Kreativ

ŠTÍTEK: robot

Od roku 2019 využívají studenti Gymnázia a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky ve Zlíně prostory v modernizovaném třetím patře budovy. To bylo upraveno za pomoci evropské dotace

Učebna s roboty, rozkvetlá zahrada. Gymnázium se proměnilo i díky fondům EU

Gymnázium a Jazykovou školu s právem státní jazykové zkoušky Zlín (GJŠ) najdete v budově někdejšího Baťova Studijního ústavu na jižním okraji Zlína, přímo v sousedství Památníku Tomáše Bati. V budově, která připomíná nejlepší léta Zlína, již třetím rokem slouží studentům modernizované třetí patro, které vzniklo za podpory z evropských fondů v rámci projektu vybudování Přírodovědně-technického a jazykového centra školy. Ten fondy EU podpořily 14 miliony korun.

Po dvou letech je zpět soutěž Lego robot. Mladí soutěžící jsou do stavění futuristických vozidel hodně zapálení.

Jezdí bez řízení. Podívejte se na soutěž robotů v Jihlavě

/VIDEO/ Trochu trhaně, ale stále kupředu se pohybuje futuristické vozítko, které nikdo neřídí. Stačí mu namalovaná čára. Aby toho nebylo málo, veze robot ještě plechovku, kterou musí po objetí trati vrátit tam, kde jí na začátku vzal. Ve chvíli, kdy je téměř v cíli, upadne mu kolo.

Robot v zahradě Památníku Karla Čapka ve virtuální aplikaci.

Robot dětem, divadlo i výstava v Bruselu. Památník Karla Čapka má co nabídnout

Robot dětem. Tak se jmenuje nová interaktivní aplikace pro děti s digitální postavičkou v podobě robota, která přivítá nejmladší návštěvníky areálu Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Originální a zábavnou formou se tak dozvědí třeba zajímavosti o dětských knihách, o půvabných ilustracích Karla Čapka i jeho bratra Josefa nebo o životě ve Staré Huti.

Soutěž Jedobot 2022.

Studenti jedovnické průmyslovky získali pohár na robotické soutěži Jedobot

V úterý 10. května se na jedovnické průmyslovce ve sportovní hale konal osmý ročník tradiční robotické soutěže Jedobot. Letos se jí zúčastnilo rekordních 143 účastníků s 123 roboty. Nejvzdálenější účastníci přijeli až z Polska. Součástí soutěže byl také seminář pro učitele. Děkujeme za text Martinu Živnému z 3.B a za foto Patriku Štefkoi z 1.B.

Školu obsadili roboti

Táborskou Základní školu Mikuláše z Husi obsadili roboti

"Poslední dubnový den věnovaly děti v místní základní škole robotům v nejrůznějších podobách. Učitelé pro ně totiž připravili projektový den na téma Karel Čapek a R.U.R.," vysvětlila Kateřina Menglerová, které za příspěvek děkujeme. Co děti čekalo, se dočtete níže. 

Národní zemědělské muzeum Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice.

Drony i tisk z čokolády. V Ostravě jsou nyní k vidění hity moderního farmaření

/FOTOGALERIE/ Svahová sekačka naváděná GPS, multifunkční polní robot, plně autonomní stroj Farmbot nebo třeba 3D čokotiskárna – nejen tyto technologické unikáty najdou návštěvníci Národního zemědělského muzea v Ostravě na výstavě Zemědělství 4.0, která je nově k vidění v Národním zemědělském muzeu v Ostravě. K vidění zde bude do konce února 2023.  

Bakterie v písecké nemocnici likviduje robot.

Bakterie a viry v písecké nemocnici likviduje robot

Omezit šíření infekčních onemocnění, bakterií a dalších druhů škodlivých mikroorganismů v Nemocnici Písek pomáhá od letošního února robot. Během deseti minut vydezinfikuje místnost o velikosti 25 metrů čtverečních i s toaletou a významně tak ušetří čas zdravotnického personálu. Nemocnice jej využívá na Ortopedicko-traumatologickém oddělení a na jednotce intenzívní péče.

Zoologická zahrada v Brně.

Brno obsadí roboti. Jaro přivítá zoo i základna. Lidé si užijí plesy a karnevaly

Třetí březnový víkend už konečně předznamenává konec zimy a návrat jara. Alespoň podle kalendáře. Proto pořadatelé na víkend připravili řadu akcí, kterými chtějí nadějnější, pestřejší a teplejší část roku přivítat. Program chystá brněnská zoo i základna v Mokré-Horákově. Brněnský vědecký a zábavní park VIDA! bude patřit robotům. Tančit na plesech budou lidé v Charvátské Nové Vsi nebo Hrušovanech nad Jevišovkou.

V pátek 18. a v sobotu 19. března obsadí zábavní vědecký park VIDA! roboti. V pátek se bude konat Robotiáda. Sobota bude ve znamení přehlídky robotů.

Jako z filmu Číslo pět žije. Roboti v Brně. Mluví, skládají básně a hrají šprtec

/VIDEO/ - Největšího robotického klání v České republice Robotiády se už v pátek 18. března zúčastní stovky žáků a studentů v brněnském VIDA! science centru. na čtyři sta padesát soutěžících nejen ze střední Evropy se po loňském online soutěžení utká opět naživo. Děkujeme VIDA! science centrum za pěknou pozvánku na zajímavou akci.

Na polytechnickém vzdělávání si děti z mračské mateřinky MiniSvět vyrobily roboty.

OBRAZEM: Prckové z mateřinky MiniSvět si vyrobili roboty

V mračské mateřince MiniSvět se děti tentokrát pomyslně přesunuly do budoucnosti. Na kroužku páni kluci si vyrobily dřevěné roboty, při jejichž sestavování si procvičily jemnou motoriku. Výsledek je parádní, posuďte sami.

V mostecké umělecké škole začala výstava Robot a umělá inteligence

V Mostě začala výstava o robotech. Ukazuje i tvorbu dětí z Ukrajiny a Ruska

V mostecké základní umělecké škole v ulici Moskevská začala výstava Robot a umělá inteligence. Obsahuje výběr nejlepších prací z Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2021 (MDVV), kam loni dorazilo více než 11 200 maleb, kreseb, grafik, fotografií a objektů od dětí z více než sedmdesáti zemí světa.

VUT věří ve změnu pracovního trhu v budoucnu a vznik nových profesí. Spustili náborovou kampaň s názvem VUT výhodou.

Vesmírný inženýr či datový detektiv: brněnské VUT láká na obory budoucnosti

/VIDEO/ Manažer dronů, datový detektiv či vesmírný inženýr. To je jen hrstka nových profesí, která v následujících letech ovládnou trh práce. Změnu předpokládají představitelé Vysokého učení technického, kteří chtějí budoucí studenty na zatím neexistující zaměstnání připravit. Včera k tomu spustili náborovou kampaň.

V ZUŠ Moskevská v Mostě instalují Mezinárodní dětskou výtvarnou výstavu Lidice 2021 s tématem Robot a umělá inteligence. Zahájení bude ve středu 2. března.

Most otevře ojedinělou výstavu o robotech a umělé inteligenci. Autory jsou děti

/FOTO/ Tisíce dětí z celého světa vytvořily umělecká díla, na nichž zachycují svět robotů a umělé inteligence. Výběr toho nejlepšího z unikátního souboru prací představí veřejnosti Základní umělecká škola v ulici Moskevská v Mostě, kde pokračuje instalace. Vernisáž proběhne ve středu 2. března od 17 hodin.

Z vědecké konference Já, robot v kolínském Ceropu.

Obrazem: Vědecká konference v Kolíně. Cerop zaplnili roboti, děti a mládež

Roboti, věda, technika a hlavně spousta skvělých nápadů a výtvorů všech soutěžích. To vše obnášela v jednom dni vědecké konferenci Já, robot, kterou v kolínském Ceropu uspořádala Střední průmyslová škola strojírenská Kolín pod záštitou starosty města Michaela Kašpara. Všichni návštěvníci a soutěžící se mohli přesvědčit o tom, že současné strojírenství je opravdu úžasná zábava, která se neobejde bez počítačů a robotů.

Harmonogram vědecké konference v kolínském Ceropu.

V Ceropu se sejdou roboti. Jejich tvůrci si v rámci konference zahrají o odměnu

Konferenci s názvem Já, robot uspořádá ve středu 9. února od 10 hodin v prostorách Ceropu Střední průmyslová škola strojírenská v Kolíně. Konference je určena široké veřejnosti, zejména žákům základních a středních škol, rodičům i zástupcům firem a škol. Cílem je popularizace vědy a techniky a její přiblížení nejen dětem.

Ilustrační snímek

Senioři jsou častým terčem podvodníků. Pomoci by jim mohl hlasový robot

Policie spustila koncem minulého roku projekt, který má pomoci seniorům rozpoznat hovory od podvodníků. Hlasový robot po zvednutí sluchátka řekne volanému důležité rady, jak podvodný telefonát rozpoznat a jak se při něm a následně po něm zachovat. V tiskové zprávě to uvedl Martin Šemík, mediální zástupce společnosti Conectart, která projekt technologicky zastřešila.

Mladý pár v posteli, sex - ilustrační foto.

Sex s robotem by nebyl nevěrou, myslí si podle výzkumu většina Čechů

Sex s robotem by se podobal masturbaci a nešlo by o nevěru, mohl by však u lidí vytvářet nerealistické představy o sexu, domnívá se podle výzkumu většina oslovených Čechů. Za dotazníkovým průzkumem stojí Centrum Karla Čapka pro studium hodnot ve vědě a technice, jeho výsledky byly prezentovány na konferenci Intimně s roboty: Sociální, psychologické a etické aspekty v pražském sídle Akademie věd ČR.

Roboti by mohli v rozvážkových službách zcela nahradit lidské pracovníky. Je to jen otázka času

Do ulic měst vyrážejí stovky robotů. Zájem o lidské kurýry kvůli pandemii opadá

Stovky malých robotů vysokých po kolena a schopných pojmout asi čtyři velké pizzy se v těchto dnech hemží po univerzitních kampusech a chodnících v USA, Spojeném království i jinde na světě. Zatímco před útokem koronaviru byli roboti testováni ve veřejném prostranství jen v omezených počtech, dnes jejich výrobci tvrdí, že postpandemický nedostatek pracovních sil a rostoucí zájem o bezkontaktní doručování umožnily jejich současný boom.

Robotické rameno má senzory, s jejichž pomocí Merlin zaměří vemeno, omyje ho a nasadí strukové návlečky. Zatímco mléko putuje do tanku, do počítače ve vedlejší místnosti se přelévají data týkající se množství nadojeného mléka, obsahu tuku a proteinů.

Na Chomutovsku dojí krávy Merlin. Majitel plánuje výstavbu robotické stáje

V legendách o králi Artušovi dokázal Merlin vykřesat oheň holou rukou a ve vodách studánky četl budoucnost národa. Stejně jako kouzelník se jmenuje i robot, kterého mají ve stáji ve Všestudech na Chomutovsku. Dojí tam české straky a počíná si tak dobře, že se majitel Jiří Kejř rozhodl pro výstavbu celé robotické stáje.

V pondělí začal Mezinárodní strojírenský veletrh. Na brněnském výstavišti potrvá až do pátku.

Začal strojírenský veletrh. Robot v Brně přesouvá palety i montuje drobné díly

Díky speciálnímu pěnovému chapadlu od firmy Techcon přesouvá robot Fanuc krabice z jedné palety na druhou. Je jednou ze součástí balicí linky Packaging Live. Praktickou ukázku sledují v pondělí dopoledne návštěvníci Mezinárodního strojírenského veletrhu, který se koná na brněnském výstavišti po roční přestávce.

V pondělí začal Mezinárodní strojírenský veletrh. Na brněnském výstavišti potrvá až do pátku.

Začal strojírenský veletrh: robot v Brně přesouvá palety i montuje drobné díly

/VIDEO UVNITŘ ČLÁNKU/ Díky speciálnímu pěnovému chapadlu od firmy Techcon přesouvá robot Fanuc krabice z jedné palety na druhou. Je jednou ze součástí balicí linky Packaging Live. Praktickou ukázku sledují v pondělí dopoledne návštěvníci Mezinárodního strojírenského veletrhu, který se koná na brněnském výstavišti po roční přestávce.

Strojírenský veletrh na brněnském výstavišti.

Strojírenský veletrh po pauze opět v Brně: 2D řezání i nejmenší průmyslový robot

Nový stroj pro 2D laserové řezání uvidí vůbec poprvé v České republice návštěvníci Mezinárodního strojírenského veletrhu, který se koná příští týden na brněnském výstavišti. Představí jej firma Prima Power, která je jedním z 1016 vystavovatelů z pětatřiceti zemí světa. „Nejvíce zahraničních firem je z Německa. Poprvé se evidujeme také účast z Indonésie," zmínil ředitel veletrhu Michalis Busios.

Strojírny Kohout

Garážové začátky aneb Jak se ve Kdyni zrodily úspěšné strojírny

Všichni podnikatelé, kteří v divokých devadesátkách odstartovali budování své rodinné firmy, si jistě díky tomuto příběhu mohou zavzpomínat na vlastní začátky. Zdeněk Kohout, jednatel firmy Strojírny Kohout ve Kdyni na Domažlicku, patří k těm, kteří i dnes zažívají skvělé roky, značně investuje a i budoucnost prý vypadá velmi optimisticky.

Autonomní zbraň americké armády Gladiator

Robot je nebezpečnější zbraň než atomová bomba. Už zřejmě i zabíjel

Autonomní zbraňové systémy, známé spíše jako roboti zabijáci, podle všeho loni poprvé zastřelili člověka. Takové závěry lze vyvodit z nedávné zprávy Rady bezpečnosti OSN o libyjské občanské válce. Historie tento okamžik tak bude moci brát jako počáteční bod nových závodů ve zbrojení, které podle odborníků mají potenciál stát se poslední velkým zbrojením lidstva.

Nová učebna automatizace a robotizace.

Studenti z Vyškova zkouší práci s robotem i virtuální realitu, podívejte se

Školní robot, virtuální svářečka nebo pětiosá frézka. Nejen tyto novinky nyní zpestřují výuku studentům Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Vyškov. V pátek tam slavnostně otevřeli Centrum polytechnické výchovy. K dispozici je učebna robotiky a automatizace podobně jako multigenerační dílna.

Robotické skládání a paletizace etiket v polygrafickém průmyslu.

Roboti mají oči a krájí bagety. Firma B:TECH dělá stroje budoucnosti

Havlíčkobrodská společnost B:TECH prostřednictvím automatizace vdechuje život novým technologiím a podílí se na tvorbě automatizovaných a robotizovaných provozů pro různá průmyslová odvětví. Ročně realizuje přes 500 projektů v ČR, v Evropě i vzdálenějších zemích.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Budou moct mít roboti pocity, stejně jako lidé?

/7. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. Odborníci v novém seriálu pravidelně odpovídají na dotazy ze všech oblastí života. Čtvrtý díl seriálu se věnuje otázce: Budou moct mít roboti v krátké budoucnosti pocity?

V Replay's restaurantu v Ústí nad Labem hosty obslouží robot

V Ústí obsluhují hosty skuteční roboti. Podívejte se, jak doručí horkou pizzu

Technika proniká do všech koutů společnosti. Dokonce i ta autonomní, jako jsou roboti. Teď už i v Ústí nad Labem. V Replay's restaurantu hosty obslouží robot. „Mluví česky a reaguje na doteky za ušima a na hlavě,“ popsal mluvčí restaurace Jan Vosyka. Slovo „robot“ ač zní anglicky, ve skutečnosti vymyslel český spisovatel Karel Čapek ve hře R.U.R.

Rozsudky a rozhodnutí mají nově vydávat roboti

Spravedliví roboti. Umělá inteligence řeší pokuty za parkování i soudní spory

Angličan Joshua Browder (24) je na počátku oslnivé kariéry. Když mu bylo osmnáct, měl jako student v Londýně velké problémy s pokutami za špatné parkování. Vymyslel proto aplikaci DoNotPay (Neplať), která pokuty vyřizovala za něj: zjišťovala jejich oprávněnost, podávala odvolání, žádala o snížení příslušné částky apod. „Nemohl jsem si ty drahé pokuty dovolit. Tak jsem na ně nasadil robota,“ vysvětluje.