Kreativ

ŠTÍTEK: robot

Ilustrační snímek

Nový kryosklad v ČR. Krvetvorné buňky přesunou do supermoderních kontejnerů

Vše pod jednou střechou. V pražském Ústavu hematologie a krevní transfuze mají nový kryosklad, kam postupně přesunou všechny buňky určené k transplantacím, vzorky pro výzkum i geneticky modifikovaný materiál pro moderní léčbu lymfomů nebo leukémie. Dosavadní externí kryosklad je totiž až ve Velkém Meziříčí.

Žáci ve Vyškově mají k dispozici moderní odbornou učebnu fyziky.

VIDEO: Žáci ve Vyškově si v moderní učebně naprogramují malé roboty

Novou odbornou učebnu fyziky již využívají žáci na Základní škole a Mateřské škole Letní pole ve Vyškově. „Možnosti, jak dnes dětem názorně představujeme fyzikální jevy, jsou neskutečné. Školáci se u nás nyní naučí programování malých robotů, vyzkouší si virtuální a rozšířenou realitu, vytisknou předměty na 3D tiskárně a zkusí si mnoho dalšího,“ vyjmenoval ředitel školy Jiří Sochor.

Robotické hračky

Malé i velké programátory čeká první ročník Robotických hraček

Zábavná, hravá i poučná, taková bude podle organizátorů akci pro malé i velké programátory, která se uskuteční v sobotu 5. listopadu ve 14|15 Baťově Institutu. První ročník Robotických hraček má za cíl představit dětem a všem zájemcům nejrůznější programovatelné robotické hračky prostřednictvím interaktivních workshopů.

Putovní výstava nazvaná ROBOT: Born in Czechia, known all over the world ve Štrasburku.

Obrazem: Karel Čapek svým odkazem promluvil k europoslancům

Robot ze Staré Huti u Dobříše doputoval do Štrasburku. Ve čtvrtek 20. října na to upozornil krajský úřad, když informoval, kam až se dostala putovní výstava nazvaná ROBOT: Born in Czechia, known all over the world, kterou připravil Památník Karla Čapka. 

Technický klub Štětí, jeden z kroužků

Technický klub Štětí chystá Den s roboty

Technický klub Štětí vás zve na listopadovou Otevřenou dílnu Den s roboty. Ta proběhne 12. listopadu v klubovně Technického klubu na ZŠ Ostrovní ve Štětí od 10 do 18 hodin.

Máte rádi dýně a ozdoby z nich? Vydejte se do botanické zahrady.

Tipy na středu 19. října

Už jste přemýšleli o tom, jak si zpestříte tento den? Podívejte se níže, třeba vám pár našich tipů rozhodování usnadní.

Přednáška byla velice zajímavá, dozvěděli jsme se spoustu nových informací a tipů na šetření energiemi.

FOTO: Energie pod pokličkou na Kadaňské

Střední odborná škola energetická a stavební nás oslovila s nabídkou na exkurzi. Přednáška byla zaměřená na robotiku a také na šetření energií. Dvě osmé třídy se rozdělily, jedna skupina začala robotikou a druhá skupina prezentací a testem o energiích. Přednáška byla velice zajímavá, dozvěděli jsme se spoustu nových informací a tipů na šetření energiemi.

Na brněnském výstavišti v úterý začal Mezinárodní strojírenský veletrh. Hlavními tématy jsou energetické úspory a digitalizace průmyslové výroby.

VIDEO: Strojírenský veletrh v Brně plný robotů. Podívejte se, co všechno už umí

Funguje jako hospodský. V pavilonu P brněnského výstaviště si v úterý odpoledne bere kelímek a automaticky čepuje pivo jako profík. Pěnivý nápoj pak předá návštěvníkovi Mezinárodního strojírenského veletrhu. „Chceme tím ukázat, že robot dokáže i nevšední úlohy, jako třeba čepování piva. V rámci robotiky je to extrémně jednoduchá věc," říká Martin Mikšík zastupující Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky.

Záběry ze společnosti Montano Valtr

Zahradnická společnost sleduje trendy. Za jednu z priorit považuje roboty

Značku Naše kytky zná skoro každý, kdo navštěvuje různé hobby markety a další obchody s květinami. Je pod ní možné nakoupit různé hrnkové květiny. Společnost, která je produkuje - Montano Valtr, sídlí ve Středočeském kraji na Nymbursku v části Lysé nad Labem – Litoli. Zde má i vlastní zahradnictví a prodejnu zahradnických potřeb. 

O staré lidi budou v budoucnu pečovat roboti

Sociální služby potřebují reformy, říká Horecký. O důchodce budou pečovat roboti

V sociálních službách chybí lůžka i pečovatelky. A to nejen v Česku. Mezinárodní tým expertů proto dokončuje výzvu vládám celého světa, aby situaci řešily. „Každý rok odkládání nutných reforem bude znamenat dražší služby pro seniory,“ říká v rozhovoru pro Deník prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky Jiří Horecký.

Povrch planety Mars.

Jeskyně na Marsu prozkoumají roboti, kteří se pohybují jako Spider-Man

Před tím, než na Marsu přistanou lidé, chtějí vědci na povrch rudé planety poslat roboty ReachBoty, kteří k pohybu využívají stejnou techniku jako Spider-Man. Tyto unikátní stroje by měly prozkoumat mimozemské jeskyně. Odborníci totiž věří, že důkazy dřívějšího života na planetě se schovávávají právě pod jejím povrchem.

Úřednice. Ilustrační snímek

Lidé vs. roboti. Automaty v budoucnu vezmou práci například účetním

Lidi čeká souboj s roboty o některá pracovní místa. Už nyní je přitom možné říct, že řada lidí v tomto zápase prohrává. Odborníci očekávají, že v dohledné době stroje nahradí například účetní nebo prodavačky u pokladen. Některé pracovní pozice ale naopak vzniknou. Jen dnes ještě není jasné, jaké to budou.

Michal Guba, předseda České speleologické společnosti Hranický kras

Hranická propast je obrovskou zásobárnou vody, ukázal výzkum. Co překvapilo?

Že je Hranická propast nejhlubší zatopenou jeskyní na světě a trumfne i známou propast Pozzo del Merro v Itálii, už speleologové zjistili během výzkumu před šesti lety. Světový rekord z roku 2016, kdy byla naměřena hloubka 404 metrů, se tento týden podařilo pokořit a speciální robot se ponořil až do neuvěřitelných 450 metrů. „Předpokládáme, že je propast ještě hlubší. Výzkum také ukázal, že je obrovskou zásobárnou vody,“ shrnul Michal Guba, předseda České speleologické společnosti Hranický kras.

Michal Guba, předseda České speleologické společnosti Hranický kras

Hranická propast je obrovskou zásobárnou vody, ukázal výzkum. Co překvapilo?

Že je Hranická propast nejhlubší zatopenou jeskyní na světě a trumfne i známou propast Pozzo del Merro v Itálii, už speleologové zjistili během výzkumu před šesti lety. Světový rekord z roku 2016, kdy byla naměřena hloubka 404 metrů, se tento týden podařilo pokořit a speciální robot se ponořil až do neuvěřitelných 450 metrů. „Předpokládáme, že je propast ještě hlubší. Výzkum také ukázal, že je obrovskou zásobárnou vody,“ shrnul Michal Guba, předseda České speleologické společnosti Hranický kras.

Venkovní i interiérové provedení výstavy o robotech coby odkazu Karla Čapka představil v Bruselu ředitel Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše Zdeněk Vacek.

Čapek, robot, památník. Muzeum vstoupilo do českého předsednictví v Radě EU

/FOTOGALERIE/ Do českého předsednictví v Radě Evropské unie světově proslulý Karel Čapek zasáhl i 84 let po své smrti. V Bruselu. Stalo se tak prostřednictvím Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Tato příspěvková organizace Středočeského kraje se zapojila do doprovodného programu k českému předsednictví. 

Unikátní zdící robot a jeho tvůrci – Štěpán Kočí, Jakub Maršík (zleva)

Cihla k cihle. Přichází robot, na kterého už stavbaři netrpělivě čekají

Karel Čapek, slavný spisovatel, kterému se připisuje autorství slova „robot“, by měl jistě radost. Poté, co se tento mechanizovaný pomocník člověka stal v mnoha technických oborech již samozřejmostí, přichází nyní nezadržitelně i do stavebnictví – tedy oboru, v němž je podíl manuální práce stále vysoký. Jestli půjde vše podle plánu dvojice tvůrců – Štěpána Kočího a Jakuba Maršíka – vůbec první zdící robot v našich zeměpisných šířkách se na skutečnou stavbu dostane příští rok.

Humanoidní robot. Ilustrační foto.

Násilník? Černoch. Roboti s vadnou umělou inteligencí jsou rasisté, ukázal pokus

Počítačoví vědci už roky varují před nebezpečím, které umělá inteligence v budoucnu představuje. A nemusí jít nutně o vzpouru strojů proti lidstvu, jak ji známe nepříklad z Terminátora. Výzkumníci poukazují například na to, že systémy strojového učení mohou vytvářet škodlivé a urážlivé předsudky a ve svých výstupech dospívat k sexistickým a rasistickým závěrům.

Návštěvníky nové kavárny v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně obslouží robotická ruka. Dokonce umí vykreslit do pěny na kávě jejich podobu nebo jiný obrázek.

VIDEO: Robot vaří v Brně kávu, do pěny tiskne obličeje lidí a časem i zatančí

Netradiční zážitek i prostředí. V kavárně v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně obsluhuje zákazníky robot. Jako barista dokáže na kávy či čokolády s mléčnou pěnou vykreslit fotografii zákazníka i nápis podle jeho výběru. Robotická ruka pracuje samostatně a představuje lidem umělou inteligenci v praxi. Do budoucna jim i zatančí.

Poslední hodinu v dílnách jsme měli hotové vše, co jsme měli stihnout. Vzali jsme si tedy Lego stavebnice Boost a postavili si malé roboty.

Lego Boost v dílnách na ZŠ Kadaňská v Chomutově

Poslední hodinu v dílnách jsme měli hotové vše, co jsme měli stihnout. Vzali jsme si tedy Lego stavebnice Boost a postavili si malé roboty. Ve stavebnicích není klasický návod a ke stavění je potřeba si stáhnout aplikaci do telefonu nebo do tabletu.

FutureTech City v Říčanech u Prahy ve čtvrtek 23. června 2022.

Autobus, který nepotřebuje řidiče. Supermoderní MHD dorazilo i do Česka

Z dálky, ale vlastně i z blízka, vypadá jako autíčko pro Igráčky. Minibus, který se na konci týdne proháněl po Říčanech u Prahy, však není žádná hračka. Je prošpikován supermoderními technologiemi a dokáže jezdit zcela sám bez obsluhy. V Česku se tato blízká budoucnost hromadné dopravy představila během akce Future City Tech 2022.

Bez řidiče. Unikátní robot pomáhá pěstitelům přímo ve vinici. Při vinohradnickém jarmarku Kázání ve vinici na Břeclavsku představili také elektro herbicid. Stroj likviduje plevel dávkou elektrického proudu. Bezpečně a bez nutnosti chemického postřiku.

VIDEO: Sbohem chemii. Robot Bakus okope vinici, další stroj ničí plevel proudem

Špičková technologie a električtí pracanti míří do moravských a českých vinohradů a sadů. Unikátní první plně elektrický autonomní robot Bakus, napěchovaný senzory a kamerami, může být budoucností pro pěstitele. Moderní stroj na čtyřech kolech si poradí s plevelem, dokáže „okopat“ keře révy. Vyzkoušeli jej v areálu vinařství Sonberk v jihomoravských Popicích, kde ve středu představili inovativní novinky pořadatelé akce Kázání ve vinici.

Bez řidiče. Unikátní robot pomáhá pěstitelům přímo ve vinici. Při vinohradnickém jarmarku Kázání ve vinici na Břeclavsku představili také elektro herbicid. Stroj likviduje plevel dávkou elektrického proudu. Bezpečně a bez nutnosti chemického postřiku.

Na jihu Moravy vyzkoušeli unikátního robota. Podívejte, jak Bakus okope vinici

Špičková technologie a električtí pracanti míří do moravských a českých vinohradů a sadů. Unikátní první plně elektrický autonomní robot Bakus, napěchovaný senzory a kamerami, může být budoucností pro pěstitele. Moderní stroj na čtyřech kolech si poradí s plevelem, dokáže "okopat" keře révy. Vyzkoušeli jej v areálu vinařství Sonberk v jihomoravských Popicích, kde ve středu představili inovativní novinky pořadatelé akce Kázání ve vinici.

Bez řidiče. Unikátní robot pomáhá pěstitelům přímo ve vinici. Při vinohradnickém jarmarku Kázání ve vinici na Břeclavsku představili také elektro herbicid. Stroj likviduje plevel dávkou elektrického proudu. Bezpečně a bez nutnosti chemického postřiku.

Na jihu Moravy vyzkoušeli unikátního robota. Podívejte, jak Bakus okope vinici

Špičková technologie a električtí pracanti míří do moravských a českých vinohradů a sadů. Unikátní první plně elektrický autonomní robot Bakus, napěchovaný senzory a kamerami, může být budoucností pro pěstitele. Moderní stroj na čtyřech kolech si poradí s plevelem, dokáže "okopat" keře révy. Vyzkoušeli jej v areálu vinařství Sonberk v jihomoravských Popicích, kde ve středu představili inovativní novinky pořadatelé akce Kázání ve vinici.

Bez řidiče. Unikátní robot pomáhá pěstitelům přímo ve vinici. Při vinohradnickém jarmarku Kázání ve vinici na Břeclavsku představili také elektro herbicid. Stroj likviduje plevel dávkou elektrického proudu. Bezpečně a bez nutnosti chemického postřiku.

Na jihu Moravy vyzkoušeli unikátního robota. Podívejte, jak Bakus okope vinici

Špičková technologie a električtí pracanti míří do moravských a českých vinohradů a sadů. Unikátní první plně elektrický autonomní robot Bakus, napěchovaný senzory a kamerami, může být budoucností pro pěstitele. Moderní stroj na čtyřech kolech si poradí s plevelem, dokáže "okopat" keře révy. Vyzkoušeli jej v areálu vinařství Sonberk v jihomoravských Popicích, kde ve středu představili inovativní novinky pořadatelé akce Kázání ve vinici.

Bez řidiče. Unikátní robot pomáhá pěstitelům přímo ve vinici. Při vinohradnickém jarmarku Kázání ve vinici na Břeclavsku představili také elektro herbicid. Stroj likviduje plevel dávkou elektrického proudu. Bezpečně a bez nutnosti chemického postřiku.

V Popicích vyzkoušeli unikátního robota. Podívejte se, jak Bakus okope vinici

Špičková technologie a električtí pracanti míří do moravských a českých vinohradů a sadů. Unikátní první plně elektrický autonomní robot Bakus, napěchovaný senzory a kamerami, může být budoucností pro pěstitele. Moderní stroj na čtyřech kolech si poradí s plevelem, dokáže "okopat" keře révy. Vyzkoušeli jej v areálu vinařství Sonberk v jihomoravských Popicích, kde ve středu představili inovativní novinky pořadatelé akce Kázání ve vinici.

Bez řidiče. Unikátní robot pomáhá pěstitelům přímo ve vinici. Při vinohradnickém jarmarku Kázání ve vinici na Břeclavsku představili také elektro herbicid. Stroj likviduje plevel dávkou elektrického proudu. Bezpečně a bez nutnosti chemického postřiku.

Na jihu Moravy vyzkoušeli unikátního robota. Podívejte, jak Bakus okope vinici

Špičková technologie a električtí pracanti míří do moravských a českých vinohradů a sadů. Unikátní první plně elektrický autonomní robot Bakus, napěchovaný senzory a kamerami, může být budoucností pro pěstitele. Moderní stroj na čtyřech kolech si poradí s plevelem, dokáže "okopat" keře révy. Vyzkoušeli jej v areálu vinařství Sonberk v jihomoravských Popicích, kde ve středu představili inovativní novinky pořadatelé akce Kázání ve vinici.

Bez řidiče. Unikátní robot pomáhá pěstitelům přímo ve vinici. Při vinohradnickém jarmarku Kázání ve vinici na Břeclavsku představili také elektro herbicid. Stroj likviduje plevel dávkou elektrického proudu. Bezpečně a bez nutnosti chemického postřiku.

Na jihu Moravy vyzkoušeli unikátního robota. Podívejte, jak Bakus okope vinici

Špičková technologie a električtí pracanti míří do moravských a českých vinohradů a sadů. Unikátní první plně elektrický autonomní robot Bakus, napěchovaný senzory a kamerami, může být budoucností pro pěstitele. Moderní stroj na čtyřech kolech si poradí s plevelem, dokáže "okopat" keře révy. Vyzkoušeli jej v areálu vinařství Sonberk v jihomoravských Popicích, kde ve středu představili inovativní novinky pořadatelé akce Kázání ve vinici.

S Ozoboty u prvňáčků na ZŠ Křižná.

Deváťáci se učili programovat roboty. Výtvory předvedli i ostatním žákům

V rámci výuky informatiky se deváťáci Základní školy Křižná ve Valašském Meziříčí učí programovat roboty – Ozoboty. Už v dubnu si zkusili vytvořit své vlastní cesty s příkazy a potom k nim vymyslet příběhy. Některé práce byly opravdu velmi zdařilé. Deváťáky během programování napadlo, že své výtvory mohou předvést i ostatním žákům školy. Po dohodě s vyučujícími tedy navštívili třídu prvňáčků.