Kreativ

ŠTÍTEK: robot

Robotiáda v brněnském VIDA centru.

VIDEO: Vědecké centrum VIDA! ovládli roboti

Brno - Souboj robotů v ringu, stroj nahrazující zahrádkáře nebo robot luštící sudoku. To je jen malý výčet modelů, se kterými dnes mladí nadšenci kybernetiky soutěžili na Robotiádě. Na šestý ročník největší robotické soutěže pro děti v Česku se přihlásilo přes šest set účastníků. Kromě domácích týmů se klání ve vědeckém centru VIDA! zúčastnily i týmy z Ukrajiny, Maďarska, Slovenska a Polska.

V Brně o víkendu odstartuje největší robotická soutěž

V Brně o víkendu odstartuje největší robotická soutěž

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Vyrobit si vlastního svítícího robota nebo porazit stroj ve stolním fotbálku mohou v sobotu návštěvníci brněnského VIDA! science centra. Dvoudenní akci zahájí už v pátek Robotiáda. Do největšího robotického klání pro děti v České republice se letos přihlásilo rekordních 650 účastníků. Dorazí i týmy ze zahraničí.

Ilustrační foto

Projekt rozvíjí znalosti žáků

Plzeň - Podpora technického vzdělávání a rozvoj podnikavosti u žáků základních škol, to jsou hlavní cíle projektového dne Naše firmy, za jehož realizací stojí město Plzeň ve spolupráci se společností nvias.

Robot v planetáriu Ostrava předával studentovi Tomášovi pamětní list.

Připravit robota pro jednu třídu znamená i týdny programování

„Dnes tady máme dvě třídy ze ZŠ Dětská, to je celkem čtyřiačtyřicet prvňáčků. Engie každého vyvolává ze svého místa v kinosále, a než si k ní dítě dojde na pódium pro vysvědčení, řekne o něm pár vět. Jak si vedlo v učení, v čem by mělo přidat, jaké má kroužky…“ popisuje Kamila Truparová.  

Vozítko Opportunity

NASA znovu zkusí kontaktovat robotické vozítko na Marsu. Nezbývá moc času

Americká vesmírná agentura NASA se naposledy pokusí navázat spojení s robotickým vozítkem Opportunity na Marsu. Inženýři totiž začali vysílat novou sadu povelů ve snaze zjistit, co mohlo roveru kontakt se Zemí znemožnit. NASA kontakt s Opportunity ztratila loni na začátku června, kdy se zde prohnala velmi silná prachová bouře, která pokryla téměř čtvrtinu povrchu Marsu. Vesmírná agentura o tom informovala na svých stránkách.       

Vítězové kategorie Robot pomocník lidí mladší žáci Martin Danielis – Lukáš Saska z Lomnice nad Popelkou. Soutěž ve stavění robotu na TUL.

Osm desítek žáků stavělo v Liberci roboty

Liberecký kraj - Sestavit, naprogramovat a předvést stroj v kategorii Robot záchranář nebo Robot pomocník lidí museli účastníci letošního už 12. ročníku neformální kreativní soutěže malých výukových robotů „KyberRobot 2019“.

Robot vytvořený podle fosílie prehistorického tvora Orobates pabsti

Vědci oživili 280 milionů let starou fosílii. Vytvořili podle ní robota

/VIDEO/ Jak asi vypadal pohyb prvních živočichů, kteří v období prvohor přešli z vody na souš? Ke zodpovězení této otázky využil mezinárodní tým vědců archeologické nálezy i počítačovou simulaci. Díky tomu dokázali stvořit unikátního robota, který věrně napodobuje chůzi tvora s latinským označením Orobates pabsti. Po zemském povrchu se tento obojživelník pohyboval před více než 280 miliony let.

Den otevřených dveří podbořanské školy.

OBRAZEM: Den otevřených dveří. Podbořanská škola lákala studenty

Podbořany – Divadelní představení, výtvarné dílny, zákusky z cukrárny, dobroty ze školní kuchyně nebo ukázky malých šikovných robotů. Podbořanské gymnázium a střední odborná škola pořádaly den otevřených dveří, během kterého škola představovala devatenáct oborů, které bude od září otevírat. 

Nymburské parkovací karty mají novou grafickou podobu.

Parkovací karty lze nově objednat elektronicky

Nymburk – Novinku pro místní řidiče přichystala hned na začátku roku radnice. Abonentní i rezidentní parkovací karty už nově nebudou muset motoristé objednávat výhradně osobně na městském úřadu, ale mohou si je elektronicky objednat pomocí speciálního odkazu na stránkách radnice.

Tesla model S srazila robota.

Bizarní nehoda: samořiditelná Tesla srazila v USA humanoidního robota

/VIDEO/ Poněkud bizarní nehoda se udála v americkém Las Vegas, kde se v těchto dnech koná technologický veletrh CES. Střetlo se tam totiž autonomní vozidlo Tesla s humaniodním robotem Promobot. Podle technologů byl robot v hodnotě dvou tisíc dolarů (téměř 45 tisíc korun) nenávratně zničen. Informoval o tom britský The Daily Mail. 

Průmysloví roboti mohou najít uplatnění i v pekárnách při ukládání výrobků na palety.

Roboty v průmyslu budeme potřebovat stále více. Dnes zaostáváme i za Slovenskem

Do čtyř let se počet Čechů v produktivním věku sníží o 1,5 procenta, ekonomika ale v následujících letech přesto poroste. Do jisté míry mohou část pracovní síly nahradit pokročilé technologie. Ve využívání robotů v průmyslu se však v Česku postupuje příliš pomalu, zaostáváme i za sousedním Slovenskem. Ukazuje to nejnovější studie společnosti HSBC „Svět v roce 2030“, která pro příštích 11 let předpovídá ekonomický vývoj v 75 zemích světa.

Lidé a roboti - ilustrační foto

Člověk versus robot. Japonští farmáři nedají na lidskou pracovní sílu dopustit

Ačkoliv je Japonsko jednou z nejrozvinutějších zemí, co se týče procesu robotizace, i zde existují odvětví, kde zůstávají lidé nenahraditelní. Alespoň tedy prozatím. Díky pozměněným zákonům se farmářům ze země vycházejícího slunce daleko více vyplatí najmout levnou pracovní sílu ze zahraničí než investovat do moderních zautomatizovaných pomocníků.

Ilustrační foto.

Cena řemeslníků roste, firmy se o ně perou

Kdyby si deváťáci vybírali své budoucí povolání podle žákovské peněženky, asi bychom měli nejvíc řezníků a uzenářů na počet obyvatel. O odborníky přes maso soupeří například řetězce Globus a Kaufland. 

Ilustrační foto

Vánoční trendy: Češi čtou knihy v angličtině, výroba hraček se vrací domů

„I skladník ve šroubárně si může přečísti Vergilia v originále.“ Slavná hláška se stává pro stále více Čechů realitou, latinu ovšem nahradila především angličtina. Hity letošních Vánoc jsou totiž vedle interaktivních panenek, plyšových hraček, sběratelských autíček nebo robotů také cizojazyčné knihy.

Soutěž o nejvypečenější vánočku na náměstí v Uničově

Na náměstí se soutěžilo o nejlepší vánočku

FOTOGALERIE / Kdo peče nejchutnější vánočku? Na tuto otázku se snažila najít odpověď porota, ale i veřejnost v rámci jarmarku na Masarykově náměstí v Uničově. V sobotu dopoledne se zde konal už 21. ročník soutěže o nejvypečenější vánočku.

Nové frézky, které poslouží školákům ve Střední odborné škole Třineckých železáren.

Školákům v Třinci poslouží nové moderní dílny

Do kompletně zrekonstruovaných dílen se po několika měsících vracejí žáci Střední odborné školy Třineckých železáren. Na budoucí absolventy technicky zaměřených oborů tady čekají moderní soustruhy, frézy i počítačová učebna s CNC programováním.

Robot Matylda.

Robotka na stopu. Matylda se stala celebritou, její příběh nadchl a spojoval

Jmenuje se Matylda a je to malá roztomilá robotka, kterou si oblíbily tisíce Čechů. Sledovaly, jak se vydala na cestu autostopem z Jablonce nad Nisou do pelhřimovského Muzea kuriozit a rekordů. Tato nevšední slečna dokázala něco neobvyklého. V době, kdy je společnost rozhádaná a rozdělená, její příběh lidi nadchl a spojoval. Hvězdou není jen na internetu, září také v pelhřimovském muzeu, kam za ní přijíždí celé výpravy.

ŠKODA AUTO zahajuje výstavu o historii závodu Vrchlabí

Ve Vrchlabí se otevírá výstava Škodovky o místním závodě

Dnes byla otevřena výstava „Od milimetru k mikrometru“, mapující historii i současnost závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. Tradice výroby na místě dnešního závodu sahá až do roku 1864. V současnosti je vrchlabský závod díky zavádění digitalizace a technologií Průmyslu 4.0 jedním z nejmodernějších provozů v Evropě. Výstava s interaktivními prvky se nachází v prostorách Krkonošského muzea ve Vrchlabí a je přístupná do 31. ledna 2019.

Budova Informačního centra TUL. Ilustrační foto

TUL vyhlašuje další ročník soutěže pro děti. Jmenuje se KyberRobot

Liberec – Už 12. ročník kreativní soutěže malých výukových robotů „KyberRobot 2019“ vyhlašuje Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Technické univerzity v Liberci. Soutěž proběhne v sobotu 26. ledna 2019. „Určena je pro žáky základních a středních škol. Účast v soutěži je bezplatná, termín uzávěrky přihlášek je neděle 20. ledna 2019,“ upozorňuje proděkan fakulty Miloš Hernych.

Houkání sirén hasičských i policejních vozidel se ve čtvrtek ráno rozléhalo areálem Uherskohradišťské nemocnice i jeho okolím. Naštěstí šlo o součást předem plánovaného společného cvičení složek Integrovaného záchranného systému Zlínského kraje.

Fiktivní bombu odvezl z Uherskohradišťské nemocnice policejní robot

Houkání sirén hasičských i policejních vozidel se ve čtvrtek ráno rozléhalo areálem Uherskohradišťské nemocnice i jeho okolím. V devět hodin dopoledne totiž ohlásil anonymní telefonát na policejní tísňovou linku, že se v tamním centrálním objektu nachází nástražný výbušný systém.

Z výrobní linky je školní trenažér.

Z výrobní linky je školní trenažér

Mladé Buky - Nejmodernější trendy elektrotechnického odvětví se nyní učí studenti Střední průmyslové školy v Trutnově přímo na výrobní lince. Nemusí kvůli tomu ale do továren. Stačí jim na to učebna automatizace.

Planetární sonda InSight bude zkoumat povrch Marsu.

Mars obsadí roboti. Na rudou planetu vyrazí další tři sondy

Americká sonda InSight na začátku týdne úspěšně přistála na povrchu Marsu. V následujících letech by ji mohla doplnit hned tři další podobná zařízení. Vyslání dalšího přístroje plánuje americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA), vlastní sondy však chystá i Čína a v rámci společného projektu také Evropská unie a Rusko. Na oběžnou dráhu rudé planety by se měly podívat čínská a arabská družice.