Kreativ

ŠTÍTEK: robot

Ilustrační foto.

Kotlíkové dotace prý nerozebrali roboti

Tři sta dva miliony na výměnu starých kotlů za ekologičtější začal Jihočeský kraj zpřístupňovat občanům před devíti dny, kdy spustil třetí kolo kotlíkových dotací z Ministerstva životního prostředí. Jak jsme informovali, server kraje 23. září od 6 hodin atakovaly tisíce Jihočechů, takže se kvůli přehlcení velmi zpomalil, fungoval v omezeném režimu. Žadatelé, kteří se nemohli připojit a žádost vyplnit, byli velmi rozhořčeni.

Ilustrační foto

VIDEO: Elektrárnu krmí robot

Měsíčně míří do chvaletické elektrárny tisíce tun uhlí. Jejich vykládku však nemá na starost početná četa dělníku s lopatami, ale důmyslný robotický systém.

Zažít město jinak

Tip Deníku: Na sousedských slavnostech v Praze nebudou chybět roboti ani sliz

/FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ Zhruba na osmdesáti místech v metropoli vypuknou v sobotu 21. září sousedské slavnosti Zažít město jinak. Program vytvořily jednotlivé party přátel a známých. Pikniky, bazary, soutěže, slizová dílna, mazlící koutek, letní kino, tetovací i kadeřnický salon budou v ulicích Prahy místo zaparkovaných i projíždějících automobilů.

Čtvrťákům na ústecké základní škole pomáhá s výukou humanoidní robot.

Digitální revoluce v Česku. Na základní škole vyučuje robotí slečna

Nová učitelka na základní škole v ústeckých Neštěmicích je 120 centimetrů vysoká a váží necelých 30 kilogramů. Pokud si myslíte, že pedagog takové konstituce si nedokáže u rozjívených čtvrťáků vydobýt respekt, mýlíte se. Žáci svou novou učitelku milují od prvního okamžiku. Jde totiž o humanoidní robotku Ruby, která bude svým lidským kolegům vypomáhat například při výuce matematiky nebo angličtiny.

Zájemce z řad žen nebo dětí naučí základy programování v novém výukovém centru Czechitas v Brně.

Děti se učí programovat. Díky pohyblivým robotům

Brno /FOTOGALERIE/ – Jak ovládat roboty s pomocí barev nebo jak vytvořit vlastní webové stránky? Zájemce z řad žen nebo dětí naučí základy programování v novém výukovém centru Czechitas v Brně.  

Nová lakovna v hlavním závodě ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi.

V nové lakovně nebudou pracovat jen lidé, ale i roboti

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Automobilka Auto Škoda ve čtvrtek 22. srpna představila novou lakovnu, která je prý nejmodernější v Evropě. Nachází se v areálu místního hlavního závodu. Boleslavanům by měla zaručit 650 nových pracovních míst.

Roboti a práce - Ilustrační foto

Roboti míří na pracovní trh. Stát se chystá pomoci nezaměstnaným

Úředníci, knihovníci, prodavači jízdenek a vstupenek, ale například i pracovníci archivů, uklízeči či dělníci. Těm všem hrozí, že jim vezmou práci roboti a umělá inteligence. Podle vládní analýzy kvůli nim může během pěti následujících let přijít o práci 1,2 milionu zaměstnanců, do patnácti let 2,2 milionu.  

Krajský soud v Ostravě. Ilustrační foto.

Soudní sci-fi: robot předčítá rozsudek

Nervy napnuté jako struny mají muži, kteří figurují v případu rozsáhlých úvěrových podvodů, na jejichž počátku byly krádeže identity či vytváření falešných identit. V pondělí se u Krajského soudu v Ostravě dozvěděli, že byli uznáni vinnými, netuší však, jaké tresty dostali. V nejistotě zřejmě zůstanou až do druhé poloviny týdne. A to kvůli rozsáhlosti rozsudku, jehož vyhlašování je plánováno až do čtvrtka.

Ondřej Doule

Český vědec Ondřej Doule: Byl jsem robot na Marsu

Vědec a architekt Ondřej Doule má hodně neobvyklé povolání: navrhuje příbytky pro první lidské posádky na Měsíci a Marsu anebo třeba hotely na oběžné dráze. A taky je v rámci vědeckých projektů zkouší. I jeho zásluhou spatřil světlo světa jedinečný film Mars, ve kterém si příznačně zahrál robota. Nejen o něm mluví v rozhovoru pro týdeník Vlasta.

Kroužky „tvůrčí kybernetiky" pořádá VŠB-TUO pro školáky v Užhorodu od roku 2017.

Ukrajinské děti si díky VŠB-TUO staví vlastní roboty

Po malé učebně na Masarykově škole v ukrajinském Užhorodu přejíždějí sem a tam roboti, auta i vozítko ve tvaru kobry. Přístroje ovládané „dálkově“ školáky, kteří stojí v rozích, se vzájemně „prohánějí“ a občas do sebe narazí.

Robota Pepína vytvořili studenti SPŠ a SOU Pelhřimov.

Robot Pepíno: Muzeum rekordů má nový přírůstek

Pelhřimov – Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově má nový přírůstek. A Matylda, humanoidní robotka autorů Michala Seidla a Radky Benešové, která se dokázala pouze s využitím autostopu přepravit z Jablonce nad Nisou do Pelhřimova, má nového kamaráda.

Lego Mindstorms v iQPARKU.

Liberecká iQLANDIE bude slavit Den dětí s roboty

Liberec – Také iQLANDIE se připojí k celosvětovým oslavám Dne dětí a pro své návštěvníky si připravila na první červnový víkend speciální program, který začíná v sobotu 1. června od 14 a 15 hodin v iQPARKU s roboty Mindstorms.

Lidé se mohli v pondělí přijít podívat do českobudějovické nemocnice na moderní robotický systém da Vinci.

V nemocnici operují díky robotickému pomocníkovi

České Budějovice /VIDEO/ - Ve vestibulu českobudějovické nemocnice lékaři a další odborníci veřejnosti v pondělí ukázali, jak operují pomocí robotického systému da Vinci. Lidé si mohli ovládání robota vyzkoušet.

Robotická sekačka, kterou pořizuje město Jeseník. Snímek z dubnové prezentace v Jeseníku. Takový stroj pořídilo i město Zábřeh místním technickým službám.

Konec sekáčů trávy? V kurzu jsou teď roboti

Zvláštní žluté vozítko mohou na travnatých plochách ve městě potkávat obyvatelé Zábřehu a brzy také Jeseníku. Jedná se o robotickou sekačku, kterou si technické služby v obou městech pořídily. Nahradí práci lidí s křovinořezy, které měly firmy pečující o městskou zeleň problém sehnat.

Britská skupina Jamiroquai

Jamiroquai: člověk versus stroj

A je to tady. Zítra večer hraje v pražské O2 areně kultovní britská skupina Jamiroquai. Charismatický kloboučník Jay Kay už šteluje svou skládací svítící čapku a roboti z budoucna rozjíždějí indiánský funk.

Operační sál. Ilustrační foto.

Uvidíte, jak operuje robot

České Budějovice – Nevídanou podívanou připravila českobudějovická nemocnice pro všechny zájemce.

Písečný svět v Lednici je tentokrát na téma Návrat k přírodě

Písečný svět: roboti, zvířata i ekologie

Lednice – Poslání lidem. I takový by mohl být podtitul neotřelého projektu Písečný svět, který se koncem dubna v Lednici otevřel prvním návštěvníkům. Jeho letošním tématem je totiž Návrat k přírodě.

Soutěž robotů postavených z Lega.

Halu v Jedovnicích ovládnou roboti z Lega

Jedovnice - Stavebnice Lego je fenomén desítky let. Pomáhá i při výuce. V Jedovnicích pořádají soutěž robotů, postavených z umělohmotných kostiček Lega a dalších materiálů.

Brněnské gymnázium Elgartova slaví stoleté výročí. V hlavní den oslav, v sobotu, ukázali studenti příchozím třeba chemickou show nebo zajímavosti z informatiky.

Oslavy 100 let Elgartky: studenti vytvořili oheň i slušně vychovaného robota

Brno /VIDEO/ - V Rákosníčkovi byla mlha tak hustá, že se dala krájet. V učebně chemie na brněnském gymnáziu Elgartova jedna dívka doslova krájela páru, která se dostávala ven z misky, až vytvořila na jejím povrchu obrovskou bublinu. Studenti nabídli v sobotu absolventům a i dalším příchozím také další pokusy. K vidění byl oheň, proměna barev či pěnové bubliny. Chemická show byla součástí dne oslav sta let brněnské školy.

Vítězný návrh obydlí na Marsu.

Bydlení na Marsu? Budovy by měly odolat i nárazu meteoritů, postaví je roboti

Myšlenka dlouhodobého bydlení na Marsu dostává stále reálnější obrysy. Americká vesmírná agentura NASA totiž v minulých dnech oznámila tři vítězné návrhy na vesmírná obydlí, které vybírala v rámci soutěže 3D-Printed Habitat Challenge. Je jasné, že nepůjde o jen tak ledajaké stavby, bude totiž možné je vytvořit pomocí 3D tisku. Informoval o tom server TechTimes.    

Soutěže s malým pojízdným robotem zaujaly i dívky.

V moderní učebně žáky čekalo poučení i soupeření

Domažlice - Po tři dopoledne zaplnili nově vybavenou multimediální učebnu pro výuku cizích jazyků a robotiky v Gymnáziu J. Š. Baara žáci z pěti základních škol z Domažlicka, kteří mají zájem o gymnaziální studium, aby si na vlastní kůži vyzkoušeli moderní vyučovací metody, které tato učebna umožňuje.

Torkretování mezipánví probíhá v TŽ nově pomocí robota.

Nástřik žáruvzdorné hmoty už v huti zajišťuje robot

Náročnou lidskou práci nahradil robot v procesu nanášení žáruvzdorné hmoty na stěny mezipánví. Ty jsou na zařízení plynulého odlévání oceli využívány k distribuci tekuté oceli do jednotlivých licích proudů. Kompletní systém řízení takzvaného torkretovacího pracoviště včetně řízení vlastního robota vyvinuli zaměstnanci Třineckých železáren.

Robotické a přírodovědné odpoledne na Základní a Mateřské škole ve Ždírci nad Doubravou.

Děti ve Ždírci návštěvníkům předvedly experimenty i roboty

Ždírec nad Doubravou /FOTOGALERIE/ –  Roboty, legoboty i elektronické stavebnice představili v pondělí návštěvníkům žáci třetích až devátých tříd ze základní školy ve Ždírci nad Doubravou. Spolu se svými učiteli si pro veřejnost připravili robotické a přírodovědné odpoledne. 

Sonda "Beresheet" izraelské společnosti SpaceIL

Měsíc přivítá nového robota. Je z Izraele a má pořídit i detailní fotky povrchu

Izraelská nezisková organizace SpaceIL oznámila, že se chystá vyslat na Měsíc vlastní robotickou sondu. Pokud to počasí dovolí, k zahájení mise dojde již tento čtvrtek 21. února. Do vesmíru ji z floridského mysu Canaveral vynese raketa Falcon 9 společnosti Space X, kterou založil miliardář a vizionář Elon Musk. V případě úspěchu se Izrael stane historicky teprve čtvrtou zemí, která na tomto přirozeném satelitu Země provede takzvané „hladké přistání“.