Kreativ

ŠTÍTEK: robot

Výstava Roboti ze sběráku je k vidění v hospodě U Konvalinků na Husově náměstí v České Skalici.

Když roboti, jedině z odpadu. Tím se řídí jejich tvůrce Jaroslav Paleček

/FOTOGALERIE/ Chodí tam pravidelně, personál ho dobře zná a ví, po čem jeho umělecká duše prahne. Řeč je o Jaroslavu „Palci“ Palečkovi (60) z České Skalice a jeho pravidelných výletech na zdejší sběrný dvůr. Tam totiž vyráží pro rozmanité technické součástky a už prakticky nepoužitelné díly, dráty, šroubky, matice a další podobné harampádí, kterému se vznešeně říká odpad.

Robot se jmenuje Pepper, ale senioři si ho překřtili na Pepu. Jsou s ním kamarádi.

Robot Pepa zvedá české seniory ze židle. Zpívá, tančí i konverzuje

Socioložka Lucie Vidovićová letos začala testovat ve skupině seniorů a seniorek v centru Život 90 robota, který má lidem pomáhat aktivně stárnout. Umí zpívat, tančit i konverzovat. Jak na ten nápad přišla a jak robota senioři přijali, to prozradila v rozhovoru pro časopis Vlasta.

Honza Zahajský z Albrechtic nad Orlicí zabodoval.

Honza Zahajský z Albrechtic nad Orlicí zabodoval

/FOTO/ V pátek 7. února Technologický klub z Albrechtic nad Orlicí, tedy TÉKÁČKO opět zavítal na soutěž v programování robotických modelů. Tentokrát to byla soutěž s názvem Robotiáda a konala se v zábavním vědeckém parku VIDA! u brněnského výstaviště. Text a foto Yvonna Ronzová.

Ilustrační snímek.

ČR umí přilákat mozky, stává se centrem inovací

Obor podnikových služeb meziročně rostl o 12 % a zaměstnává již 120 000 kvalifikovaných lidí. Celých 43 % zaměstnanců tvoří cizinci z různých koutů světa, 5000 pracovních míst pak zastávají softwaroví roboti.

Roboti na prachatické Vodňance.

Děti si užívaly celý den s roboty

Jen pár dní před pololetními a jarními prázninami, na konci ledna, se na Základní škole ve Vodňanské ulici v Prachaticích uskutečnil program určený pro rakouské a české děti a byl zaměřený na robotiku.

Super mazlíčci

V Super mazlíčcích pes Roger zachrání město robotů

Animované dobrodružství Super mazlíčci dostane malé diváky benešovského kina v sobotu 15. února od 15.30 hodin do města Robot city, kterého starosta zešílel. Rozhodl se všechny lidi a zvířata vyhnat a z jejich domova udělat město robotů.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Zimní bitva v Ořechově.

Tipy na víkend 8. a 9. února: Stovky vojáků svedou bitvu o Narvu

V lednu 1944 zemi u města Narva, ležícího v dnešním Estonsku, zalila krev. O strategické místo totiž svedly jednotky sovětské a německé armády jednu z největších bitev druhé světové války. Právě tuto operaci připomene letošní ročník tradiční Zimní bitvy v Army parku v Ořechově na Brněnsku. Koná se v sobotu, do areálu se návštěvníci dostanou od desáté hodiny dopoledne, hlavní ukázka je na programu ve dvě hodiny odpoledne. O víkendu ale lidi čeká například speciální program pro ženy v Avionu či zábava s roboty pro celou rodinu.

Vrcholem roku 2020 v brněnském Technickém muzeu bude výstava věnovaná robotům. Lidé na ní uvidí i robota Josefa.

Brno bude čelit invazi robotů. V technickém muzeu

Mezi flašinety, divadelními kulisami nebo uprostřed invaze robotů se octnou příznivci umění. Brněnská muzea a galerie představují program na letošní rok, Brněnský deník Rovnost přináší přehled některých zajímavých událostí.

Petr Málek, Teplický deník

Komentář: Kuchyně v restauraci potřebuje kuchaře s chutí a ne roboty za 30 tisíc

Říká se, že úspěch restaurace stojí z velké části na kuchyni. Což zní i logicky. Pokud totiž zákazníkům chutná, vracejí se. Spokojený je majitel, poděkování míří ke sporáku, podnik vydělává a funguje. Ovšem sehnat v dnešní době kvalitního kuchaře, který svou práci bere jako poslání a je v práci mezi hrnci spíše srdcařem než pouhým robotem s bílou čepicí, je velký problém.

Petr Málek, Teplický deník

Komentář: Kuchyně v restauraci potřebuje kuchaře s chutí a ne roboty za 30 tisíc

Říká se, že úspěch restaurace stojí z velké části na kuchyni. Což zní i logicky. Pokud totiž zákazníkům chutná, vracejí se. Spokojený je majitel, poděkování míří ke sporáku, podnik vydělává a funguje. Ovšem sehnat v dnešní době kvalitního kuchaře, který svou práci bere jako poslání a je v práci mezi hrnci spíše srdcařem než pouhým robotem s bílou čepicí, je velký problém.

Žně u Velkého Meziříčí.

Nejsou lidi. Už i menší sedláci investují miliony do robotů

Traktory napojené na GPS systémy, jež zorají a osejí pole s přesností na centimetry. Dojicí přístroje či zařízení na namíchání krmných směsí na míru podle aktuálních potřeb stáda. Tak dnes vypadá nejmodernější technika, kterou ve stále větší míře používají zemědělci, české nevyjímaje.

Plumlovská škola plná vědy, tvoření i robotů. 15.11. 2019

Zástupy dětí bavili v Plumlově roboti. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Blikající diody, elektronické zvuky a plno zaujatých dětí. Plumlovská základní škola poskytla dětem všech věkových kategorií originální zábavu. Prostřednictvím nejmodernější výpočetní techniky si příchozí mohli vyzkoušet programování robotů, vyrobit si vlastní tašku nebo vánoční dekoraci.

Robota ovládá přednosta urologické kliniky Milan Hora joystickem.

Plzeňská nemocnice zahájí robotické operace. První proběhne již příští rok

Pacienti s urologickými a dalšími vážnými chorobami ze západních Čech už nebudou muset cestovat za robotickými operacemi do nemocnic v Praze, Ústí nad Labem nebo Českých Budějovic. Robotické pracoviště otevře i plzeňská fakultní nemocnice. Robot bude operovat zejména pacienty Urologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Její lékaři a sestry se ho už učí ovládat v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Ilustrační foto.

Ve vědecké knihovně nahlédnete do virtuální reality

Již potřetí se Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě zúčastní Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR, největšího vědeckého festivalu u nás, který se bude konat od 11. do 17. listopadu. Jeho motto zní: „Věda, svoboda, odpovědnost“. Knihovna nabídne možnost vyzkoušení virtuální reality a práce s roboty či přednášku o kybernetické bezpečnosti.

Bydlete chytře

Být jen smart nestačí. Kam kráčí chytrá domácnost?

Tipněte si, kdo nakupuje a používá spotřební elektroniku a elektronické pomůcky v moderní inteligentní domácnosti? Závěry rozsáhlého mezinárodního průzkumu společnosti D-Link naznačují překvapivou změnu. Velení totiž přebírají ženy.

Ilustrační snímek

Vršanská uhelná podpořila vzdělávání třemi miliony korun

Díky společnosti Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en Energy se děti na Mostecku učí poznávat vesmír, pracovat s roboty, osvojí si zpracování slitin železa v nové moderní dílně a dalšími rozličnými způsoby nachází cestu k technickému vzdělávání.

Na půdě v Poličce se procházejí roboti

Roboakademie v Poličce

Stále ještě hledáte toho pravého robota? Přijeďte tedy do Poličky na seznamovací víkend s výukovými roboty do nově otevřeného centra Půda – Centra technického vzdělávání.

Robot Matylda.

Robotí stopařka je v muzeu už téměř rok

Už to bude rok, co robotka Matylda vyrazila na svou cestu z Jablonce nad Nisou do Pelhřimova. Cílem zmíněné robotické stopařky bylo pelhřimovské muzeum rekordů a kuriozit.  

Roboti ve výuce? Ano, ale až na druhém stupni. Mladší děti by podle Josefa Holého měly ve třídách posilovat hlavně přirozené vazby k učiteli a spolužákům, nikoli k robotům. Ilustr. foto.

Expert Josef Holý přednášel na univerzitě o využití inteligentních strojů

Zdravotnictví se díky umělé inteligenci (AI) promění k nepoznání, bude mnohem osobnější. Tvrdí to Josef Holý, který o AI nedávno přednášel na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí. „Umělá inteligence bude shromažďovat a analyzovat data o našem zdravotním stavu,“ říká odborník, který od roku 2014 pracuje v pražském IT centru globální zdravotnické společnosti MSD. V centru s 1 500 lidmi zastává vedoucí pozici v organizaci, která vyvíjí software pro farmaceutický průmysl.

Ilustrační foto.

Robotický pětiboj v Galerii Breda

Chcete zkusit překonat složité bludiště, co nejrychleji zvládnout klikatou dráhu, postavit robota, sestavit hlavolam nebo si prověřit své znalosti v robotickém kvízu? Proč ne. 

Robot už v Hradci Králové operoval přes tisícovku pacientů.

Robot už v Hradci operoval přes tisícovku pacientů

Přes tisíc robotických operací už provedli lékaři ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. První robotem daVinci asistovaná urologická operace se uskutečnila v lednu 2016, koncem ledna pak první chirurgická operace střeva a v červnu stejného roku následovala první gynekologická operace. V dubnu 2018 lékaři provedli první kardiochirurgickou operaci.

Na brněnském výstavišti v pondělí začal Mezinárodní strojírenský veletrh.

VIDEO: Robot, co umí kouzlit? Je k vidění na Mezinárodním strojírenském veletrhu

Brno – Na brněnském výstavišti v pondělí začal Mezinárodní strojírenský veletrh. Součástí jednašedesátiletého ročníku bylo první den i slavnostní odhalení bronzové sochy Tomáše Garrigua Masaryka. Jedná se o kopii sochy, která v areálu stála před jednadevadesáti lety. „Vracíme jí sem jako připomínku založení výstaviště a jako zdroj inspirace Masarykovy filozofie,“ sdělil ředitel výstaviště Jiří Kuliš.

Mezinárodní strojírenský veletrh

Ekonomický svět se schází v Brně. Hlavním tématem veletrhu je digitalizace

Koho uchvacují roboti a vůbec nejnovější technologické novinky ze světa budoucnosti, ten si musí na návštěvu Mezinárodního strojírenského veletrhu vyhradit hodně času. Neboť vystavené exponáty z této kategorie berou člověku dech, malí či větší pomocníci člověka z kovu a plastu jsou zde všudypřítomní.