Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Petr Siegl: „Chceme dát práci hlavně místním lidem“

Kovářská - Když si našel nový starosta Petr Siegl trochu času, zajel z hor dolů a v jedné z útulných restaurací poskytl Deníku rozhovor. „Jsem teď v jednom kole, nemohl jsem si dovolit nechat svou dosavadní práci a tak starostuji jako neuvolněný,“ omlouval se na úvod.

Restaurace v Tokiu nebude na Štědrý den obsluhovat partnerské dvojice

Tokio – Jedna z restaurací v japonské metropoli Tokiu nebude na Štědrý večer obsluhovat manželské ani partnerské dvojice. Jejich štěstí by prý totiž mohlo nezadaným zaměstnancům podniku připomínat jejich samotu. Majitel restaurace PiaPia, která se specializuje na těstoviny, proto vyvěsil ve výloze oznámení „Všem párům budeme 24. prosince odmítat vstup, a to bez výjimky!"

Restaurace v Tokiu nebude na Štědrý den obsluhovat partnerské dvojice

Tokio – Jedna z restaurací v japonské metropoli Tokiu nebude na Štědrý večer obsluhovat manželské ani partnerské dvojice. Jejich štěstí by prý totiž mohlo nezadaným zaměstnancům podniku připomínat jejich samotu. Majitel restaurace PiaPia, která se specializuje na těstoviny, proto vyvěsil ve výloze oznámení „Všem párům budeme 24. prosince odmítat vstup, a to bez výjimky!"

Polední menu restaurací na středu 17. prosince

Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.

Firemní vánoční večírek už dávno není samozřejmostí

Valašsko - Stalo se zvykem, že předvánoční období zaměstnavatelé svým pracovníkům tradičně zpestřují pořádáním vánočních večírků či nejrůznějšími benefity. Jako odměnu za práci a zároveň příležitost k utužení vzájemných vztahů.

Vánoční běh s novým rekordem

Třemošnice - V sobotu se v okolí města konal 5. ročník Vánočního běhu do vrchu. Na start se u restaurace Křížovka postavilo za téměř jarního počasí 35 běžců, což bylo sice méně než v loňském roce, ale to nijak nesnižuje dosažené výkony.

Češi se po pěti letech začali znovu vracet do restaurací

Plzeň/Praha – Češi se po pěti letech pití doma začali vracet do restaurací. Pijí více než dříve ležáky (11 a 12stupňová piva) na úkor desetistupňových značek, řekl marketingový ředitel lídra trhu, Plzeňského Prazdroje, Grant McKenzie. Pravděpodobné pozastavení poklesu prodejů piva v restauracích potvrdil také mluvčí pivovarské dvojky, Pivovarů Staropramen, Pavel Barvík. Přesto podle něj i dále více roste podíl baleného piva na úkor čepovaného.

Testování
 restaurací:
 Na novinku se vybavily

Svitavy - Dal bych si něco dobrého. Pane vrchní, je v hlavním chodu lepek, celer, syřičitany, nebo oříšky? Lidé s alergiemi na tyto a jiné ingredience se v minulosti museli obsluhy v restauracích dotazovat na složení.

Karty pleskaly o stůl ve hře o prase

Chrudim - „Re, tuty," hlásí mariášníci, kteří se v sobotu sešli v prostorách mycího centra v Chrudimi Píšťovech na v pořadí již osmém předvánočním turnaji v mariáši.

Elektronická evidence tržeb bude nejdříve pro restaurace a hotely

Praha - Ministerstvo financí zavede elektronickou evidenci tržeb postupně. Od ledna 2016 by se měla týkat restaurací a hotelů, od července 2016 podnikatelů v maloobchodu a velkoobchodu. O zařazení dalších, například nejmenších živnostníků, ministerstvo rozhodne až na základě analýzy, a to od roku 2017. Úřad uvažuje o navrácení 15procentní sazby DPH na restaurační služby, které nyní podléhají 21procentní sazbě. Na tiskové konferenci Asociace malých a středních podniků a živnostníků to uvedla náměstkyně ministra Simona Hornochová.

Testování
 restaurací:
 Na novinku se vybavily

Svitavy – Dal bych si něco dobrého. Pane vrchní, je v hlavním chodu lepek, celer, syřičitany, nebo oříšky? Lidé s alergiemi na tyto a jiné ingredience se v minulosti museli obsluhy v restauracích dotazovat na složení.

Polední menu restaurací na úterý 16. prosince

Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.

Je libo jídelní lístek s alergeny?

Prostějov – Restaurace, ale také školní jídelny či nemocnice mají od soboty povinnost označovat do nabídky jídel alergeny, které se mohou v pokrmech nacházet. Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU v praxi znamená, že lidé v restauracích a jídelnách nacházejí u jednotlivých jídel číslo alergenů a také vysvětlivky.

Zmizí kouř z hospod v roce 2016?

Praha – Už poněkolikáté se snaží ministerstvo zdravotnictví prosadit plošný zákaz kouření v restauracích. Naposledy to zkoušel ministr Leoš Heger (TOP 09) v roce 2012, návrh se ale nakonec nedostal ani na jednání vlády, protože kvůli kauze Nagyová kabinet skončil.

Likérkám se daří. Mají se líp než před prohibicí

Plzeň – Likérkám na Plzeňsku se daří. Společnosti dnes mohou říct, že objem prodeje lihovin se vrátil do doby před prohibicí, tedy na úroveň roku 2011. Platí to jak pro největšíčeskou likérku Stock, která má sídlo v Plzni, tak i pro společnosti, které mají menší objem výroby.

V Horšovském Týně se konaly první zabijačkové hody

Horšovský Týn – Horký ovar s křenem, zabijačková polévka, tlusté jitrnice a dobré pivo. Takových dobrot si do sytosti mohli užít návštěvníci zabijačkových hodů, které se poprvé konaly na náměstí v Horšovském Týně.

Polední menu restaurací na pondělí 15. prosince

Prachaticko /FOTOGALERIE/ - Rubrika, kterou jinde nenajdete. Na www.prachaticky.denik.cz denně najdete polední menu jednotlivých restaurací na Prachaticku. Každý den si tak čtenář najde nabídku, jež je pro něj nevhodnější.

Rozrušený senior utekl z domu s nožem

Skutečsko - Skutečští policisté ve čtvrtek kolem třetí hodiny odpolední přijali oznámení o útěku sedmdesátiletého muže, který z uzamčeného domu odešel v rozrušeném stavu a navíc měl u sebe kuchyňský nůž.

Bílov má nové sportoviště

Bílov – Fotbal, nohejbal, volejbal, badminton, tenis, stolní tenis či bowling. Nabídka sportovního vyžití v obci Bílov se jednoznačně rozšířila, a to díky novému víceúčelovému sportovnímu zařízení, jež bylo slavnostně otevřeno v pátek 12. prosince.

Mírný růst prodeje piva v Česku by mohl pokračovat i v příštím roce

Plzeň – Letos prodej piva v Česku vzroste o procento až dvě. Prodeje prémiových piv, tedy jedenácti a dvanáctistupňových ležáků, a čepovaných piv už nebudou klesat, řekl marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje Grant McKenzie. Prodej piva v Česku se v předcházejích pěti letech trvale snižoval.

Zeptali jsme se vás na potenciální alergeny

Jičínsko - Každý týden se setkáváte s názory našich respondentů na aktuální otázky, které hýbou regionem i Českou republikou. Do víkendové poroty tentokrát „pomyslně" zasedli Pavel Matějovský, Jana Benešová, Jaroslav Nožička a Šárka Šandová..

Vítězka: Porotě asi zachutnala tatarka

Přeštice – Tradiční vánoční pochoutka byla hlavním bodem sobotního odpoledne v restauraci Na Kosině v Přešticích. Konal se zde totiž první ročník soutěže o nejlepší bramborový salát.

Menu: vepřo knedlo zelo a... alergeny

Plzeň – Na obavy z toho, že v restauraci nevědomky sníte pokrm obsahující lepek, ořechy či celer, na které jste alergičtí, můžete zapomenout.

Záchranáři ošetřovali v noci opilce s úrazy

Frýdek-Místek – Posádky zdravotnické záchranné služby vyjížděly během noční služby ze soboty na neděli k případům podnapilých osob, které utrpěly úraz. Několik takto postižených pacientů bylo nutno ošetřit i na Frýdecko-Místecku.

Bistro La Fufu chce přenést Francii do Brna

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pro pavlačovou drbnu v centru Brna neexistuje lepší místo než bistro La Fufu ve Veselé ulici. Zatímco bude čekat, než jí číšník přinese oběd, přes velké výlohy má skvělý přehled o tom, kdo a s kým chodí po frekventované ulici. A možná uvidí i nějaké významné politiky, protože podnik je kousek od brněnského magistrátu. La Fufu v dalším díle seriálu Brněnského deníku Rovnost hodnotil šéfkuchař a provozovatel restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka.

Buďte opatrní. Jezte jen prověřenou zvěřinu

Ústí nad Labem - Zvláště na podzim v době lovů se lidé setkávají ve větší míře se zvěřinou. Kde přijít legálně ke zvěřině? Zvěřinu v kůži nelze legálně podle současné legislativy koupit na trhu nebo tržišti.

Teď už víte, co v jídelně obědváte?

Tachovsko – Tento týden vstoupila v platnost vyhláška, která nařizuje školním jídelnám, restauracím, bufetům a dalším, aby své strávníky informovali o seznamu alergenů, které jejich jídelní lístek obsahuje – takovou velkou změnu v celé České republice naše pohostinství nepamatuje.

Opilec házel sklenicí a skončil na záchytce

Slatiňany - V restauraci Pod Zámkem ve Slatiňanech se ve středu se málem strhla rvačka. Před šestou hodinou večerní jeden z hostů pocházející z Ostravy popadl půllitr a mrštil s ním po svém spolustolovníkovi. Ten naštěstí nebyl zraněn. Leč obsluha podniku okamžitě uvědomila Městkou polici Chrudim.

V celé Evropské unii se mění pravidla pro označování potravin

Praha – Ode dneška se v celé Evropské unii včetně České republiky mění pravidla pro označování potravin. Údaje na obalech mají být čitelnější než dosud a v seznamu složek musí nově být zvýrazněny alergeny. O těch budou muset zákazníky informovat také provozovatelé restaurací či jídelen. Tuzemské potravináře nové značení přijde na miliony korun.

Skauti budou na Blanensku rozdávat světlo z Betléma

Blanensko – Plamínek dovezený přímo z Betléma bude letos plápolat i v mnohých domácnostech na Blanensku. Už v sobotu se pro betlémské světlo vypraví do Vídně, kam oheň doputoval z Betléma, brněnští skauti. Ti potom ohýnek rozvezou po celé České republice včetně Blanenska.

Seznam alergenů se dostává na jídelní lístky restaurací

Třebíč - Už od soboty vstupuje v platnost vyhláška Evropské unie, která nařizuje všem restauracím, školním jídelnám a prodejnám rychlého občerstvení uvádět seznam alergenů. Ty mohou alergikům způsobit zdravotní obtíže. Na evropském seznamu je hned čtrnáct alergenů.

Ředitel PMŠ Luděk Šperlich končí, důvodem jsou dluhy v hotelu Sport

Šumperk – Ředitel akciové společnosti Podniky města Šumperka Luděk Šperlich končí ve své funkci k poslednímu dni letošnímu roku. Svou pozici představenstvu nabídl poté, kdy vyplul na povrch problém dluhů v hotelu Sport. Bývalý nájemce hotelu městské firmě za energie nezaplatil zhruba pět milionů korun. Do této výše částka rostla řadu let.

Lanovka na Kleť opět pojede

Holubov - Zvýšené riziko stále platí pro turisty, kteří se vydají v nejbližších dnech na Kleť. Navzdory tomu se tam v sobotu 13. prosince uskuteční oblíbený „Himálajský medvěd". Lanovka na Kleť by však už měla být v pořádku.

Těsná prohra šachistů a propad tabulkou

Karviná – V dalším kole nejvyšší soutěže šachových družstev hostili karvinští šachisté v důstojném prostředí restaurace Atrium silné týmy Zikudy Turnov a 1. ŠK Novoborský.

Jídelníčky jsou zatím beze změn

Jičínsko – Stále se zvyšující počet lidí s alergickými projevy po konzumaci potravin byl impulsem k novému nařízení, podle něhož musí všechny stravovací provozy informovat konzumenty o složení pokrmů.

Česká reklama o šťastné krávě pobouřila Slováky

Bratislava /VIDEO/ - Pražská restaurace podávající steaky, která se v reklamě s přihlouplou Slovenkou chlubí, že u ní je "každá kráva šťastná", vyvolala na sociálních sítích mezi Slováky značné kontroverze. Zatímco část Slováků považuje video lákající na kus masa za vtipné, další ho označují za tradiční české vyvyšování se nad Slovensko. Z hlasování o spotu, který uspořádal portál topky.sk, ve čtvrtek večer vyplývalo, že 60 procent z asi 2000 lidí reklamu vůbec neřeší, 23 procent dotazovaných pobouřila a 17 procent nepobouřila.