majitel domu v Běhounské ulici v Brně, který loni opustila Česká televize, plánuje první úpravy. „Chceme nabízet administrativní prostory pro mladé kreativní a technologické firmy," sdělil jednatel firmy Swantonfield, která dům vlastní, Josef Vojta.
Kolín - Požár digestoře v restauraci přivolal požárníky jak z Kolína, tak i z Parama. Do Rubešovy ulice přijeli také dobrovolní hasiči ze Starého Kolína.
Praha - Veterináři loni uložili pokuty za rekordních 28,5 milionu korun. Meziročně se tak zvýšily o 11 procent. Sankce rostly kvůli větší kontrole potravin živočišného původu.
Praha - Městská část Praha 1 chce dál prosazovat jednotnou zavírací dobu restaurací. Návrh Prahy 2 na omezení provozní doby vedení hlavního města minulý týden zamítlo. Zastupitelstvo Prahy 1 proto žádá magistrát, aby ho informoval, jak chce v příštích letech rušení pořádku a nočního klidu řešit. Radnice o stanovení otevírací doby vyhláškou požádala v roce 2014.
Znojmo – Znojemský městský pivovar uvařil v prvním roce své existence 2143 hektolitrů piva. Letos chce produkci zdvojnásobit, sdělil v úterý podnik. Nová firma slavnostně otevřela svůj pivovar v areálu někdejšího Hostanu v listopadu 2015. Loňský rok pro ni byl první, kdy podnik vařil celoročně. „Šedesát procent našeho výstavu tvořila jedenáctka, 21 procent dvanáctka a zbytek speciály. Potvrzuje se, že nejoblíbenějším produktem je pivo plzeňského typu, které se na objemu naší produkce podílelo 82 procenty," uvedl ředitel pivovaru Miroslav Harašta.
Písek - Ač je pro někoho pátek 13. nešťastný, nám se, i v toto datum, ples vydařil. Jediné, co nešlo ovlivnit, je velká nemocnost, řada lidí nemohla přijít.
Rakovník /ROZHOVOR/ – Jan Šulc, z Rakovníka, účastník televizní soutěže Masterchef, kytarista a zpěvák kapely Falešná Ozvěna připravil pro Rakovničany Zážitkový den v restauraci Šalanda Královského pivovaru Krušovice.
Dvůr Králové - Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem má letos v plánu investice za více než 70 milionů korun. Hlavními budou výstavba krytého výběhu pro žirafy, modernizace tří pavilonů a přestavba restaurace Lemur. Informovala o tom mluvčí zoo Andrea Jiroušová.
Dvůr Králové - Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem má letos v plánu investice za více než 70 milionů korun. Hlavními budou výstavba krytého výběhu pro žirafy, modernizace tří pavilonů a přestavba restaurace Lemur. Informovala o tom mluvčí zoo Andrea Jiroušová.
Rakovník /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Jan Šulc z Rakovníka, účastník televizní soutěže Masterchef, kytarista a zpěvák kapely Falešná Ozvěna připravil pro Rakovničany Zážitkový den v restauraci Šalanda Královského pivovaru Krušovice. Hostům připravil spolu s kolegy Vlastimilem Růžičkou a Zdeňkem Šorsákem dvě originální menu. Jedno bílé, druhé červené.
Brno – Agresivní chování a hlasité sprosté nadávky dvou mužů zaměstnaly o víkendu brněnské strážníky. Jeden silně opilý muž nadával řidiči nočního autobusu, jiný zase peprná slova adresoval záchranářům, kteří ho přijeli ošetřit poté, co se sám zranil.
/ROZHOVOR/ Páteční večer v Gastrocentru Slezské univerzity patřil vietnamské gastronomii. V rámci své bakalářské práce ho připravila třiadvacetiletá studentka oboru Lázeňství a turismus Aneta Tranová z Bohumína.
Horní Cerekev – Sedmačtyřicetiletý muž přišel v pátek v Horní Cerekvi o peněženku, ve které měl kromě finanční hotovosti i osobní doklady, doklady k vozidlu a platební kartu.
Třebíč – Zima vládne dál. To platí nejen o současném ročním období, ale i o vedení Okresního fotbalového svazu Třebíč. Staronovým předsedou byl totiž na sobotní valné hromadě konané v třebíčské restauraci Molekula opět zvolen Radek Zima. Stejně jako před čtyřmi lety se jednalo o jediného kandidáta, a tak mohla volba proběhnout veřejně.
Vysočina - Některé venkovské hostince jsou zavřené, jiné se změnily v kluby. Restaurace zvedly ceny jídel i nápojů. I takové jsou leckde v zemi důsledky povinnosti elektronické evidence tržeb. Nová povinnost platí pro hostinské, restauratéry a hoteliéry od začátku prosince. Přímo na Vysočině však její důsledky tak jednoznačné nejsou.
/PŘÍBĚH DENÍKU/ Vystudoval stavební průmyslovku, tři roky se potácel na Vysoké škole báňské. Nakonec zjistil, že je nejvyšší čas rozhodnout se, co chce v životě dělat.
Přerov - Vedení přerovského Pivovaru Zubr se letos kvůli zavedení elektronické evidence tržeb (EET) i chystanému zákazu kouření v pohostinstvích obává citelného úbytku odběratelů z řad provozovatelů restaurací. Od prosincového zavedení EET pivovar zatím přišel zhruba o 25 provozoven, řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.
/PŘÍBĚH DENÍKU/ Vystudoval stavební průmyslovku, tři roky se potácel na Vysoké škole báňské. Nakonec zjistil, že je nejvyšší čas rozhodnout se, co chce v životě dělat.
/FOTOGALERIE/ Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplní osmého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který startuje právě dnes, v neděli 15. ledna. V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací.
Praha - Od neděle do konce února budou moci zájemci chodit do 93 prestižních restaurací po celé republice, kde dostanou za zvýhodněnou cenu degustační menu. Osmý ročníku Grand Restaurant Festivalu, který je letos zastřešený tématem Baroko na talíři, nabídne pokrmy ze surovin, které byly v 17. a 18. století typické pro urozenou společnost. Cena degustačního menu se pohybuje podle počtu chodů mezi 250 a 600 Kč.
Vysočina - Některé venkovské hostince jsou zavřené, jiné se změnily v kluby. Restaurace zvedly ceny jídel i nápojů. I takové jsou leckde v zemi důsledky povinnosti elektronické evidence tržeb. Nová povinnost platí pro hostinské, restauratéry a hoteliéry od začátku prosince. Přímo na Vysočině však její důsledky tak jednoznačné nejsou.
Teplicko - Výletníci budou mít ojedinělou možnost dostat se na vrcholky Krušných hor přímým spojem z Ústí nad Labem přes Teplice, Osek a Dubí. Na Moldavě bude i letos právě pro tuto příležitost otevřen vestibul a prostory restaurace tamějšího nádraží. Tento speciální vlak pojede v období pololetních a jarních prázdnin, konkrétně 3., 4., 27. a 28. února 2017. Z Ústí nad Labem hlavního nádraží vyjede vždy v 8:24 hod, zpět z Moldavy pak v 15:57.
Praha - Čeští kuchaři pojedou příští týden soutěžit do francouzského Lyonu. Zúčastní se soutěže International catering cup, své pokrmy vytvořené podle zadání poroty tedy budou předvádět v podobě občerstvení na společenské události, informoval manažer českého národního týmu Tomáš Popp. Kuchaři Radek David a Jan Horký, kteří jsou letos opět součástí týmu, se již soutěže v Lyonu třikrát zúčastnili, před dvěma lety získali čtvrté místo.
Ploužnice - Dva roky vězení hrozí čtyřiatřicetiletému muži, který na Nový rok nad ránem policistům telefonicky oznámil, že v obci Ploužnice vybuchne bomba.
Uherské Hradiště – Ještě před revolucí působil dnes padesátiletý Zdeněk Pospěch jako číšník v restauraci Corso v Uherském Hradišti. Po devětaosmdesátém se však rozhodl přestoupit do manažerských pozic, z nichž během své bohaté kariéry nasbíral cenné zkušenosti třeba i z pražské Spiritky, tedy Zařízení služeb ministerstva vnitra.
Uherské Hradiště – Ještě před revolucí působil dnes padesátiletý Zdeněk Pospěch jako číšník v restauraci Corso v Uherském Hradišti. Po devětaosmdesátém se však rozhodl přestoupit do manažerských pozic, z nichž během své bohaté kariéry nasbíral cenné zkušenosti třeba i z pražské Spiritky, tedy Zařízení služeb ministerstva vnitra.
Region - Zima jak má být a na horách to žije. Ať už jste majitelé snowboardů, lyží, běžek, sáněk či bobů, určitě vyrazíte ve svém volnu za aktivním sportem. Připravili jsme pro vás v sobotním regionálním Deníku velký přehled zimních středisek, včetně cen vleků, délky a upravenosti běžeckých tras, ubytování, půjčovny sportovního nářadí, provozní doby na svahu nebo restaurace, bufetu.