Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Polévka z bílé fazole? S tygří krevetou, na Grand Restaurant Festivalu

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Bramborový krém, vepřová panenka s chlupatým knedlíkem a jako dezert čokoládovo-zázvorová pěna. I to je jedna z nabídek, kterou lze za výhodnější cenu ochutnat na Grand Restaurant festivalu. Do šestého ročníku přehlídky pod patronátem Pavla Maurera se letos zapojilo osm jihomoravských restaurací.

Skipark Filipovice nabízí lyžování pro celou rodinu

Filipovice - Skipark Filipovice se nachází na úpatí Červené hory nedaleko obce Bělá pod Pradědem. Jen tady platí slogan: „Lyžování pro každého v každém věku za výhodné ceny." Lyžování vám zpříjemní sedačková lanovka, která obsluhuje nejdelší kilometrový svah.

Green Bar rozdrtil ve šlágru CDFL Restauraci Na Valech

Kutná Hora – Sedmým hracím dnem pokračovala ve čtvrtek večer Club Deportivo futsalová liga. K vidění byly zajímavé duely. Ať už derby „kamarádů" Jump Boys s STS Chvojkovice, či zápas prvního s třetím mezi Green Barem a Restaurací Na Valech. Přítomní diváci si přišli na své, jelikož ve čtyřech utkáních bylo k vidění hned dvacet devět branek.

Útulky hlásí méně nechtěných dárků

České Budějovice  – Ročně projdou Janě Karlíčkové 
a Vladimíru Kösslovi v jejich českobudějovických útulcích rukama desítky psů.  Větší část z nich se podaří navrátit  jejich původním majitelům, těm ostatním se podaří najít nový domov.

Polední menu restaurací na pátek 9. ledna

Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.

V USA vařil pro prezidenty, v Čechách pro vědce

Nové Hrady - Šéfkuchař Miroslav Dušek prožil v roce 1968 invazi ruských vojsk do Prahy a tím paradoxně začal jeho americký sen. Na jeho konci může jako jeden z mála lidí na světě říct: Vařil jsem pro prezidenty USA. Dnes působí na zámku v Nových Hradech.

Nezaměstnaný muž se živil výrobou tisícovek

Praha - Jako nezaměstnaný měl spoustu času, a tak se výrobě falzifikátů mohl věnovat s velkou trpělivostí. Řeč je o 53letém muži dopadeném policisty před měsícem, o jehož zadržení ve čtvrtek informoval Tomáš Hulan ředitelství pražské policie.

Kreslíř Lubomír Dostál vystaví své grafiky

Přerov – Lubomíra Dostála zná většina Přerovanů jako kreslíře s osobitým smyslem pro humor, který vdechuje i svým vtipům. Teď mají možnost poznat ho i z jiné stránky – jako autora grafik s vyobrazením starého Přerova. Výstava, která je průřezem jeho tvorby, začne vernisáží ve čtvrtek 15. ledna v 17 hodin v Galerii města Přerova.

Naše tipy, kam za hudbou, zábavou, na plesy

Mlázovice – Myslivecké sdružení Ostříž Mlázovice vás zve na tradiční Poslední leč. Uskuteční se v pátek 9. ledna od 20 hodin na sále mlázovické Radnice. Hraje skupina Levou rukou. Pro návštěvníky plesu, ale i pro ostatní, je po celý víkend připraveno vyhlášené zvěřinové menu v místní restauraci.

Lubomír Čužák Rys: Člověk má poznat, kdy je na vrcholu

Kladno - Výmluvnost podědil po pradědečkovi někdejším opatovi Břevnovského kláštera. Vlastenectví, inteligenci, kultivované vystupování a široké srdce po mamince, balkánský temperament a bojovnost po otci. Směsice genů a získaných dovedností to vše tvoří osobnost Kladeňáka Lubomíra Čužáka Ryse (70). Pamětníci ho vnímají jako hokejistu, jenž v 70. letech minulého století hrával za Kladno a Košice. Patnáct let pracoval i v Americe pro Jaromíra Jágra. Řadu let v něm Kladeňáci poznávají i baviče a autora zábavných Decentních večerů. Společenské měsíčníky se konaly pravidelně v kladenské restauraci U Zlatého selátka. Nyní už jsou minulostí. Poslední závěrečný díl pořadu se uskutečnil na sklonku uplynulého roku.

Ukázal, co nevidomí dovedou. Přidal také špetku humoru

Rakovník – Film Slepý ved(l)e slepého natočil se svými spolužáky jako absolventský Tomáš Hubáček, dnes už bývalý student Střední průmyslové školy sdělovací techniky Praha, obor filmová věda. Rakovničanům ho představil v Muzeu T. G. M. v Rakovníku.

Nešťastní vlekaři. Je moc teplo

Tachovsko – Sjezdovka na úpatí vrchu Přimda je v provozu teprve něco přes týden a provozovatelé už mají obavy z víkendu, kdy se má oteplit až na deset, dvanáct stupňů. Lyžařský svah na Vysoké u Tachova zatím v provozu nebyl a hned tak zřejmě nebude.

Blízko Lyonu vybuchla u mešity nálož

Paříž – U francouzského Lyonu byla dnes ráno hlášena exploze před restaurací, která se nachází poblíž mešity. Zatím není prokázána spojitost se středečním atentátem na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Jde o jeden z incidentů hlášených od středečních událostí.

Moravští vinaři v zemi tulipánů

Ve dnech 12.-.14. ledna se v Amsterdamu konal největší vinařský veletrh v oblasti Beneluxu – Wine Professional. Ani letos na něm nechyběli se svým stánkem moravští vinaři vystavující pod společnou značkou Czech Wine, tentokrát v novém koncepčním provedení a designu architekta Tomáše Havlíčka.

Běžkaři mohou do stopy i na letišti

Havlíčkův Brod – Město Havlíčkův Brod využívá nové techniky a ideálního zimního počasí a od středy zprovoznilo další běžkařské okruhy, a to na ploše havlíčkobrodského letiště.

Polední menu restaurací na čtvrtek 8. ledna

Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.

Zimní Kudowa: U sousedů vládne pohoda

Kudowa Zdrój /FOTO/ - Už dávno není tím ušmudlaným městečkem s šedivými oprýskanými domy, nezakrývajícími původ v původní sudetské architektuře, pašeráky na hranicích a nacpanou tržnicí. Z toho zbyly vybledlé vzpomínky. Polské pohraniční lázeňské městečko Kudowa Zdrój se od devadesátých let změnilo, a to i v čase Vánoc a přelomu roku. Zvláštní pohodová atmosféra zde panuje i nyní, kdy krajinu pokryl sníh.

Brňané si mohli vyzkoušet tradiční vánoční jídlo pravoslavných křesťanů

Brno - Zatímco u většiny jihomoravských rodin se na štědrovečerním stole obvykle objevuje smažený kapr, pro pravoslavné je jeden z dvanácti tradičních pokrmů jídlo zvané kuťa. Jde o sladkou pochoutku, která se skládá z krup, medu, ořechů a sušeného ovoce. Jeho upravenou verzi, ve které kroupy nahradila rýže, mohli ve středu ochutnat návštěvníci ruské restaurace Samovar v brněnské ulici Koliště. „Pravoslavným Vánocům, které začaly už v úterý a potrvají ještě deset dní, předchází dlouhé období půstu. Štědrovečerní jídlo má být tedy spíše lehčí, ale zároveň výživné," přiblížila pravoslavné tradice číšnice Natalia Bajkalová. Podle zvyku zasedají pravoslavné rodiny ke sváteční večeři, když vyjde první hvězda. Jejich Vánoce jsou ale mnohem střídmější než ty, na které je většina lidí zvyklá.

Profesionální naslouchač

Havlíčkův Brod - Tenhle článek, který na internetu vyšel počátkem týdne pod výše uvedeným titulkem, věru stál za přečtení.

Kozlaňáci se dali dohromady před dvaceti lety v hospodě

Kozlany – Pouze jeden ze tří bydlí v současné době v Kozlanech, ovšem kořeny jejich kapely jsou s touto vesnicí tak pevně spjaté, že mají bezpochyby právo nazývat se Kozlaňáky. Poptávka po jejich vystoupení však už delší dobu sahá mnohem dál než jen do okolí vesnice. Vystupovali na Slovensku a rádi by klidně vyjeli i dál. Nyní jim patří další díl pravidelného seriálu Vyškovského deníku Rovnost Baví nás z pódia.

Polední menu restaurací na středu 7. ledna

Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.

S alergeny restaurace bojují, jak se jen dá

Kroměřížsko – Čtrnáct alergenů, které mohou někomu způsobit zdravotní potíže, musí být od poloviny prosince nově uvedeno u všech nabízených jídel v českých restauracích, ty na Kroměřížsku samozřejmě nevyjímaje.

Restaurace upozorňují na alergeny. Lidi na Znojemsku to zatím nezajímá

Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.

FOTO: Běžcům z Mělnicka pláchl u Hasy pouze jediný soupeř

Roudnice n. L. – Vítězem už 32. ročníku roudnického Běhu Od Hasy k Hase se stal Marek Adler (Kerteam), který 5200 metrů dlouhý okruh zdolal za necelých dvacet minut. Deset vteřin za ním proběhl cílem Albert Málek z Veltrus a třetí skončil několikanásobný vítěz Michal Michálek.

Restaurace upozorňují na alergeny. Lidi to zatím nezajímá

Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.

SOUTĚŽ: Vyhrajte menu pro dva a lahvinku vína!

Choltice V zámecké restauraci jsou první gastronomickou akcí v roce 2015 speciality z králíka pocházejícího z choltické farmy a dobroty z daňka skoleného v Železných horách. Pojďte se najíst dobrého jídla z prvotřídních surovin pocházejících z regionu, připravených poctivými kuchařskými postupy.

Polední menu restaurací na úterý 6. ledna

Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.