Mělnicko - Už třetí den musí někteří podnikatelé na Mělnicku používat elektronickou evidenci tržeb (EET) a poctivě na všechno vydávat účtenky. Změny si začínají všímat i zákazníci, kteří hned první den, kdy byla novinka poprvé spuštěna, v některých provozovnách platili za jídlo víc než den předcházející.
Velehrad – Podle pamětníků bývala v minulém století zabijačka, významná hospodářská událost, snad v každém druhém domě Velehradu. Zásobovala po celý rok domácnosti sádlem, čerstvým i uzeným masem. Dnes by bylo možné v obci domácí porážky vykrmených pašíků spočítat na prstech jedné ruky.
Kolínsko - Provozovatelé hospod, restaurací a kaváren za sebou mají první dny s EET. A shodují se, že to zatížilo personál tak, že potřebují více pracovníků.
Praha - Netradiční dárek, se kterým ale určitě zabodujete. Zapomeňte na praktický balíček ponožek a kousavou šálu. Darujte k Vánocům slona nebo žirafu nebo třeba hrocha.
Přerov – Provozovatelům restaurací a hospod, které odebírají přerovský Zubr, se po zavedení elektronické evidence tržeb snaží zdejší pivovar co nejvíce usnadnit situaci. Nejen, že jim bezplatně poskytuje technickou a administrativní podporu, ale zároveň nebude ani zdražovat pivo.
Vyškov – Devětaosmdesát ve středu, ve čtvrtek už sto deset. Za menu klasik ve vyškovském Hotelu Selský dvůr si hosté od čtvrtka připlatí jednadvacet korun. Zatímco zákazníci zdražení připisují zákonu o elektronické evidenci tržeb (EET), který začal platit právě ve čtvrtek, majitel Michal Dědek to vysvětluje jinak.
Jičín – „Čo bolo, to bolo," výrok majora Terazky z komedie Černí baroni bychom mohli použít i dnes v souvislosti s ukončením činnosti svazu Pomocných technických praporů (PTP). Ale nebyl by až tak pravdivý.
Plzeň - Záplava levných polských jablek na trhu výrazně omezila prodeje ovocnářů z Plzeňského kraje. Tento trend začal loni, ale letos po velké úrodě v Polsku ještě prohloubil. Velkoobchod je mrtvý, což potvrzují ostatní kolegové z regionu, řekl Richard Schwarz ze Sadů Schwarz Vranov na Rokycansku, která letos sklízela jablka z 35 hektarů. Úroda byla průměrná. Velkoobchod vždy tvořil 70 až 80 % celého odbytu. Letos ale pěstitel očekává, že velcí zákazníci odeberou jen 20 %.
Jižní Morava – Kontroverzní elektronická evidence tržeb ve čtvrtek spustila ostrý provoz. Tržby do ní zaznamenávat musí restaurace, bary i třeba cukrárny . Zákon tuto povinnost ukládá všem, kteří mají kamenné provozovny, ve kterých si mohou zákazníci zakoupené zboží sníst či vypít a mají také další zázemí. „Stánků a takzvaných hladových oken, kdy si zákazník koupí zboží do ruky, tedy třeba stánků na náměstí Svobody, se zatím nařízení netýká," vysvětlil Aleš Hájek z finanční správy.
Karlovarský kraj – A je to tady. Od včerejší půlnoci vstoupila do ostrého režimu obávaná elektronická evidence tržeb (EET).Ta se v první fázi týká všech podnikatelů v pohostinství a v ubytovacích a stravovacích službách. A jak tuto novou povinnost majitelé hospod, barů, kaváren a hotelů zvládli? Někteří hospodští jsou v Karlovarském kraji s EET smíření, jiní si nevědí rady, další protestují a natruc na několik hodin včera zavřeli hospody.
Plzeň - Plzeňští DJové zvou v prosinci vždy na večery plné nostalgie. Klasické Oldies but Goldies Zdeňka Rabocha a spol nebo Vánoční oldies Petra Březiny jsou naplánovány až na 25. prosince.
Praha - Restauratéři a hoteliéři od čtvrteční půlnoci do dnešní 13. hodiny, tedy za dobu ostrého fungování elektronické evidence tržeb, odeslali na servery Finanční správy 4,5 milionu účtenek. Zároveň správa již eviduje 130 oznámení o nevydání účtenky. Dnes to sdělila mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Dodala, že systém běží plynule a bez problémů.
Kladensko - Od čtvrtka začala některým podnikatelům povinnost používat ve svých provozovnách elektronickou evidenci tržeb (EET). Podnikatelé na zavedení elektronických kas nahlížejí různorodě, avšak většinou se shodují v názoru, že komplikují život nejen jim, ale i samotným zákazníkům.
Provozní komplikace, zvýšené náklady, více lidí v práci, než bylo obvyklé. Takto oslovení hostinští z Karvinska popisovali ve zkratce včera první den, kdy si v praxi vyzkoušeli provoz EET (elektronická evidence tržeb) pokladen.
Luhačovice - Za posledních pětadvacet let se podle studií lidem v České republice prodloužil život až o deset let. Stojí za tím pokrok medicíny i změna životního stylu. Právě zdravý životní styl se stává v současné době fenoménem, kvůli kterému restaurace a hotely mění své jídelníčky.
Vranová – Posezení v oblíbeném podniku se nejspíš nechtěl vzdát jednatřicetiletý muž, který neměl na zaplacení. Začátkem týdne se totiž rozhodl vloupat se do restaurace v obci Vranová na Blanensku. „Jenže instalovaný bezpečnostní systém zloděje vyrušil a ten ještě před příjezdem policejní hlídky stačil uprchnout," popsal v pátek policejní mluvčí Bohumil Malášek.
Litoměřicko - Už jeden den je v ostrém provozu elektronická evidence tržeb (EET), která se u živnostníků potýká se značnou kritikou a je pro řadu z nich posledním impulsem k ukončení podnikání.
Chrudimsko, Pardubicko – Restaurace a hotely mají za sebou první den ostrého provozu elektronické evidence tržeb (EET). Deníkem oslovení podnikatelé zaznamenali dílčí technické problémy a k novému systému mají někteří z nich výhrady.
Plzeňský kraj – První den povinné elektronické evidence tržeb (EET) mají hospodští za sebou. Systém zatím funguje, jak má, ten největší nápor ale teprve přijde.
Lyžařské středisko Ski Aréna Karlov v Jeseníkách startuje již tuto sobotu novou sezonu, rozjede se zde první lanovka. Těšit se návštěvníci mohou i na večerní lyžování.
Olomoucko – V restauraci Pod Lipami v Olomouci-Slavoníně bylo před polednem plno. Není divu, menu opět lákalo ke stolu. A to i s premiérovou ingrediencí v podobě EET.
Babice – Pivo, víno či malý panák alkoholu na posilnění se dosud v České republice nesnáší s jakýmikoliv jízdními prostředky. To se odhodlal pomocí petice změnit v červnu tohoto roku Michal Hudec, provozovatel restaurace U Rybičky v Babicích.
Písecko – Od včerejška provozovatelé restauračních zařízení musí povinně vydávat zákazníkům účtenky. První prosincový den totiž začala platit povinnost elektronické evidence tržeb (EET). Kdo chce ve svém podnikání pokračovat, musel se této novince podvolit.
Louny, Žatec - Finanční náklady ve výši desítek tisíc korun, další „papírování" a nutnost připojení k internetu. To znamená elektronická evidence tržeb pro některé podnikatele.
Táborsko - Ve většině restaurací včera hosté nezaznamenali větší změny. Někde se sice déle čekalo, jinde mírně zdražovalo, ale trpěliví byli hospodští i zákazníci. I systém fungoval jak měl, k výpadkům nedošlo.
Třebíčsko – Elektronická evidence tržeb se týká provozovatelů ubytovacích, stravovacích a pohostinských služeb. Všichni si ale registrační pokladny nepořídili. Raději zavřeli.
Olomouc, Praha – V restauraci Pod Lipami v Olomouci-Slavoníně bylo před polednem plno. Není divu, menu opět lákalo ke stolu. A to i s premiérovou ingrediencí v podobě EET. Do lokálu však státní evidence nepřinesla napětí, připojení a komunikace pokladen se servery finanční správy fungovaly bezchybně, ale nechyběl ani humor. Na adresu systému a šéfa státní kasy Andreje Babiše se u stolů žertovalo o sto šest. Zato jinde hostům do smíchu nebylo. Narazili na vyšší ceny nebo dokonce zavřené dveře.
Břeclavsko – Jediná hospoda, která fungovala v Morkůvkách, zavře. Obec s necelou pětistovkou obyvatel přijde o pohostinství kvůli zvýšeným nákladům souvisejícím se zavedením elektronické evidence tržeb – EET. Ta platí od čtvrtka. „Rozhodl jsem se zavřít," potvrdil provozovatel Jaroslav Kališ mladší.
Jičín – Včera začal ostrý start první fáze EET. Ta se týká restauračních a ubytovacích zařízení. Většina podnikatelů má ale proti novému systému výhrady a je proti němu.
Olomouc - Na pomalejší odezvu pokladen si dnes po spuštění systému elektronické evidence tržeb (EET) stěžovali majitelé restaurací v Olomouckém kraji, podle kterých kvůli tomu vázne placení hlavně v době podávání obědů.
Praha /TABULKA/ - Absolutním vítězem ankety gastronomického průvodce Restu o Restauraci roku, jejíž výsledky byly ve čtvrtek večer vyhlášeny v Břevnovském klášteře v Praze, se stal pražský Čestr, jenž je členem skupiny Ambiente. Odnesl si i cenu pro nejlepšího kuchaře, kterým se stal Pavel Straka. O vítězství rozhodli hosté českých restaurací, kteří prostřednictvím tohoto portálu zaslali do 3. ročníku ankety přes 100 tisíc hodnocení.
Až do půl 11 měl Restaurant 2 Promile v centru Ostravy zavřeno. „To jsme stávkovali, byl to náš protest proti zavedení EET. Obdobně dnes, ve čtvrtek 1. prosince, postupovali i někteří další kolegové z oboru," řekl Deníku majitel restaurace Oldřich Jandač.
Olomouc – Pan Petr podnikal v pohostinství dvacet let. Naposledy provozoval hospodu v Senici na Hané. Skončil. Jako hlavní důvod uvedl zavedení EET. Není sám.
Šumpersko, Jesenicko – „Tři kousky, tak to máme za jednaomsdesát. A tady je účtenka!" Klasický obrázek mnoha hospod, kdy hostinský poškrtal plot na lístku a zkasíroval štamgasta, od 1. prosince zmizel. Účtenková revoluce začala naplno.
Brno /ANKETA/ – Ke každému pivu účtenka. Podniky v Brně si ve čtvrtek vyzkoušely první den s elektronickou evidencí tržeb. Největším problémem pro většinu restaurací zatím bylo zdržení při vydávání účtenek. „Přidělává nám to práci. Občas si hosté stěžovali na čekání," popsal provozní v restauraci na Veveří Legenda Bohumil Ill.
Děčín – První den ostrého provozu má za sebou elektronická evidence tržeb. Stejně jako jinde v republice, tak ani na Děčínsku ostrý start žádné větší problémy neprovázely.