Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Vánoce jsou tady aneb Kdo musí do práce

Záchranáři, hasiči, policisté, energetici, hutníci ale i řidiči z povolání, pracovníci zoo nebo obsluha v restauraci tráví Štědrý večer v zaměstnání místo toho, aby byli s rodinami doma

Štědrovečerní hostina, to je jedinečná šance k ochutnání řady specialit

Karlovarský kraj - Vánoční svátky jsou po staletí spojené i s gastronomií a přípravou celé řadou tradičních pokrmů. Ty se krajinu od krajiny liší, v Česku nemůže na stole chybět tradiční kapr a bramborový salát. Ale v posledních letech se od tohoto klasického pokrmu mnozí odklánějí k jiným jídlům. Často experimentují, využívají neobvyklé suroviny i postupy. Jak je to vlastně s vánoční kuchyní současnosti? Na toto téma jsme si povídali s Janem Krajčem, šéfkuchařem a majitelem karlovarské zážitkové restaurace Le Marché.

Krumlovští skauti přivezli na jih Čech betlémské světlo

Český Krumlov – Betlémské světlo přivezla v sobotu do Krumlova vedoucí skautů Marie Kadlecová. „Když jsme ho přivezli z Českých Budějovic, rozdali jsme ho se skauty z Hořic na Šumavě a Holubova v nemocnici," popsala cestu světla.

V Brně se prodávají živé mořské ryby, projekt je unikátní

Brno - Chov a prodej živých mořských a sladkovodních ryb otevřela v bývalé vodárenské úpravně v Brně firma ICHTHYS AQUA SYSTEM, s.r.o. Projekt, za nímž stojí majitel jedné z brněnských aukčních síní Tomáš Zezula, stál několik milionů korun. Zatím firma prodává mimo jiné čerstvé mořské lososy a pstruhy původem z Dánska, do budoucna počítá také s dalšími rybami, měkkýši a korýši.

Centrum Vyškova ožilo, pochvalují si lidé i radnice

Vyškov – Kolize chodců s auty. Náměstí oživit nepotřebuje. A když už, tak ne dopravou. Větší nepořádek nejen v centru, ale i přilehlých ulicích. I to byly argumenty, které zmiňovali lidé před zavedením dopravy na Masarykovo náměstí ve Vyškově. Po osmi měsících od vpuštění aut do centra to vypadá, že čas emoce zjemnil. Ruce si mnou například někteří podnikatelé, kterým se postupně zvyšují tržby.

Děláte originální bramborový salát? Přineste ho do soutěže

Příbram – Typickou přílohou ke smažené rybě či řízku o štědrovečerní večeři je ve většině domácností bramborový salát. O jeho výrobě se nejen mezi hospodyňkami, ale i u piva v hospodě vedou nekonečné debaty. S uzeninou nebo bez, s majolkou nebo s jogurtem, s cibulí nebo bez… Který je ale ten nejlepší?

Centrum Vyškova ožilo, pochvalují si lidé i radnice

Vyškov – Kolize chodců s auty. Náměstí oživit nepotřebuje. A když už, tak ne dopravou. Větší nepořádek nejen v centru, ale i přilehlých ulicích. I to byly argumenty, které zmiňovali lidé před zavedením dopravy na Masarykovo náměstí ve Vyškově. Po osmi měsících od vpuštění aut do centra to vypadá, že čas emoce zjemnil. Ruce si mnou například někteří podnikatelé, kterým se postupně zvyšují tržby.

Polévka na náměstí? Už dvacet let

Blanensko - Přispět na dobrou věc, zahřát se teplou polévkou a třeba se i setkat s přáteli. Takovou aktivitou mohou strávit alespoň chvíli ze Štědrého dne lidé na několika místech Blanenska. V Boskovicích a Letovicích na Štědrý den pořádají tradiční Polévku pro chudé i bohaté. Ta boskovická se letos bude konat již podvacáté.

Opravili zámek, zloděj se však do chaty vloupal i podruhé

Stupava – Zadržet muže, který se několik měsíců vloupával do chat na Slovácku, se ve středu 17. prosince podařilo buchlovickým policistům. Jeho krádeže skončily díky majitelům rekreační chaty a restaurace u Stupavy, kteří toho dne zjistili, že mají na dveřích chaty vypáčenou petlici se zámkem. Jediné, co uvnitř nasvědčovalo přítomnosti někoho cizího, byly rozházené peřiny. Majitelé petlici se zámkem vyměnili, tím však jejich potíže neskončily.

Polední menu restaurací na pátek 19. prosince

Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.

Muž bodl manželku nožem po hádce před obchodem v Lysé nad Labem

Lysá nad Labem -Návštěvníci hypermarketu na Sokolské třídě v Lysé nad Labem na Nymbursku se stali svědkem nečekaného útoku. Pětatřicetiletý cizinec po hádce se svojí o rok mladší manželkou nečekaně vytáhl nůž. Následky útoku, v němž zřejmě hrál roli i alkohol, jsou vážné.

Naše tipy, kam za živým betlémem v regionu

Jičín – Již devět let si pro občany města Jičína připravují farníci Římskokatolické farnosti představení živého betléma, letos s názvem Jak ponocný a sluha cestu k Ježíškovi našli.

Polední menu restaurací na čtvrtek 18. prosince

Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.

Adventní parkoviště překáží zásobování

České Budějovice – Dopravit zásoby nebo vyřešit jakýkoli provozní problém je pro obchodníky z provozoven na budějovickém náměstí Přemysla Otakara II. takřka nadlidský úkol. V cestě jim po celou dobu konání adventních trhů stojí auta. Naopak s vozidly, které přivezou zboží, se v prosinci prakticky nepočítá.

Jak se točí pivo z tanku? Tak to si nechte vyprávět

Při představě dobrého piva se někomu vybaví orosený půllitr, válení sudů z korby náklaďáku do sklepa či vychlazený lahváč (nejlépe ze sedmého schodu). Přibývá ale těch, kteří jsou přesvědčeni, že nejlepší je pivo z tanku.

Sommelier: Čich a chuť musím trénovat denně

Brno /SERIÁL NA DEN S/ – Živit se ochutnáváním vína, tak si asi většina jeho milovníků představuje práci snů. Že se ale jedná o činnost vyžadující každodenní trénink, výbornou paměť a hlavně talent jsem si mohla ověřit díky dalšímu dílu seriálu deníku Rovnost Na den (s). Rozeznat jednotlivé odrůdy, určit složení nebo seřadit pět vzorků podle kyselosti. I takové úlohy musí zvládnout sommelier.

Naše tipy, kam za hudbou, zábavou a kulturou

Samšina – Dnešní středu 17. prosince pokračuje hudební produkce instrumentální skupiny Srazilka Drštěkryje v samšinské restauraci, v letošním roce již naposledy, začátek od 18 hodin.

Petr Siegl: „Chceme dát práci hlavně místním lidem“

Kovářská - Když si našel nový starosta Petr Siegl trochu času, zajel z hor dolů a v jedné z útulných restaurací poskytl Deníku rozhovor. „Jsem teď v jednom kole, nemohl jsem si dovolit nechat svou dosavadní práci a tak starostuji jako neuvolněný,“ omlouval se na úvod.