Kreativ

ŠTÍTEK: robot

Prohlídka nového distribučního centra americké společnosti Amazon, 19. září 2023, Kojetín.

VIDEO: Obří robotické centrum Amazonu v Kojetíně už zaměstnává 1500 lidí

Tři robotická patra, na každém z nich je 1100 robotických jednotek, které přivážejí regály zaměstnancům tak, aby jim odpadla tvrdá manuální dřina. Na všech patrech haly je možné naskladnit až 24 milionů kusů zboží. Společnost Amazon v úterý oficiálně představila provoz obřího robotického centra v Kojetíně, ve kterém dnes pracuje na patnáct set lidí.

Prohlídka nového distribučního centra americké společnosti Amazon, 19. září 2023, Kojetín.

VIDEO: Amazon ukázal provoz obřího centra v Kojetíně. Hala má 3 robotická patra

/FOTOGALERIE/ Tři robotická patra, na každém z nich je 1100 robotických jednotek, které přivážejí regály zaměstnancům tak, aby jim odpadla tvrdá manuální dřina. Na všech patrech haly je možné naskladnit až 24 milionů kusů zboží. Společnost Amazon v úterý oficiálně představila provoz obřího robotického centra v Kojetíně, ve kterém dnes pracuje na patnáct set lidí.

Ve sci-fi Stvořitel hlavního hrdinu čeká válka s nevypočitatelnými roboty.

Co uvidíme v září v kinech: Agathu Christie, Goldu i boj s armádou robotů

Téměř ženská přesilovka. Tak vypadá obsazení některých vybraných novinek, jež uvidíme během září v kinech. Mezi hrdinkami, které se ucházejí o diváckou přízeň, jsou ostrá izraelská premiérka Golda v podání Helen Mirrenové i dívka bojující ve Fremontu o štěstí a klidný spánek. Dále trio žen v křehkém českém snímku Němá tajemství a také duchařky v nové christieovské adaptaci Přízraky v Benátkách. Genderové skóre vyrovnává Hercule Poirot, jemuž v témže filmu není dopřán rentiérský klid, a Joshua – muž čelící přesile robotů v nové sci-fi.

Stou úspěšnou operaci páteře s pomocí robota mají za sebou specialisté z neurochirurgické kliniky v ústecké Masarykově nemocnici.

FOTO: Stou úspěšnou operaci páteře s pomocí robota mají za sebou lékaři v Ústí

/VIDEO/ Stou operaci páteře s pomocí robotického systému Excelsius mají za sebou specialisté z Neurochirurgické kliniky Fakulty zdravotnických studí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (FZS UJEP) a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. (KZ MNUL). Úspěšně odoperovaným pacientem byl 62letý muž s degenerativním onemocněním páteře, které mu způsobilo skluz obratlů. Ty museli chirurgové vrátit na správné místo a stabilizovat je pomocí titanového instrumentária.

Arnold Schwarzenegger jako Terminátor

Umělá inteligence ohrožuje lidstvo, ukazují filmy. Odborníci obavy mírní

Když se řekne umělá inteligence, či jen její zkratka AI, hodně lidí zpozorní. Vidí v ní totiž nejen známku úžasného technického pokroku, ale také nebezpečí končící katastrofickými scénáři. Roli v tom hraje řada filmů, v nichž AI ohrožuje lidstvo. Redakce Deníku vybrala sedmičku těch nejzajímavějších. Odborníci strach, který mohou vzbuzovat, mírní. „V současnosti neexistuje žádná forma umělé inteligence, která by byla schopna vědomě kreativně tvořit,“ zdůraznil odborník na informační technologie z Masarykovy univerzity Jiří Barnat.

Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně bude živo i přes prázdniny. Jednotlivé fakulty připravují bohatý program.

Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně bude živo i přes letní prázdniny

Bohatý program připravují jednotlivé fakulty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně na prázdninové období. Uskuteční se populární Junior Univerzita, konat se budou jazykové kurzy, letní stáže v laboratořích, kurzy robotiky a programování, příměstský tábor Robota i Den zdraví pro děti zaměstnanců. Chybět nebude ani odborná reologická konference.

Letiště v Singapuru hlídají kromě policistů i jejich robotičtí kolegové

Letiště v Singapuru hlídají policejní roboti. Mají přes dva metry a umí vyděsit

S hlídáním singapurského letiště nově pomáhají dva policejní roboti. S výškou přes dva metry a 360stupňovým otočením nahánějí cestujícím hrůzu. Lidé také připomínají, že popojíždění těchto strojů po letišti je jako vystřižené z oblíbeného seriálu Black Mirror, který divákům ukazuje důsledky moderních technologií.

Závěrečná fotografie.

Soutěž robotů: brněnská škola Sokolská zazářila a byla ze všech nejúspěšnější

V pražském kongresovém centru se 3. a 4. 6. 2023 konal 18. mezinárodní Robotický den, akce zaměřená na prezentaci a propagaci robotiky. Jedná se o setkání amatérských konstruktérů robotů, jehož organizaci zajišťují Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy a spolek Robonika. Podle tiskové zprávy organizátorů bylo letos do soutěže přihlášeno téměř sto padesát robotů od dvě stě šedesáti soutěžících ze čtyř zemí. Studenti SPŠ a VOŠ Brno, Sokolská, kteří nejsou na tomto poli žádnými nováčky, odjeli již v pátek do Prahy s velkými očekáváními. 

Karel Stříbrný a jeho Rodinná farma Stříbrný v Radimi na Jičínsku

Produkci mléka na rodinné farmě řídí roboti. Krávy si mohou dopřát i odpočinek

Rodinná farma Stříbrný v Radimi na Jičínsku vyprodukuje tisíce litrů mléka denně. Přestože většina produkce směřuje k dalšímu zpracování, mohou si místní, ale i přespolní, odnést prémiové mléko také z mlékomatu přímo v areálu farmy. A rozdíl není jen v kvalitě, cena v mlékomatu se pohybuje kolem patnácti korun za litr.

Robot - kronikář v Prosetíně

Dalimil by zíral: V Prosetíně píše kroniku obce robot. Ale neumí háčky

/VIDEO/ Podle zákona by měla každá obec vést kroniku, do níž se zaznamenávají zprávy o důležitých a pamětihodných událostech pro informaci i poučení budoucím generacím. Práce je to titěrná a odměna kronikáře mnohde nedosahuje ani tisícovky měsíčně. Lidem se do zapisování důležitých historických okamžiků nechce. O tom ví své starosta Prosetína na Chrudimsku Michal Vychroň, kterého už nebavilo shánět pečlivého kronikáře s krásným písmem a výtvarným talentem. A tak v Americe zakoupil robota, který pilně píše paměti a nevyžaduje plat. Podívejte se ve videu.

18. mezinárodní robotický den Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy hostilo o prvním červnovém víkendu Kongresové centrum Praha.

Soutěž amatérských robotů přilákala mladé talenty. Zaujal i devítiletý školák

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Uznalý potlesk od starších a zkušenějších kolegů sklidil v neděli 4. června devítiletý Otto z pražských Záběhlic, který se účastnil soutěže konstruktérů amatérských robotů. Jeho výtvor byl zařazen do kategorie Free Style – tedy volný styl. Ta je vždy sledována s velkou pozorností jak ostatními soutěžícími, tak i organizátory.

Tým primáře cévní chirurgie pražské Nemocnice na Homolce, profesora Petra Štádlera, při operaci

Úspěch českých chirurgů. Za pomoci robota provedli šest stovek cévních operací

/VIDEO/ Nemocnice Na Homolce byla v České republice prvním zdravotnickým zařízením, které začalo v roce 2005 operovat s pomocí robotů. Již o rok později se roboticky asistovaná operace břišní aorty stala světově unikátním výkonem. V současnosti slaví nemocnice již 600 robotických cévních operací a řadí se mezi světové špičky.

Bechyňští ženisté seznámili děti se svou prací i vojenskou technikou.

VIDEO: Bechyňští ženisté seznámili děti se svou prací i vojenskou technikou

Bechyňští ženisté zavítali koncem dubna za dětmi do Třeboně a Kardašovy Řečice. Během akcemi nabitého dopoledne děti například zjistily, že existují různé stupně krizových stavů a v případě, že by v jejich důsledku musely opustit své domovy, tak už budou vědět, jak si sbalit evakuační zavazadlo a co do něj vzít.

Operační robot Da Vinci XI se představí na jihlavském Dni zdraví 3. května.

Da Vinci na Dni zdraví v Jihlavě: lidé uvidí chirurgického robota za miliony

Jako chirurg na operačním sále si bude připadat každý, kdo přijde na jihlavský Den zdraví. Zájemci si budou moci sednout za pult operačního robota Da Vinci XI v hodnotě několika desítek milionů korun. Na Dni zdraví se lidé také dozvědí, jak přestat kouřit, nebo správně jíst. Akci uspořádá jihlavská nemocnice třetího května v obchodním centru Citypark.

Mlékárna Ohaře nabízí svým zvířatům moderní kravín.

Supermoderní kravín: Krmení kravám rozváží robot, přívěsek hlídá jejich pohodlí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hlavně, aby měly Vanda, Jiřina, Petra i další místní obyvatelky co největší pohodlí. S tímto cílem funguje kravín, který pro svou Mlékárnu Ohaře vybudoval Miroslav Fess. Jde o supermoderní prostor. Krmivo zde kravám míchá a následně rozváží robot. Každé zvíře má navíc svůj chytrý přívěsek, díky čemuž mohou zaměstnanci sledovat, zda jsou jejich svěřenkyně spokojené.

Mlékárna Ohaře nabízí svým zvířatům moderní kravín.

Supermoderní kravín: krmení krávám rozváží robot, přívěsek hlídá jejich pohodlí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hlavně, aby měly Vanda, Jiřina, Petra i další místní obyvatelky co největší pohodlí. S tímto cílem funguje kravín, který pro svou Mlékárnu Ohaře vybudoval Miroslav Fess. Jde o supermoderní prostor. Krmivo zde kravám míchá a následně rozváží robot. Každé zvíře má navíc svůj chytrý přívěsek, díky čemuž mohou zaměstnanci sledovat, zda jsou jejich svěřenkyně spokojené.

Do všeho jdeme s chutí a odhodláním

Do všeho jdeme s chutí a odhodláním

Jsme žáci školy, kde se pořád něco děje. Nikomu z nás nestačí sedět v lavicích a učit se Matematiku a Český jazyk a Fyziku a Dějepis, ale rádi se pouštíme do různých činností buď starých, jako lidstvo samo nebo naopak do věcí nových, ještě řádně nepoznaných. 

Nové digitální učebny základní školy v Okříškách nabízejí výuku robotiky či výlety po celém světě včetně vesmíru pomocí virtuální reality.

Virtuální realita: žáci z Okříšek se dostanou až do vesmíru, stačí nasadit brýle

/VIDEO/ Stačí si nasadit speciální brýle a člověk se rázem ocitne na druhém konci světa. Anebo třeba i na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Anebo popojít o kousek dál a naprogramovat si robota. Malého, velkého… Každému podle libosti. Takové možnosti teď mají žáci základní školy v Okříškách na Třebíčsku. „Ta ISS vypadá fakt hodně dobře,“ zhodnotil výlet na oběžnou dráhu deváťák Petr Burian.

Operace pomocí robotického systému da Vinci při transplantaci ledviny na Urologické klinice FN Olomouc

Operace robotem ve FNOL: mnohem menší stres a dřív domů. Jak dlouho se čeká?

Významné prvenství si na konci minulého roku připsali chirurgové z Fakultní nemocnice (FN) Olomouc, když jako první v Česku dokázali provést náročné operační výkony na slinivce břišní s pomocí robotického systému da Vinci Xi. Otevřeli tím další cestu pro robotickou chirurgii, která má podle olomouckých specialistů velkou budoucnost. Pro pacienta znamená takto provedená operace menší zátěž v porovnání s operací provedenou klasickým způsobem.

Chirurgický robot da Vinci v Krajské nemocnici Liberec.

Menší spotřeba analgetik a rychlejší zotavování. Chirurgický robot se osvědčil

Na sklonku loňského roku se stal součástí zrekonstruovaných chirurgických operačních sálů v Krajské nemocnici Liberec nový chirurgický robot da Vinci. Od poloviny ledna letošního roku na něm vyškolení lékaři nemocnice operují, využívají tento moderní operační systém zejména při odstraňování zhoubných nádorů u urologických a chirurgických, výhledově také u gynekologických operací.

V republice jedinečný systém si umí poradit i s hromadou lékových krabiček, které lékárník vysype na dopravník

Unikátní systém. Robot v sokolovské nemocnici naskladní či vydá léky

Klient vstoupí do lékárny a zhruba 80 procent času, který tam stráví, se lékárník zabývá tím, aby našel to, co potřebuje. Zbylý čas věnuje přímo klientovi a vysvětluje mu, jak s medikamenty nakládat. V lékárně sokolovské nemocnice to bude nově přesně naopak. Lékárníci se budou věnovat klientům. Léky bude mít na starosti první plně automatizovaný lékárenský robotický skladový systém v České republice.

V republice jedinečný systém si umí poradit i s hromadou lékových krabiček, které lékárník vysype na dopravník.

Nemocnice Sokolov má unikátní lékárenský systém, robot naskladní i vydá léky

/VIDEO, FOTO/ Podívejte se s námi do zákulisí robotického naskladňování a výdeje léků: Klient vstoupí do lékárny a zhruba 80 procent času, který tam stráví, se lékárník zabývá tím, aby našel to, co potřebuje. Zbylý čas věnuje přímo klientovi a vysvětluje mu, jak s medikamenty nakládat. V lékárně sokolovské nemocnice to bude nově přesně naopak. Lékárníci se budou věnovat klientům. Léky bude mít na starosti první plně automatizovaný lékárenský robotický skladový systém v České republice.

Vida centrum v Brně ovládli roboti. Děti si mohly vyrobit i vlastního

Vida centrum v Brně ovládli roboti. Děti si mohly vyrobit i vlastního

Hopsajícího malého robota z CD disku si mohly v sobotu vyrobit děti v brněnském Vida! science centru. Připravili tam zábavný program pro rodiny s dětmi plný robotů. „Přišli jsme právě kvůli nim. Proběhli jsme to všechno," řekl například Martin Šarbort, který dorazil se synovcem Jirkou.

VIDA centrum ovládnou roboti.

Tipy na víkend na Brněnsku: VIDA centrum ovládnou roboti, hrad Veveří zase uzené

O víkendu na Brněnsku nuda rozhodně nebude. Hrad Veveří nabídne Slavnosti moravského uzeného s dosud nejbohatším programem. I na hradě Špilberk to žije. A to doslova. Akce Špilberk žije! Masopustem nabídne všechny tradice spojené s tímto veselím. Vědecký park VIDA se zase přesune do budoucnosti. Lidé si popovídají s robotem nebo zažijí netradiční recepční.

Hotel Henn Ha v japonské Fukuoce

Když obsluhuje velociraptor. Japonský hotel vsadil na robotické zaměstnance

Hotel může být mnohem víc než jen místem pro přespání. Přesvědčit se o tom mohou lidé třeba v Japonsku, kde existují desítky ubytovacích zařízení, která umí přeměnit i jedinou noc na zážitek na celý život. Některá jsou ale přece jen zvláštnější než jiná. V hotelích řetězce Henn Na totiž na lidské zaměstnance hosté narazí jen zřídka.

Celostátní soutěž robotů Robogames 2023 v prostorách Fakulty aplikované informatiky UTB ve Zlíně.

Sumo zápas! Zlínská univerzita hostila celostátní soutěž robotů. Podívejte se

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Robosumo, Mini robosumo, sledování čáry či robot uklízeč. V těchto čtyřech disciplínách se ve středu 1. února zápolilo na celostátní soutěži robotů Robogames v prostorách Fakulty aplikované informatiky (FAI) zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB). Unikátní soutěž se tam letos uskutečnila už popáté.

Ilustrační snímek

Chomutov shání čtyřicet robotů a tablety do školy v Hornické ulici

Daleko zajímavější hodiny výpočetní techniky budou zažívat žáci z chomutovské školy v Hornické ulici, jakmile jim dorazí nová zásilka. Bude v ní čtyřicet robotů ve formě programovatelné stavebnice, které škola využije pro výuku programování, a také 33 tabletů s příslušenstvím.