Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

"Nejlepší šéfkuchař na světě" Benoit Violier byl nalezen mrtvý

Lausanne - Francouzsko-švýcarský šéfkuchař Benoit Violier, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla v prosinci vyhlášena nejlepší na světě, byl v neděli nalezen doma mrtvý. Jak s odvoláním na policii informovala agentura AFP, patrně spáchal sebevraždu. Jeho smrt vyvolala pozdvižení v kulinářském světě. Violierovi kolegové zejména ve Francii vyjádřili šok a zároveň soustrast jeho příbuzným.

Pivovar Magistr končí. Už mě to nebaví, vzkázal spolumajitel

Brno – Vlastní pivo v současnosti vaří v Brně osm pivovarů, včetně těch malých. Jeden z nich je nyní na prodej. Majitelé restaurace a pivovaru Magistr se po pěti letech rozhodli s provozem skončit. „Pivovarnictví už mě nebaví. Společník se navíc stěhuje do Břeclavi," odůvodnil jeden z majitelů Zdeněk Svoboda.

Někdy ta slova nejdou. Taková prohra bolí, říká scrabblista

Trpělivost, rozhodnost, kombinační schopnosti a samozřejmě bohatá slovní zásoba. To jsou hlavní předpoklady k tomu, abyste měli šanci uspět deskové hře, při níž se z písmen skládají slova, která se jmenuje scrabble. A přesně tyto vlastnosti v sobotu nejvíc potřebovali účastníci 1. ročníku amatérského turnaje ve scrabble, který se konal v bohumínské restauraci Zlatý jelen.

Vodákům ze stavebky tančily mažoretky a zpíval Presley

Kolín – Do rolí vodáků se tentokrát stylizovali studenti posledních ročníků tříd S4A a S4B Střední odborné školy a Středního odborného učiliště stavebního Kolín na jejich pátečním plese v kolínském městském společenském domě.

Sochař z Mikulčic tvoří památník. Uctí i vojáky Rakouska-Uherska

Hodonín – Bohatou historii vojenského života v Hodoníně a tisíce branců, kteří obývali tamní kasárna, bude připomínat památník. Vyroste na Brněnském náměstí naproti restaurace. Jeho výstavba se řeší dlouhých deset let, peníze z městského rozpočtu na něj ale půjdou až letos.

Hospůdka rozšíří své menu a přistaví penzion

Budíkovice - Hospůdka U Lenina se stala po dvou letech opět nejoblíbenější na Třebíčsku. Zvítězila v klání restaurací, pizzerií a hospod, které uspořádal regionální Deník. Majitel budíkovické hospůdky si titulu cení ještě víc než toho předchozího. „Úspěch samozřejmě zavazuje, takže se snažíme zlepšovat," poznamenal Jaroslav Vacek.

Masky budou řádit po celém Klatovsku, poprvé již dnes

Klatovsko – Originální, bláznivé, neotřelé, vtipné a jiné netradiční i tradiční masky budete od této soboty potkávat v obcích na Klatovsku. Začnou totiž tradiční masopustní průvody, které jsou v tomto regionu velmi rozšířené.  

Poptávka po Lucky Bastard se zvyšuje. Pivovar rozšíří výrobu

Brno – Sedm set hektolitrů piva. Tolik loni vyrobil brněnský pivovar Lucky Bastard. Lidé v jeho čele zareagovali zejména na zvyšující se poptávku a chystají změny. „Připravujeme několikanásobně větší pivovar. Současný provoz letos rozšíříme do nových prostor," říká majitel pivovaru Jan Grmela. 

Vězení riskují kvůli masu, salámu a mandlím

Hradec Králové /LINKA 112/ - Dva kilogramy hovězího masa si nechala sedmačtyřicetiletá žena zabalit u pultu na maso v jednom obchodním domě. Kousek dál si ale balíček schovala do tašky a bez zaplacení prošla přes pokladnu. Chytili ji však pracovníci ostrahy.

OBRAZEM: V Besedě budou točit znojemské pivo. Od května

Znojmo – Zřejmě od května bude otevřená v bývalé restauraci Country v budově Znojemské Besedy pivnice Znojemského městského pivovaru. „Chtěli jsme ji otevřít dříve, ale investovali jsme víc do pivovaru, proto jsme s opravami museli počkat," uvedl ředitel pivovaru Miroslav Harašta.

Kuchař Martin Staněk ve finále mezinárodní soutěže

Ve státním kole prestižní gastronomické soutěže Bocuse d'Or Česká republika 2016 se sešlo osm finalistů, mezi nimi byl také bruntálský rodák Martin Staněk, který momentálně bydlí v Praze a pracuje jako šéfkuchař v pražské restauraci Perfect Canteen Kooperativa.

Na Kleti třeba i 390krát za rok

Krásetín - Spolek Klub přátel hory Kleť mimo jiné dlouhodobě eviduje výstupy na tento vrch během kalendářního roku. Klubová kniha zápisů na vrcholu Blanského lesa vykázala loni 16 190 návštěv

Veterináři prověřili přes tisíc provozů a chystají se na další

Střední Čechy - Šichtu celkem 1241 kontrol v podnicích stravovacích služeb mají za sebou pracovníci Státní veterinární správy ve Středočeském kraji. Informaci o práci svých spolupracovníků za loňských dvanáct měsíců, podal nyní ředitel Krajské veterinární správy (KVS) Středočeského kraje Zdeněk Císař.

Následující týdny bude zoo patřit hlavně dětem

Dvůr Králové - Školáci i studenti mají za sebou první pololetí školního roku a za svou snahu ve školních lavicích si zaslouží odměnu. V ZOO Dvůr Králové pro ně na následující týdny připravili prima akce.

Veterináři prověřili přes tisíc provozů a chystají se na další

Střední Čechy, Benešovsko – Šichtu celkem 1241 kontrol v podnicích stravovacích služeb mají za sebou pracovníci Státní veterinární správy ve Středočeském kraji. Informaci o práci svých spolupracovníků za loňských dvanáct měsíců, podal nyní ředitel KVS Středočeského kraje, Zdeněk Císař. „Při těchto kontrolách kolegové zjistili sto dva závad, což je poměrně vysoký počet," potvrdil a zhodnotil šéf středočeských veterinářů. Z uvedených sto dvou případů pracovníci této části státní správy předali svá zjištění a podněty k uzavření provozoven dalším dozorovým orgánům. Při pravidelných a vlastně nekonečných kontrolách veterináři prověřují potraviny živočišného původu. Zjišťují u nich, zda jsou vybaveny veškerou povinnou dokumentací a třeba i to, kde a kdy byly potraviny zakoupeny.

Již 5000 restaurací a obchodů přijímá elektronickou stravenku Ticket Restaurant

Praha - Stravenkovou kartu Ticket Restaurant® Card, která od června roku 2015 slouží lidem k placení obědů, přijímá již pět tisíc provozoven v celé České republice. „Za půl roku jsme vytvořili velkou celorepublikovou síť akceptačních míst. Zájem předčil naše očekávání," uvedl Pavel Kusý, ředitel pro strategii a marketing společnosti Edenred, která kartu vydává.

Do zoo ve Zlíně jako vstupenka postačí vysvědčení

Zlín – Při příležitosti pololetního vysvědčení nabízí zlínská zoo oblíbenou akci. Každý žák základní nebo střední školy, který předloží letošní pololetní vysvědčení nebo jeho kopii v pokladně zoo, bude mít ve dnech 29. až 31. ledna 2016 (tzn. v pátek, v sobotu a v neděli) zajištěn volný vstup do zoo. Navíc na každého školáka čeká malý dárek.