Kreativ

ŠTÍTEK: svatba

Libor Švec, kastelán hospitálu Kuks.

Lidé k nám jezdí i na jógu nebo archivovat víno, říká kastelán Hospitálu Kuks

/ROZHOVOR/ Tip na výlet na Velikonoce? Ve čtvrtek 28. března zahajuje turistickou sezonu hospitál Kuks. Barokní areál neslouží jen k prohlídkám. Konají se tam různé kulturní, vzdělávací, pobytové akce, svatby, křtiny, pohřby, cvičení jógy. Zájemci si můžou nechat ve sklepení archivovat víno. „Vedle klasického turistického ruchu tak žije hospitál i trochu jiným způsobem. Tenhle trend držíme,“ říká kastelán hospitálu Kuks Libor Švec.

Zkoušky na střední školy se blíží. Deník a společnost SCIO připravily další zkušební test z matematiky a českého jazyka. Procvičte se

Přijímačky na střední školy se blíží. Připravte se díky našemu zkušebnímu testu

Přijímačky na střední školy jsou už za pár týdnů a redakce Deníku proto nachystala seriál testů, díky nimž si můžete vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou na přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Přijímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů (každou středu) také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Osmou sérii čtyř otázek z matematiky a čtyř z češtiny doprovází rada či tahák, který pomůže se na důležité testy dobře připravit. Ty budou součástí i posledního dílu. Všechny tematické texty a příklady najdete na Deník.cz i v tištěném Deníku.

Aneta Vignerová s manželem Petrem Kolečkem

Rok od tajné svatby Anety Vignerové: Nesmutním, že jsem se nevdávala v bílém

Modelka Aneta Vignerová se po čtyřech letech intenzivní péče o syna Jiříka zvolna vrací na scénu. O druhém dítěti teď vůbec nepřemýšlí, ještě by se totiž ráda realizovala sama. Manžela Petra Kolečka přiměla ke spolupráci s organizací Debra, která pomáhá pacientům s nemocí motýlích křídel, jež sama už několik let podporuje. Nedávno také oslavili první výročí svatby a vypadá to, že jim to klape lépe než kdy dříve. 

Komedie Dokonalá svatba v Městském divadle v Mladé Boleslavi.

Na scénu se tento týden chystá Miriam Chytilová. V sobotu nastane Noc divadel

/FOTO, VIDEO/ Městské divadlo Mladá Boleslav přináší i tento týden zajímavý program. Mnohá představení jsou však vyprodaná, a to včetně koncertu Adama Plachetky a Ondřeje Havelky nebo dramatu Králova řeč. Přesto na diváky čeká například pořad Hovory na scéně, které tentokrát přivítají herečku a dabérku Miriam Chytilovou. V sobotu pak nastane Noc divadel. Uvedena bude hra Dokonalá svatba, připraven je také speciální Divadelní kvíz.

Plakát k výstavě Císařské svatby, která se nyní koná na rakouském zámku Hof, zobrazuje císařovnu Sisi a císaře Františka Josefa I.

Nová výstava odhalí zákulisí svateb Habsburků. Láska byla podružná věc

Rakouský zámek Schloss Hof nedaleko českých hranic nabízí novou výstavu. Lidé se v expozici dozvědí zajímavosti o svatbách členů rodu Habsburků. Místo pořádání výstavy je až symbolické - právě na tomto panství totiž uzavřela sňatek jediná dcera Marie Terezie, která se směla vdát z lásky. 

Horácko, 10. srpna 1922

Dva inteligenti hledají děvy. Jak vypadaly seznamovací inzeráty na Pelhřimovsku

/FOTO/ Při seznamování před sto lety většinou nešlo o romantiku, ale o praktické spojení životů a podnikání. I na Vysočině hledali lidé protějšky, které odpovídaly hlavně jejich postavení nebo které by byly užitečné v jejich obchodě. Těhotné opuštěné ženy pak hledaly muže, kteří by jim nic nevyčítali.

Davida Kováče přivádí eskorta k předchozímu soudu.

Krvavá svatba v Klatovech měla dohru. Účastníky čekají soudy a dva i kriminál

Mimořádně krvavá romská svatba, která se loni odehrála v Klatovech a kterou zaplatil jeden člověk ztrátou oka, měla dohru, kdy moc nechybělo a mohlo to skončit dokonce smrtí. Po hádce svatebčanů večer ve městě se totiž jeden z nich rozjel autem proti skupince lidí, v níž byli další svatebčané. Kdyby neuskočili, mohl je vážně zranit, či dokonce zabít.

Ilustrační foto.

Přestupný rok v porodnicích? Maminky v Přerově datum 29. února neláká

Narodit se 29. února a mít oslavu narozenin jen jednou za čtyři roky? Zatímco některé maminky toto výjimečné datum narození dítěte láká, pro jiné není žádnou výhrou. „Plánované porody například císařským řezem na tento den žádné nemáme a nesetkali jsme se ani se žádostmi o oddalování nebo uspíšení porodu,“ líčí vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení přerovské nemocnice Radmila Šimoníková.

Hollywoodský pár Kevin Bacon a Kyra Sedgwicková.

Romantik Kevin Bacon: S manželkou přežili finanční krizi, výročí slaví v posteli

Potkat spřízněnou duši je možné! Kevin Bacon a Kyra Sedgwicková jsou toho důkazem. Když je lidé žádají o manželské rady, smějí se. Největším tajemstvím spokojeného manželství je podle nich nepřijímat poučky celebrit. Oba jsou přesvědčeni, že měli prostě štěstí. Také se jim nevytratila touha po společných intimních hrátkách. 

Ilustrační snímek

Manželská práva pro stejnopohlavní páry? Přinášíme argumenty pro i proti

Sněmovna bude brzy definitivně schvalovat návrh zákona o manželství pro všechny, tedy i gaye a lesby. Ti zatím mohou uzavřít registrované partnerství, které neobnáší všechna práva, která mají sezdané páry. Podle průzkumu veřejného mínění, který uspořádala agentura CVVM v roce 2023, podporuje právo na stejnopohlavní sňatek 58 procent dotázaných a právo homosexuálních párů adoptovat děti 63 procent. Naopak konzervativněji naladěná část veřejnosti poukazuje na to, že manželství je svazkem muže a ženy a jeho smyslem je založit rodinu. 

Svatbu na 24 hodin si přišli vyzkoušet i Honza s Lucií

Manželství na 24 hodin a tance na ledě. V Plzni se slavil Valentýn

Všichni, kdo si přišli ve středu na svatého Valentýna zabruslit na otevřené kluziště do Škoda sport parku v Plzni na Slovanech, mohli se prohánět po ledové ploše v rytmu českých i světových hitů, ale dostali i šanci vyzkoušet si tzv. valentýnskou svatbu na 24 hodin.

Den svatého Valentýna nemusíte vůbec trávit okázale, ale naprosto obyčejně a přitom originálně. Stačí použít trochu fantazie

10 tipů, jak strávit Valentýna bez nudy. Inspirujte se, svátek si skvěle užijete

Jste pár, který je spolu chvíli? Nebo už máte dávno za sebou svatbu a dospívající děti? Na tom vůbec nezáleží. Všichni si můžete 14. února dokázat, co jeden pro druhého znamenáte. Pro Den svatého Valentýna se totiž hodí spousta originálních aktivit. Deník sestavil 10 tipů na činnosti, které vám mohou být inspirací pro zábavně, zajímavě a láskyplně čas strávený s vaší polovičkou. Nezapomeňte však, že někdy méně znamená více.

Kaple svatého Jana Nepomuckého vedle nymburského divadla je novým místem, kde se mohou konat svatební obřady.

Nové svatební místo v Nymburce: Kaple dodá obřadům magickou atmosféru

/FOTO, VIDEO/ Opravená kaple svatého Jana Nepomuckého bude hostit slavnostní svatební obřady. První z párů už si rezervoval termín. Historické prostory, které prošly v posledních let řadou úprav, nabízejí jedinečnou atmosféru. Tu navíc umocní speciální nasvícení originálními lustry.

Svatební veletrh v Pardubicích

VIDEO: Nevěsty, ženiši, kytice i dorty. Pardubice hostily svatební veletrh

V Pardubicích se od soboty 3. února do neděle 4. února konal Svatební veletrh. A přišli na něj nejenom snoubenci, svědci, družičky, ale také ti, komu svatba a krásné šaty nejsou cizí. Letos se jedná o jubilejní 20. ročník obohacený o doprovodný program i nadcházející svatební trendy. Novinkou je dekorace v podobě květinových svítících písmen a letos se akce koná úplně poprvé i se svatební ceremonialistkou.

Diamantovou svatbu oslavili koncem loňského roku Marie a František Dostálovi z Hranic.

V Hranicích se slavila diamantová svatba

Diamantová svatba je vzácným milníkem, kterého dosáhne jen málo párů. Marie a František Dostálovi z Hranic nyní patří mezi ty, kteří společně prožili šest dekád plné lásky, vzájemné podpory a společných zážitků.

Ilustrační foto

Magická data pro svatby letos na Tachovsku nefrčí

Každý rok se najde spousta snoubenců, kteří věří, že pokud uzavřou manželství v nějaké magické datum, přinese to jejich vztahu štěstí a manželství vydrží. Listují tak dlouho dopředu v kalendáři a neváhají takový termín v předstihu několika měsíců dopředu zamluvit na příslušné matrice. Letos tomu tak však překvapivě zatím není. Ve velkých městech Tachovska pracovnice matriky zvýšený zájem o konkrétní datum, kterým by mohla být například sobota 24. února 2024, nezaznamenaly.

Svatba. Ilustrační foto.

V zoo, na hradě i na Bárce. Kde si páry řekly v loňském roce ano?

Chuť lidí do toho takzvaně praštit stále klesá. Loni ve zlínském matričním obvodu (Zlín a 17 obcí) uzavřelo sňatek 236 párů. Z toho přímo ve Zlíně to bylo 197 sňatků. Podle statistiky je to nejméně za posledních dvacet let. Pro srovnání v roce 2003 vstoupilo do manželství 379 snoubenců a v roce 2022 jich bylo 310.

Komedie Dokonalá svatba v Městském divadle v Mladé Boleslavi.

Dokonalá svatba?! Nesmí se to ale přehnat den předtím na rozlučce se svobodou

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Téměř hned po prosincové veřejné generálce a následné premiéře se komedie britského dramatika Robina Hawdona Dokonalá svatba stala hitem sezony v Městském divadle v Mladé Boleslavi. Situace, které autor napsal, jsou skvěle vypointované a v režii Jaroslava Slánského, který režijně připravil i muzikál Donaha!, skvěle zahrané.

Dopolední program Svatebního veletrhu v Českých Budějovicích na výstavišti v pavilonu T v sobotu 20. ledna 2024 byl pestrý. Nenechaly si ho ujít desítky lidí.

Svatební veletrh v Českých Budějovicích představil žhavé novinky. Podívejte se

Přehlídky módních svatebních šatů, pánských obleků, bot i spodního prádla. Bohatý doprovodný program, koncerty, kadeřnická show a prezentace desítek dodavatelů služeb pro váš jedinečný den, to vše ukázal letošní Svatební veletrh na českobudějovickém výstavišti. V sobotu díky zájmu veřejnosti pavilon T praskal ve švech.

Fotbalisté Rozsochatce (v červeném) se ve druhé polovině podzimu nadechli ke spanilé jízdě.

Nejprve zmar, poté spanilá jízda. Do výsledků Rozsochatce promluvila i svatba

Vloni přezimovali fotbalisté z Rozsochatce na poslední příčce v takřka beznadějné pozici. Famózním jarem ale soutěž zachránili a letošní Vánoce strávili v nepoměrně větší pohodě. Na sedmé příčce tabulky s devatenácti body. „Letos je naše umístění podstatně příjemnější,“ potvrzuje trenér Jakub Fiala.

Sissi byla jednou z nejkrásnějších žen 19. století

Výročí roku 2024: Lidé si připomenou české hudební velikány i svatbu Sisi

Milovníci hudby si v roce 2024 připomenou Bedřicha Smetanu a Antonína Dvořáka. Hudební velikáni totiž budou mít kulatá výročí narození a smrti. Lidé vzpomenou také na sňatek Františka Josefa I. s jeho milovanou Sisi či vylodění spojeneckých vojsk v Normandii, které výrazně přiblížilo konec 2. světové války. Deník přináší přehled významných výročí letoška.

Agáta Hanychová a Miroslav Dopita

Hvězdné svatby 2023: Šokovali Hanychová, Vignerová i Brzobohatý, zářila Kvitová

Hezkých životních okamžiků není nikdy dost, a tak si jeden těsně před koncem roku ještě nadělila modelka a influencerka Agáta Hanychová, která si v pátek 29. prosince vzala otce svého syna Kryšpína Miroslava Dopitu. Nebyla rozhodně sama, kdo se letos rozhodl vstoupit do svazku manželského. Připomeňte si s námi ty, kteří si taktéž řekli své „ano“. 

Ilustrační foto.

Počet obyvatel se v kraji zvýšil, klesla porodnost i počet zemřelých

Počet obyvatel se v Karlovarském kraji v 1. až 3. čtvrtletí roku 2023 zvýšil, a to díky lidem, kteří se přistěhovali. Na konci září roku 2023 tak žilo v kraji podle předběžných výsledků 294 753 obyvatel, z nichž 51,3 % byly ženy. Ve všech okresech kraje více obyvatel zemřelo, než kolik se jich narodilo. Informovala o tom Jana Špačková z Krajské správy ČSÚ v Karlových Varech.

Vrah Jaromír.

Snoubenku místo svatby o adventu uškrtil, vraha z roku 1980 zabil balík plechu

Jako každý rok v adventním čase i v roce 1980 byla na Tachovsku předvánoční nálada cítit na každém kroku. Přispěla k tomu i několikacentimetrová vrstva sněhu. Kolem svátku Mikuláše totiž bílá peřina přikryla krajinu, takže vyhlídka na bílé Vánoce byla skoro stoprocentní. V těch letech ještě zimy vypadaly jako zimy.

Lenku Borovkovou v šatech od Terezy Sabáčkové fotila Gabriela Kalista v prostorách dominikánského kláštera v Českých Budějovicích.

Lenku Borovkovou naplňuje rozmanitost práce. Správné oblečení je důležité, říká

Jihočeška Lenka Borovková se event managementu, tedy pořádání různých společenských akcí, věnuje zhruba 17 let. Za tu dobu své portfolium naplnila bezpočtem konferencí i on-line konferencí, multimediálních show, plesů, galavečerů, svateb nebo třeba firemních výročí. Každá událost je pro ni velkou studnicí inspirace, stejně jako lidé, které má možnost díky své práci poznat.

5. ročník Svatebního veletrhu.

Jak na pohádkovou svatbu? Inspiraci nabídly Svatby v Jizerkách a jejich veletrh

/FOTO, VIDEO/ Dokonalý účes, dechberoucí šaty a nádherná kytice, prostě vysněná svatba bez chybičky a stresu zakončená dvojitým „ano“. Právě tato událost pro řadu žen představuje splněný sen. A zatímco některé o její podobě mají od začátku jasno, další mohly načerpat inspiraci během 5. ročníku Svatebního veletrhu. Ten se uskutečnil první listopadovou sobotu v prostorách Grandhotelu Zlatý lev v Liberci a za jeho organizací stály Veronika Kiliánová a Nikol Linke, které společně před několika lety založily Svatby v Jizerkách.

Nejrůznější svatební šaty předvedly modelky na brněnském svatebním festivalu. K vidění byla i černá róba.

Modelky oslnily Brno v zářivých svatebních šatech. Podívejte, jak jim to slušelo

/FOTO, VIDEO/ Třpytivé, flitrové, běloskvoucí i černé svatební šaty předvádějí modelky v pátek a sobotu na svatebním festivalu v brněnském hotelu Passage. Desítky přihlížejících sledovaly první festivalový den oděvy nejrůznějších návrhářů, na své si však přišli také muži. Vybrané salony pro ně přichystaly rovněž pánské přehlídky a kolekce motýlků, kravat nebo manžetových knoflíčků.