Kreativ

ŠTÍTEK: svatba

V obci Temelín se Eva a František Maškovi brali v 2. června 1973.  Přesně o 50 let později svůj slib potvrdili v zámeckém parku u Infocentra Jaderné elektrárny Temelín.

Zlatou svatbu oslavili Maškovi u Jaderné elektrárny Temelín

V obci Temelín se Eva a František Maškovi brali 2. června 1973. Přesně o padesát let později svůj slib potvrdili v zámeckém parku kolem Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Jihočeská elektrárna tak po osmi letech hostila zlatou svatbu.

Brad Pitt a Andelina Jolie.

Angelina Jolie, Nicolas Cage a další hvězdy. Ani dvě svatby jim nestačily

Občas se stane, že manželství napoprvé nevyjde, a tak ho mnozí zkusí znovu s někým jiným. Jsou ale tací, jako třeba Pamela Anderson, Eva Longoria, Jennifer Lopez, Angelina Jolie, Nicolas Cage či Tom Cruise, kteří se nenechali odradit ani druhým rozvodem a praštili do toho znovu. Nutno podotknout, že někteří opět neúspěšně. 

Fotbalisté TJ Sokol Vlkoš v závěrečném utkání okresního přeboru proti B-týmu FK Brodek u Přerova.

Okresní přebor: Za čtrnáct minut 4:0! Vlkoš se rozstřílel po svatbě

/FOTO + VIDEO/ Měl to být vyrovnaný přímý souboj o konečné osmé místo tabulky přerovského okresního přeboru. Jenže domácí borci z Vlkoše si nejlepší čtvrthodinku sezony schovávali na závěrečné domácí utkání sezony. Třetí minuta, bum, 1:0. Šestá, další dobrá akce, 2:0. V osmé minutě to bylo už 3:0 a ani takový úvod Vlkoši nestačil. Pozdější hrdina utkání Matyáš Hanečka totiž ve 14. minutě přidal čtvrtou trefu.

Klasické drama bratří Mrštíků Maryša ve Východočeském divadle Pardubice nastudovala režisérka Kasha Jandáčková.

Návrat po 70 letech. Divadlo chystá moderní verzi Maryši

Jako poslední premiéru stávající sezony připravilo Východočeské divadlo Pardubice moderní verzi klasického dramatu Maryša. Nejslavnější dílo bratří Mrštíků se na pardubické jeviště v sobotu vrátí po 70 letech, režírovat ho bude Kasha Jandáčková. Ta už v roce 2019 na Malé scéně ve dvoře připravila inscenaci Podivný případ se psem.

Lucemburský velkovévoda Jindřich I. Lucemburský s manželkou Marii Teresou a korunním princem Vilémem.

Jindřich I. vládne Lucembursku 20 let, pro lásku byl ochoten obětovat i korunu

Již přes dvacet let stojí v čele Lucemburska velkovévoda Jindřich I. Lucemburský. Je hlavou rozlohou jedné z nejmenších zemí v Evropě, zároveň ale posledního suverénního velkovévodství na světě a prosperujícího a bohatého státu. Vše ale mohlo být jinak. V Jindřichově mládí to totiž jistou dobu vypadalo, že se vlády ujme jeho mladší sourozenec. Deník přináší další díl seriálu o osudech současných evropských monarchů.

Královna Alžběta a princ Charles v roce 2006.

Vysmátá Alžběta, tancující Charles i vyplazený jazyk. Královská rodina svět baví

Alžběta, Harry, Kate, William, George, Louise, Philip, Charles, Diana. Členové britské monarchie jsou či byli známí svým sofistikovaným vystupováním, které se řídí protokolárními předpisy. I oni jsou ale stále jenom lidé prožívající denně nesčetné množství emocí. Ty královská rodina občas před kamerami či fotoaparáty prostě a jednoduše neudrží. Pak jsou z toho docela milé momentky, které umí pobavit. Podívejte se!

Specializací cateringových služeb GastroEvent.cz je zajištění tradičních i netradičních událostí. Zajišťují firemní rauty české i světové kuchyně, vánoční party, soukromou oslavu, zahradní party, ale i svatbu, nebo zabijačkové hody

Spokojení klienti mi za ty probdělé noci stojí, říká majitel cateringové firmy

Už jako malý měl k jídlu obecně vřelý vztah. Možná právě proto si už tenkrát zahrával s myšlenkou, že by někdy chtěl mít vlastní podnik. „Tehdy to ale byl hodně vzdálený sen. Sen, který se mi nakonec po dlouhých letech splnil,“ začíná své vyprávění Petr Svoboda, který je dnes majitelem společností GastroEvent.cz a Pomodori.cz, díky kterým si nejeden novomanželský pár užil parádní svatební hostinu a nejedna společnost profesionální catering.

Svatba s pohřební kolonou v Domažlicích.

Kolona pohřebních vozů projela Domažlicemi, tentokrát šlo ale o svatbu

/FOTO, VIDEO/ Důkazem toho, že kolona pohřebních vozů nemusí znamenat jen velkou tragédii, je svatba, která se odehrála v sobotu na Vavřinečku v Domažlicích. Svoji vyvolenou si tam bral za ženu zaměstnanec pohřební služby a tak měl jízdu s plnou parádou. Navíc vše bylo laděné i v barvách jeho oblíbeného fotbalového klubu.

Jindřich VIII. se dvoří Anně Boleynové na plese pořádaném kardinálem Wolseym

Příběh Anny Boleynové: Sňatek platí, řekl arcibiskup. Byl to krok k její záhubě

Před 490 lety, v neděli 28. května 1533, prohlásil canterburský arcibiskup Thomas Cranmer, že sňatek mezi Annou Boleynovou a anglickým králem Jindřichem VIII., uzavřený už před více než čtyřmi měsíci ve Whitehallu (a dost možná ještě potají o dva měsíce dříve v Doveru), je platný. Mladá žena se konečně oficiálně stala novou královnou. Stálo ji to život.

Ani nejdelší vlečka v historii královských svateb princezně Dianě štěstí nepřinesla

Nejkrásnější královské svatební šaty historie: Pojí se s nimi zajímavé historky

Svatební den je pro mnoho žen jedním z nejdůležitějších okamžiků v životě. V případě královských svateb se jedná o hojně sledovanou, celosvětovou podívanou. Róby jsou přísně utajovány, šijí se v nejvýznamnějších módních domech. Není divu, že hned několik takových modelů vstoupilo do historie a pojí se s nimi zajímavé historky. Diana se kvůli vlečce téměř nevešla do kočáru, královna Camilla si své šaty vynesla i po svatbě a Alžběta II. musela na své svatební šaty dlouho sbírat oděvní lístky, které byly tehdy na příděl. 

Belgický král Filip a jeho manželka Mathilde na korunovaci britského krále Karla III.

Belgický král Filip: Poznamenalo ho trauma. Na trůnu mnozí chtějí jeho sestru

Deset let panování zakrátko oslaví belgický král Filip. Hluboce věřící introvert a bývalý pilot kdysi skoro vyvolal kontroverzi svým sňatkem. Výběr nevěsty pro něj nebyl jednoduchý, těžce jej totiž poznamenala někdejší manželská krize jeho rodičů. A ani nástup na trůn neměl snadný - část Belgičanů by totiž korunu dopřála jeho mladší sestře. Deník se mu věnuje v prvním dílu seriálu o osudech současných evropských monarchů.

Prsten nalezený lovcem pokladů s detektorem kovů. Ilustrační snímek

Polský lesník ztratil po svatbě před 23 lety prsten. Našli jej hledači pokladů

Polský lesník poprosil členy klubu hledačů pokladů, aby mu pomohli uklidit les u Bydhoště na severozápadě země od hřebů narafičených jako pasti na řidiče. Kousek od lesní cesty hledači našli i snubní prsten, který lesník Adam Kata ztratil hned po svatbě před 23 lety, uvedla na svém webu televize TVN 24. Objevem se na sociálních sítích pochlubili i nálezci.

Místa na svatbu. ZOO Jihlava.

Stodoly, pivovary i balony. Budoucí manželé na Vysočině chtějí zážitek

Vysočinu si ke svému svatebnímu dni často vybírají lidé z různých koutů naší země. Důvodem je ideální poloha uprostřed republiky a také netradiční lokace, kde se novomanželé mohou nechat oddat. Dost často jsou to opuštěná místa na samotě jako mlýny, bývalá hospodářská stavení a nebo věž či horkovzdušný balon.

Michal Krčmář

Krčmář při svatbě poslechl van Burena. Jeho rady mě sundaly, netajil biatlonista

Posezónní relax? Zapomeňte. Nejzkušenější biatlonový reprezentant Michal Krčmář má za sebou poměrně náročné mimosportovní období. Svatbu s dlouholetou životní partnerkou Romanou si užil, ale celý program slavného dne jej trošku vykolejil. Navíc musel vyřešit dilema okolo konce svého studia. Jak ale prozradil během vyhlašování ankety Biatlonista roku, už se opět začíná plně věnovat svým sportovním aktivitám.

Britská královská rodina při oslavách 70 let panování Alžběty II.

Ostře sledované chvíle královské rodiny: Pohřby, triumfy, korunovace i svatby

V sobotu 6. května svět uvidí první korunovaci britského panovníka po 70 letech. Očekává se, že ji na celém světě budou sledovat stovky milionů lidí. Přestože k televizím fanoušky britské královské rodiny přitahuje prakticky každá velká událost v životě Windsorské dynastie, zatím nejvíce lidí si pustilo pohřby. Konkrétně rozloučení s princeznou Dianou a královnou Alžbětou II. 

Bílá barva šatů nevěsty jako klasika přetrvává, ovšem už ne ta sněhově bílá. Trendem je přírodní bílá, někdo jí také říká ivory nebo slonová kost

Svatby 2023? Vévodí veliké, bohatě zdobené dorty. Inspirujte se i dalšími trendy

Svatba nebo-li sňatek je již od nepaměti jednou z nejvýznamnějších událostí v lidském životě. Obvykle to bývá slavnostní vznik manželství. Z pohledu ženy je tento akt nazýván také někdy jako vdavky, muži potom slyší na pojem ženitba. Pro všechny zúčastněné je to ale prostě událost, na kterou se ještě hodně dlouho vzpomíná.

Ilustrační foto

Kdy a kde se pobavit v Bavorsku? Zde je přehled festivalů

S příchodem jara odstartovaly v Bavorsku první lidové slavnosti a festivaly, které by už snad letos neměla provázet žádná opatření v souvislosti s covidem. Některé se konají hned u hranic, jiné hlouběji ve vnitrozemí.

Jižní Korea dnes patří mezi dvacítku největších světových ekonomik a jedny z nejvyspělejších států světa

Život v Jižní Koreji? Lidé pracují do úmoru. Nemají čas a chuť mít děti

/Od zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/ Vydělávají na české koruny v průměru hodně přes padesát tisíc měsíčně, mohou si za to koupit víc než v Praze, mají luxusní auta, nejlepší mobily, značkové oblečení, ale přesto nejsou často šťastní. Pracují do úmoru, nepěstují žádné koníčky, mnozí nemají ani tři týdny dovolené a povýšení pro ně často znamená chodit do práce i v sobotu. Řeč je o Jihokorejcích, jejichž země udělala za poslední desetiletí obrovský ekonomický skok a dnes patří mezi dvacítku největších světových ekonomik a jedny z nejvyspělejších států světa.

Ilustrační foto

Svatby frčí. Nejstarší ženich ve Zlíně vlezl do chomoutu ve věku 93 let

Že se lidé do svatby neženou? Ve Zlínském kraji je to naopak. Loni si „Ano“ na věky věků řeklo o 240 párů víc než v roce 2021. Do chomoutu vlezlo 2891 mužů a stejný počet žen si mohlo změnit příjmení. Nejvíce párů sňatek uzavřelo sňatek v okrese Kroměříž a Uherské Hradiště.

Šedesát let žijí ve šťastném manželství Květoslava a Stanislav Vithausovi.

Vithausovým připravil život i hořké chvilky. Teď oslavili diamantovou svatbu

Táhnou to spolu už hodně přes půl století. Ve čtvrtek 16. března tomu bylo rovných šedesát let, kdy si Květoslava (80) a Stanislav (83) Vithausovi z Málkovic na Tachovsku řekli své ANO na radnici v Boru. Zatímco Stanislav pochází z nedalekých Malovic, ale do Málkovic dojížděl za prací, paní Květa zde žije od narození.

Zákaz házení rýže na novomanžele platí v Krnově na radnici i v koncertní síni a v okolí, březen 2023.

Krnov zakázal házet rýži na novomanžele

Házení rýže na novomanžele patří mezi nejstarší známé svatební zvyky. Tato tradice se dodržovala po tisíce let v mnoha kulturách. Smyslem rýžového rituálu je dopřát páru plodnost a hojnost na společné cestě životem. Město Krnov praktikování tohoto zvyku zakázalo. Svatebčané se na krnovské radnici i v koncertní síni musí obejít bez obvyklé spršky rýže.

Svatba bude, i kdybyste nechtěli! Nová hra Divadla A.D. Stonařov.

Ve Stonařově chystají velkolepou svatbu. Na divadelních prknech

Stonařovští ochotníci se v posledních dnech pilně připravují na premiéru nové hry s názvem Svatba bude, i kdybyste nechtěli! Inscenace vychází ze hry Václava Štecha Třetí zvonění z roku 1900. Jde o komedii, kterou Divadlo A. D. Stonařov obohatilo o hudební čísla. Premiéra je naplánovaná na sobotu 25. února od šesti hodin večer ve stonařovském kulturním domě.

Zdenka a Václav Adamcovi z Třebíče jsou spolu již sedmdesát let.

Jsou spolu už 70 let. Manželé Adamcovi z Třebíče oslavili platinovou svatbu

Sedmdesát let společného manželství. Toto významné jubileum, které se podaří dosáhnout jen málokomu, oslavili 19. února Zdenka a Václav Adamcovi z Třebíče. Do pamětní knihy města Třebíče tak po řadě let přibyla platinová nebo též briliantová svatba. „To víte, že se občas mohlo něco smutného přihodit, ale jinak to je krásných sedmdesát let,“ usmála se paní Adamcová na svého chotě.

Stará kamenná stodola v Babicích ožila svatbami a akcemi pro rodiny s dětmi.

Svatba venku? Starou stodolu na Olomoucku oživili pro veselky i akce

Pohodová veselka pod širým nebem a hostina ve staré kamenné stodole. Na slavnostní tabuli bílý porcelán se zlatými ozdobami, památeční skleničky po prababičce a ve vázách kytice lučního kvítí. Snoubencům, kteří mají podobnou představu o jejich velkém dni, pomáhá plnit sny Dagmar Kružíková. S partnerem a přáteli upravila nevyužívanou stodolu a organizuje tam svatby či akce pro rodiny s dětmi.

Dcera Františka Josefa I. a Sisi, arcivévodkyně Gisela jako dítě. Byla v pořadí druhorozenou dcerou páru, její starší sestra ale zemřela jako batole. Gisela obdivovala svého otce, s matkou měla chladný vztah a téměř ji nevídala

Dceru Sisi přezdívali Anděl. Přesto arcivévodkyně Gisela svou matkou opovrhovala

Oddaná a poslušná. Taková byla arcivévodkyně Gisela, druhorozená dcera císaře Františka Josefa I. a jeho manželky Alžběty Bavorské. Dívka se od své matky, známé jako Sisi, ani nemohla lišit víc. Přispěla k tomu nejen její vrozená povaha, ale také to, že svou matkou opovrhovala. Blízké si nikdy nebyly, navíc ji Sisi přinutila k domluvenému sňatku. Deník přináší druhý díl seriálu o potomcích Alžběty Bavorské.

Hasičský hotel v Přibyslavi neskončí jako ubytovna. Má nového nájemce. Podnikatel z Moravy chce hotel otevřít co nejdřív a provozovat ho dál.

VIDEO: Žádná ubytovna. Hasičský hotel v Přibyslavi má nájemce

Nebezpečí zažehnáno. Hasičský hotel v Přibyslavi neskončí jako ubytovna. Má nového nájemce. Podnikatel z Moravy chce hotel otevřít co nejdřív a provozovat ho dál. Petr Knapek má rád výzvy. „Když jsem slyšel, že hotel v Přibyslavi má skončit jako ubytovna, moje srdce hasiče to zasáhlo,“ prohlásil podnikatel. Obyvatelé Přibyslavi si oddechli. Báli se, že se hotel změní v ubytovnu. Nový provozovatel má s hotelem velké plány.