Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Bramborový krém, vepřová panenka s chlupatým knedlíkem a jako dezert čokoládovo-zázvorová pěna. I to je jedna z nabídek, kterou lze za výhodnější cenu ochutnat na Grand Restaurant festivalu. Do šestého ročníku přehlídky pod patronátem Pavla Maurera se letos zapojilo osm jihomoravských restaurací.
Filipovice - Skipark Filipovice se nachází na úpatí Červené hory nedaleko obce Bělá pod Pradědem. Jen tady platí slogan: „Lyžování pro každého v každém věku za výhodné ceny." Lyžování vám zpříjemní sedačková lanovka, která obsluhuje nejdelší kilometrový svah.
Kutná Hora – Sedmým hracím dnem pokračovala ve čtvrtek večer Club Deportivo futsalová liga. K vidění byly zajímavé duely. Ať už derby „kamarádů" Jump Boys s STS Chvojkovice, či zápas prvního s třetím mezi Green Barem a Restaurací Na Valech. Přítomní diváci si přišli na své, jelikož ve čtyřech utkáních bylo k vidění hned dvacet devět branek.
České Budějovice – Ročně projdou Janě Karlíčkové a Vladimíru Kösslovi v jejich českobudějovických útulcích rukama desítky psů. Větší část z nich se podaří navrátit jejich původním majitelům, těm ostatním se podaří najít nový domov.
Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.
Nové Hrady - Šéfkuchař Miroslav Dušek prožil v roce 1968 invazi ruských vojsk do Prahy a tím paradoxně začal jeho americký sen. Na jeho konci může jako jeden z mála lidí na světě říct: Vařil jsem pro prezidenty USA. Dnes působí na zámku v Nových Hradech.
Dvůr Králové - Přemysl Rabas načíná třetí rok v křesle ředitele královédvorské zoo. V rozhovoru pro Deník zhodnotil uplynulý rok a nastínil plány do budoucna.
Praha - Jako nezaměstnaný měl spoustu času, a tak se výrobě falzifikátů mohl věnovat s velkou trpělivostí. Řeč je o 53letém muži dopadeném policisty před měsícem, o jehož zadržení ve čtvrtek informoval Tomáš Hulan ředitelství pražské policie.
Přerov – Lubomíra Dostála zná většina Přerovanů jako kreslíře s osobitým smyslem pro humor, který vdechuje i svým vtipům. Teď mají možnost poznat ho i z jiné stránky – jako autora grafik s vyobrazením starého Přerova. Výstava, která je průřezem jeho tvorby, začne vernisáží ve čtvrtek 15. ledna v 17 hodin v Galerii města Přerova.
Mlázovice – Myslivecké sdružení Ostříž Mlázovice vás zve na tradiční Poslední leč. Uskuteční se v pátek 9. ledna od 20 hodin na sále mlázovické Radnice. Hraje skupina Levou rukou. Pro návštěvníky plesu, ale i pro ostatní, je po celý víkend připraveno vyhlášené zvěřinové menu v místní restauraci.
Kladno - Výmluvnost podědil po pradědečkovi někdejším opatovi Břevnovského kláštera. Vlastenectví, inteligenci, kultivované vystupování a široké srdce po mamince, balkánský temperament a bojovnost po otci. Směsice genů a získaných dovedností to vše tvoří osobnost Kladeňáka Lubomíra Čužáka Ryse (70). Pamětníci ho vnímají jako hokejistu, jenž v 70. letech minulého století hrával za Kladno a Košice. Patnáct let pracoval i v Americe pro Jaromíra Jágra. Řadu let v něm Kladeňáci poznávají i baviče a autora zábavných Decentních večerů. Společenské měsíčníky se konaly pravidelně v kladenské restauraci U Zlatého selátka. Nyní už jsou minulostí. Poslední závěrečný díl pořadu se uskutečnil na sklonku uplynulého roku.
Rakovník – Film Slepý ved(l)e slepého natočil se svými spolužáky jako absolventský Tomáš Hubáček, dnes už bývalý student Střední průmyslové školy sdělovací techniky Praha, obor filmová věda. Rakovničanům ho představil v Muzeu T. G. M. v Rakovníku.
Tachovsko – Sjezdovka na úpatí vrchu Přimda je v provozu teprve něco přes týden a provozovatelé už mají obavy z víkendu, kdy se má oteplit až na deset, dvanáct stupňů. Lyžařský svah na Vysoké u Tachova zatím v provozu nebyl a hned tak zřejmě nebude.
Brno – Stála krůček od svého snu. Jeho splnění ale zhatila smůla. Brněnská akrobatická lyžařka Kristýna Kapounová se kvalifikovala na loňské olympijské hry do Soči, zhruba tři měsíce před startem vrcholu všech sportovců si však zlomila na soustředění obratel.
Paříž – U francouzského Lyonu byla dnes ráno hlášena exploze před restaurací, která se nachází poblíž mešity. Zatím není prokázána spojitost se středečním atentátem na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Jde o jeden z incidentů hlášených od středečních událostí.
Ve dnech 12.-.14. ledna se v Amsterdamu konal největší vinařský veletrh v oblasti Beneluxu – Wine Professional. Ani letos na něm nechyběli se svým stánkem moravští vinaři vystavující pod společnou značkou Czech Wine, tentokrát v novém koncepčním provedení a designu architekta Tomáše Havlíčka.
Havlíčkův Brod – Město Havlíčkův Brod využívá nové techniky a ideálního zimního počasí a od středy zprovoznilo další běžkařské okruhy, a to na ploše havlíčkobrodského letiště.
Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.
Kudowa Zdrój /FOTO/ - Už dávno není tím ušmudlaným městečkem s šedivými oprýskanými domy, nezakrývajícími původ v původní sudetské architektuře, pašeráky na hranicích a nacpanou tržnicí. Z toho zbyly vybledlé vzpomínky. Polské pohraniční lázeňské městečko Kudowa Zdrój se od devadesátých let změnilo, a to i v čase Vánoc a přelomu roku. Zvláštní pohodová atmosféra zde panuje i nyní, kdy krajinu pokryl sníh.
Brno - Zatímco u většiny jihomoravských rodin se na štědrovečerním stole obvykle objevuje smažený kapr, pro pravoslavné je jeden z dvanácti tradičních pokrmů jídlo zvané kuťa. Jde o sladkou pochoutku, která se skládá z krup, medu, ořechů a sušeného ovoce. Jeho upravenou verzi, ve které kroupy nahradila rýže, mohli ve středu ochutnat návštěvníci ruské restaurace Samovar v brněnské ulici Koliště. „Pravoslavným Vánocům, které začaly už v úterý a potrvají ještě deset dní, předchází dlouhé období půstu. Štědrovečerní jídlo má být tedy spíše lehčí, ale zároveň výživné," přiblížila pravoslavné tradice číšnice Natalia Bajkalová. Podle zvyku zasedají pravoslavné rodiny ke sváteční večeři, když vyjde první hvězda. Jejich Vánoce jsou ale mnohem střídmější než ty, na které je většina lidí zvyklá.
Mladá Boleslav - Policie, policie, policie. Takhle zřejmě nešťastně volal slepý muž s bílou hůlkou, který se v časných ranních hodinách ztratil v Mladé Boleslavi. Jeho osud ale nebyl lhostejný všímavému občanovi.
Caracas - Strávníci ve stovce venezuelských restaurací amerického řetězce s rychlým občerstvením McDonald's truchlí nad zmizením jedné ze základních položek jídelníčku z nabídky: smažených hranolek.
Kozlany – Pouze jeden ze tří bydlí v současné době v Kozlanech, ovšem kořeny jejich kapely jsou s touto vesnicí tak pevně spjaté, že mají bezpochyby právo nazývat se Kozlaňáky. Poptávka po jejich vystoupení však už delší dobu sahá mnohem dál než jen do okolí vesnice. Vystupovali na Slovensku a rádi by klidně vyjeli i dál. Nyní jim patří další díl pravidelného seriálu Vyškovského deníku Rovnost Baví nás z pódia.
Mladá Boleslav - Policie, policie, policie. Takhle zřejmě nešťastně volal slepý muž s bílou hůlkou, který se v pondělí v časných ranních hodinách ztratil v Mladé Boleslavi.
Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.
Kroměřížsko – Čtrnáct alergenů, které mohou někomu způsobit zdravotní potíže, musí být od poloviny prosince nově uvedeno u všech nabízených jídel v českých restauracích, ty na Kroměřížsku samozřejmě nevyjímaje.
Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.
Bezvěrov – Jako o obrovské ztrátě mluví starosta Bezvěrova Jan Matoušek o požáru, který v neděli časně ráno zničil tamní vyhlášenou restauraci Na Míru.
Plzeň – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) od ledna spustila kontrolu restaurací, rychlých občerstvení, pivnic či barů. A nejde jen o sledování kvůli uvádění povinných údajů o výskytu alergenů.
Roudnice n. L. – Vítězem už 32. ročníku roudnického Běhu Od Hasy k Hase se stal Marek Adler (Kerteam), který 5200 metrů dlouhý okruh zdolal za necelých dvacet minut. Deset vteřin za ním proběhl cílem Albert Málek z Veltrus a třetí skončil několikanásobný vítěz Michal Michálek.
Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.
Choltice V zámecké restauraci jsou první gastronomickou akcí v roce 2015 speciality z králíka pocházejícího z choltické farmy a dobroty z daňka skoleného v Železných horách. Pojďte se najíst dobrého jídla z prvotřídních surovin pocházejících z regionu, připravených poctivými kuchařskými postupy.
Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.