Kreativ

ŠTÍTEK: robot

Zdicí robot.

Zdicí robot WLTR bodoval. Z evropské robotické soutěže přivezl 2. místo

O robotickém zdění už se mluví i v mezinárodním měřítku. Zdicí robot od Wienerbergeru, nově pojmenovaný WLTR, získal uznání během Evropského fóra robotiky (ERF). Odnesl si druhé místo v soutěži euRobotics Technology Transfer za svůj přínos a uplatnění technologií mezi akademickou a průmyslovou sférou. Wienerberger má s WLTRem velké plány. Již letos na stavby přibudou další roboti z první sériové výroby.

Školáci z Královéhradeckého kraje předvedli svůj um v unikátní soutěži, v Týništi se zápolilo v orientačním běhu robotů.

Robo-fešáci na startu. V týnišťské hale zápolili v orientačním běhu

/FOTO, VIDEO/ První ročník unikátní soutěže hostila ve středu sportovní hala U Dubu v Týništi nad Orlicí. Školáci zatím z Královéhradeckého kraje měli tu možnost předvést svůj um a vyslat své výtvory na Robotrack, orientační běh robotů. Příští ročník bude mít možná už i mezinárodní účast, prozradila Yvonna Ronzová z albrechtického Tékáčka.

Jarní prázdniny v Městské knihovně v Prachaticích.

Jarní prázdniny v knihovně byly plné zábavy a poznání

Městská knihovna Prachatice si pro své dětské návštěvníky připravila pestrý zábavný i naučný program, ze kterého si jistě vybrali malí i velcí žáčci. Ti si v prvních březnových dnech užívali zasloužených jarních prázdnin.

Břeclavské Kino Koruna obsadili roboti. Stříleli z děla a dokonce promluvili

Břeclavské Kino Koruna obsadili roboti. Stříleli z děla a dokonce promluvili

První březnovou neděli mohli zájemci v Kině Koruna v Břeclavi vidět jedinečnou show gigantických robotů. Děti i dospělí spatřili tváří v tvář realistické roboty Transformers jako z filmového plátna. Jejich velikost je pro někoho jistě neuvěřitelných 2,9 metrů. Roboti navíc uměli mluvit a při show dokonce stříleli z obřího kouřového kanonu. S každým dítětem se pak osobně setkali a na památku se vyfotili.

Maškarní párty na sjezdovce: lyžovali vodník, kostlivec, jeptiška i robot

VIDEO: Maškarní párty na sjezdovce: lyžovali vodník, kostlivec, jeptiška i robot

Zřejmě posledního sněhu sezóny si užívaly masky na sjezdovce v Mariánských Lázních. Pořadatelé pro děti i dospělé připravili na sobotu maškarní párty. Dětský park i slalomák si užívala celá řada masek, mezi nimi byly i dvě pandy, jeptiška. Dorazil také vodník, kostlivec, čarodějnice, dívka se zelenými vlasy i robot.

Konstrukce zametače je jednoduchá: má úklidovou hlavici a rukojeť

Bolí vás záda? Speciální smeták pomůže s denním úklidem, není drahý jako robot

Podlaha bývá místem, kde se shromažďuje nejvíce nečistot. Pokud jsou mezi členy domácnosti i malé děti a domácí mazlíčci, množství drobků, chlupů a dalšího nepořádku se násobí a vyžaduje častější úklid. Jenže s obyčejným smetákem se musíme hodně sklánět a ohýbat záda, abychom nečistoty nametli na lopatku. A vytahovat několikrát denně vysavač a tahat kabel nikoho moc nebaví. Automatické robotické vysavače jsou zase docela drahé. Kompromisem může být elektrický zametač podlah a koberců. Co umí elektrický zametač? A podle čeho vybrat elektrický zametač, aby byl dobrým pomocníkem?

Ples. Ilustrační foto

Tipy na víkend na Břeclavsku. Dorazí obří roboti, Mikulov roztančí ples

První březnový víkend zaplní sokolovnu v Charvátské Nové Vsi vinaři. Tradiční výstava se bude nést nejen v duchu prohlídky loňské úrody, ale dojde také na koštování. V břeclavském kině Koruna se zase děti setkají tváří v tvář s transformery. Ti měří necelé tři metry a dokáží i mluvit. 

Z robotické soutěže First Lego League Challenge v Praze: Super Spike team ze Sázavy.

Sázavský tým Super Spike získal v robotické soutěži odměnu za kreativitu

/FOTO, VIDEO/ Tým Super Spike ze Sázavy se poprvé zúčastnil robotické soutěže First Lego League Challenge. Druhé regionální kolo se konalo v sobotu 24. února v budově Základní školy Antonína Čermáka v Praze. Na turnaj se sjelo 18 kolektivů, z nichž pět nejlepších postoupilo do Národního finále. To se bude konat v sobotu 23. března.

Letos tvrdší erotiku v českých ložnicích střídají výstřelky nových technologií.

Erotický Valentýn v Česku. Do ložnic míří roboti i vibrátory ovládané mobilem

V loňském roce si k připoutání své lásky na svátek svatého Valentýna pořizovaly páry jako dárky nejčastěji BDSM pomůcky. Letos tvrdší erotiku v českých ložnicích střídají výstřelky nových technologií. Při sexu si například můžete zážitek zpříjemnit pohledem na noční oblohu nebo svoji drahou polovičku potěšit na dálku pomocí mobilního telefonu.

Střední škola AGC pořídila pro robotiky již třetího robota

Střední škola AGC v Teplicích pořídila pro robotiky již třetího robota

Dalšího, v pořadí již třetího robota pro výuku svých žáků nově pořídila Střední škola AGC v Teplicích. Nový robot je určen primárně pro obor Mechanik elektrotechnik se zaměřením na robotiku a automatizaci, který škola otevřela v roce 2021. Investici v řádu téměř milionu korun škola pořídila částečně z vlastních prostředků, částečně z prostředků čerpaných v dikci národního plánu obnovy. Robotické pracoviště Fanuc dnes škola představila veřejnosti.

Přesný, šetrný a schopný operovat i na hůře dostupných místech. To jsou hlavní výhody nového robotického operačního systému da Vinci Xi, kterým nově disponuje Pardubická nemocnice.

V Pardubické nemocnici operuje supermoderní robot. Lékaře ale nahradit neumí

/VIDEO/ Lékaři pardubické nemocnice brzy začnou využívat nejmodernější robotický chirurgický operační systém da Vinci. Robot najde využití u operací nádorů na chirurgii, urologii, ale také při operacích tlustého střeva či v gynekologii. Pro pacienty je zákrok mnohem méně invazivní a urychluje se i jejich zotavení. Robot s hodnotou skoro 65 milionů korun je nejdražší technologií Nemocnice Pardubického kraje.

Nemocnice Vršovice slavnostně převzala robota ROSA specializovaného na operace s výměnou kolenního kloubu.

Ve vršovické nemocnici bude od ledna pomáhat nový robot operující kolena

/VIDEO, FOTO/ Špičkového robota speciálně vyvinutého pro operace spojené s náhradou kolenního kloubu převzala v úterý 12. prosince ortopedie Nemocnice Vršovice. Technologie, kterou se u nás zatím mohou pochlubit pouze dvě nemocnice, zde začne pacientům sloužit od počátku příštího roku. Společně se zkušenostmi zdejších operatérů jim zaručuje především bezpečnost při zákroku a přesnost jeho provedení.

Marcela Matějková z Prahy s tříměsíčním synem Štěpánem, který je po operaci vrozené vady močovodu

Syn musel na operaci s vrozenou vadou močovodu ve třech měsících, říká Marcela

/VIDEO, FOTO/ Specialisté z Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice se věnují řešení závažných vrozených vad chlapeckého i dívčího genitálu. Ročně odoperují více než 500 dětí s nejrůznějšími urologickými obtížemi. Aktuální zkušenost má Marcela Matějková z Prahy, která je nyní v nemocnici se svým tříměsíčním synem Štěpánem. S operacemi starších dětí bude nyní pomáhat i robot za 80 milionů korun.

Walt Disney na jedné z posledních fotografií z roku 1966.

Operace počká, řekl Walt Disney a zapálil si. Za pár týdnů zemřel

Zkraje roku 1964 začal být Walt Disney, jehož společnost The Walt Disney Studios letos oslavuje 100 let od svého vzniku, častěji nevrlý než dříve. Byl to signál, že je u konce fyzických sil. Kouřil dvě až tři desítky cigaret denně a pracoval dlouho do noci, mimo jiné na televizních pořadech pro ABC, ustavičně něco nového vymýšlel. O odpočinku nechtěl slyšet. Jeho novou hračkou byl robot. Budoucí atrakce Disneylandu Abraham Lincoln.

Emko smart team.

Studenti z Jeseníku navštívili Izrael. Odjížděli z něj pod palbou raket

Střední průmyslová škola Jeseník navázala spolupráci se střední školou ve městě Hod Hasharon v Izraeli, která patří mezi špičky v robotice. Studenti z jesenického týmu se u izraelských kolegů zaučovali v testování a přípravě robotů pro mezinárodní soutěže. První setkání partnerských škol končilo za dramatických okolností již za vyhlášeného poplachu kvůli útokům hnutí Hamas.

K jezírku zakomponovali prvky asijské kultury.

Vybudovali zahradu jako ze žurnálu. S koupacím jezírkem a výhledem k nezaplacení

Na svou zahradu jsou Luboš Procházka a Lukáš Hejlíček právem pyšní. Její dominantou je obří koupací jezírko. Vybudovali ji za necelé tři roky a vyšla je na tři čtvrtě milionu korun. Zahrada plná zeleně s jezírkem a prvky asijské kultury je teď pro její majitele oázou klidu a místem pro relaxaci a odpočinek, kde se mohou v horkých dnech i příjemně osvěžit.

Petr Turek.

Pomocník, nebo konkurent

Do jihomoravských vinic, konkrétně na Kyjovsku vjel koncem týdne unikátní elektrický robot ze Slovinska, který umí používat řadu nářadí a má být využitelný po celý zemědělský rok. Má se stát chytrým pomocníkem lidem, kteří hospodaří v sadech a vinicích.

Elektrický robot Slopehelper poprvé představený při práci v moravské vinici, a to nad Nechvalínem.

Nepije a neremcá. Elektrický robot pracoval poprvé ve vinici nad Nechvalínem

/VIDEO/ Svého typu jedinečný a také zatím jediný v České republice. Elektrický robot Slopehelper se představil v pátek ve vinici nad Nechvalínem na Hodonínsku. Zástupce smart chytrého a moderního zemědělství ukázal, jak mu jde práce s mulčovačem. Připravený byl také rozmetač hnojiv. Modrooranžový dělník původem ze Slovinska zvládá úkoly bez posádky.

Operačního robota Hugo vytvořeného jako komplexní řešení pro roboticky asistovanou chirurgii představila v Praze značka Medtronic.

Robot pro operační sál? Možnosti srovnatelné s legem a cena se škodovkou

/VIDEO, FOTO/ Robotické operace jsou super. Velké plus přinášejí především pacientům, kteří po řadě chirurgických výkonů, kdy není nutný tradiční operační zákrok, opouštějí operační sál nikoli s velkou ránou, jejíž hojení si vyžádá delší delší pobyt v nemocnici i rekonvalescenci. Jen s několika drobnějšími rankami – nebudou mít tedy velkou jizvu.

Hlavním úkolem robota je být prodlouženou rukou operatérů při chirurgických výkonech, které se provádějí v břišní dutině.

Ruce lékařů při operacích nahrazují roboti. V Budějovicích se představil Hugo

V Českých Budějovicích měl ve čtvrtek premiéru nejnovější operační robot Hugo. Jeho hlavním úkolem je být prodlouženou rukou operatérů při chirurgických výkonech, které se provádějí v břišní dutině. Dálkově ovládaná robotická ramena umožní operovat přesněji, rychleji a šetrněji, s menší ztrátou krve a lepšími výsledky. Nový robot Hugo je navíc mobilní a lékaři ho tak mohou podle potřeby přesouvat mezi sály.

V restauraci v Olomouci obsluhuje hosty robot.

VIDEO: V olomoucké restauraci obsluhuje hosty robot

Umělá inteligence už pronikla mezi servírky a číšníky. V olomouckém podniku Bounty Rock Cafe se stal členem týmu robot. Poslušný a rychlý kolega je vítaným pomocníkem nejen v době podávání obědových meníček, kdy je v populární restauraci na třídě Kosmonautů plno.

Zdicí robot v Šumperku.

Pan Lorenc by jásal. V Šumperku zdí stěny robot

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Pracuje přesně, bez přestávky, neunaví se. Takové vlastnosti má zdicí robot, který byl před několika dny poprvé nasazen do provozu v reálné stavbě. Stroj, který je zřejmě jediný svého druhu na světě, staví v Šumperku tovární halu.