Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

TIP LIGA: Vítěz navázal na loňský rok

Kolín /FOTOGALERIE/ – Podzimní část Tip ligy je definitivně u konce. Nejlepší tři soutěžící dostali na slavnostním vyhlášení ceny. Vítězem se stal Zdeněk Miler, který navázal na vítězství z jarní části loňského roku. „Je to náhoda," přiznal vítěz.

Radnice v Berouně chce rozhodovat o vzhledu předzahrádek

Beroun - Regenerace berounské městské památkové zóny, která zahrnuje historické centrum města a přilehlé oblasti, bude jedním z hlavních bodů prosincového jednání zastupitelů. A plánované změny by se mohly dotknout i místních podnikatelů. Především provozovatelů restaurací, kteří v létě využívají oblíbené předzahrádky.

Do večera přišlo do systému EET více než 10 milionů účtenek

Praha - Restauratéři a hoteliéři odeslali do systému EET do nedělních 19.00 hodin, tedy za necelé čtyři dny fungování elektronické evidence tržeb, zhruba 10,4 milionu účtenek. V neděli o tom informovala mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Systém podle ní běží plynule a bez problémů.

Před restaurací ve Finsku zastřelil mladý muž starostku a dvě novinářky

Helsinky - Tři ženy zastřelil v noci na dnešek mladý muž před restaurací v městečku na jihovýchodě Finska. Oběťmi střelce se staly starostka města a dvě místní novinářky, oznámila na tiskové konferenci policie. Potvrdila zároveň, že pachatel byl zadržen a vyslechnut. Motiv jeho činu ale zatím stále není jasný.

Kotel a hustý dým. Tak začala mikulášská besídka v Kamenici

Kamenice nad Lipou - Na vlakové nádraží v Kamenici nad Lipou zavítal opět po roce Mikulášský parní vlak, který přivezl Mikuláše spolu s čertem a andělem, ale také malé i velké cestující, kteří se roztopeného kotle, žhavých jisker a hustého dýmu vyletujícího z komína lokomotivy, nebály.

Startuje Mikulášská sbírka, pomůže rodinám v nelehké životní situaci

Olomouc – Pondělí 5. prosince nebude jen tak obyčejné. Děti budou očekávat příchod Mikuláše a těšit se, co pěkného jim nadělí. Nadělovat však nemusí jen Mikuláš, mohou se přidat všichni, kteří v ten den potkají dobrovolníky Společnosti pro ranou péči, se speciálně označenou mikulášskou čepicí a kasičkou.

Radnice chce rozhodovat o vzhledu předzahrádek

Beroun – Regenerace berounské městské památkové zóny, která zahrnuje historické centrum města a přilehlé oblasti, bude jedním z hlavních bodů prosincového jednání zastupitelů.

EET na Novojičínsku: Zdržuje to, shoduje se většina provozovatelů hospod

Od počátku vyvolávala myšlenka elektronické evidence tržeb hlavně negativní reakce. Restaurace a hostince mají za sebou první dny provozu s elektronickou evidencí tržeb (EET) a názory jejich provozovatelů se různí. U těch, které redakce oslovila, převládají spíše negativní reakce, důvodem je, že EET obsluhu zdržuje.

Polévku v Boskovicích u vánočního stromu rozdají i letos. Bude hrstková

Boskovice – V uplynulých jednadvaceti letech se vždy na Štědrý den u vánočního stromu v Boskovicích rozdávala polévka. Při akci nazvané Polévka pro chudé i bohaté. Organizovala ji místní restaurace Makkabi, ale ta letos na jaře ukončila svůj provoz. O polévku však zájemci ani letos nepřijdou.

Před 90 lety zemřel průkopník české kinematografie Ponrepo

Praha - Počátky české kinematografie jsou úzce spjaty s pražským rodákem Dismasem Šlamborem, který zemřel před 90 lety, 4. prosince 1926. Jeden z prvních vlastníků biografu v tuzemsku je ale dodnes znám spíše pod pseudonymem Viktor Ponrepo. Jméno, inspirované prý francouzským nápisem na jakési vile - Bon Repos - si zvolil již v době, kdy kočoval s kouzelnickým podnikem, zvaným „Ponrepovo kouzelné divadlo s původními zjevy duchů a strašidel".

Někteří podnikatelé z Mělnicka považují elektronickou evidenci za zbytečnou

Mělnicko - Už třetí den musí někteří podnikatelé na Mělnicku používat elektronickou evidenci tržeb (EET) a poctivě na všechno vydávat účtenky. Změny si začínají všímat i zákazníci, kteří hned první den, kdy byla novinka poprvé spuštěna, v některých provozovnách platili za jídlo víc než den předcházející.

Pravá domácí zabijačka pod věžemi velehradské baziliky

Velehrad – Podle pamětníků bývala v minulém století zabijačka, významná hospodářská událost, snad v každém druhém domě Velehradu. Zásobovala po celý rok domácnosti sádlem, čerstvým i uzeným masem. Dnes by bylo možné v obci domácí porážky vykrmených pašíků spočítat na prstech jedné ruky.

Darujte dětem k Vánocům hrocha

Praha - Netradiční dárek, se kterým ale určitě zabodujete. Zapomeňte na praktický balíček ponožek a kousavou šálu. Darujte k Vánocům slona nebo žirafu nebo třeba hrocha.

Přerovský pivovar nechystá zdražování, kvůli EET

Přerov – Provozovatelům restaurací a hospod, které odebírají přerovský Zubr, se po zavedení elektronické evidence tržeb snaží zdejší pivovar co nejvíce usnadnit situaci. Nejen, že jim bezplatně poskytuje technickou a administrativní podporu, ale zároveň nebude ani zdražovat pivo.

Menu podražilo i o 21 korun. Kvůli elektronické evidenci to není, zní z podniků

Vyškov – Devětaosmdesát ve středu, ve čtvrtek už sto deset. Za menu klasik ve vyškovském Hotelu Selský dvůr si hosté od čtvrtka připlatí jednadvacet korun. Zatímco zákazníci zdražení připisují zákonu o elektronické evidenci tržeb (EET), který začal platit právě ve čtvrtek, majitel Michal Dědek to vysvětluje jinak.

Sady Schwarz: Velkoobchody jsou plné levných polských jablek

Plzeň - Záplava levných polských jablek na trhu výrazně omezila prodeje ovocnářů z Plzeňského kraje. Tento trend začal loni, ale letos po velké úrodě v Polsku ještě prohloubil. Velkoobchod je mrtvý, což potvrzují ostatní kolegové z regionu, řekl Richard Schwarz ze Sadů Schwarz Vranov na Rokycansku, která letos sklízela jablka z 35 hektarů. Úroda byla průměrná. Velkoobchod vždy tvořil 70 až 80 % celého odbytu. Letos ale pěstitel očekává, že velcí zákazníci odeberou jen 20 %.

Na evidenci tržeb se připravují už i stánkaři. Brňané účty vypisují ručně

Jižní Morava – Kontroverzní elektronická evidence tržeb ve čtvrtek spustila ostrý provoz. Tržby do ní zaznamenávat musí restaurace, bary i třeba cukrárny . Zákon tuto povinnost ukládá všem, kteří mají kamenné provozovny, ve kterých si mohou zákazníci zakoupené zboží sníst či vypít a mají také další zázemí. „Stánků a takzvaných hladových oken, kdy si zákazník koupí zboží do ruky, tedy třeba stánků na náměstí Svobody, se zatím nařízení netýká," vysvětlil Aleš Hájek z finanční správy.

EET v praxi: Smíření, zdržení a zdražení

Karlovarský kraj – A je to tady. Od včerejší půlnoci vstoupila do ostrého režimu obávaná elektronická evidence tržeb (EET).Ta se v první fázi týká všech podnikatelů v pohostinství a v ubytovacích a stravovacích službách. A jak tuto novou povinnost majitelé hospod, barů, kaváren a hotelů zvládli? Někteří hospodští jsou v Karlovarském kraji s EET smíření, jiní si nevědí rady, další protestují a natruc na několik hodin včera zavřeli hospody.

Oldies s Březinou i Rabochem

Plzeň - Plzeňští DJové zvou v prosinci vždy na večery plné nostalgie. Klasické Oldies but Goldies Zdeňka Rabocha a spol nebo Vánoční oldies Petra Březiny jsou naplánovány až na 25. prosince.

Do systému EET zatím přišlo 4,5 milionu účtenek a 130 udání

Praha - Restauratéři a hoteliéři od čtvrteční půlnoci do dnešní 13. hodiny, tedy za dobu ostrého fungování elektronické evidence tržeb, odeslali na servery Finanční správy 4,5 milionu účtenek. Zároveň správa již eviduje 130 oznámení o nevydání účtenky. Dnes to sdělila mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Dodala, že systém běží plynule a bez problémů.

Elektronická evidence tržeb komplikuje hospodským život

Kladensko - Od čtvrtka začala některým podnikatelům povinnost používat ve svých provozovnách elektronickou evidenci tržeb (EET). Podnikatelé na zavedení elektronických kas nahlížejí různorodě, avšak většinou se shodují v názoru, že komplikují život nejen jim, ale i samotným zákazníkům.

V Augustiniánském domě servírují ryby, zeleninu nebo chia semínka

Luhačovice - Za posledních pětadvacet let se podle studií lidem v České republice prodloužil život až o deset let. Stojí za tím pokrok medicíny i změna životního stylu. Právě zdravý životní styl se stává v současné době fenoménem, kvůli kterému restaurace a hotely mění své jídelníčky.

Do restaurace se vloupal třikrát v jednom týdnu. U stolu popíjel víno

Vranová – Posezení v oblíbeném podniku se nejspíš nechtěl vzdát jednatřicetiletý muž, který neměl na zaplacení. Začátkem týdne se totiž rozhodl vloupat se do restaurace v obci Vranová na Blanensku. „Jenže instalovaný bezpečnostní systém zloděje vyrušil a ten ještě před příjezdem policejní hlídky stačil uprchnout," popsal v pátek policejní mluvčí Bohumil Malášek.