Litoměřicko - Už jeden den je v ostrém provozu elektronická evidence tržeb (EET), která se u živnostníků potýká se značnou kritikou a je pro řadu z nich posledním impulsem k ukončení podnikání.
Chrudimsko, Pardubicko – Restaurace a hotely mají za sebou první den ostrého provozu elektronické evidence tržeb (EET). Deníkem oslovení podnikatelé zaznamenali dílčí technické problémy a k novému systému mají někteří z nich výhrady.
Plzeňský kraj – První den povinné elektronické evidence tržeb (EET) mají hospodští za sebou. Systém zatím funguje, jak má, ten největší nápor ale teprve přijde.
Lyžařské středisko Ski Aréna Karlov v Jeseníkách startuje již tuto sobotu novou sezonu, rozjede se zde první lanovka. Těšit se návštěvníci mohou i na večerní lyžování.
Olomoucko – V restauraci Pod Lipami v Olomouci-Slavoníně bylo před polednem plno. Není divu, menu opět lákalo ke stolu. A to i s premiérovou ingrediencí v podobě EET.
Babice – Pivo, víno či malý panák alkoholu na posilnění se dosud v České republice nesnáší s jakýmikoliv jízdními prostředky. To se odhodlal pomocí petice změnit v červnu tohoto roku Michal Hudec, provozovatel restaurace U Rybičky v Babicích.
Písecko – Od včerejška provozovatelé restauračních zařízení musí povinně vydávat zákazníkům účtenky. První prosincový den totiž začala platit povinnost elektronické evidence tržeb (EET). Kdo chce ve svém podnikání pokračovat, musel se této novince podvolit.
Louny, Žatec - Finanční náklady ve výši desítek tisíc korun, další „papírování" a nutnost připojení k internetu. To znamená elektronická evidence tržeb pro některé podnikatele.
Táborsko - Ve většině restaurací včera hosté nezaznamenali větší změny. Někde se sice déle čekalo, jinde mírně zdražovalo, ale trpěliví byli hospodští i zákazníci. I systém fungoval jak měl, k výpadkům nedošlo.
Třebíčsko – Elektronická evidence tržeb se týká provozovatelů ubytovacích, stravovacích a pohostinských služeb. Všichni si ale registrační pokladny nepořídili. Raději zavřeli.
Olomouc, Praha – V restauraci Pod Lipami v Olomouci-Slavoníně bylo před polednem plno. Není divu, menu opět lákalo ke stolu. A to i s premiérovou ingrediencí v podobě EET. Do lokálu však státní evidence nepřinesla napětí, připojení a komunikace pokladen se servery finanční správy fungovaly bezchybně, ale nechyběl ani humor. Na adresu systému a šéfa státní kasy Andreje Babiše se u stolů žertovalo o sto šest. Zato jinde hostům do smíchu nebylo. Narazili na vyšší ceny nebo dokonce zavřené dveře.
Břeclavsko – Jediná hospoda, která fungovala v Morkůvkách, zavře. Obec s necelou pětistovkou obyvatel přijde o pohostinství kvůli zvýšeným nákladům souvisejícím se zavedením elektronické evidence tržeb – EET. Ta platí od čtvrtka. „Rozhodl jsem se zavřít," potvrdil provozovatel Jaroslav Kališ mladší.
Jičín – Včera začal ostrý start první fáze EET. Ta se týká restauračních a ubytovacích zařízení. Většina podnikatelů má ale proti novému systému výhrady a je proti němu.
Olomouc - Na pomalejší odezvu pokladen si dnes po spuštění systému elektronické evidence tržeb (EET) stěžovali majitelé restaurací v Olomouckém kraji, podle kterých kvůli tomu vázne placení hlavně v době podávání obědů.
Praha /TABULKA/ - Absolutním vítězem ankety gastronomického průvodce Restu o Restauraci roku, jejíž výsledky byly ve čtvrtek večer vyhlášeny v Břevnovském klášteře v Praze, se stal pražský Čestr, jenž je členem skupiny Ambiente. Odnesl si i cenu pro nejlepšího kuchaře, kterým se stal Pavel Straka. O vítězství rozhodli hosté českých restaurací, kteří prostřednictvím tohoto portálu zaslali do 3. ročníku ankety přes 100 tisíc hodnocení.
Až do půl 11 měl Restaurant 2 Promile v centru Ostravy zavřeno. „To jsme stávkovali, byl to náš protest proti zavedení EET. Obdobně dnes, ve čtvrtek 1. prosince, postupovali i někteří další kolegové z oboru," řekl Deníku majitel restaurace Oldřich Jandač.
Olomouc – Pan Petr podnikal v pohostinství dvacet let. Naposledy provozoval hospodu v Senici na Hané. Skončil. Jako hlavní důvod uvedl zavedení EET. Není sám.
Šumpersko, Jesenicko – „Tři kousky, tak to máme za jednaomsdesát. A tady je účtenka!" Klasický obrázek mnoha hospod, kdy hostinský poškrtal plot na lístku a zkasíroval štamgasta, od 1. prosince zmizel. Účtenková revoluce začala naplno.
Brno /ANKETA/ – Ke každému pivu účtenka. Podniky v Brně si ve čtvrtek vyzkoušely první den s elektronickou evidencí tržeb. Největším problémem pro většinu restaurací zatím bylo zdržení při vydávání účtenek. „Přidělává nám to práci. Občas si hosté stěžovali na čekání," popsal provozní v restauraci na Veveří Legenda Bohumil Ill.
Děčín – První den ostrého provozu má za sebou elektronická evidence tržeb. Stejně jako jinde v republice, tak ani na Děčínsku ostrý start žádné větší problémy neprovázely.
Benešov - Elektronická evidence tržeb nepředstavuje pro benešovské hotely Benica, Atlas, Stone bowling bar ani kavárnu Čas na kávu nic nového. Elektronické pokladny už nakoupili před časem, takže čtvrteční rozjezd přenosu dat finanční správě neznamenal nadměrné finanční náklady.
Zlínsko – Obavy některých restauratérů a hoteliérů z prvního dne spuštění Elektronické evidence tržeb, (EET) se nenaplnily. Systém v praxi velké potíže nepřinesl, ale nepanuje z něj ani přílišné nadšení. Pro restauratéry představuje spíše „časovou brzdu". „EET nás sice zdržuje, ale naštěstí se systém neseká a běží. Je samozřejmě časově náročné běhat s každým účtem k pokladně a hosté musejí dlouho čekat, ale chápou to a jsou trpěliví.
Nymbursko - Vydávání účtenek a systém elektronických pokladen běží v hospodách a hotelech od čtvrtka naostro. Málokdo kvůli tomu ruší svoji živnost, ale nadšený z nového systému není nikdo. A nejméně ti klasičtí hospodští, kteří provozují své podniky desítky let, věkem patří už do důchodové skupiny, ale svůj podnik rušit nehodlají.
Přerov, Hranice – „Nemáme čas na lidi kvůli papírování", ale také „je to zbytečná buzerace". Takové byly nejčastější reakce hostinských, kteří ve čtvrtek najeli na nový systém elektronické evidence tržeb.
Kutnohorsko - Elektronická evidence tržeb odstartovala v ostrém provozu také na Kutnohorsku. Přestože se místní hospodští, majitelé restaurací a barů k hromadnému protestu proti EET nepřipojili, výjimky se našly. Jedním z takových je majitel restaurace Harmonia v Kutné Hoře Tomáš Dáňa.
Beroun - Čtvrtkem 1.prosince se naostro rozjíždějí elektronické evidence tržeb. Hostinští a provozovatelé restaurací z Berounska ale čekají problémy. Dnešní protesty ale podle většiny z nich už nic nevyřeší.
Praha /SLEDUJEME ON-LINE/ - Občanští demokraté dnes opět podrobili kritice projekt elektronické evidence tržeb, jejíž ostrý start pro hotely a restaurace nastal právě dnes. "Ukazuje se, že všechno, před čím jsme varovali, se naplňuje," prohlásil na tiskové konferenci ve Sněmovně předseda strany Petr Fiala. Spolu s ekonomickým odborníkem strany Janem Skopečkem a předsedou poslaneckého klubu Zbyňkem Stanjurou vystavili před novináři účtenku s náklady daňovým poplatníků na EET s částkou 3,87 miliardy korun.
Pelhřimovsko – Od dnešního rána přivítá na poště ve Velké Chyšce zákazníky její nová podoba pošta Partner. To jsou pobočky České pošty provozované třetí stranou.
Mladoboleslavsko - Odpor proti elektronické evidenci tržeb se šíří napříč celým Mladoboleslavskem. I někteří hospodští ve čtvrtek na protest zavřeli. Odpůrci EET navíc poukazují, že tak jako všechno, se i tyto pokladny dají lehce obejít. Stačí správné tlačítko a platba se na finanční úřad neodešle. Takže k čemu výdaje, zdržování a dopad na zákazníky?
Jihlava – Je to marketingový tah majitele parkoviště. Teď nás namlsá a nechá nás tu několik týdnů bezplatně parkovat, a pak se závora zase uzavře. Myslí si jedenz řidičů, který už tři týdny jezdí brzy ráno parkovat do Křížové ulice v Jihlavě.
Praha - Kavárna v centru Paralelní Polis v Praze, které založila skupina Ztohoven, bojkotuje elektronickou evidenci tržeb (EET). Provozovatelé kavárny, kde se platí virtuální měnou bitcoin, považují EET za zásah do soukromí občanů a obávají se zneužití dat. V tiskové zprávě to ve čtvrtek sdělila mluvčí Paralelní Polis Eva Samšuková. Provozovatelé restaurací a hotelů musejí elektronicky evidovat tržby od dnešní půlnoci. Finanční správa už dříve oznámila, že nebude tolerovat ignorování EET, za které hrozí i uzavření provozovny.
Teplicko - „Už jenom na účtenkách mi vzrostou náklady," rozčiluje se Vlastimil Kratochvíl z teplické restaurace Pod Lampou. „Přibyly tam nové povinné údaje a nesmyslně dlouhé kódy, takže z tiskárny leze dvojnásobně dlouhý papír," dodává. První zátěžovou zkouškou pro něj bude čtvrteční odpoledne, kdy má otevřeno. Systém vyzkoušel a funguje zatím normálně.
Praha - Pražské restaurace po dnešním startu ostrého provozu elektronické evidence tržeb (EET) většinou fungují bez problémů. Někteří k novince přistupují smířlivě, někteří s výhradami, někteří i s humorem, objevili se také protestující jedinci. Restaurační zařízení, která po ránu navštívili zpravodajové ČTK, kvůli EET vesměs nezdražila.
Olomoucko – Státu ode dneška musejí evidovat každé prodané pivo a jídlo. Systém EET zatím běží bez zádrhelu. Pokladny v barech a restauracích komunikují se servery elektronické evidence plynule.
Praha - Restauratéři a hoteliéři od dnešní půlnoci do 19.00 odeslali na servery Finanční správy 2,5 milionu účtenek. Elektronická evidence tržeb běží v ostrém provozu, který začal dnes, plynule a bez problémů. Ve čtvrtek to sdělila mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Do EET je zatím zapojeno podle DIČ 37.098 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se týká první vlna EET zhruba 40 tisíc podnikatelů.
Kutná Hora - Elektronická evidence tržeb startuje dnes v ostrém provozu také na Kutnohorsku. Přestože se místní hospodští, majitelé restaurací a barů k hromadnému protestu proti EET nepřipojí, výjimky se najdou.
Mladoboleslavsko - Odpor proti elektronické evidenci tržeb se šíří napříč celým regionem. I hospodští na některých místech i na Mladoboleslavsku dnes hodlají na protest zavřít.
Od 1. prosince 2016 je povinnost pro podnikatele v oblasti ubytovacích a stravovacích služeb používat systém elektronické evidence tržeb. Jak se k tomu majitelé hospod, barů, kaváren a ostatní postavili? Někteří s EET byli smíření od začátku a učí se novým věcem, jiní své podniky k poslednímu listopadu uzavřeli.
Novojičínští policisté vyhlásili pátrání po pohřešovaném Jaroslavu Mičkovi (77 let), který byl naposledy viděn v úterý 29. listopadu v deset hodin dopoledne v restauraci Cechovní dům v centru města.
Kladno - Dnes zavřeno z důvodů podpory svobodného podnikání. Tato slova ve čtvrtek dopoledne najdou zákazníci například na prodejně Papírnictví - Foto - Kopírování Martina Sekala v Amálské ulici v Kladně. Podnikatel se připojil k protestu proti elektronické evidenci tržeb (EET) vyhlášeného Asociací podnikatelů a manažerů.
Východní Čechy - Reakce na zavedení elektronické evidence tržeb (EET), která je od čtvrtka povinná, jsou mezi hoteliéry a restauratéry v kraji nesouhlasné i souhlasné.
Benešov - Elektronická evidence tržeb nepředstavuje pro benešovské hotely Benica, Atlas, Stone bowling bar ani kavárnu Čas na kávu nic nového. Elektronické pokladny už nakoupili před časem, takže čtvrteční rozjezd přenosu dat finanční správě neznamenal nadměrné finanční náklady.
Jindřichohradecko - Od 1. prosince začíná platit povinnost pro provozovatele stravovacích a ubytovacích zařízení elektronická evidence tržeb. A hned od rána se ukazují problémy. V Třěběticích hospoda skončila. V J. Hradci dopoledne systém fungoval.