Kreativ

ŠTÍTEK: svatba

Nerozlučné sestry. Johanna Gabriela a Marie Josefa byly spřízněné duše, vyrůstaly skoro jako dvojčata. Nakonec prožily prakticky identické životy a i způsob jejich smrti byl stejný.

Žily jako jedna. Dcery Marie Terezie zemřely i stejně tragickým způsobem

Zásnuby s jedním z nejhorších možných ženichů v Evropě, smíření se s nešťastným údělem - a pak náhlá smrt těsně před svatbou. Osudy dvou z mladších dcer Marie Terezie - konkrétně Johanny Gabriely a Marie Josefy - se vyvinuly jako přes kopírák. Bylo to až symbolické, už za života totiž působily dívky spíše jako dvojčata, než jako starší a mladší sestra.

Ilustrační foto.

Svateb bylo vloni víc než rozvodů. Kladeňáci uzavřeli sňatek třeba i v Keni

Přestože i v loňském roce, stejně jako předloni, covidová omezení ovlivnila také v největším středočeském městě Kladně počet uzavřených manželství a registrací, řada párů si i tak řekla své ANO a do knihy manželství vloni přibylo 190 sňatků, přičemž církevních obřadů bylo osm. Pro srovnání s rokem 2020 se vydalo na společnou cestu životem o 37 dvojic více.

Císařovna Karolína Augusta Bavorská, čtvrtá manželka rakouského císaře Františka I., rakouská císařovna a česká a uherská královna

Karolína Augusta Bavorská: Zapsala se do dějin Prahy a šuškalo se, že je na ženy

Před 230 lety, 8. února 1792, se v Mannheimu narodila Karolína Augusta Bavorská, čtvrtá manželka rakouského císaře a českého i uherského krále Františka I. Rakouského. Šuškalo se o ní, že má slabost pro stejné pohlaví, možná proto, že jí už jedno manželství nevyšlo. Originálním způsobem se zapsala do dějin Prahy.

Majitelka Svatebního salonu Juliana Ksenia Elanskaya na svatebním snímku

Chtěla svatbu v zámeckém stylu. Načerpala inspiraci a pak založila vlastní salon

I když to ne všechny ženy a dívky přiznají, většina by si ráda vyzkoušela, jaké to je být na chvíli tak trochu princeznou. Moci si dlouho vybírat z mnoha nádherných šatů, vychutnávat si jejich zkoušení a předvádění, užívat si pozornosti. Že to v rytmu běžného života není reálné? Minimálně jedenkrát v životě má k takovému prožitku příležitost každá žena. Ve svatebním salonu, při přípravě své svatby.

Ilustrační foto.

Magické datum s pěti dvojkami si v Litoměřicích vybraly dva páry

Ačkoli vychází na úterý, blížící se datum s pěti dvojkami si na den své svatby vybraly dva páry z Litoměřicka. Své ano si snoubenci řeknou 22. 2. 2022 v obřadní síni litoměřické radnice. O středu 2. února však v Litoměřicích neprojevil zájem nikdo.

Zámek v Tachově. Ilustrační foto.

Na tachovském zámku oslaví Valentýna

Jednou z částí oslav je fotografická soutěž pro zamilované. Od pondělí do středy se mohou páry vyfotografovat na „lavičce pro zamilované“ na nádvoří zámku a snímek poslat na facebook Infocentra Tachov nebo na mail hohlova@mkstc.cz.

Svatba v rouškách. Ilustrační foto.

Magické datum k uzavírání sňatků. Snoubenci míří na netradiční místa

Magické datum 22. 2. 2022 je jako stvořené pro výjimečné události, třeba pro uzavření sňatku. V Kutné Hoře snoubenci k jedinečnému datu přidají i netradiční místo. „Jeden obřad je naplánovaný u menhirů, druhý na Královské cestě a třetí se bude konat v Úmoníně,“ prozradila matrikářka z Městského úřadu Kutná Hora Ivana Pospíšilová.

Svatba v rouškách. Ilustrační foto.

Na magické datum s pěti dvojkami bude Kolín nabitý svatbami

Magické datum 22. 2. 2022 se blíží a leckdo pomýšlí, že by významný životní krok naplánoval právě na tento termín. Třeba svatbu. V menších městech na toto datum kupodivu zatím nával není, ovšem samotný Kolín má už doslova nabito.

Snowboardistku Šárku Pančochovou letos čekají už čtvrté olympijské hry.

Pančochovou čeká čtvrtá olympiáda: Jedu na styl a pokusím se lítat vysoko!

/ROZHOVOR/ I při projetí její kariéry vám dojde, jak moc rychle ten čas sviští. Snowboardistka Šárka Pančochová se chystá už na svoji čtvrtou olympiádu. Poprvé se v roce 2010 představila v kanadském Vancouveru, nejlepších výsledků dosáhla v ruské Soči, kde byla ve slopestylu pátá. Startovala však také v Pchjongčchangu.

Svatba Martina Kovaříka

Fotbalové svatby. Svatební noc nechali na doma, nechtěli stadion zneuctít

/FOTO/ Spousta fotbalistů po tom touží, spousta se jich ale nedočká. Proti svatbě na fotbalovém hřišti jsou jejich partnerky, které sní spíše o romantickém obřadu na zámku ve stylu pohádkových princezen. Přinášíme vám tři příběhy fotbalových dobrodruhů, kteří se díky pochopení svých partnerek svého snu dočkali.

Snowboardistku Šárku Pančochovou letos čekají už čtvrté olympijské hry.

Pančochovou čeká čtvrtá olympiáda: Jedu na styl a pokusím se lítat vysoko!

ROZHOVOR/ I při projetí její kariéry vám dojde, jak moc rychle ten čas sviští. Snowboardistka Šárka Pančochová se chystá už na svoji čtvrtou olympiádu. Poprvé se v roce 2010 představila v kanadském Vancouveru, nejlepších výsledků dosáhla v ruské Soči, kde byla ve slopestylu pátá. Startovala však také v Pchjongčchangu.

Neobvyklé upozornění se nechtěně podařilo umístit stavbařům ve Cvrčovicích v ulici u splavu. Místo stavby varuje před svatbou.

Značka z jihu Moravy varuje před svatbou. Překlep, nebo? Víme, co se stalo

/FOTO/ Pozor přesmyčka, taková dodatková cedule by měla doplňovat nechtěný překlep u dopravní značky ve Cvrčovicích na Brněnsku. Řidiče i kolemjdoucí trochu mate ale především baví cedule s neobvyklým varováním Pozor svatba. Svatebčané se ale v blízkosti tamního splavu, kde se upozornění nachází, rozhodně nevyskytují. Spíš stavební stroje.

Neobvyklé upozornění se nechtěně podařilo umístit stavbařům ve Cvrčovicích v ulici u splavu. Místo stavby varuje před svatbou.

Nebezpečná svatba? Neobvyklá značka na Brněnsku baví kolemjdoucí

Pozor přesmyčka, taková dodatková cedule by měla doplňovat nechtěný překlep u dopravní značky ve Cvrčovicích na Brněnsku. Řidiče i kolemjdoucí trochu mate ale především baví cedule s neobvyklým varováním Pozor svatba. Svatebčané se ale v blízkosti tamního splavu, kde se upozornění nachází, rozhodně nevyskytují. Spíš stavební stroje.

Ilustrační foto

Snoubenci v Plzeňském kraji odkládali kvůli covidu svatby

Stárnutí Plzeňského kraje je rychlejší, než je celorepublikový průměr, říká socioložka ze Západočeské univerzity v Plzni Martina Štípková. „Takzvaný index stáří, který udává počet seniorů na 100 dětí, byl v roce 2020 132 oproti celorepublikové hodnotě 126,“ odůvodnila odbornice, která pro Deník analyzovala data o Plzeňském kraji.

Hospůdka ve stodole, která se nachází v Zábeštní Lhotě, je vyhledávaná svatebčany - obyvatele sousedních Penčic ale obtěžuje hluk.

Hulákání a Michal David. Lidé z Penčic bojují peticí proti hlučným svatbám

Kdo by si občas nechtěl užít svatebního veselí s hudbou, tradičním rozbíjením talíře a bujarou zábavou? Obyvatelé Penčic u Přerova se ale stávají od jara do podzimu nedobrovolnými účastníky svatebních hostin - a to i několikrát do týdne. Přes opakované stížnosti na rušení nočního klidu se situace nemění. Rozhodli se proto sepsat petici, kterou zaslali městu. Pod její text se podepsalo na sedm desítek lidí.

Sňatky, porody, úmrtí, rozvody a důchody na Vysočině. Ilustrační foto

Smutek i veselí. Lidé se na Pelhřimovsku nejméně rozváděli, přibylo ale úmrtí

PŘEHLED STATISTICKÝCH ZAJÍMAVOSTÍ Z KRAJE/ Nad dva tisíce sňatků, 890 rozvodů, přes čtyři tisíce narozených dětí, šest a půl tisíce zemřelých, půl milionu obyvatel a druhá nejvyšší úmrtnost v zemi. Kde se předloni na Vysočině narodilo nejvíce dětí? Kde si své ano řeklo nejvíce novomanželů? A v kterém okrese se mají důchodci nejhůře? Deník vám přináší exkluzivní přehled statistických zajímavostí z kraje za poslední dva roky.

Sňatky, porody, rozvody a důchody na jihu Moravy. Ilustrační foto

Na Břeclavsku láska kvete. Lidé se tam rozvádějí nejméně v kraji

/PŘEHLED STATISTICKÝCH ZAJÍMAVOSTÍ Z KRAJE/ Lenka Trojková z Brna přivedla na svět prvního potomka v devětadvaceti letech. Řada lidí by to komentovala lakonickým pozdě. Nicméně statistika za předminulý rok praví přesný opak. Průměrný věk rodiček v roce 2020 v Jihomoravském kraji totiž činil téměř jedenatřicet let, přičemž nejstarší – skoro dvaatřicet let – byly rodičky v Brně a nejmladší s věkem 30,2 roku na Znojemsku. Kde se předloni narodilo nejvíce dětí? Kde si své ano řeklo nejvíce novomanželů? A v kterém okrese se mají důchodci nejhůře? Deník vám přináší exkluzivní přehled statistických zajímavostí z kraje za poslední dva roky.