Kreativ

ŠTÍTEK: robot

Ilustrační foto

Ruské kolo bude!

Mladá Boleslav - A je to tady! Tolik diskutované, očekávané a málem proklínané ruské kolo nakonec opravdu bude součástí mladoboleslavských adventních trhů, které se letos po novu odehrají Na Výstavišti. 

Letošní 23. ročník Veletrhu práce a vzdělávání do Rakovníka přilákal na osmatřicet škol a učilišť napříč regiony.

Veletrh práce a vzdělávání opět přitáhl pozornost nejen studentů

Rakovník – Úterní Veletrh práce a vzdělávání, který se již po 23. konal v prostorách Kulturního centra Rakovník, opět nabídl pestrou přehlídku nejrůznějších učebních oborů učilišť a středních škol, a to nejenom z Rakovnicka. Představit svoji školu a nalákat potenciální studenty přijely také školy z Kladna, Plzně či Žatce. Celkem se jich v Rakovníku představilo až osmatřicet.

arašídový chlebíček

Pečeme bez másla

Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.

Ilustrační foto.

Podívaná na vědu

Již pošesté chce dětem i dospělým Všeobecné a sportovní gymnázium Bruntál předvést, že fyzika, chemie a matematika nejsou nudné předměty, ve kterých studenti jen koukají do knih a tabulek.

VZNIK POLYTECHNICKÉ UČEBNY podpořil ředitel Střední školy informatiky a služeb Petr Vojtěch (vlevo) a ředitel budoucího závodu firmy Karsit ve Dvoře Králové Jan Kříž.

Specializovaná učebna s roboty i 3D tiskárnami zatraktivní výuku

Dvůr Králové - Střední škola informatiky a služeb ve Dvoře Králové navázala spolupráci s automobilkou Karsit podnikatele Františka Řípy. Ta se stane jedním z hlavním partnerů vybudování polytechnické učebny, která bude vzdělávat žáky základních a středních škol.

Žáci se naučí ovládat, ale také programovat roboty. Nové dílny a učebny bude moct navštívit i veřejnost.

Studenti budou programovat a ovládat roboty

Novou dílnu robotiky a automatizace otvírá Střední odborná škola Třineckých železáren. Studenti školy se napříč obory budou seznamovat s automatizačními procesy, které do firem vstupují díky průmyslovým robotům.

Elektromobil Tesla, který stojí v plné výbavě tři miliony korun, před chomutovským divadlem vyzkoušela Petra Kotyzová

Drony, elektromobily, roboti. Veletrh lákal na hi-tech

Chomutov /FOTO/ - Luxusní elektromobil Tesla, drony, roboti či 3D tiskárnu pověstného vývojáře Josefa Průši, která se pyšní titulem „nejlepší na světě“. To vše bylo včera k vidění v chomutovském divadle v rámci akce Krušnohorský Byznys Day.

Mezinárodní strojírenský veletrh na brněnském výstavišti přilákal 80 tisíc lidí.

Pivo na strojírenském veletrhu podává lidem robot. Stačí ho plesknout přes paži

Brno /VIDEO, FOTOGALERIE/– Asistentka bere hračky a přes podavače je vkládá do plastového pytlíku. Přiblíží robotická ruka a pytlík přebírá. Od tohoto momentu už záleží vše jen na strojích. „Sestavili jsme plně automatickou balicí linku. Balí do krabic hračky pro dětské nemocnice, které poté ukládá na paletu,“ popisuje funkci zařízení moderátorka ukázky.

Studenti, ilustrační foto

Přijďte na Veletrh vzdělávání

/POZVÁNKA/ Veletrh vzdělávání. Ten se uskuteční ve čtvrtek od 10 do 17 hodin v Obchodním centru Breda a Weinstein v Opavě. Akce je určena široké veřejnosti a především pak rodičům, kteří se snaží svému dítěti vybrat vhodnou školu.

49. ročník Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana je letos plná robotů.

PODÍVEJTE SE: Filmoví roboti na dětském festivalu

Ostrov - /FOTO, VIDEO/ Roboti z velkofilmu čekali na děti hned u vchodu do Velkého sálu. Užaslé pohledy během několika minut vystřídalo nadšené výskání, focení selfie, ale i klasické plácání, kterého se děti nemohly nabažit.

Hvězdárna ve Valašském Meziříčí. Ilustrační foto.

Hvězdárna pořádá další Noc vědců

Pracovníci Hvězdárny Valašské Meziříčí a členové Valašské astronomické společnosti zvou na další ročník Noci vědců. Koná se v pátek od 17 do 22 hodin v meziříčské hvězdárně.

Inovativní forma rehabilitace – KINECT.

Hamzova léčebna na Dnech zdraví představí tejpování

Pardubický kraj, Chrudim - Pro Den zdraví, který se koná v Chrudimské nemocnici ve středu 4. října, si pracovníci Hamzovy léčebny připravili pestrý program, který zájemce seznámí i s velmi aktuální problematikou plochých noh.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Popojíždění naštvaných zbytečných taxikářů

Když už se zdálo, že na taxikáře si nikdo nepřijde, neboť jejich kreativita je nekonečná a není v silách státu je postavit do latě, zjevily se tu jako blesk z čistého nebe sdílená ekonomika a mobilní aplikace, které taxikáře nahrazují, jako kdysi auta nahradila koně. Alespoň tak vidí problém nástupu digitálních platforem vládní digitální koordinátor.

MUDr. Ph. D. Jiří Kočárek (vpravo) a Prof. Ph. D. Stefan Siemer po unikátní robotické operaci močového měchýře na půdě ÚVN v Praze

Primář Jiří Kočárek: Robotické operace jsou šetrné a přesné

/PROFIL, TÉMA/ Robot – to Čapkovo slovo, na které jsme tak pyšní! Když se ovšem od lékaře dozvíte, že podstoupíte robotickou operaci, pěkně ve vás hrkne. Ale klid, špičkový operatér a urolog Ústřední vojenské nemocnice Jiří Kočárek rozptýlí vaše obavy.

V Muzeu zemědělské techniky v Netěchovicích u Týna nad Vltavou mají máselnice, tkalcovský stav, dobový nábytek, nádobí, předměty denní potřeby, historické vozy, oje, oračky, staré traktory a originální agrohopsárium.

OBRAZEM: Stloukače jsou staré už 200 let

Netěchovice – Dvě stě let staré dřevěné soudkové máselnice s vnitřním pohyblivým pístem, pohyblivé nádoby s vnitřním pevným pístem, „kolíbkové“ stloukače s deskami, skleněné nádoby z doby první republiky, kdy začínala domácí samovýroba, mají v Jihočeském zemědělském muzeu v Netěchovicích.